CE a prezentat noi propuneri privind activitățile de pescuit din mările europene
Publicat de Andrei Cretoiu, 28 martie 2016, 09:30
Pe parcursul anilor, reglementările europene în domeniul pescuitului au devenit foarte complexe. Din acest motiv, Comisia Europeană propune o legislaţie mai flexibilă, oferind competențe celor care decid la nivel regional, ei fiind cei care cunosc cel mai bine realitatea zonei.
Comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella, spune că abordarea regionalizată simplifică mult normele existente: “Ce înseamnă o legiferare mai bună în domeniul pescuitului? Înseamnă reguli simple, uşor de înţeles pentru pescari. Înseamnă, de asemenea, mai multă siguranţă în ceea ce priveşte gestionarea pescuitului la nivel local. Spre exemplu, în ceea ce priveşte tehnicile de conservare avem reguli despre locurile şi felul în care se poate pescui.
De-a lungul timpului, am adoptat multe norme, unele dintre ele au fost contradictorii, altele aveau prea multe detalii şi, în cele mai multe cazuri, era nevoie de mai multe reguli pentru a urmări aplicarea lor. Obiectivul nostru a rămas însă acelaşi, de a păstra un stoc sănătos şi de a diminua impactul pescuitului asupra ecosistemului marin. Am observat că legislaţia a devenit prea complexă, de aceea ne-am oprit tocmai pentru a analiza serios ce anume avem nevoie.“
Pentru pescari vestea este foarte bună, spune Dan Verbina, preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din România: “Pentru noi, acum, mai ales pentru Marea Neagră, în noul context în care Ministerul Mediului declară zone cât mai întinse de arii protejate în Marea Neagră, e bucurător că se ajunge la regionalizare şi putem să negociem direct, noi, împreună cu Agenţia Naţională de Pescuit, cu cei de la Ministerul Mediului pentru acest lucru. De asemenea, putem să stabilim de comun acord cu vecinii noştri bulgari cele mai bune măsuri pentru protecţia unor specii şi pentru reglementări specifice pentru zona noastră, pentru un pescuit sustenabil. Pescarii întotdeauna îşi doresc foarte mult să pescuiască, dar acum ne-am schimbat optica şi ne dorim să pescuim sustenabil ca şi copiii nostri să aibă ce pescui în continuare.”
Propunerea include, de asemenea, măsuri pentru protejarea ecosistemului și a habitatelor marine și pentru evitarea capturilor accidentale, cum ar fi păsările și mamiferele marine.
În ceea ce privește măsurile tehnice care afectează un anumit bazin maritim, decizia se va putea lua la nivel local, astfel încât să se obțină rezultatele dorite acolo