Muzica Unei Generaţii Perene – AUREL MANOLACHE
Publicat de Bogdan Dragomir, 5 octombrie 2016, 10:40 / actualizat: 22 iunie 2023, 10:00
Bun găsit la o nouă întâlnire cu mari artişti, muzicieni români şi creaţia lor artistică inegalabilă doar aici la Radio România Regional, pe www.www.radioromaniaregional.ro în cadrul emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE!
Anul acesta, Maestrul AUREL MANOLACHE, „tataia copiilor” cum îl alintau cu drag participanţii la cel mai important festival muzical pentru copii din România în perioada 2001-2010, ar fi împlinit 85 de ani! În calitate de fost colaborator al Maestrului şi reprezentant al co-producătorului acestui festival din acea perioadă – Societatea Română de Radiodifuziune – dar şi în calitate de membru al juriilor de preselecţie a celor mai talentaţi copii din întreaga ţară, preselecţii organizate şi susţinute cu sprijinul Reţelei Studiourilor Regionale – Radio România Regional, îi aduc împreună cu colegii mei un sincer omagiu şi ne îndreptăm gândurile bune către sufletul său mare, profesionalismul său deosebit şi dorinţa nemărginită de a promova copiii talentaţi şi creaţia muzicală românească de calitate!
Vă oferim în minutele următoare, cu sprijinul colegei noastre Mona Vîlceanu de la Radio România Iaşi, ultimul interviu realizat cu Maestrul AUREL MANOLACHE înainte de trecerea în nefiinţă, în data de 7 martie 2010. (C & P 2010 Fonoteca de Aur RADIO ROMÂNIA).
Aurel Manolache
Aurel Manolache s-a născut pe 5 octombrie 1931, la Galați și a decedat pe data de 9 martie 2010. Trecerea sa în neființă a reprezentat o pierdere mare pentru Constanța, Aurel Manolache și regretatul său frate, Gelu Manolache, lăsându-și amprenta creatoare asupra orașului. În 1950, după absolvirea liceului, s-a angajat ca dirijor la Orchestra Populara “Valurile Dunării” din Galați (1950-52). A fost apoi dirijor la Ansamblul de Cântece și Dansuri al orașului Galați (1952-54), profesor suplinitor de muzică la școala Medie de Marină din Galați (1953-55), profesor la școala Metalurgică din Galați (1954-56), dirijor și director la Teatrul de Estradă din Galați (1954-56). În 1956 se mută la Constanța unde devine dirijor la Teatrul Marinei Militare din Constanța (1956-59), dirijor și șef de secție estradă la Teatrul de Stat din Constanța (1959-69), prim dirijor și director la Teatrul Fantasio din Constanța (al cărui fondator este) (1969-90). Aurel Manolache revine la conducerea Teatrului Fantasio din 2002, pentru încă doi ani, până la desființarea sa, în 2004. Aurel Manolache a fost și un apreciat compozitor de muzică ușoară. El a devenit membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România în anul 1968.
„Ale tale” (muzica Aurel Manolache, text Ovidiu Dumitru) este singura melodie interpretată în duet de cei doi monştri sacri ai muzicii uşoare româneşti: Margareta Pâslaru şi Dan Spătaru. Varianta în limba spaniolă cântată de cei doi mari artişti pe scena Festivalului Internaţional Varadero (Cuba, decembrie 1967) a fost singura melodie care a purtat numele acestui eveniment şi i-a transformat pe Margareta Pâslaru şi pe Dan Spătaru în adevaratele vedete ale ediţiei din acel an. (http://margaretapaslaru-legendasimit.blogspot.ro/2011/01/margareta-paslaru-sapte-ani-la-rand-pe.html)
„Ale Tale” – muzica Aurel Manolache, text Ovidiu Dumitru, interpreţi Margareta Pâslaru şi Dan Spătaru, C & P – Electrecord.
Piesele sale au fost cântate de Margareta Pâslaru, Corina Chiriac, Cătălin Crișan, Loredana Groza sau Dan Spătaru. Julio Iglesias a ales să interpreteze, în 1969, la Festivalul „Cerbul de Aur„, piesa „Ale tale”, piesă compusă de Maestrul Manolache.
Aurel Manolache a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural, clasa a II-a (1981), cu opt premii la Festivalul Național de Muzică Ușoară de la Mamaia și cu patru premii ale Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. A dirijat și numeroase spectacole și ediții ale Festivalului Național de Muzică Ușoară de la Mamaia. În anul 2001 Aurel Manolache a inițiat Festivalul “Mamaia Copiilor” (al cărui director general a fost în perioada 2001-2010) împreună cu compozitorul Dumitru Lupu (directorul artistic al festivalului). (https://ro.wikipedia.org/wiki/Aurel_Manolache).
Bogdan Dragomir – Radio România Regional.