Ascultă Radio România Regional Live

agricultura

EURONEWS: Care state UE au cea mai lungă săptămână de lucru?

EURONEWS: Care state UE au cea mai lungă săptămână de lucru?

Publicat de Camelia Teodosiu, 14 februarie 2018, 11:23

Cu 42,3 ore, Grecia are cea mai lungă săptămână de muncă, în vreme ce a Olandei e cea mai scurtă, de 30,3 ore.

Cea mai lungă săptămână de muncă o are Grecia (42,3 ore), în vreme ce cea mai scurtă îi revine Olandei (30,3 ore), fiind luate în calcul și slujbele cu normă întreagă și cele cu normă parțială.

Săptămâna de lucru medie era în 2016 de 37, 1 ore, dar ea se ridică la 40,3 ore dacă se iau în calcul doar slujbele cu normă întreagă.

În acest ultim caz, angajații din Regatul Unit petrec cel mai mult timp la muncă (42,3 ore), urmând Cipru (4,1), Austria (41,4) și Grecia (41,2).

Danemarca (37,8 ), Italia (38,8), Olanda și Franța (39) au cele mai scurte săptămâni de lucru.

Țările cu cele mai lungi săptămâni de lucru (cu normă întreagă): Regatul Unit 42,3 ore, Cipru 41,7, Austria 41,4, Grecia 41,2, Portugalia 41,1, Polonia 41,1.

Țările cu cele mai scurte săptămâni de lucru (cu normă întreagă): Finlanda 39,1 ore, Irlanda 39,1, Olanda 39, Franța 39, Italia 38,8, Danemarca 37,8.

Studiul a examinat de asemenea și rata angajării stabile în statele UE.

România, Regatul Unit și Cehia au cel mai mare număr de angajați cu locuri de muncă stabile./…/

Croația, Franța, Spania, Polonia și Slovenia au cel mai mare număr de persoane angajate pe termen scurt.

Un studiu UE dezvăluie care europeni au cele mai lungi și cele mai scurte săptămâni de lucru

Eurostat a examinat numărul contractelor de muncă pe durată mai mică de trei luni.

Studiul, bazat pe date din 2016, a constatat că 2,3% din angajații din UE au contracte de muncă pe termen scurt.

Conform acestuia, contractele pe termen scurt se regăsesc mai frecvent în agricultură, exploatarea lemnului și pescuit, afectând 8,1% dintre angajați.

Angajare precară în UE în 2016 (procente de angajați): Croația: 8,4%, Franța: 4,8%, Spania: 4,7%, Polonia: 4,5%, Slovenia: 4,5%, Finlanda: 4,4%, Suedia: 3,7%, Belgia: 3,5%, Italia: 3,2%, Austria: 1%, Lituania: 0,95, Bulgaria: 0,7%, Irlanda: 0,7%, Cipru: 0,7%, Germania: 0,5%, Cehia: 0,4%, Regatul Unit: 0,4%, România: 0,4%.

Proporția angajaților cu contracte de muncă precare a fost de asemenea ridicată și în statele candidate la aderare la UE Muntenegru și Turcia.

Studiul a constatat că nu există o probabilitate mai mare de a avea contract pe termen scurt nici în cazul bărbaților nici în cazul femeilor.

În 2016 existau în UE 188,4 milioane de angajați și 32,7 milioane de liber profesioniști.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Olguța Vasilescu: România are un deficit mare de forță de muncă în construcții, IT, agricultură și medicină

Olguța Vasilescu: România are un deficit mare de forță de muncă în construcții, IT, agricultură și medicină

Publicat de adinaiftime, 28 noiembrie 2017, 09:40

Domeniile în care România are cel mai mare deficit de forță de muncă sunt construcțiile, sectorul IT, agricultura și medicina, a declarat, luni, ministrul de resort, Lia Olguța Vasilescu, într-o conferință pe această temă.

„Deficitul cel mai mare de forță de muncă pe care România îl are la ora actuală este în construcții, IT, agricultură și medicină. Scoatem posturi de medic la concurs, din 10 posturi se ocupă unul sau două. În schimb, la zece posturi de infirmiere, avem 100 la concurs”, a arătat ea, amintind că, potrivit Legii salarizării, salariile medicilor vor ajunge în martie la peste 3.000 de euro.

Vasilescu a arătat că și în sectorul IT există o mare problemă.

„Dacă mâine avem 12.000 de absolvenți în IT în plus, vom vedea că ei sunt absorbiți imediat în piața forței de muncă”, a subliniat ea.

Cele mai problematice sectoare sunt, însă, construcțiile și agricultura.

„Construcțiile și agricultura sunt cele mai problematice. Culmea este că majoritatea persoanelor care au plecat din țară lucrează în aceste domenii în UE. În construcții încă nu simțim foarte mult această pierdere, dar o vom simți de anul viitor, când va intra în funcțiune programul PNDL 2 (Programul Național de Dezvoltare Locală — n. r.) prin care se vor construi, în special în mediul rural, foarte multe școli, grădinițe, canalizare, apă potabilă și altele, peste 30 de miliarde de lei, iar cu acești bani primarii vor trebui să-și realizeze obiectivele, dar firmele vor trebui să-și găsească forța de muncă necesară”, a mai susținut ministrul Muncii.

Potrivit acesteia, primarii deja încep să aibă acest tip de probleme, adică firmele nu se mai prezintă la licitații pentru că nu au oameni cu care să lucreze.

Ea a amintit că firmele au la dispoziție programe guvernamentale, precum „Prima chirie”, dar și fonduri europene de jumătate de miliard de euro, pentru a angaja forță de muncă din România și să nu fim nevoiți astfel să apelăm la muncitori din afara Uniunii Europene, pe care trebuie să îi plătim cu salariul mediu pe economie.

„Cer mediului de afaceri să ia banii europeni pe care îi are România la dispoziție. Acești bani îi dau pentru acte angajaților, dar ei pot să mai pună o sută, două, trei sute de lei, astfel încât să nu rămână doar la nivelul salariului minim pe economie, ci să fie mai mare, astfel încât să ne păstrăm forța de muncă în România și să nu mai emigreze”, a susținut oficialul guvernamental.

Ea a arătat că rata șomajului este de 4,18%.

„Noi, adică ANOFM, o calculăm diferit față de INS, întrucât INS folosește metoda europeană care se bazează mai mult pe sondaje. Noi lucrăm cu datele pe care le avem la dispoziție la Revisal și la Ministerul Muncii. Deci, data reală a șomajului la ora actuală este 4,18%”, a susținut Vasilescu.

Ministrul a adăugat că în spațiul public circulă informații potrivit cărora în România ar exista 6 milioane de asistați social, însă nu este nici pe departe așa, doar dacă aici ar fi incluși toți copiii care beneficiază de alocații, însă aceștia nu pot fi catalogați drept oameni care ar putea munci și nu vor.

„Pe 416 (Legea privind venitul minim garantat — n. r.) avem la ora actuală 240.000 de familii cu copii. Aceasta este cifra reală. Ne-am dat seama, tot după statistici, că vorbim deja de șomeri la a treia generație. Sigur că aceștia nu sunt șomeri, ci persoane care nu au vrut niciodată să muncească, iar în cadrul familiilor lor niciodată nu s-a pus problema că și copiii lor ar putea să-și găsească un loc de muncă. Avem și astfel de situații, dar și în alte țări din UE există persoane care refuză să muncească, iar în familia lor s-a instalat un cult al nemuncii, din păcate”, afirmă ea.

La nivelul acestor familii, copiii sunt retrași la vârste fragede de la școală și, dacă sunt retrași înainte de clasa a opta, ei vor fi toată viața lor asistați social, pentru că nu vor putea fi nici măcar calificați ca ucenici.

„Începând din luna august a acestui an, este în vigoare o ordonanță de urgență care prevede faptul că, dacă un copil are 10 absențe nemotivate la școală, se va tăia 20% din ajutorul social al familiei respective, iar, dacă are 20 de absențe, se va tăia 50%. Aceasta, pentru că dorim reducerea analfabetismului, iar acei copii să nu fie toată viața lor asistați social în grija statului”, a continuat ministrul.

Vasilescu a mai spus că, în Parlament, există un proiect de lege care prevede că o persoană care a refuzat un loc de muncă nu va mai primi ajutor social sau indemnizație de șomaj. Proiectul a fost inițiat de Opoziție, iar sarcina Ministerului Muncii va fi să vegheze ce se întâmplă cu familia respectivă, întrucât copiii nu au niciun fel de vină dacă tatăl refuză să muncească, a arătat ea.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

ANPC: Citiţi cu atenţie etichetele citricelor! Pot fi tratate cu o substanţă care atacă ficatul şi rinichii

ANPC: Citiţi cu atenţie etichetele citricelor! Pot fi tratate cu o substanţă care atacă ficatul şi rinichii

Publicat de adinaiftime, 12 noiembrie 2017, 20:00

Directorul general al ANPC Paul Anghel avertizează consumatorii să citească foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpără.

Unele dintre acestea sunt conservate cu Imazalil, o substanţă foarte periculoasă folosită pentru combaterea bolilor la plante, dar a cărei utilizare în agricultură este interzisă de legislaţia UE.

“Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine sa ştiţi că: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o actiune fungicidă”, afirmă Anghel, prezentând şi o etichetă de citrice provenite din Turcia, pe care este menţionată substanţa.

Directorul ANPC afirmă că ingerarea acestei substanţe atacă ficatul şi rinichii şi ar putea fi cancerigenă, relatează news.ro.

Fructele şi legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte”, precizează Paul Anghel, adăugând că legislaţia Uniunii Europene interzice folosirea Thiabendazol – Imazalil în agricultură.

“Atenţie! Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor şi legumelor stropite. Acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafaţa lor!”, subliniază directorul general al ANPC.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Veşti bune pentru fermieri! APIA dă startul plăţilor avansului pentru subvenţiile pe 2017

Veşti bune pentru fermieri! APIA dă startul plăţilor avansului pentru subvenţiile pe 2017

Publicat de adinaiftime, 11 octombrie 2017, 20:00

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va plăti fermierilor, începând de luni, 16 octombrie avansul din subvenţiile pe 2017 în sectorul vegetal, dar şi o parte din subvenţiile pentru crescătorii de ovine şi caprine, au anunţat oficialii APIA.

Cuantumul avansului pe care îl vor încasa oierii este de 16 euro pe cap de animal, calculat prin raportarea plafonului alocat la efectivul de animale eligibile. Crescătorii de bovine ar putea primi avans din sprijinul cuplat abia din 15 noiembrie, iar de la 1 decembrie va începe plata regulară a tuturor subvenţiilor.

Oficialii APIA au mai spus că de la această dată, Comisia Europeană nu mai permite acordarea vreunui avans din subvenţiile pentru fermieri.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Fonduri mai mari alocate sprijinului acordat agricultorilor pentru achiziţionarea motorinei

Fonduri mai mari alocate sprijinului acordat agricultorilor pentru achiziţionarea motorinei

Publicat de adinaiftime, 6 octombrie 2017, 18:19

Fondurile alocate sprijinului de care beneficiază, în acest an, agricultorii pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură au fost majorate cu 87,5 milioane de lei. Acest sprijin constă în aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei utilizate la efectuarea lucrărilor mecanizate în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare.

Printr-o Hotărâre adoptată ieri, Guvernul a crescut suma alocată pentru plata ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, în anul 2017, de la 349, 425 milioane lei, la 436,925 milioane lei pentru a se asigura resursele financiare necesare pentru plata ajutorului de stat.

Fondurile se asigură de la bugetul de staţ în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

Schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură a fost aprobată în 2014 (prin Hotărârea Guvernului 1174/ 2014). Valoarea maximă a schemei de ajutor de stat pentru perioada de aplicare 2014-2020 este de 3.334 miliarde de lei.

Pentru anul 2017 valoarea efectivă a sprijinului este de 1,4185 lei/litru şi reprezintă diferenţa dintre rata accizei standard prevăzute de Legea nr. 227/2015 şi rata accizei reduse.

Biroul de presă al Guvernului

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

ANM a lansat o aplicaţie utilă agricultorilor

ANM a lansat o aplicaţie utilă agricultorilor

Publicat de adinaiftime, 6 septembrie 2017, 19:40

Administraţia Naţională de Meteorologie lansează astăzi o aplicaţie utilă agricultorilor.

Aceştia vor afla în timp real starea vremii, presiunea atmosferică, umiditatea aerului dar şi a solului.

Utilizatorii aplicaţiei vor putea vedea şi avertizările imediate de vreme rea dar şi fenomenele de risc.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Agricultura din Caraş-Severin la raport: Avem dar nu ne lăudăm…!

Agricultura din Caraş-Severin la raport: Avem dar nu ne lăudăm…!

Publicat de adinaiftime, 24 august 2017, 19:30

După o contabilizare amănunţită, a unui an agricol capricios, specialiştii Direcţiei Agricole Caraş-Severin spun că grâul şi porumbul au totuşi ponderea cea mai mare în rândul culturilor înfiinţate de agricultorii din judeţ, de aproape 50 %. Acestea sunt urmate de suprafaţele cu plante furajere şi oleaginoase, de legumele în câmp şi cartofi.

Cel mai negativ aspect, susţin specialiştii, îl constituie suprafaţele de teren arabil rămase pârloagă, de aproximativ 37%.

Nici patrimoniul pomicol al judeţului nu este prea bogat. Din cele peste 11.000 de hectare doar puţin peste 4.000 reprezintă livezile productive, de mai ales măr şi prun, restul fiind plantaţii în declin sau livezi tinere neintrate pe rod.

Din statisticile specialiştilor în agricultură din Caraş-Severin, 787 de hectare reprezintă în prezent patrimoniul viticol al judeţului, din care suprafaţa de vii pe rod ocupă aproximativ 570. Din aceasta, o mare parte este ocupată de soiuri nobile şi restul de hibride aflate mai ales în sectorul gospodăriilor private din arealul oraşului Moldova Nouă.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Chinezii sunt foarte hotărâți si dornici de colaborare cu Aradul

Publicat de adinaiftime, 15 iulie 2017, 17:40

Iustin Cionca: „Chinezii sunt foarte hotărâți și dornici de colaborare, eu sunt foarte hotărât și dornic să începem să lucrăm împreună!”

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a participat la Palatul Parlamentului, la o întâlnire cu peste 150 de oameni de afaceri, reprezentanții la nivel înalt a șapte provincii din China, lideri administrativi și politici din Asia, Europa Centrală și de Est. Standul Aradului a primit vizitatori interesați în primul rând de oportunitățile de investiții, Zona Liberă Arad-Curtici, nodul feroviar Curtici și agricultura județului.

„Sunt disponibile 10 miliarde de euro, iar la București am discutat unde s-ar putea încadra Aradul, la infrastructură, industrie tehnologică, logistică, în colaborarea cu China. Europa Centrală și de Est este importantă pentru investitorii chinezi, spunea la Palatul Parlamentului, Jiang Jianqing, președintele Boardului Fondului Sino-CEE. Fondul a alocat anul acesta cu 9% mai multe fonduri statelor din Europa de Est și totuși rămân oportunități neutilizate. Pentru mine asta este o veste bună și o invitație la accesarea unei piețe financiare pe care până acum nu am explorat-o. Este un tren pe care nu mi-aș dori să îl ratăm. O spun clar: în această toamnă vom ști cum va dezvolta Consiliul Județean Arad agenda sa de lucru cu partenerii chinezi! Ei sunt foarte hotărâți si dornici de colaborare, eu sunt foarte hotărât și dornic să începem să lucrăm împreună!” – a declarat Iustin Cionca.

Președintele Consiliului Județean Arad a purtat discuții cu delegații provinciilor chinezești și cu președintele Boardului Fondului Sino-CEE, urmând ca în perioada următoare Consiliul Județean Arad să contacteze partea chineză pentru materializarea unor proiecte concrete de colaborare.

„Suntem la intersecția dintre Est și Vesţ într-o poziție geografică excelentă, avem o politică de susținere a investițiilor în Arad și inițiem lucrări în drumurile transfrontaliere pentru a deschide Aradul și forței de muncă din Ungaria și județele limitrofe. Am prezentat argumentele care ne fac atractivi în relația cu investitorii occidentali și care pot conta și în relația cu investitorii chinezi. Nu în ultimul rând, am vorbit despre acea cultură a muncii, care ne unește și unde Aradul este în fruntea României. Vom dezvolta contactele, pentru că este un mare potențial neexplorat între China și țările din regiune”, a concluzionat președintele Consiliului Județean Arad.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Căldură sufocantă în sudul Europei

Căldură sufocantă în sudul Europei

Publicat de adinaiftime, 24 iunie 2017, 18:30

Sudul Europei se confruntă cu o căldură sufocantă. La Roma a fost raţionalizată folosirea apei în grădini, piscine şi spălătorii auto, iar pagubele din agricultură, după două săptămâni de secetă în Italia se ridică la aproape 1 miliard de euro. În Spania s-au declanşat mai multe incendii de vegetaţie şi aproximativ 100 de hectare au ars în preajma Barcelonei, unde mai multe familii au fost evacuate. Cu detalii corepondentul Radio România, AnaMaria Damian:
Pentru a evita tragedii precum cea din Portugalia, unde au decedat peste 60 de persoane, victime ale unui mare incendiu, Guvernul de la Madrid a lansat o campanie de sensibilizarea populaţiei în această perioadă cu temperaturi extrteme. Dispozitivul de bază pentru intervenţii în caz de incendii cuprinde, între altele, 70 de elicoptere şi avioane dotate cu mijloace specifice. Valul de căldură din aceste zile a crescut vânzările de ventilatoare şi aparate de aer condiţioant cu aproape zece procente. În aceste zile, în majoritatea regiunilor, încă din prima parte a zilei, termometrele înregistrează peste 30 de grade, iar obişnuita plimbare de seară poate ava loc abia după ora 22:00, când temperaturile scad sub 30 de grade. Vestea bună este că duminică un curent de aer atlantic va provoca o schimbare importantă de timp, cu os cădere de 8 până la 10 grade Celsius. Specialiştii spun că se ajunge la valorile fireşti pentru această perioadăa anului, cu precipitaţii în toată peninsula.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Aurul roşu de Banat: Un fermier cultivă în Caraş-Severin cel mai scump condiment din lume

Publicat de adinaiftime, 20 iunie 2017, 11:00

Aproximativ o jumătate de hectar cu şofran este recoltat anual din Berzovia.
Este vorba despre o plantaţie înfiinţată de un investitor belgian, care a investit în Caraş-Severin în comerțul vacilor de lapte, în cultivarea legumelor și, din 2013, a înființat și o plantație de șofran.

A început cu 200 de metri pătrați și acum are această cultură pe 4.000 de metri pătrați cu posibilitatea extinderii la 3-4 hectare.

Bulbii de șofran i-a adus din Belgia, a investit peste 17.000 de euro și i-a aclimatizat la condițiile din România, a declarat pentru Radio Reşiţa Vincent de Busson – investitorul belgian.

Investitorul reușește să vândă șofranul în România și în Belgia, în industria gastronomică şi farmaceutică la un preț mediu de 100 de lei gramul, venitul pe hectar ajungând chiar şi la peste 22.000 de euro pe an.

Datorită prețului său ridicat și al profitabilității, șofranul este denumit și „aurul roșu“.

„Motivul principal pentru care am ales cultura de șofran este pentru că am căutat o cultură cu valoare de profit mare. Un al motiv pentru care am ales cultura de șofran este costul de transport relativ mic față de valoarea mărfii“, a mai precizat pentru Radio Reşiţa Vincent de Busson – fermierul belgian. „Este o cultură rustică, care necesită foarte multă muncă manuală, nu putem folosi ierbicide, fungicide sau îngrăşăminte chimice, este o cultură rezistentă şi adaptată condiţiilor din România.”

Stabilit în România de 13 ani, după ce a renunțat la o carieră militară, Vincent de Busson provine dintr-o familie de fermieri belgieni.

Culturile de şofran se găsesc pe raza comunei cărăşene Berzovia în direcţia Ramna.

Prosperitatea noastră este strâns legată de „inteligența corporală”!
Inedit vineri, 27 septembrie 2019, 09:00

Prosperitatea noastră este strâns legată de „inteligența corporală”!

Primul impuls, atunci când ne gândim la prosperitate, este să considerăm că vorbim despre partea financiară. Este un punct de vedere, însă nu...

Prosperitatea noastră este strâns legată de „inteligența corporală”!
3 activități pe care le putem face în zilele ploioase!
Inedit marți, 24 septembrie 2019, 13:06

3 activități pe care le putem face în zilele ploioase!

De cele mai multe ori, atunci când plouă afară, această stare se transfere și în sufletul nostru. Privim picăturile mari de ploaie care se...

3 activități pe care le putem face în zilele ploioase!
6 sfaturi pentru îngrijirea și hidratarea mâinilor!
Inedit miercuri, 18 septembrie 2019, 12:28

6 sfaturi pentru îngrijirea și hidratarea mâinilor!

Mâinile noastre muncesc în rând cu noi, fiind instrumentul nostru principal de muncă în multe activități. Pielea acestora este aproape la fel...

6 sfaturi pentru îngrijirea și hidratarea mâinilor!
Yoga reduce anxietatea și depresia!
Inedit marți, 17 septembrie 2019, 11:40

Yoga reduce anxietatea și depresia!

Depresia este o tulburare a dispoziției care provoacă un sentiment persistent de tristețe și pierderea interesului față de activitățile care...

Yoga reduce anxietatea și depresia!
Inedit joi, 12 septembrie 2019, 11:51

„Telefonul Amintirilor” a sosit la Brașov!

„Telefonul Amintirilor” a ajuns la Brașov, la Muzeul „Casa Mureșenilor” și la Casa Memorială „Ștefan Baciu”....

„Telefonul Amintirilor” a sosit la Brașov!
Inedit miercuri, 21 august 2019, 16:25

Începe Festivalul Internațional de Arte Vizuale – VSLO!

Lectori din România, Grecia, SUA, Suedia, Polonia şi Norvegia vor fi prezenţi la ediţia aniversară a Festivalului Internaţional de Arte Vizuale...

Începe Festivalul Internațional de Arte Vizuale – VSLO!
Inedit vineri, 16 august 2019, 10:27

Micul dejun: 5 alimente pe care nu ar trebui să le consumi!

Unele alimente ar fi mai indicat să nu fie consumate niciodată pe stomacul gol, întrucât consumul lor poate declanşa probleme digestive. Iată 5...

Micul dejun: 5 alimente pe care nu ar trebui să le consumi!
Inedit miercuri, 3 iulie 2019, 14:03

Ed Sheeran cântă în premieră în România!

Ed Sheeran concertează, pentru prima dată în România, în această seară, la Arena Naţională din Bucureşti, în cadrul ”European Tour...

Ed Sheeran cântă în premieră în România!

Schimbările climatice sunt reale și afectează agricultura. Cum se explică fenomenul tornadelor din România

Schimbările climatice sunt reale și afectează agricultura. Cum se explică fenomenul tornadelor din România

Publicat de adinaiftime, 17 iunie 2017, 19:40

Schimbările climatice sunt o certitudine în România.

De la tornade până la temperaturi caniculare şi secetă, toate şi-au făcut loc, în ultimii ani.

Deficitul de apă din unele părţi ale solului dobrogean ajunge la 1.200 de metri cubi lipsă la hectar, începând din toamna anului trecut.

Ce poate fi făcut pentru a opri acest fenomen am aflat de la vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu-Siseşti, profesor Mihai Nicolescu.

„Sunt fenomene care se manifestă astăzi, auzim despre tornade în România, lucru pe care nu l-am auzit până acum. Acestea nu se pot rezolva decât cu o împădurire în procent rezonabil, cu perdele de protecție care pot rezolva foarte multe lucruri pentru agricultură. În ultimii 12-15 ani am avut creșteri de la 1,5 grade, ceea ce pentru agricultură este un impact extraordinar de nefavorabil. Anul acesta, după o lună martie în care am avut o creștere de 3 până la 3,5 grade la nivelul țării, vă imaginați ce se întâmplă cu pomicultura și viticultura“, atrage atenția profesorul Mihai Nicoalescu.

Specialistul mai spune că toate aceste date acumulate trebuie transpuse în programe „în ideea de a menține produsele agricole de care avem nevoie“.

Dobrogea este o zonă cu condiții extraordinar de complexe. Marea, spune prof. Mihai Nicolescu, se încălzește greu, dar se și răcește greu, iar aceste fenomene contribuie la atenuarea șocurilor climatice pe care le pot suferi viile și livezile. Cele mai favorizate de clima Dobrogei sunt speciile de cais și piersic. Pe lână sistemele de irigații, mai adaugă profesorul, avem nevoie de sisteme agrofitotehnice care să mențină umiditatea în sol, aceasta fiind una dintre soluțiile de care agricultorii viitorului au nevoie pentru a face față modificărilor climatice care stau să vină.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

FOTO/ AUDIO/ Participare românească la cel mai mare Târg Agricol din Balcani, desfășurat la Novi Sad

FOTO/ AUDIO/ Participare românească la cel mai mare Târg Agricol din Balcani, desfășurat la Novi Sad

Publicat de Mihaela Costache, 19 mai 2017, 13:30

Orașul Novi Sad concentrează, până vineri, atenţia tuturor celor care derulează o afacere legată de agricultură. La Novi Sad se desfășoară despre a 84-a ediţie a Târgului Agricol Internaţional, la care îşi prezintă produsele şi serviciile 1500 de expozanţi din peste 60 de ţări.

Directorul general al Târgului Agricol Internațional de la Novi Sad, Slobodan Cvetković, consideră că expoziția reprezintă cel mai important eveniment de business agricol din Balcani.

“Târgul are mai multe secțiuni, care îi asigură succesul. Spre exemplu, într-un spațiu de peste 22.000 mp sunt expuse peste 100 de branduri de utilaje agricole. De asemenea, cea mai importantă expoziție de animale din Serbia, cu peste 1.500 de capete este găzduită de târgul nostru. Anul acesta am acordat o atenție deosebită și conceptului de calitate în agricultură”, declara Slobodan Cvetković.

De la servicii conexe agriculturii – ambalaje, accesorii, piese de schimb și chiar bătrânul fier de coasă – până la utilaje de ultimă generație, Târgul de la Novi Sad are de toate. La această ofertă contribuie și șapte firme românești.

Numărul vizitatorilor este foarte mare, astfel că doar duminică s-au vândut peste 30.000 de bilete, în condițiile în care intrarea reprezintă echivalentul în dinari a cinci euro.

Ascultați reportajul în format audio realizat de Remus Nistoran:

 

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Preşedintele Klaus Iohannis vizitează judeţul Suceava

Preşedintele Klaus Iohannis vizitează judeţul Suceava

Publicat de Mihaela Costache, 3 mai 2017, 12:30

Preşedintele Klaus Iohannis face astăzi o vizită în judeţul Suceava. Şeful statului se va întâlni cu aleşii locali din regiune şi va discuta cu reprezentanţi ai mediului de afaceri.

La ora 11:00, preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni la Aeroportul Internaţional Ştefan cel Mare din Suceava cu reprezentanţii clusterului regional inovativ de bioeconomie Suceava-Botoşani.

Aici vor avea loc discuţii despre perspectivele de dezvoltare privind agricultura şi dezvoltarea durabilă.

Scopul întâlnirii este stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii, dar şi sprijinirea producătorilor din zona Suceava-Botoşani care îşi desfăşoară activitatea în sectorul bioeconomiei, siguranţei alimentare a populaţiei şi protecţiei mediului.

De la ora 12:00, preşedintele României va participa la dezbaterea intitulată „Modernizare, dezvoltare, descentralizare”, care va avea loc la Teatrul Municipal Matei Vişniec din Suceava.

În prezenţa a peste 300 de aleşi locali din regiune vor fi dezbătute principalele probleme cu care se confruntă administraţia publică locală, dar şi soluţiile posibile.

În jurul orei 14:00 este programată vizitarea Mănăstirilor Voroneţ şi Dragomirna. Scopul vizitei este acela de a transmite un semnal în ceea ce priveşte necesitatea păstrării tradiţiilor conunităţilor bucovinene şi a restaurării şi prezervării patrimoniului cultural al Bucovinei. Întâlnirea este organizată de Consiliul Judeţean Suceava. (Rador/ FOTO ziare.com)

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Apicultorii își vând stupii din cauza pierderilor

Apicultorii își vând stupii din cauza pierderilor

Publicat de Mihaela Costache, 26 aprilie 2017, 14:30

În ultima perioadă, cel puțin un sfert din familiile de albine au murit ca urmare a schimbărilor climatice. Astfel, producțiile au înregistrat minime istorice, iar apicultorii au suferit pierderi mari.
Vicepreședintele Asociației crescătorilor de albine din județul Mureş, Cristina Cojocaru, spune că în aceste condiții tot mai mulți apicultori au fost nevoiți să își vândă stupinele:

„Cel mai mult ne afectează acum compromiterea salcâmului, care nu va fi cules și vor trebui din nou să fie hrănite albinele, pentru ca să supraviețuiască. Și depinde de apicultor dacă vrea să își salveze stupina, ținând cont că nici anul trecut nu a fost unul grozav, mulți sunt dezamăgiți, nu știu câți vor continua această activitate. Mulți vând albine în anul acesta, foarte puțini cumpără, deci cred că încet-încet vor renunța, și e păcat pentru că afectează și celelalte domenii din agricultură.”

Probleme din cauza frigului au fost în aproape toată țara, chiar și în sud.
În județele Gorj și Vâlcea salcâmii nu au mai înflorit, doar județul Dolj este favorabil pentru deplasarea stupilor de albine.
Apicultorul Tofalvi Melinda susține că în județul Harghita a apărut și o altă problemă, animalele care mănâncă florile, astfel că albinele nu mai au ce poleniza:

„Cu vremea asta, a fost stresant pentru albine și, fiind sfârșit de iarnă, rezervele de hrană sunt la limită. Și la noi, producțiile mult sub medie, în ultimii trei ani. Dar și baza meliferă este suprasolicitată. Baza meliferă o avem pentru 40, maximum 50 de familii la un loc, e prea mult pentru zona asta, pentru că și bovinele și oile, tot pe aceleași pășuni sunt, și acolo nu mai sunt flori.”

Și anul trecut, vremea rece și ploioasă a determinat scăderea producției de miere cu până la 70 la sută.
În județele din centrul țării, producțiile de miere de salcâm, rapiță și polifloră au fost aproape inexistente în 2016. Doar apicultorii care s-au deplasat în sudul țării pentru tei și floarea soarelui și-au amortizat cheltuielile.
În pofida unui an slab, deocamdată prețurile la miere nu s-au schimbat, respectiv 22 de lei kilogramul la polifloră și 30 de lei la cea de salcâm.

Valeriu Russu – Radio Mures

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Plată egală pentru muncă egală, unul din dezideratele legate de detașarea angajaților într-un alt stat al UE

Plată egală pentru muncă egală, unul din dezideratele legate de detașarea angajaților într-un alt stat al UE

Publicat de Andrei Cretoiu, 11 martie 2016, 10:30

Plată egală pentru muncă egală este unul din dezideratele legate direct de detașarea angajaților într-un alt stat al Uniunii Europene. De aceea Parlamentul European a dezbătut în această săptămână subiectul.

Punctele de vedere au fost exprimate în contextul în care comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, a venit în fața eurodeputaților cu propunerile revizuite pentru regulile care stabilesc regimul celor ce sunt angajați într-o țară UE şi sunt trimiși temporar de către angajator în alt stat al spațiului comunitar.

În fapt inițiativa Comisiei europene este legată de revizuirea directivei din 1996, privind detaşarea muncitorilor, executivul susţinând actualizarea acesteia din cauza abuzurilor, fraudelor şi dumpingului social, fenomen caracterizat de subminarea pieţei locale a muncii cu forţă de muncă ieftină. Una dintre măsurile propuse vizează direct companiile care trimit muncitori în alte ţări ale Uniunii Europene. Astfel, firmele ar putea fi obligate să plătească angajaților salarii la nivelul celor locale.

În cadrul unei conferințe de presă, comisarul european Marianne Thyssen a oferit jurnaliștilor câteva din motivele care stau la baza propunerii dar și care ar putea fi măsurile luate.

”Prea des am văzut doi muncitori cot la cot și care fac aceeași muncă, dar unul câștigând mult mai puțin decât celălalt. Nu așa ar trebui să arate o piața europeană a muncii echitabilă. Acesta este motivul pentru care propunem o actualizare a normelor; problema principală este că dorim să ne asigurăm că lucrătorii locali și cei detașați sunt supuși acelorași reguli cu privire la remunerare. Și aici adaug că nu doar taxă minimă ar trebui să se aplice lucrătorilor detașați, ci toate elementele de remunerare care sunt obligatorii în țara gazdă. Propunerea nu interferează cu competențele statelor membre sau caracteristicile specifice naționale privind stabilirea salariilor. Ne propunem pur și simplu ca ceea ce se aplică lucrătorilor locali, de asemenea, să se aplice lucrătorilor detașați. În plus, pentru a îmbunătăți claritatea și certitudinea juridică, ne propunem ca lucrătorii detașați pentru mai mult de 2 ani să fie acoperiți în totalitate de dreptul muncii din statul membru gazdă. În al treilea rând, ne propunem următorul lucru: condițiile aplicabile temporar lucrătorilor unei agenții locale într-un stat membru, de asemenea, să se aplice și angajaților agenției care activează temporar peste granițe.”

Statistic, numărul muncitorilor detaşaţi a crescut foarte mult. În 2014, erau circa două milioane la nivelul Uniunii Europene. Muncitorii din sectorul construcţiilor reprezintă circa 40 %, urmaţi de cei din agricultură, transport şi finanţe. Revenind la dezbaterea din Parlament, părerile celor care au reprezentat grupurile politice au fost împărțite: pentru deputații de centru-stânga, legislaţia nu merge suficient de departe pentru a preveni exploatarea angajaților, în timp ce deputaţii de centru-dreaptă s-au arătat îngrijorați de impactul asupra competitivității şi asupra IMM-urilor.

Următoarea etapă procedurală prevede elaborarea proiectului de către Comisie, urmată de analiza acestuia în Parlament.

Generația Z și social media
Actualitate Europeană marți, 31 mai 2022, 14:40

Generația Z și social media

Generaţia Z preferă să interacţioneze pe reţele de socializare, comparativ cu generaţiile precedente care preferă interacţiunea directă....

Generația Z și social media
Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor
Actualitate Europeană vineri, 20 mai 2022, 14:30

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor

24 februarie 2022. Încă din prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, valuri de locuitori din ţara vecină au trecut graniţele României prin Vama...

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor
Poluarea digitală
Actualitate Europeană vineri, 20 mai 2022, 12:00

Poluarea digitală

În lumea digitală, la fel ca în natură, există o cantitate imensă de deșeuri, de la e-mailuri inutile, fișiere și aplicații neutilizate,...

Poluarea digitală
Fast Fashion
Actualitate Europeană vineri, 13 mai 2022, 12:00

Fast Fashion

Înainte de pandemie, Comisia Europeană a identificat textilele drept „categoria de produse prioritare pentru economia ciculară”. Dacă în...

Fast Fashion
Actualitate Europeană joi, 12 mai 2022, 12:00

Generația Z

Pentru unii, Generația Z înseamnă copiii care s-au născut cu tableta în mână, pentru alții, ea este aerul nou din politică, iar pentru o...

Generația Z
Actualitate Europeană marți, 18 ianuarie 2022, 14:59

Roberta Metsola, noua președintă a Parlamentului European

Marți, 18 ianuarie 2022, eurodeputații au ales-o pe Roberta Metsola (PPE, Malta) în funcția de președinte al Parlamentului European până în...

Roberta Metsola, noua președintă a Parlamentului European
Actualitate Europeană marți, 18 ianuarie 2022, 12:52

Alegeri pentru președinția Parlamentului European

Roberta Metsola, Alice Bah Kuhnke, Kosma Złotowski și Sira Rego candidează pentru poziția de președinte al Parlamentului pentru a doua jumătate...

Alegeri pentru președinția Parlamentului European
Actualitate Europeană luni, 17 ianuarie 2022, 18:40

Comemorarea președintelui Sassoli: „Lupta sa pentru democrație va continua”

Eurodeputații l-au omagiat pe fostul președinte al Parlamentului, David Maria Sassoli, într-o ceremonie care a avut loc luni, 17 ianuarie 2022,...

Comemorarea președintelui Sassoli: „Lupta sa pentru democrație va continua”

Agricultorii timişeni sunt nemulţumiţi de birocraţia din sistem

Agricultorii timişeni sunt nemulţumiţi de birocraţia din sistem

Publicat de Mihaela Costache, 4 august 2015, 15:30

Ei arată că, anul trecut, pentru subvenţia la motorină, completau la APIA, 11 formulare pentru acordul prealabil şi rambursarea diferenţei de acciză la motorină iar acum sunt 17 formulare.

În plus, trebuie depuse două dosare: unul pentru cererea de acord prealabil şi altul pentru cererea de rambursare a diferenţei de acciză.

Termenul limită pentru completarea cererii de acord prealabil la motorină expiră mâine. În 2014, agricultorii au incasat 1,78 de lei/litru de motorină.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Miniștrii europeni ai Agriculturii și Pescuitului și Comisarii europeni pe probleme de agricultură și mediu s-au întâlnit ieri la Bruxelles la Consiliul dedicat acestor domenii

Miniștrii europeni ai Agriculturii și Pescuitului și Comisarii europeni pe probleme de agricultură și mediu s-au întâlnit ieri la Bruxelles la Consiliul dedicat acestor domenii

Publicat de Monica Slavici, 11 noiembrie 2014, 09:51

Ce măsuri au fost hotărâte aflăm din rubrica Instantaneu european realizată de Andreea Drăguleasa, București FM

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Proiect românesc premiat la concursul “Natura 2000”

Proiect românesc premiat la concursul “Natura 2000”

Publicat de Monica Slavici, 30 mai 2014, 09:47 / actualizat: 30 mai 2014, 16:27

Proiectul fundației „Adept” pentru zona Sighișoara-Târnava Mare a câștigat premiul primei ediții a concursului NATURA 2000 la secțiunea „Beneficii socio-economice” fiind prezentat drept un exemplu impresionant privind modul în care programul “Natura 2000” generează creștere economică și asigură mijloace durabile de subzistență în zonele rurale. Proiectul românesc le permite agricultorilor să ducă un trai mai bun lucrând în mod durabil terenuri cu valoare naturală ridicată, protejând, în același timp, un peisaj unic, cu o biodiversitate bogată. Datorită acestui proiect, 2 300 de familii de agricultori din regiune obțin venituri de peste 2,5 milioane euro anual. În plus, inițiative similare încep să fie puse în aplicare și în alte regiuni din România. Mai multe detalii ne oferă Sorin Şchiopu, de la Studioul regional Radio România Târgu Mureş, în rubrica “Local, regional, european – EuranetPlus”

Perspective îngrijorătoare ale economiei mondiale
Economie miercuri, 23 ianuarie 2019, 11:23

Perspective îngrijorătoare ale economiei mondiale

Tendinţa economiei mondiale este influenţată negativ de creşterea averilor multimiliardarilor lumii, este concluzia ONG-ului Oxfam, care face...

Perspective îngrijorătoare ale economiei mondiale
Eurostat: „Peste jumătate dintre bulgari nu pot face faţă problemelor financiare neaşteptate”
Economie miercuri, 28 noiembrie 2018, 14:58

Eurostat: „Peste jumătate dintre bulgari nu pot face faţă problemelor financiare neaşteptate”

Circa 53% dintre bulgari nu pot face faţă problemelor financiare neaşteptate de anul trecut, indică rezultatele unei analize a Eurostat privind...

Eurostat: „Peste jumătate dintre bulgari nu pot face faţă problemelor financiare neaşteptate”
BERD – Creşterea în Europa Centrală şi de Est rămâne peste potenţial
Economie miercuri, 7 noiembrie 2018, 08:24

BERD – Creşterea în Europa Centrală şi de Est rămâne peste potenţial

BERD a spus că creşterea în Europa Centrală şi statele baltice va rămâne peste potenţial în 2018 şi 2019, cu o medie de 4,3% şi respectiv...

BERD – Creşterea în Europa Centrală şi de Est rămâne peste potenţial
Atragerea investiţiilor americane se numără printre priorităţile principale ale guvernului bulgar
Economie luni, 1 octombrie 2018, 16:41

Atragerea investiţiilor americane se numără printre priorităţile principale ale guvernului bulgar

„Bulgaria şi SUA au ocazia de a-şi extinde parteneriatele energetice active atât la nivel instituţional, cât şi corporativ. Bulgaria...

Atragerea investiţiilor americane se numără printre priorităţile principale ale guvernului bulgar
Economie joi, 27 septembrie 2018, 14:45

Comisia pentru Buget a Parlamentului European taie 70 de milioane de euro din fondurile de preaderare ale Turciei

Cu 27 de voturi pentru, 1 împotrivă şi 4 abţineri, membrii Comisiei pentru Buget a Parlamentului European au votat raportul raportorului Sigfried...

Comisia pentru Buget a Parlamentului European taie 70 de milioane de euro din fondurile de preaderare ale Turciei
Economie miercuri, 26 septembrie 2018, 12:55

SUBVENȚII PENTRU MEDIUL DE AFACERI DIN NORDUL MOLDOVEI

Locuitorii din nordul Moldovei care doresc să înceapă o afacere au o nouă oportunitate financiară. Este vorba de sume de până la 138 000 de...

SUBVENȚII PENTRU MEDIUL DE AFACERI DIN NORDUL MOLDOVEI
Economie luni, 24 septembrie 2018, 14:49

Taxe impuse Chinei

Noile tarife impuse Chinei de Statele Unite intră, începând de astăzi, în vigoare Noile tarife impuse Chinei de Statele Unite intră, începând...

Taxe impuse Chinei
Economie miercuri, 12 septembrie 2018, 14:15

Care economii europene au crescut mai puţin în cel de-al doilea trimestru?

Economia UE şi a zonei euro a crescut cu 0,4% între aprilie şi iunie. Ţările care au înregistrat cea mai redusă creştere au fost Danemarca...

Care economii europene au crescut mai puţin în cel de-al doilea trimestru?