1911 – număr unic pentru incidente de securitate cibernetică
Publicat de Andra Radu, 25 aprilie 2019, 19:07
Din data de 2 mai, Guvernul României lansează un numărul unic 1911 unde pot fi raportate incidentele de securitate cibernetică. Serviciul poate fi folosit atât persoanele fizice, cât și de cele juridice.
Ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, a precizat că la numărul unic 1911, pot fi raportate incidente de securitate cibernetică atât de persoanele fizice și juridice, cât și de instiruții publice: „Vom lansa prin Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică un număr unic; 1911, apelat din toate rețelele, la care vor putea fi raportate toate incidentele de securitate cibernetică de către persoanele fizice, juridice și de către instituțiile publice. Li se oferă, prin call-center, asistență primară și consiliere pentru diagnosticare și remediere.”
Ministrul Comunicatiilor Alexandru Petrescu a adăugat că europenii nu sunt informaţi cu privire la securitatea cibernetică şi la riscurile care pot apărea, în condițiile în care jumătate dintre cetățeni consideră riscurile incidentelor cibernetice ca fiind minime.
Și anul trecut România a fost țară generatoare de incidente de securitate cibernetică. Dar a fost și țintă a atacurilor cibernetice. Riscul a fost evaluat la nivel mediu, dar se menține tendința de creștere.
Mulți utilizatori de internet apelează la sfaturile prietenilor sau se documentează din ghiduri publicate de experți în domeniu.
Autoritățile încurajează semnalarea tuturor incidentelor de securitate cibernetică. Potrivit Mediafax, pot fi raportate ce cele de tip scam/phishing, fraude/vishing, fraudă cu suport tehnic fals, fraudă cu vouchere, fraudă cu bilete de avion și multe altele.
„Prin acest nou serviciu guvernamental încurajăm în mod special notificarea infromațiilor corespondente incidentelor de securitate cibernetică din partea IMM sau a cetățenilor care sunt adesea afectați”, a mai precizat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor. Acesta a mai spus că „atacurile cibernetice aduc prejudicii anuale economiei globale, de 400 miliarde de euro, iar impactul economic al criminalităţii cibernetice a crescut de cinci ori din 2013.”