Este opinia directorului executiv al Direcției Agricole Mureș, Ioan Rus, care a declarat că în cadrul agriculturii de subzistență, practicată frecvent în zonele rurale, un asemenea comerț este inevitabil:
”Nu o vedem evaziune fiscală, fiindcă ea este singura formă de existență, când ne legăm de 3 sau 5 ouă vândute pe zi, după care o băbuță își ia o pâine. Cu siguranță 5 lei contează mult pentru o asemenea familie.”
Zilele trecute deputatul Varujan Vosganian a declarat public că fiecare ou mâncat de la găina din curte „văduvește” bugetul de cincizeci de bani.
El afirmă că acel oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale.
Astfel, înclinația românului spre autoconsum ar costa în fiecare an veniturile bugetare românești multe miliarde de lei.
Motivul – prețul prea mic la care se cumpără laptele de către colectori și fabrici.
În consecință, spune reprezentantul Oficiului Județean de Zootehnie Mureș, Maria Fola, tot mai mulți producători trec spre producția de vaci de carne, iar dacă nu ar exista această subvenție, mulți fermieri ar renunța la afacere:
”Prețurile de achiziție sunt între 0,80 de bani și 1,30 lei. Este o tendință actuală, a producătorilor, de a renunța la vaca de lapte și a trece spre vaca de carne, în care, într-adevăr efectivul a crescut. Dacă anul trecut au fost în jur de 700 de capete, acum ajungem la 2000, și deținătorii fac încrucișări cu rase de carne. Tot ce-l ține pe fermier este legat de acest sprijin cuplat care, pe anul 2016 a fost în jur de 800 euro pe vacă.”
În județul Mureș din cele aproape 50.000 de vaci existente, doar 17.000 sunt prinse în controlul oficial al producțiilor de lapte.
O firmă de colectare și producție din Tg. Mureș achiziționează, circa 200.000 de litri de lapte pe zi, de la 1200 de fermieri din Transilvania, ce dețin minimum 25 de vaci de lapte.
Directorul general al companiei, Cornel Cărămizaru, recunoaște că prețul de achiziție al laptelui este mic, și spune că fermierii ce practică agricultura de subzistență ar trebui incluși în programe de susținere:
”Colectăm laptele, în jur de 1,2 – 1,3 lei pe litru. Dar noi nu producem suficient lapte pentru cât consumăm, deci deficitul de lapte este prima problemă care trebuie să o rezolvăm. Există o agricultură de subzistență, gospodării care au 2-3 vaci, care ar trebui incluse într-un program social, dar nu neapărat pentru ca acest lapte să fie folosit pentru producția de scală, pentru că discutăm despre costuri de transport, costuri de depozitare, centre de colectare. Datorită structurii de fermieri, avem în continuare o sezonalitate mare, asta înseamnă că în general există un surplus de lapte, iarna este un deficit de lapte, și asta crează foarte multe dezechilibre.”
Așadar, procesatorii laptelui preferă un grup stabil de producători, cu efective relativ mari de animale, pentru a exista garanția unul flux permanent de materie primă.
Însă micii producători de lapte sunt la mila statului, și vor dispărea rapid dacă nu mai primesc subvențiile necesare.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.