Filarmonica de stat Oradea a anunţat trei concerte speciale în această săptămână, dedicată carităţii, având ca invitaţi pe violonistul Alexandru Tomescu, violoncelistul Octavian Lup, solişti vocali, alături de orchestra, corul filarmonicii orădene, dar şi Corul de copii al Liceului Greco – Catolic „Iuliu Maniu”.
Sursa foto: Filarmonica de Stat Oradea/facebook
Primul concert aduce în Sinagoga Neologă Sion magia violonistului Alexandru Tomescu care va concerta alături de violoncelistul Octavian Lup şi orchestra Filarmonicii de Stat Oradea, joi, 22 decembrie 2022, de la ora 14:00. Concertul este organizat la iniţiativa Asociaţiei New Hope şi în parteneriat cu Hospice Emanuel Oradea, evenimentul fiind dedicat persoanelor aflate în suferinţă.
Concertul săptămânal al Filarmonicii de Stat Oradea, numit de această dată „Ajun Simfonic”, programat joi, de la ora 19:00, îl aduce la pupitrul dirijoral pe maestrul Flavius Filip, în timp ce solişti vor fi soprana Ancuţa Măslină-Pop, alături de tenorii Nicolae Bejan şi Robert Bede.
Concertul vocal-simfonic reuneşte orchestra şi corul Filarmonicii de Stat Oradea alături de care vor evolua şi Corul de copii al Liceului Greco – Catolic „Iuliu Maniu”, condus de prof. Nicoleta Ţâmpu, un element de noutate fiind prezenţa unui narator, actorul Sebastian Lupu, care va purta publicul pe aripile muzicii.
Programul va cuprinde lucrări precum Glory Ouverture, Baba Yetu (Tatal Nostru – swahili), Alleluia Venite Gaudete, Sogno Di Volare, You raise me up, It’s a Wonderful Christmas, Legănelul lui Isus, O, ce veste minunată, Trei Păstori, Astăzi S-a născut Christos.
Concertul „Ajun Simfonic” va fi reluat vineri, 23 decembrie, de la ora 19:00, şi va fi dedicat carităţii şi unităţii, pe lângă hrana spirituală şi emoţia muzicii vocal-simfonice sub genericul „Împreună alături de Asociaţia S.O.S. Autism Bihor”.
Miercuri, 16 noiembrie (de la ora 19:00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru literatură.
Pe scenă va urca apreciatul violonist Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, care a fost aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio.
Artistul român a fost protagonistul unor evenimente-pilot în România: a cântat pe Stradivarius într-o staţie de metrou, a interpretat într-o pădure pentru a se afirma împotriva exploatării iraţionale a domeniului forestier și în faţa unei case în ruine, pentru a opri distrugerea clădirilor incluse în patrimoniul naţional.
La finalul concertului, publicul este invitat în foaierul central al Sălii Radio pentru o sesiune de autografe oferite de violonistul Alexandru Tomescu, pe două dintre albumele apărute la Editura Casa Radio: Alexandru Tomescu –Concerto. Mozart, Saint-Saëns, Dvořák și Romanian Chamber Orchestra, dirijor Cristian Măcelaru, Schubert și Dvořák.
Derulat sub bagheta tânărului dirijor portughez Martim Sousa Tavares, concertul de la Sala Radio cuprinde lucrări semnate de compozitori celebri ca Beethoven sau Saint-Säens, dar și partituri ale unor apreciați creatori portughezi. Programul serii reia câteva dintre temele principale ale operei literare semnate de José Saramago.
Evenimentul debutează cu Uvertura lui Carlos Seixas, cel mai important compozitor portughez al perioadei baroce şi însoţitor al lui Domenico Scarlatti la curtea regelui D. João V al Portugaliei, mediu ce caracterizează cea mai importantă lucrare a lui Saramago: O Memorial do Convento (Memorialul mânăstirii).
Urmează Uvertura Penelope, o altă lucrare din secolul al XVIII-lea, din vremea regelui D. José I, compusă de João de Sousa Carvalho, compozitor originar din Alentejo, una dintre regiunile Portugaliei cele mai documentate de Saramago. Veți asculta apoi o creație contemporană: Arrayollo, semnată de João Nascimento, compusă și interpretată în premieră în 2022, inspirată din peisajele întinse ale acestei regiuni portugheze.
În partea a doua a concertului de la Sala Radio veți călători în Lisabona, grație compozitorului francez Camille Saint-Saëns și lucrării sale Une nuit à Lisbonne, o barcarolă inspirată de capitala portugheză.
Prin cele două Romanțe pentru vioară şi orchestră de Beethoven se explorează tema revoluţionară a compozitorului, a cărui viaţă a fost călăuzită de valorile libertăţii şi egalităţii, valori ce se regăsesc şi în scrierile lui José Saramago.
Seara se va încheia cu Dansurile Portuguese de Tiago Derriça, lucrare contemporană care a avut premiera tot anul acesta şi care este inspirată din tradiţiile şi peisajele Portugaliei, reflectate și în lucrarea Viagem a Portugal (Călătorie prin Portugalia), în care Saramago călătoreşte prin istoria şi cultura ţării sale.
Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio.
Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.6800). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete.
Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro, dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.
Albumele Alexandru Tomescu – Concerto. Mozart, Saint-Saëns, Dvořák și Romanian Chamber Orchestra, dirijor Cristian Măcelaru, Schubert și Dvořák sunt disponibile la librăria Editurii Casa Radio și prin comandă pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, pot fi achiziționate de la partenerii de distribuție.
Miercuri, 2 februarie (de la ora 19:00), Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai apreciați violoniști români, va interpreta pe celebra vioară de patrimoniu Stradivarius Elder-Voicu una dintre creațiile ce poartă semnătura lui Mozart: Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră.
Creată în 1775, lucrarea a avut premiera chiar în acel an, la Salzburg, în perioada sărbătorilor de iarnă. Evenimentul prezentat de Orchestra de Cameră Radio la Sala Radio se va desfășura sub bagheta lui Radu Popa, dirijor permanent al Filarmonicii Banatul – Timișoara.
Seara de la Sala Radio va debuta cu Sinfonia pentru suflători în sol minor, creație a cunoscutului compozitor italian de operă Gaetano Donizetti și se va încheia cu Dvořák – Serenada în Mi major pentru orchestră de coarde.
Absolvent al Universității Naționale de Muzică București, Radu Popa și-a continuat studiile la Hochschule für Musik, Viena. S-a format sub îndrumarea renumitului dirijor român de notorietate mondială Erich Bergel, elev strălucit al lui Herbert von Karajan.
Cariera dirijorului Radu Popa se desfășoară între scenele de concert importante ale României (Ateneul Român, Sala Radio) și turnee în străinătate. Radu Popa a fost aplaudat pe podiumul Sălii Giuseppe Sinoppoli a celebrului Auditorium din Roma (în compania Orchestrei Naționale Radio – 2009) sau la pupitrul orchestrelor filarmonice Janacek – Ostrava (Cehia), Transilvania (Cluj-Napoca), Banatul (Timișoara) etc. Paris, Basel, Baden-Baden, Mannheim, Göteborg, Lvov se înscriu printre destinațiile în care artistul susține concerte.
În urma decernării Premiului Grammy compozitorului Osvaldo Golijov, renumita casă de discuri Deutsche Grammophon – Sonyclassics.com a editat pe suport CD coloana sonoră a filmului Youth Without Youth (Tinerețe fără tinerețe) – regia: Francis Ford Copolla. Coloana sonoră a fost interpretată de Bucharest Metropolitan Orchestra, sub bagheta lui Radu Popa.
Alexandru Tomescu este solist concertist al Orchestrelor Radio România din anul 2002. A obținut burse de studii în SUA şi Elveţia. Printre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate se numără Concursul Paganini (Genova, 1995), Concursul Marguerite Long – Jacques Thibaud (Paris, 1999) şi Concursul George Enescu (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.
În urma concursului național, Alexandru Tomescu a câștigat pentru a treia oară, în noiembrie 2018, dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu pentru următorii 5 ani. Turneul Internațional Stradivarius este unul dintre proiectele sale de succes, cu sute de concerte, în zeci de localităţi din ţară și străinătate, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească.
Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.
Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay.
Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.
După o frumoasă participare la cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”, Orchestrele și Corurile Radio România își deschid noua stagiune la Sala Radio!
În ciuda problemelor rezultate din contextul pandemiei, stagiunea 2021-2022 debutează vineri, 15 octombrie (19:00) cu un eveniment extraordinar, în speranța că muzica și artiștii de valoare ce ne-o dăruiesc ne vor ajuta să depășim momentele grele și să revenim la normalitate.
Concertul inaugural – prezentat de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO – se va derula cu participarea a trei muzicieni al căror nume vorbește de la sine.
La pupitrul dirijoral se va afla muzicianul vienez SASCHA GOETZEL, recent numit în poziția de director artistic pentru Orchestre National des Pays de la Loire (Franța).
În ipostaze solistice îi veți aplauda pe apreciatul violonist român ALEXANDRU TOMESCU – ce interpretează pe vioara Stradivarius Elder-Voicu și pe pianistul spaniol JOSU DE SOLAUN, câștigător al premiului I al Concursului Internațional „George Enescu” (secțiunea pian) – ediția a XIII-a.
Programul serii de la Sala Radio propune o incursiune prin muzica Germaniei, de la clasicism la romantismul târziu și chiar modernism, prin creațiile a trei mari compozitori.
Sursa foto: https://www.orchestreradio.ro/
Concertul se va deschide cu Uvertura Egmont semnată de BEETHOVEN, lucrare creată pentru a ilustra muzical piesa de teatru cu același nume scrisă de Goethe, care a lăudat el însuși genialitatea compozitorului. Veți asculta apoi Concertul în re minor pentru pian, vioară și orchestră de coarde, compus de MENDELSSOHN… la doar 14 ani!
Evenimentul se va încheia cu Suita Cavalerul Rozelor, realizată pe baza operei omonime semnate de RICHARD STRAUSS. Suita a fost interpretată în premieră absolută în 1944, de către Filarmonica din New York.
Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare.
Purtarea măștii este obligatorie și accesul publicului în sala de concert (50% din capacitatea maximă) va fi permis pe baza prezentării dovezii vaccinării sau trecerii prin boală, care se realizează doar prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID, disponibil la adresa https://certificat-covid.gov.ro/, a cărui verificare este responsabilitatea personalului Radio România, prin aplicația mobilă de verificare „Check DCC”.
Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro. De asemenea, se pot achiziționa DOAR în ziua concertului (între orele 14:00 și 19:00) și de la casa de bilete a Sălii Radio.
Biletele sunt disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.
Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.
Turneul Internaţional Stradivarius, ediţia a XIV-a, va prezenta, într-o serie de 13 concerte, în catedrale şi spaţii inovative din România, în perioada 25 iulie – 11 august, Simfonia a 9-a – „Odă Bucuriei” – compusă de Ludwig van Beethoven, într-o transcripţie pentru vioară şi pian de Hans Sitt.
Concertele vor fi susţinute de violonistul Alexandru Tomescu pe vioara Stradivarius Elder-Voicu şi de pianistul spaniol Josu de Solaun.
„Este un proiect muzical provocator, în care doi muzicieni îşi asumă întreaga încărcătură emoţională şi muzicală a Simfoniei a 9-a de L.v.Beethoven. Transcripţia încredinţează viorii şi pianului vocile celor peste 100 de muzicieni prezenţi, în mod normal, pe scenă la un asemenea program: orchestra simfonică, corul, cei patru solişti, dirijorul.
Mesajul pe care ni-l transmite celebra odă este clar şi dezarmant de simplu: cea mai mare bucurie este să poţi fi prietenul cuiva. După mai bine de un an de distanţare socială, muzica lui Beethoven ne îndeamnă să regăsim latura noastră generoasă şi celestă.
Până în momentul de faţă, nu există tipărită o variantă completă în limba română a Odei Bucuriei a lui Schiller. Vă mulţumim că iubiţi muzica şi vă aşteptăm la concerte cu tot dragul, pentru a sărbători bucuria şi prietenia”, a declarat Alexandru Tomescu.
Primul concert din cadrul turneului va avea loc pe 26 iulie, de la ora 18:00, în curtea exterioară a Muzeului Brukenthal din Sibiu, care aniversează 3 secole de la naşterea Baronului Samuel von Brukenthal.
Seria de concerte continuă cu:
Reşiţa – 27 iulie, ora 20:00 în exterior, Centrul Civic (piaţeta din faţa Primăriei);
Timişoara – 28 iulie, ora 19:30 – Biserica Romano-Catolică „Elisabetini”;
Cluj – 1 august, ora 20:00 – Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime-Piarista”;
Sebeş – 3 august, ora 19:30 – Catedrala Evanghelică-Reformată;
Braşov – 5 august, ora 19:30 – Biserica Neagră;
Ghimeş-Făget/Bacău – 6 august, ora 19:30 – Biserica Catolică Mică;
Mihăileni/Botoşani – 8 august, ora 12:00 – Căminul Cultural;
Târgu-Jiu – 11 august, ora 20:00 – Parcul Coloanei Fără Sfârşit a lui Brâncuşi;
Bucureşti cu două concerte: 9 august, ora 19:30 – Catedrala „Sfântul Iosif” şi 10 august, ora 19:00 – Sala Radio.
Turneul Internaţional Stradivarius 2021 este dedicat şi în acest an unei cauze de interes public – se lansează Bursa „Adrian Tomescu” şi va fi acordată unui tânăr muzician activ al Fundaţiei Culturale „Remember Enescu”, în urma deciziei unui juriu.
Alexandru Tomescuva interpreta pe celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu unul dintre cele mai cunoscute și mai des interpretate în întreaga lume concerte de vioară compuse vreodată: Concertul în mi minor, ce poartă semnătura luiFelix Mendelssohn.
Miercuri, 21 aprilie, de la 19.00, veți urmări live de la Sala Radio acest eveniment prezentat de Orchestra de Cameră Radio, transmis pe conturile de facebook, dar și pe calea undelor.
Concertul este o creație revoluționară pentru timpurile în care a fost compus și pune la încercare virtuozitatea solistului încă de la primele acorduri. Mendelssohn a conceput lucrarea pentru bunul său prieten, violonistul Ferdinand David, care a și cântat-o la premiera absolută din 1845, la Leipzig.
Concertul de la Sala Radio va fi dirijat de József Horváth. În partea a doua a programului veți asculta o lucrare rar interpretată, dar extrem de frumoasă: Simfonia în Re Major, creație a compozitorului ceh Jan Voříšek (1791 – 1825).
Acesta și-a construit o parte din drumul său muzical în Viena, unde l-a cunoscut pe Beethoven (pe care îl admira foarte mult) și pe Schubert, care i-a devenit foarte bun prieten. Singura sa simfonie este compusă la doar 30 de ani, din cei 34 de ani de viață de care s-a bucurat.
Alexandru Tomescu este solist concertist al Orchestrelor Radio România, din anul 2002. A obținut burse de studii în SUA şi Elveţia. Printre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate se numără : Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu“ (1999).
A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.
Alexandru Tomescu a câștigat – în noiembrie 2018 – pentru a treia oară, în urma concursului național, dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu pentru următorii 5 ani, până în 2023. Vioara a fost folosită timp de patru decenii de către marele violonist Ion Voicu.
Turneul Internațional Stradivarius este unul dintre proiectele sale de succes, cu sute de concerte, în zeci de localităţi din ţară și străinătate, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească.
Cariera artistică a dirijorului József Horváth este legată în primul rând de Opera Națională Română Cluj-Napoca și de Opera Maghiară din același oraș. Ca dirijor invitat, acesta a condus orchestrele filarmonicilor din țară, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, Orchestrei de Cameră Radio și Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid și a dirijat, de asemenea, la Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Iaşi, Opera Naţională Timişoara, Opera Brașov, Opera Naţională din Budapesta.
A fost iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului Internaţional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj, în 2011. La Gala Premiilor Operelor Naționale din 2016, i s-a acordat „Premiul pentru cel mai bun dirijor”, pentru premierele derulate sub bagheta sa la cele două opere clujene.
Concertul va fi transmis live pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – în streaming live pe Internet, pe site-urile www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro, și pe paginile de facebook Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Muzical.
Două nume foarte bine cunoscute se vor afla pe 3 noiembrie, de la ora 19:30, la Sala Radio: violonistul Alexandru Tomescu şi dirijorul Cristian Măcelaru.
Cel mai apreciat violonist român al momentului, Alexandru Tomescu, nu apare însă în postură solistică, ci în calitate de concertmaestru al unui nou ansamblu: Romanian Chamber Orchestra.
După concertul îndelung aplaudat în care a condus Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, din cadrul festivalului Enescu, Cristian Măcelaru, dirijorul şef al Orchestrei Radiodifuziunii WDR din Köln, revine la Bucureşti pentru acest nou proiect, la care a aderat imediat: acela de a dirija o nouă orchestră românească care reuneşte muzicieni români care evoluează în mari orchestre internaţionale, artişti din orchestre româneşti de top şi tineri muzicieni pregătiţi în cadrul unor masterclasses chiar de membrii seniori ai orchestrei.
Alexandru Tomescu: „Cred că au trecut deja 20 de ani de când cântam ultima dată într-o orchestră… Nu am aşteptat degeaba: zilele acestea am privilegiul să fiu concertmaestrul Romanian Chamber Orchestra, alături de cei mai buni dintre cei mai buni. Muzicieni români care cântă de mulţi ani în cele mai bune orchestre ale Europei, membri marcanţi ai Orchestrei Române de Tineret, studenţi – noi suntem Romanian Chamber Orchestra! Un proiect iniţiat împreună cu bunul meu prieten, violistul Cristian Andriş. În curând vom avea 3 concerte: pe 1 noiembrie la Arad, pe 2 noiembrie la Timişoara şi în 3 noiembrie la Bucureşti, Sala Radio. Dirijor: Cristian Măcelaru. Vă aşteptăm cu tot dragul şi cu o muzică senzaţională!”
Concertul din 3 noiembrie de la Sala Radio este o ocazie şi de a obţine un disc cu autograful dirijorului Cristian Măcelaru, cel pe care Lawrence Foster l-a numit într-un interviu acordat Radio România Muzical „viitorul Sergiu Celibidache al românilor”, o ocazie care nu trebuie ratată, pentru că angajamentele internaţionale ale dirijorului, foarte numeroase, nu îi mai permit să revină atât de des pe scenele româneşti.
Cel mai nou disc purtând, printre altele, şi semnătura lui Cristian Măcelaru, a apărut recent la Editura Casa Radio şi este pentru prima dată prezentat publicului în cadrul concertului din 3 noiembrie de la Bucureşti.
Pe disc figurează înregistrări realizate în cadrul festivalului „Vara magică” de la Ateneul Român: Concertul pentru violoncel şi orchestră de Antonin Dvorak, cu Valentin Răduţiu şi Orchestra Naţională Simfonică a României, dirijor Cristian Măcelaru, alături de Simfonia a IV-a Italiana de Felix Mendelssohn, interpretată de Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Mandeal.
Romanian Chamber Orchestra înseamnă 21 de muzicieni: Irina Simon Renes – şef partidă vioara a doua a Mahler Chamber Orchestra, membră a Orchestrei Festivalului din Lucerna, Emil Bolozan – ajutor de şef al partidei de vioara a doua la Orquesta Sinfónica de Barcelona y Nacional de Catalunya, ansamblu din care face parte şi violonista Melita Murgea, violistul Ladislau Cristian Andriş – şeful partidelor de violă al Orchestra of Europe şi al Swiss Orchestra, violistul Alexandru Bota – violistul Cvartetului Navarra din Londra, violoncelistul Dragoş Bălan – şeful partidei de violoncel al Orchestrei Operei din Madrid, Răzvan Popescu – şeful partidei de contrabas al Filarmonicii din Dresda.
Din unele din cele mai importante orchestre româneşti – Orchestra Filarmonicii George Enescu, Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Cameră Radio, fac parte, pe poziţii de şefi de partidă sau solişti instrumentişti, alţi membri ai Romanian Chamber Orchestra: violonistul Rafael Butaru, violonistul Radu Dunca, violistul Adrian Vasile, violonceliştii Radu Sinaci şi Octavian Lup.
Programul propus de Romanian Chamber Orchestra la Bucureşti, duminică, 3 noiembrie, ora 19:30, cuprinde Divertismentul de Béla Bartók, MikroDivertisment de Dan Variu şi Serenada op. 48 în Do major de Piotr Ilici Ceaikovski.
Lucrarea semnată de Dan Variu este interpretată în primă audiţie absolută. Romanian Chamber Orchestra a organizat un concurs de lucrări scrise de compozitori români contemporani şi, dintre cele 11 lucrări concurente, Cristian Măcelaru a selectat opusul lui Dan Variu, inspirat de sonorităţile Divertismentului de Béla Bartók.
Concertul de la Bucureşti al Romanian Chamber Orchestra este inclus în cadrul proiectului Moştenitorii României muzicale organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera, ce-şi propune să-i aducă la Sala Radio pe cei mai valoroşi tineri muzicieni români cu prestigioase cariere internaţionale, dar care apar mai rar în concerte acasă, în România.
Biletele pentru concertul din 3 noiembrie sunt disponibile în reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la casa de bilete a Sălii Radio din str. General Berthelot nr. 60-64.
Romanian Chamber Orchestra este un proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara, Primăriei Municipiului Arad.
Vineri, 20 martie, se lansează noile abonamente pentru ultimele trei luni de stagiune (aprilie-iunie) la Sala Radio.
Dacă vă doriţi să ascultaţi muzică de calitate – simfonică, de cameră, jazz sau folclor – nu rataţi evenimentele pregătite de Orchestrele şi Corurile Radio România pentru ultima perioadă a stagiunii 2014-2015.
Violonistul Alexandru Tomescu care interpretează una dintre creaţiile controversatului compozitor american contemporan Philip Glass, cu trei nominalizări la premiile Oscar (pentru bandă sonoră), actorul Mircea Albulescu în calitate de narator (alături de Orchestra de Cameră Radio), solistele de jazz Luiza Zan şi Teodora Enache alături de Big Band-ul Radio, seară muzicală cu Grigore Leşe şi Artur Şahnazarian, concertul aniversar al Corului de Copii Radio – 70 de primăveri, acordeonistul francez Richard Galliano, concertul dedicat Zilei Regalităţii în România sau cel cu violonista de origine română Sarah Nemţanu, care este astăzi vioara întâi la Orchestre National de France sunt doar câteva puncte de reper esenţiale pentru ultimele luni de stagiune la Sala Radio.
Evenimentele de la Bucureşti din cadrul turneelor naţionale Pianul călător (Horia Mihail), Turneul Stradivarius (Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz), Vă place tango? (Răzvan Suma, Analia Selis şi Julio Santillan) sau Flautul de aur (Ionuţ Bogdan Ştefănescu şi Horia Mihail) se vor derula de asemenea în finalul stagiunii 2014-2015, la Sala Radio.
Vă aşteptăm aşadar din 20 martie la casa de bilete din strada General Berthelot 60-64 pentru a vă asigura locurile cele mai bune! Pentru detalii puteţi contacta casa de bilete la telefon: 021-303.14.28 sau 021-314.68.00.
Programul este:
de luni până vineri, între orele 9:00-18.00;
în zilele de concert/spectacol din timpul săptămânii: 09:00-20:00;
în zilele de concert/spectacol din weekend: 09:00-12:00 şi 15:00-20:00; (casa este închisă sâmbătă şi duminică în zilele fără concert).
Abonamentele sunt valabile la toate concertele şi recitalurile din stagiunea Orchestrelor şi Corurilor Radio.
Preţurile la abonamente (perioada aprilie-iunie 2015):
Abonamente de acces:
categoria I – 535 lei
categoria a II-a – 428 lei
categoria a III-a – 321 lei
Abonamente cu valoare redusă (pensionari, elevi, studenţi):
categoria I redus – 321 lei
categoria a II-a redus – 257 lei
Abonamentele de acces cu preţ întreg sunt disponibile şi pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Romane, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos. Cele cu preţ redus se pot achiziţiona numai de la casa de bilete a Sălii Radio, pe baza unei copii a talonului de pensie şi a cărţii de identitate.
Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia Radio România – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bd. Eroilor, Calea Plevnei, Bd. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc
Doi compozitori al căror destin artistic este legat prin relaţia conflictuală descrisă (în formă ficţionalizată) în celebra piesă de teatru Amadeus (şi în pelicula cinematografică omonimă) – Mozart şi Salieri, şi doi muzicieni români de mare valoare – dirijorul Cristian Măcelaru şi violonistul Alexandru Tomescu, se întâlnesc pe scena Sălii Radio!
Vineri, 20 februarie (ora 19:00), alături de Orchestra Naţională Radio, îl veţi aplauda aşadar pe Cristian Măcelaru, dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, cu o frumoasă carieră în special în S.U.A şi în Canada şi pe violonistul Alexandru Tomescu, solistul Orchestrelor şi Corurilor Radio care are privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.
Repertoriul serii este construit pe baza alăturării „incendiare” între Concertul nr. 2 în re major pentru vioară şi orchestră creat de Mozart şi Sinfonia Veneziana, semnată de contemporanul său, compozitorul italian Antonio Salieri, între cei doi artişti spunându-se că ar fi existat o mare rivalitate artistică. Creaţiile lui Salieri au intrat într-un con de umbră până în sec. XX, când faima sa a fost „recreată” de piesa de teatru Amadeus, semnată de dramaturgul Peter Shaffer şi devenită extrem de cunoscută graţie ecranizării regizorului Miloš Forman.
Veţi asculta, de asemenea, şi una dintre cele nouă simfonii beethoveniene – Simfonia a VII-a, dirijată la premiera absolută de la Viena (8 decembrie 1813) de Beethoven însuşi, concertul respectiv fiind unul caritabil pentru soldaţii răniţi în bătălia de la Hanau. Deşi Beethoven considera că această simfonie este una dintre cele mai reuşite lucrări ale sale, părerile muzicienilor şi ale criticilor au fost extrem de diverse.
Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune, Cristian Măcelaru şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite. A studiat la Universitatea Rice şi a obţinut diploma de master pentru dirijat. Având şi formaţie de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeaşi orchestră. Cristian Măcelaru a fost invitat să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez.
Stagiunea 2011-2012 a inclus colaborări cu Orchestra Simfonică din Houston şi Baltimore, Civic Orchestra din Chicago, precum şi cu Orchestra Philadelphia, în prezent fiind dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia. Cristian Măcelaru colaborează în mod curent cu Orchestra Métropolitain din Montreal, Orchestrele Simfonice din Washington, Seattle, Toronto, Baltimore. De asemenea, Cristian Măcelaru a debutat cu succes alături de Orchestra Simfonică din Göteborg, Suedia.
Alexandru Tomescu a evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena Sălii Radio, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia. Concerte de Mozart, Bruch sau Mendelssohn printre altele, susţinute de Alexandru Tomescu alături de cele două ansambluri, s-au materializat în înregistrări lansate de către Editura Casa Radio.
Alexandru Tomescu a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc.
Turneul Stradivarius, conceput în jurul viorii de colecţie pe care cântă, este un eveniment anual care l-a purtat pe tânărul violonist de nenumărate ori în întreaga ţară. A interpretat cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioară solo – cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele Şase Sonate de Eugène Ysaÿe şi cele Şase Sonate şi Partite de Johann Sebastian Bach, turneele fiind urmate de o lansare de DVD sau CD, produse discografice ce s-au bucurat de un mare succes.
Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005-2010), iar din 2011 este prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu, cu o istorie de peste 25 de ani.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.
Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia Radio România – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bd. Eroilor, Calea Plevnei, Bd. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368
Violonistul Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, artistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, revine pe scena Sălii Radio în noua stagiune în concertul Orchestrei de Cameră Radio, programat miercuri, 29 octombrie (ora 19:00).
Programul pe care vi-l propune Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu, este unul foarte atractiv. Dacă La Traviata, celebra creaţie a lui Verdi, este considerată ca opera interpretată cel mai frecvent în întreaga lume (conform site-ului Operabase), partitura nu putea să lipsească din sălile de concert, într-o formă desigur adaptată contextului! Astfel, aveţi ocazia de a asculta, în interpretarea lui Alexandru Tomescu şi a Orchestrei de Cameră Radio, Variaţiuni pe teme din La Traviata pentru vioară şi orchestră de coarde, semnate de Marc Olivier Dupin.
Un alt moment special al serii îl va reprezenta Suita Holberg, creaţie a marelui compozitor norvegian romantic Edvard Grieg, lucrare inspirată de ritmurile specifice dansurilor din sec. XVIII, ca sarabanda sau gavota. Programul serii va cuprinde de asemenea şi Adagio compus de artistul american Samuel Barber – dublu laureat al Premiului Pulitzer pentru muzică, şi Serenada în mi minor, semnată de compozitorul britanic Edward Elgar.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pewww.radiorormaniacultural.ro şiwww.romania-muzical.ro.
Dirijorul Cristian Oroşanu a fost apreciat pe multe scene europene în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, orchestrele Tonhalle Zürich, BBC Scotish, Lamoureux, Israel Kibbutz, Orchestre National Porto, la pupitrul filarmonicilor din Strasbourg, Bruxelles ş.a.
În 2005, la finala Concursului de dirijat de la Malko, competiţie la care a câştigat locul doi, Cristian Oroşanu a avut ocazia să colaboreze cu Orchestra Simfonică Radio Danemarca. În Japonia, are o relaţie deosebită cu Hyogo Performing Arts Center Orchestra, un ansamblu tânăr cu multe valenţe interpretative. În ultimii ani, a avut ocazia să fie asistentul dirijorilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich şi Ingo Metzmacher.
Cristian Oroşanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor şef permanent al Filarmonicii din Braşov şi fondator al orchestrei Kamerata Kronstadt. Fascinat de lumea operei, Cristian Oroşanu a avut colaborări speciale cu ansamblurile Operei Naţionale Bucureşti, Operei Române Cluj-Napoca, Operei Naţionale Iaşi, repertoriul său liric cuprinzând peste 35 de titluri.
Alexandru Tomescu a evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena Sălii Radio, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia. Concerte de Mozart, Bruch sau Mendelssohn printre altele, susţinute de Alexandru Tomescu alături de cele două ansambluri, s-au materializat în înregistrări lansate de Editura Casa Radio.
Alexandru Tomescu a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall – New York, Walt Disney Concert Hall – Los Angeles, Théâtre des Champs Elysées – Paris, Concertgebouw – Amsterdam etc.
Turneul Stradivarius, conceput în jurul viorii de colecţie pe care cântă, este un eveniment anual care l-a purtat pe tânărul violonist de nenumărate ori în întreaga ţară. A interpretat cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioară solo – cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele Şase Sonate de Eugène Ysaÿe şi cele Şase Sonate şi Partite de Johann Sebastian Bach – turneele fiind urmate de o lansare de DVD sau CD, produse discografice ce s-au bucurat de un mare succes.
Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005-2010), iar din 2011 este prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu, cu o istorie de peste 25 de ani.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.
Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia Radio România – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bd. Eroilor, Calea Plevnei, Bd. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc
Între 20 şi 27 septembrie, Festivalul RadiRo a transformat Sala Radio din București în centrul de greutate al actualităţii muzicale europene!
5 orchestre radio, 8 concerte în 8 zile de festival, peste 8.000 de spectatori, 15 solişti şi dirijori invitaţi, 9 lucrări de Richard Strauss interpretate pe durata Festivalului: acesta este, la final, palmaresul ediţiei a II-a a singurului festival internaţional al orchestrelor radio din Europa – RadiRo, produs și organizat de Radio România, care şi-a închis porţile sâmbătă, 27 septembrie, la Sala Radio!
În concertul de închidere al Festivalului, sâmbătă, 27 septembrie, publicul a avut bucuria de a asculta live la Bucureşti cea mai importantă orchestră franceză și orchestra numărul 1 a radiodifuziunii franceze: Orchestre National de France, sub bagheta unui dirijor care şi-a legat numele de relansarea legendarului Teatru Balşoi din Moscova: Vassily Sinaisky. Într-un oraş de anvergura culturală a Parisului, Orchestre National de France este cel mai important ansamblu simfonic, iar istoria şi diversitatea repertoriului o recomandă printre cele mai prestigioase ansambluri simfonice europene. Sergiu Celibidache a fost, între 1973 şi 1975, primul dirijor invitat al orchestrei, urmat de Lorin Maazel sau Kurt Masur, pentru a menţiona doar câteva nume. La Bucureşti, orchestra a cântat sub bagheta dirijorului Vassily Sinaisky, dirijor emerit al BBC Philharmonic, care a condus, din 2010, orchestra Teatrului Balşoi din Moscova, reuşind performanţa unei relansări spectaculoase după o pauză de 5 ani pentru lucrări de restaurare. Solistul ultimei seri RadiRo 2014 a fost violonistul Vadim Gluzman, un muzician cu o carieră în ascensiune rapidă în SUA şi Europa, despre a cărui viziune interpretativă critica muzicală internaţională afirmă că „readuce la viaţă tradiţia violonistică a secolelor XIX şi XX”.
Un adevărat spectacol muzical de virtuozitate şi emoţie artistică au oferit Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului american Case Scaglione, şi violonistul Alexandru Tomescu, în penultima seară a festivalului, vineri, 26 septembrie, într-un program care a cucerit publicul în totalitate: Debussy, Strauss & Brahms.
Organizat de Radio România, Festivalul RadiRo a adus la Bucureşti, timp de o săptămână, ansambluri simfonice radio de maximă referinţă din Europa, a căror evoluţie se confundă cu istoria radiofoniei europene: Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart, Orchestre National de France şi, gazda evenimentului, Orchestra Naţională Radio. Toate concertele au fost transmise în direct de posturile Radio România Cultural și Radio România Muzical și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro, iar concertul de deschidere a fost difuzat în direct de Radiodifuziunea finlandeză și de Televiziunea Română.
Fiecare seară a Festivalului a adus în faţa publicului dirijori şi solişti din elita muzicală internaţională: Joshua Weilerstein (dirijor asistent al Filarmonicii din New York), Cristian Mandeal (director de onoare al RadiRo 2014), Tiberiu Soare (dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio), Ondrej Lenárd (dirijor – şef al Orchestrei Simfonice Radio din Praga), Stéphane Denève (dirijor – şef al Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart), Case Scaglione (dirijor asociat al New York Philharmonic) şi Vassily Sinaisky (dirijor emerit al BBC Philharmonic).
Serile RadiRo 2014 i-au avut ca protagonişti pe pianiştii Jonathan Biss (multipremiat pentru performanţele sale muzicale, a lucrat cu dirijori ca Daniel Barenboim, Lorin Maazel sau Antonio Pappano), Jan Simon (solist şi director al Orchestrei Simfonice Radio din Praga) şi Horia Mihail (unul dintre cei mai bine cotaţi pianişti români contemporani, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio), soprana Katarina Jovanović (cunoscută publicului pentru apariţiile sale regulate în concerte şi spectacole difuzate de postul de televiziune MEZZO) şi mezzosoprana Ruxandra Donose (care a lansat la RadiRo primul său album produs integral în România, la Editura Casa Radio), violoniştii Alexandru Tomescu (solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, protagonist, cu celebra sa vioară Stradivarius Elder Voicu din 1702, al Turneului Stradivarius), Nikolaj Znaider (un muzician foarte apreciat pentru flexibilitatea şi diversitatea abordărilor sale muzicale, cântă pe o vioară Guarneri care a aparţinut celebrului Fritz Kreisler) şi Vadim Gluzman (cântă pe o vioară Stradivarius Leopold Auer din 1690).
Directorul de Onoare al RadiRo2014 a fost dirijorul Cristian Mandeal, a cărui prezenţă şi patronaj spiritual au conferit un plus inegalabil de valoare şi prestigiu festivalului. Cu peste 1000 de concerte dirijate în 35 de ţări de pe 4 continente, Cristian Mandeal a condus la ediţia din acest an a RadiRo concertul Orchestrei Naţionale Radio, care a fost deschis cu o interpretare de extraordinară fineţe şi sensibilitate muzicală a Rapsodiei Române nr. 2 de George Enescu.
9 lucrări de Richard Strauss s-au aflat în prim-planul programului Festivalului, care a celebrat la această ediţie aniversarea a 150 de ani de la naşterea marelui compozitor german. RadiRo 2014 a propus, pe durata celor 8 zile de festival, un parcurs al celor mai reprezentative repere ale creaţiei componistice straussiene.
Concertele Festivalului RadiRo au fost preluate şi retransmise pe platformele comune de schimburi de programe ale partenerilor Radio România din EBU (European Broadcasting Union) şi ABU (Asia – Pacific European Union), cu un public potenţial însumat de miliarde de ascultători.
Partenerii, invitaţii şi organizatorii Festivalului, mesaje despre RadiRo 2014:
Victor Ponta, Prim-ministru al României:
„Salut toţi muzicienii de excepţie prezenţi la ediţia 2014 a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio- RadiRO! Instrumentişti, dirijori şi solişti de calibru internaţional ne încântă zilele acestea cu arta lor minunată şi transformă pentru o săptămână Bucureştiul în capitala europeană a muzicii clasice. Sunt mândru ca Radio România organizează un eveniment cultural de o asemenea ţinută europeană. Felicitări!”.
Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General Radio România:
„Din 20 septembrie, pentru o săptămână, Bucureştiul a devenit capitala europeană a muzicii clasice la Festivalul RadiRo. Radio România şi-a reafirmat astfel profilul său unic în Europa, ca organizator a două proiecte extraordinare pe care le susţine, le finanţează şi le promovează: unul este Festivalul RadiRo, singurul eveniment muzical dedicat în exclusivitate orchestrelor radio, iar celălalt este Târgul Internaţional GAUDEAMUS. A fost o mare bucurie să vă putem oferi concerte la o performanţă atât de ridicată, absolut comparabil cu ceea ce se întâmplă în marile săli de concerte din lume. Aş dori să mulţumesc artiştilor de excepţie care au urcat, mulţi dintre ei în premieră, pe scena Sălii Radio, orchestrelor, publicului şi ascultătorilor noştri. Vă dăm întâlnire la ediţia a III-a a Festivalului RadiRo, în 2016!”.
Cristian Mandeal, Director de onoare al Festivalului RadiRo:
„Aflat la a doua sa ediţie, Festivalul RadiRo şi-a cucerit cu o extraordinară repeziciune o binemeritată reputaţie în peisajul cultural autohton. Este vorba, neîndoios, despre un eveniment muzical major, fără precedent în peisajul atât de colorat al festivalurilor de profil din lume, desfăşurat – iată! – ritmic, odată la doi ani. La fel de salutar este şi aspectul internaţional al evenimentului, ce reuneşte de la o ediţie la alta orchestre radio europene de o foarte bună reputaţie, având acelaşi profil specific şi aceeaşi destinaţie educativă şi promoţională. Salut din inimă această splendidă iniţiativă a Radio România şi îi doresc Festivalului RadiRo o viaţă nesfârşită şi bogată în evenimente!”
Oltea Şerban – Pârâu, Director Centrul Cultural Media Radio România, Director artistic al Festivalului:
„Acest festival este o demonstraţie a faptului că ştim să fim împreună. La nivel european şi nu numai, trebuie să conştientizăm că radioul public rămâne o forţă importantă de propagare si conservare a valorilor culturale. Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio RadiRo a adus împreună orchestre din spaţii culturale diferite, cu dirijori si solisti veniţi din întreaga lume, care, însă, au transmis prin intermediul muzicii acelaşi mesaj. Si anume faptul că păstrarea identităţii culturale reprezintă o misiune publică de cea mai mare importanţă, fără de care nu putem privi spre viitor cu încredere.”
Stéphane Denève, Dirijor – şef al Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart
„Noi prieteni dragi, organizatori ai Festivalului RadiRo, vă mulţumesc de 1000 de ori pentru primirea voastră extraordinară şi pentru acest fabulos Festival! A fost o enormă bucurie pentru mine să dirijez la Bucureşti în cadrul unui festival atât de prestigios şi de bine organizat. Vă felicit! Toţi membrii Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart au fost încântaţi de RadiRo. Vă mulţumesc şi vă doresc mult succes la ediţia viitoare a Festivalului!”.
Jan Simon, pianist, director al ansamblurilor, festivalurilor şi concursurilor derulate de Radiodifuziunea din Cehia:
„Sunt de părere că organizarea acestui festival este o idee superbă. Am încercat să facem ceva asemănător în Praga în urmă cu 5 ani cu Festivalul „Radio Autumn”. Am avut atunci invitate Orchestrele Simfonice Radio din Leipzig, Hilversum şi Budapesta. Nu am putut obţine o sponsorizare pentru cea de-a doua ediţie. Mă bucur că Radio România a continuat această idee şi mai ales la acest nivel; vor concerta, în ediţia a doua a Festivalului Internaţional RadiRo, Orchestra Naţională a Franţei, Vassily Sinaisky sau Nikolaj Znaider. Aţi reuşit să organizaţi un festival excepţional”.
Markus Lause, Director, Enterprise Business Unit, Vodafone Romania:
„Suntem onoraţi să susţinem acest festival unic în Europa, încă de la prima sa ediţie, din 2012. Mai mult, ceea ce ne bucură astăzi este să vedem că Festivalul RadiRo începe să devină un reper pe harta muzicală a României şi a Europei, de la o ediţie la alta.”
Anca Oreviceanu, Director de comunicare Renault România:
„Am fost alături de RadiRo în 2012 şi continuăm să fim partenerii Festivalului şi la această ediţie. Suntem mândri şi onoraţi că maşinile Dacia au transportat din nou numele mari ale muzicii clasice spre sala de concerte”.
Producător și organizator: Radio România
Coproducător: TVR
Eveniment desfășurat sub patronajul Guvernului României
Cu sprijinul: EBU – European Broadcasting Union
Sponsor principal: Vodafone România
Transportator oficial: Dacia
Cu sprijinul: Banca Transilvania, Borsec, ARCUB, Catering Romania, Librăriile Cărtureşti
Parteneri media
Adevărul, Dilema Veche, Observator Cultural, Caţavencii, Şapte Seri, Business Review, Suplimentul de cultură, Agenţia de carte, Ziare.com, Actualitatea Muzicală, Ziarul Metropolis, Librăriile Humanitas
Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo – aduce la Bucureşti, de astazi, timp de o săptămână, orchestre ale radiourilor din Finlanda, Franţa, Republica Cehă şi Germania. Concertele se vor desfăşura la Sala Radio .
Pentru prima oara pe o scena din Romania, Orchestra Simfonică Radio din Finlanda deschide Festivalul orchestrelor radio RadiRo, in aceasta seara de la ora 19.
Orchestra finlandeza susţine turnee în toată lumea şi este foarte apreciată în ţara sa de origine, care numără mai multe orchestre pe cap de locuitor decât oricare altă ţară din lume.
Festivalul RadiRo – o organizare marca Radio România – este singurul eveniment muzical european care îşi propune să aducă în atenţie extraordinara varietate repertorială, actualitatea şi excelenţa artistică a ansamblurilor simfonice radio din Europa.
În cele 8 zile de festival vor concerta la Sala Radio 5 orchestre, într-un program artistic dedicat muzicii lui Richard Strauss, în anul în care se împlinesc 150 de ani de la naşterea marelui compozitor german.
Luni, pianistul Horia Mihail va cânta alături de acelaşi ansamblu, tot la Sala Radio.
In cadrul evenimentului, vor mai cânta orchestre din Stuttgart si Franta. In incheiere, pe 26 septembrie, violonistul Alexandru Tomescu va cânta alături de Orchestra Naţională Radio.
Aţi revenit din vacanţă şi căutaţi metode plăcute de a petrece timpul liber la Bucureşti? V-aţi promis mereu că veţi asculta Ceaikovski, Beethoven sau Enescu, dar aţi amânat din lipsă de timp? Sunteţi un mare iubitor de muzică şi aşteptaţi cu nerăbdare deschiderea stagiunilor bucureştene? Pentru toate acestea şi multe alte motive, vă aşteptăm în noua stagiune (2014-2015) de la Sala Radio!
Partituri celebre, de la Rapsodia română nr. 1 a lui Enescu la Simfonia a III-a – Eroica, semnată de Beethoven, dar şi lucrări de valoare mai rar interpretate în România, concerte de muzică clasică, dar şi de jazz, tango etc., mari muzicieni români ca Tiberiu Soare, Horia Mihail, Gabriel Croitoru, Alexandru Tomescu, Răzvan Suma, Dana Borşan ş.a., dar şi invitaţi de marcă din străinătate, toate acestea se vor regăsi în noua stagiune a Orchestrelor şi Corurilor Radio România. Importante nume ale muzicii româneşti care au devenit vedete peste hotare sunt invitate la Sala Radio pentru a dărui publicului evenimente speciale: Viorica Cortez, Leontina Văduva, Teodora Gheorghiu, Roxana Constantinescu, Cristian Măcelaru ş.a. Nu pierdeţi, de asemenea, recitalurile si concertele extraordinare din cadrul turneelor naţionale Vioara lui Enescu, Duelul Viorilor, Cele trei dive, Vă place tango?, evenimente devenite deja tradiţionale pentru publicul din întreaga ţară care asistă anual la momente muzicale de cel mai înalt nivel artistic.
Şi pentru a fi siguri că nu pierdeţi cele mai importante evenimente muzicale ale toamnei, vă propunem noile abonamente pentru perioada toamnă – iarnă 2014 a stagiunii Orchestrelor şi Corurilor Radio România.
Vă aşteptăm aşadar din 25 august la casa de bilete din strada General Berthelot 60-64 pentru a vă asigura locurile cele mai bune la concertele şi recitalurile din perioada septembrie-decembrie 2014. Abonamentele sunt valabile la toate concertele şi recitalurile din stagiunea Orchestrelor şi Corurilor Radio.
Pentru detalii puteţi contacta casa de bilete la telefon: 021.303.1428 sau 021.314.6800.
Programul este :
– de luni până vineri, între orele 9:00-18:00;
– în zilele de concert/spectacol din timpul săptămânii : 09:00-20:00;
– în zilele de concert/spectacol din weekend : 09:00-12:00 şi 15:00-20:00 (casa este închisă sâmbătă şi duminică în zilele fără concert).
Preţurile la abonamente sunt (perioada septembrie-decembrie 2014):
Abonamente de acces:
– categoria I – 390 lei
– categoria a II-a – 312 lei
– categoria a III-a – 234 lei
Abonamente cu valoare redusă (pensionari, elevi, studenţi)
– categoria I redus – 234 lei
– categoria a II-a redus – 188 lei
Abonamentele de acces cu preţ întreg sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Romane, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos. Cele cu preţ redus se pot achiziţiona numai de la casa de bilete a Sălii Radio, pe baza unei copii a talonului de pensie şi a cărţii de identitate.
Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.
Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia Radio România – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bd. Eroilor, Calea Plevnei, Bd. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc
Dirijorul Cristian Mandeal şi violonistul Alexandru Tomescu, alături de Orchestra Naţională Radio!
Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio propune, pe 21 şi 26 septembrie, două întâlniri de înaltă clasă cu Orchestra Naţională Radio, care va concerta acasă, pe scena Sălii Radio, în compania unor dirijori şi solişti de cel mai înalt nivel artistic, într-un eveniment care reînscrie Bucureştiul pe harta marilor festivaluri internaţionale de muzică clasică!
Cristian Mandeal, directorul de onoare al Festivalului, va fi amfitrion şi dirijor al primului concert pe care Orchestra Naţională Radio îl va susţine în a doua zi a festivalului, duminică, 21 septembrie, ora 19:00, la Sala Radio. Ultimele patru lieduri şi Simfonia Alpilor vor ţine capul de afiş al unei seri 100% Strauss, dedicată în exclusivitate celebrului compozitor german de la a cărui naştere s-au împlinit de curând 150 de ani! Cu peste 1.000 de concerte dirijate în 35 de ţări de pe 4 continente, Cristian Mandeal creează în concertele sale un adevărat flux de energie, o chimie specială între dirijor, orchestră şi public. Iar dacă adăugăm că sub bagheta unui dirijor de o asemenea anvergură şi inspiraţie va evolua, ca solistă, soprana Katarina Jovanović, care a apărut în roluri memorabile pe cele mai importante scene ale lumii, cu un vast repertoriu vocal, concertul din 21 septembrie se anunţă o sărbătoare Strauss de mare rafinament artistic!
Vineri, 26 septembrie, ora 19:00, agenda Festivalului RadiRo prezintă un nou concert al Orchestrei Naţionale Radio, alături de un muzician care nu mai are nevoie de nicio prezentare: violonistul Alexandru Tomescu, sub bagheta dirijorului american Case Scaglione. O întâlnire spectaculoasă între doi tineri muzicieni care se bucură, fiecare în parte, de simpatia şi aprecierea unanimă a publicului. Cu celebra sa vioară Stradivarius Elder – Voicu din 1702, care a traversat România în Turneele Stradivarius şi s-a făcut auzită în mari săli de concerte de pe toate meridianele, Alexandru Tomescu este astăzi unul dintre marii violinişti români de vocaţie, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, cunoscut şi apreciat în plan internaţional. Va evolua pe scena RadiRo într-un program Debussy, Strauss & Brahms, într-un concert condus de Case Scaglione, dirijor asociat al New York Philharmonic. Cu o carieră în plină ascensiune, Scaglione se va afla pentru prima dată în România, la Festivalul RadiRo, după o serie de concerte dirijate în acest an alături de mari orchestre din SUA, China şi Spania.
Ediţia a doua a Festivalului RadiRo, organizat de Radio România, se va desfăşura în perioada 20 – 27 septembrie şi va aduce în premieră la Bucureşti, alături de Orchestra Naţională Radio, Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, Orchestre National de France, Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart şi Orchestra Simfonică Radio din Praga, solişti şi dirijori de renume din Europa şi SUA.
Pentru informaţii detaliate despre programul şi invitaţii acestei ediţii vă rugăm să accesaţi pagina web a festivalului, www.radirofestival.ro şi pagina de Facebook https://www.facebook.com/radiro.festival. Persoană de contact: Irina Ungureanu, telefon: 021.303.1527, mobil: 0749.123.910, e-mail: irina.ungureanu@radioromania.ro, radiro@srr.ro.
Biletele la concertele Festivalului sunt disponibile pe bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.
O ediţie specială a Serii de operă cu Luminiţa Arvunescu este programată vineri, 27 iunie, între orele 17:05-19:00: invitat este Ioan Holender, un nume emblematic pentru istoria Operei de Stat din Viena, al cărei director a fost între anii 1992 -2010 (cel mai lung directorat din istoria teatrului), dar şi pentru Festivalul Internaţional George Enescu, al cărui director artistic şi preşedinte de onoare este din 2005.
Emisiunea poate fi ascultată live la Radio România Muzical, iar pe site-ul www.romania-muzical.ro va putea fi urmărită ulterior şi înregistrarea video realizată în studioul de emisie Radio România Muzical. Prezenţa la Bucureşti a lui Ioan Holender în această perioadă este prilejuită de participarea sa în juriul concursului Grand Prix de l’Opera organizat de Opera Naţională Bucureşti.
Între 30 iunie şi 2 iulie, Radio România Muzical propune zilnic un concert de excepţie transmis în direct.
Luni, 30 iunie, de la ora 21:30, poate fi ascultat concertul care încheie seria intitulată Proiectul Martha Argerich din cadrul Festivalului de la Lugano (Elveţia). Alături de Orchestra Elveţiei Italiene, dirijată de Jacek Kaspszyk, vor urca pe scena de la Centrul Congreselor din Lugano nume binecunoscute ale muzicii clasice: pianiştii Khatia Buniatishvili şi Nicholas Angelich, violonistul Renaud Capuçon, violoncelistul Gautier Capuçon, seara culminând cu evoluţia pianistei Martha Argerich, solista Concertului nr. 20 pentru pian şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart. Concertul este comentat de Dan Ghineraru şi poate fi reascultat pe site-ul www.romania-muzical.ro până pe 30 iulie.
Proiectul Martha Argerich a ajuns la a 13-a ediţie, organizatorii considerându-l un laborator în care muzicieni aflaţi la porţile afirmării evoluează în compania artiştilor consacraţi, sub îndrumarea legendarei deja Martha Argerich, pianista argentiniană care la 73 ani a devenit un simbol al excelenţei, combinate cu o notă de nonconformism. Printre muzicienii susţinuţi de Martha Argerich s-a numărat şi românca Mirabela Dina, câştigătoare în 1999 a premiului I la concursul de pian Martha Argerich de la Buenos Aires.
Robeco Summer Nights se intitulează proiectul în cadrul căruia vor concerta în celebra sală Concertgebouw din Amsterdam membrii Orchestrei Simfonice din Bamberg. În 1 iulie, de la ora 21:00, orchestra germană va evolua sub bagheta dirijorului austriac Manfred Honeck, directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Pittsburgh alături de care a putut fi ascultat şi la Bucureşti, în cadrul Festivalului Enescu 2013. Solişti vor fi fraţii Arthur şi Lucas Jussen, solişti în Concertul pentru două piane şi orchestră de Mozart. De altfel, întregul program este unul în stil clasic: se deschide cu uvertura Coriolan şi se încheie cu Simfonia a VII-a, lucrări semnate de Ludwig van Beethoven. Concertul este transmis la Radio România Muzical, în direct, comentat de Anca Ioana Andriescu, dar poate fi reascultat pe site-ul www.romania-muzical.ro până pe 1 august.
Radio România Muzical şi Radio România Cultural transmit în direct miercuri, 2 iulie, de la ora 19:00, concertul care închide actuala stagiune a Orchestrei Filarmonicii George Enescu. Lucrări binecunoscute de Rossini, Paganini şi Respighi figurează în programul acestui eveniment organizat în colaborare cu Ambasada Italiei la Bucureşti, cu ocazia ceremoniei de deschidere a semestrului Preşedinţiei Italiene a Consiliului Uniunii Europene. Dirijor este italianul Gian Luigi Zampieri, iar solist, violonistul Alexandru Tomescu, solist-concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România. Concertul este comentat de Maria Monica Bojin
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.