Fructe și legume care reduc riscul de obezitate și diabet!
Publicat de Andra Radu,
1 iulie 2022, 16:00 / actualizat: 1 iulie 2022, 17:34
Experții subliniază că fructele au multiple beneficii pentru sănătate. Potrivit unui articol publicat de Food Research International, fructele bogate în polifenoli pot reduce riscul de diabet şi obezitate.
Cercetătorii au descoperit că acelaşi lucru este valabil şi pentru legumele bogate în polifenoli. Aceşti compuşi organici joacă un rol important în reglarea senzației de foame. Fructele şi legumele pot diminua aportul de alimente, reducând astfel riscul de obezitate.
Alimentele bogate în polifenoli includ:
legume: ceapă, spanac, morcovi, măsline, broccoli, cartofi, sparanghel, anghinare, andive, varză roşie, dar şi leguminoase – fasole neagră şi albă;
fructe: afine, coacăze negre, mure, aronia, fructe de soc, fructe de pădure şi mere;
Nutriţioniştii avertizează că anumite alimente consumate la cină pot avea un impact negativ asupra calităţii şi profunzimii somnului.
Lipsa regulată de somn reduce imunitatea, favorizează acumularea de hormoni de stres, influenţând în mod negativ starea generală a organismului.
În plus, oboseala creşte iritabilitatea, ceea ce duce adesea la excese alimentare şi la acumularea de kilograme în exces.
Experţii în nutriţie susţin că unele alimente pot provoca insomnie, dacă sunt consumate seara: carnea prăjită şi friptă, peştele afumat, roşiile, vinetele, conservele, murăturile, avocado şi brânzeturile cu mucegai nobil.
Aceste produse alimentare pot conţine tiramină în cantităţi mari, un aminoacid din organism care este transformat în norepinefrină (hormonul stresului). Concentraţia sa în sânge creşte în toate situaţiile stresante, cauzând insomnii. De asemenea, se recomandă evitarea consumului de alimente cu proprietăţi diuretice înainte de culcare.
Chiar dacă consumăm alimente sănătoase, nu trebuie să exagerăm în ceea ce privește consumul lor. De exemplu, multe persoane cad în „capcana” fructelor şi legumelor, fără să-şi dea seama că şi aceste alimente, dacă sunt consumate necontrolat, pot fi dăunătoare.
Alimente sănătoase dar care nu trebuie consumate în exces:
Bananele – Consumate în exces, aceste fructe pot provoca carii, dureri de cap. Două banane pe zi sunt considerate o cantitate sănătoasă.
Brânză – Porţiile mari de brânză cresc riscul de boli cardiovasculare, favorizează apariţia bolilor coronariene și provoacă adesea aciditate.
Orez – Consumând prea mult orez, se pierd toate celelalte vitamine și creşte nivelul de insulină. Porţia normală este de obicei de aproximativ 90 de grame de orez nefiert.
Broccoli – Broccoli conţine tiocianaţi, care duc la supraproducţia de hormoni tiroidieni. Ca rezultat, poate apărea căderea părului, umflarea feţei și alte consecinţe. Broccoli poate provoca, de asemenea, alergii, cum ar fi erupţii cutanate sau mâncărime.
Afine – Afinele pot scădea nivelul zahărului din sânge sub normal. Aceste fructe diluează sângele, astfel încât consumul lor trebuie ţinut sub control. O ceaşcă de afine este cantitatea zilnică recomandată.
Copiii sub doi ani nu primesc alimentele sau nutrienții de care au nevoie pentru a se dezvolta și a crește armonios, ceea ce are un impact ireversibil asupra dezvoltării lor, potrivit unui nou raport publicat de UNICEF astăzi.
Raportul Fed to Fail? The crisis of children’s diets in early life [Eșec în alimentație? Criza alimentației copiilor în primii ani de viață]– publicat chiar înaintea Summitului ONU privind sistemele alimentare din această săptămână – avertizează că nivelul în creștere de sărăcie, inegalitățile, conflictele, dezastrele climatice și crizele sanitare, precum pandemia de COVID-19 contribuie la criza nutrițională care afectează cei mai tineri cetățeni ai lumii, fără a se observa îmbunătățiri majore în ultimii zece ani.
„Concluziile raportului sunt clare: într-un moment în care miza este atât de mare, milioane de copii mici au o alimentație care îi îndreaptă spre eșec”, a afirmat Directorul Executiv al UNICEF, Henrietta Fore. „Un aport nutrițional deficitar în primii doi ani de viață poate provoca daune ireversibile la nivelul organismului și creierului în rapidă dezvoltare ale copiilor, afectându-le educația, perspectivele de angajare și viitorul. Cu toate că știm acest lucru de ani de zile, s-au realizat puține progrese în ceea ce privește asigurarea unei alimentații adecvate, nutritive și sigure copiilor. Iar actualele perturbări provocate de pandemia de COVID-19 ar putea înrăutăți și mai mult situația”.
În cadrul unei analize ce include 91 de state, raportul constată faptul că doar jumătate dintre copiii cu vârste cuprinse între 6 și 23 de luni beneficiază de numărul minim recomandat de mese pe zi, în timp ce doar o treime consumă numărul minim de grupe alimentare care sunt necesare pentru dezvoltarea lor. O analiză mai aprofundată a 50 de țări în care sunt disponibile date referitoare la tendințe relevă faptul că aceste modele alimentare necorespunzătoare au persistat în ultimul deceniu.
În condițiile în care COVID-19 continuă să perturbe serviciile esențiale și împinge și mai multe familii spre sărăcie, raportul constată că pandemia afectează modul în care familiile își hrănesc copiii. De exemplu, o anchetă realizată la nivelul gospodăriilor urbane din Jakarta a relevat faptul că jumătate dintre familii au fost nevoite să cumpere mai puține alimente nutritive. Prin urmare, procentul copiilor care consumă numărul minim recomandat de grupe alimentare a scăzut în 2020 cu o treime față de 2018.
Copiii suportă tot restul vieții consecințele unei alimentații proaste și ale unor practici alimentare necorespunzătoare. Un aport insuficient de nutrienți din legume, fructe, ouă, pește și carne, necesari pentru a asigura creșterea la vârste fragede, expune copiii riscului de a se confrunta cu dezvoltare cerebrală deficitară, rezultate slabe la învățătură, imunitate scăzută, un număr mare de infecții și chiar deces.
Copiii sub doi ani sunt cei mai vulnerabili la orice formă de malnutriție – retard de creștere, emaciere, carențe de micronutrienți, supraponderabilitate și obezitate – cauzată de o alimentație proastă, având în vedere că necesarul de nutrienți esențiali pe kilogram de masă corporală este mai mare în copilărie decât în orice alt moment al vieții.
La nivel global, UNICEF estimează că mai bine de jumătate dintre copiii sub 5 ani care suferă de emaciere – în jur de 23 de milioane de copii – sunt mai mici de doi ani, iar prevalența retardului statural crește rapid între vârsta de șase luni și doi ani, în momentul în care alimentația copiilor nu reușește să țină pasul cu nevoile lor nutriționale tot mai mari.
Potrivit raportului, copiii de 6-23 de luni care trăiesc în mediul rural sau în gospodării mai sărace prezintă un risc mult mai ridicat de a avea o alimentație proastă decât copiii care provin din mediul urban sau din familii mai înstărite. În 2020, de exemplu, proporția copiilor care consumă numărul minim recomandat de grupe alimentare era de două ori mai mare în mediul urban (39%) decât în mediul rural (23%).
Conform estimărilor din raport, România a înregistrat un ușor progres în privința reducerii procentului de copii sub 5 ani cu retard de creștere, de la 11% în 2012 la 10% în 2020. În privința emacierii moderate și severe la copiii sub 5 ani, estimările sunt de 4% pentru perioada 2014-2020. Un ușor progres se înregistrează și la procentul de copii supraponderali din aceeași categorie de vârstă, acesta scăzând de la 9% în 2012 la 7% în 2020.
Pentru a asigura fiecărui copil o alimentație nutritivă, sigură și accesibilă financiar, raportul îndeamnă guvernele, donatorii, organizațiile societății civile și actorii din domeniul dezvoltării să lucreze cot la cot în vederea transformării sistemelor alimentare, sanitare și sociale prin coordonarea unor acțiuni cheie, printre care:
• Creșterea disponibilității și a accesibilității alimentelor nutritive – inclusiv a fructelor, a legumelor, a ouălor, a peștelui și a alimentelor fortificate – prin stimularea producției, a distribuției și a comercializării lor.
• Implementarea standardelor și a legislației naționale cu scopul de a proteja copiii mici împotriva alimentelor și a băuturilor procesate și ultraprocesate nesănătoase și de a pune capăt practicilor de marketing dăunătoare care vizează copiii și familiile.
• Creșterea atractivității alimentelor nutritive și sigure prin multiple canale de comunicare, inclusiv prin platformele digitale, pentru a oferi părinților și copiilor informații coerente, ușor de înțeles.
Raportul notează faptul că se pot înregistra progrese cu ajutorul investițiilor. În America Latină și Caraibe, de exemplu, aproape două treime (62%) dintre copiii de 6–23 de luni au o dietă minim diversificată, în timp ce în Asia de Est și de Sud (24%), Africa de Vest și Centrală (21%) și Asia de Sud (19%), sub unu din patru copii mici beneficiază de o dietă minim diversificată. În toate regiunile, sunt necesare investiții prin care să se asigure tuturor copiilor alimentația diversificată de care au nevoie pentru prevenirea oricăror forme de malnutriție și pentru a crește, a se dezvolta și a învăța la potențialul lor maxim.
„Copiii nu pot supraviețui sau crește doar cu calorii”, a declarat Fore. „Numai prin eforturile comune ale guvernelor, sectorului privat, societății civile, partenerilor din domeniul dezvoltării și sectorul umanitar și familiilor, putem transforma sistemele alimentare și putem garanta o alimentație nutritivă și sigură, la un preț accesibil, pentru fiecare copil. Summitul ONU privind sistemele alimentare, ce va avea loc în curând, constituie o ocazie importantă de a pune bazele unor sisteme alimentare globale care răspund nevoilor tuturor copiilor”.
Digestia dificilă poate duce la dureri de o zi și poate afecta productivitatea. Totuși, există anumite alimente ne ajută să evitam complicațiile.
1. Migdale – Sunt bogate în fibre și îmbunătățesc astfel digestia prin reglarea tranzitului intestinal. Aajută la combaterea bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2 și chiar a anumitor tipuri de cancer.
2. Grâul spelta – Bogat în fibre, este un aliat pentru stomac.
3. Dovleacul – Dovleacul ar trebui să fie inclus mai mult în dieta celor cu probleme de tranzit. Este deosebit de bogat în fibre.
4. Fasolea verde – Este renumită pentru beneficiile sale, în special în ceea ce privește digestia.
5. Oţetul de cidru – Are aproape 30 de elemente esențiale, printre care: calciu, magneziu, potasiu şi conține și enzime care ajută digestia.
6. Quinoa – Este bogată în minerale, în special mangan, cupru și potasiu şi în fibre, astfel încât facilitează tranzitul.
O dietă alimentară corectă ajută dantura să fie sănătoasă și frumoasă. Este important consumul de produse bogate în calciu şi fosfor. Acestea sunt elementele esenţiale ale smalţului, care vor menţine dinţii sănătoşi.
Cele mai bune surse de calciu sunt iaurtul, brânza, fructele de mare, tofu, migdalele. Alimentele bogate în fosfor sunt seminţele de dovleac, peştele, nucile braziliene, carnea roşie, ouăle.
Consumul de fructe şi legume crude este indicat pentru menţinerea sănătăţii cavităţii bucale. Cele mai bune opţiuni sunt ţelina, merele, castraveţii, morcovii.
Vitamina D este crucială pentru starea generală de sănătate, dar este foarte importantă şi pentru dinţi sănătoşi. Principalul motiv este că această vitamină ajută corpul să absoarbă mai bine calciul. Alimentele cu un aport important de Vitamina D sunt peştele, gălbenuşul de ou, uleiul din ficat de cod.
Vitamina C întăreşte vasele de sânge şi reduce inflamaţia, ceea ce ajută gingiile să rămână mai sănătoase. Este necesară şi pentru producerea de colagen, o proteină cheie care ajută împotriva parodontitei.
Lipsa acestei vitamine face ca gingiile să fie mai sensibile şi mai vulnerabile la bacteriile care cauzează boli parodontale. Alimentele bogate în vitamina C sunt ardeii, portocalele, kiwi, căpşunile, broccoli, varza.
Riscul de afecţiuni cardiovasculare poate fi redus semnificativ prin consumul zilnic al unei porţii de legume cu frunze, conform unui studiu condus de oameni de ştiinţă din Australia.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că subiecţii cu un aport ridicat de legume cu frunze bogate în nitraţi prezentau o tensiune arterială sistolică cu 2,5 mmHg mai mică. De asemenea, 12-26% dintre aceste persoane prezentau un risc mai mic de boli cardiovasculare în comparaţie cu restul populaţiei studiate.
Consumul zilnic a 60 mg (o măsură) de legume cu frunze, bogate în nitraţi, poate reduce în mod semnificativ riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare. Pe de altă parte, s-a constatat că o creştere a acestei cantităţi nu a oferit beneficii suplimentare.
Includerea unei porţii de legume cu frunze în smoothie-uri preparate la blender reprezintă o modalitate accesibilă de a spori consumul de astfel de alimente, pe lângă includerea lor în salate.
Vitamina K este implicată în sinteza proteinelor care afectează capacitatea sângelui de a se coagula normal, influenţează rinichii, funcţionarea normală a sistemului imunitar și întăreşte oasele şi cartilajul articular.
Previne dezvoltarea osteoporozei la bătrâneţe. Această vitamină joacă, de asemenea, un rol important în menţinerea tinereţii şi frumuseţii.
Alimentele bogate în vitamina K sunt ficatul, tărâţele de grâu, kiwi, bananele, ouăle, laptele, spanacul, salata, pătrunjelul, varza albă, varza de Bruxelles şi conopida, broccoli şi alte legume cu frunze verzi.
Aportul zilnic recomandat de vitamina K este de circa 120 mcg pentru adulţi şi între 30 şi 75 de mcg pentru copii şi adolescenţi.
În ultimul an românii au gătit cu cel puţin 30% mai mult faţă de anul 2019, din cauza perioadelor lungi petrecute acasă, iar acest lucru a generat şi mult mai multe deşeuri alimentare, potrivit unui studiu realizat de o companie de salubritate, activă şi pe zona de reciclare şi colectare separată.
Acesta precizează că România înregistrează cel mai mare consum de pâine din Europa, care ajunge la o medie anuală de 96 de kilograme, pe persoană, faţă de Spania, cu o medie de 51 de kilograme/persoană, după cum arată un studiu recent realizat de Eurostat.
Peste 240 de milioane de felii de pâine sunt aruncate în fiecare an, în condiţiile în care pâinea se păstrează foarte bine îngheţată sau prăjită sub formă de crutoane, pentru supă. În plus, orice pâine uscată poate fi transformată în pesmet pentru şniţele, găluşte cu prune ori budinci.
Astfel, în cazul mâncării gătite, 24% din hrana pe care o preparăm ajunge să se descompună în gropile de gunoi, în loc să fie preparată în vase mai mici sau pusă la păstrare la congelator, când se constată că este prea multă.
În cazul mâncării gătite, câteva caserole pot fi soluţia ideală de păstrare pentru mai mult timp. Metoda se poate aplica în cazul oricărui preparat gătit, de la ciorbă, la friptură sau legume.
În ceea ce priveşte fructele, al doilea aliment cel mai irosit, în fiecare an sunt aruncate milioane de fructe alterate înainte de a fi consumate.
La capitolul legume, zeci de tone de cartofi ajung anual la gunoi, în condiţiile în care variantele de preparare şi de păstrare ale acestuia sunt foarte numeroase.
În ceea ce priveşte laptele, statistici realizate la nivel european arată că peste 5 milioane de pahare de lapte sunt vărsate în canalizare, în fiecare an, cu toate că şi acest aliment poate fi utilizat în multe feluri înainte de a se strica.
Brânza este, de asemenea, un aliment aruncat frecvent, doar pentru că îşi schimbă culoarea sau mirosul.
Cercetătorii de la Universitatea din Iowa, SUA, au efectuat un studiu şi au constatat că dieta unei persoane influenţează în mod direct abilităţile sale mentale la bătrâneţe.
La studiu au participat aproape 1.800 de persoane cu vârste cuprinse între 46 şi 77 de ani. Rezultatele arată că alimente precum brânza, carnea de miel şi vinul roşu au efecte benefice asupra creierului.
Cu toate acestea, experţii observă că produsele respective trebuie consumate în cantităţi mici până la moderate.
La polul opus se află soia, care are un efect dăunător asupra funcţionării creierului la bătrâneţe. Potrivit cercetătorilor, utilizarea acesteia poate duce la dezvoltarea bolii Alzheimer, dar pentru rezultate mai precise şi detaliate, trebuie efectuate o serie de studii suplimentare.
„Cutia cu Bucurie”, ce conține alimente de bază greu perisabile, va ajunge la 1,300 de familii în dificultate, înainte de Crăciun. În total, peste 18,200 de alimente vor fi distribuite în 26 de județe ale țării.
În fiecare dintre cele 26 de județe implicate în proiect vor fi atent pregătite 50 de pachete cu alimente care vor fi distribuite de către voluntarii Crucii Roșii Române direct la ușa beneficiarilor.
Fiecare „Cutie cu Bucurie” conține alimente ce asigură necesarul de bază pentru o familie formată din trei membri, pentru două săptămâni. Lista de alimente include: făină, mălai, ulei, orez, bulion, griș, paste făinoase, conserve de carne, supă la plic, lapte UHT, biscuiți, conserve de fructe etc.
„Familiile din comunitățile vulnerabile, și așa greu încercate de lipsuri materiale, trec în această perioadă de pandemie prin cele mai dificile momente. Aceste familii se luptă tot mai mult cu sărăcia, iar asigurarea hranei zilnice a devenit cea mai mare provocare pentru ei. Am primit cu bucurie inițiativa partenerului nostru tradițional, Carrefour România, de a le veni în ajutor cu pachete generoase cu alimente de bază. Suntem onorați să avem alături de noi parteneri generoși și implicați în problemele comunității.” – Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română.
„În calitatea noastră de furnizori de bunuri esențiale, ne dorim să facem accesibile alimentele cât mai multor oameni. A putea oferi hrană pentru a ajuta aceste familii aflate în dificultate, înseamnă a-i ajuta să se simtă mai puțin vulnerabili și a le satisface o nevoie de bază, ambele, aspecte atât de importante pentru o viață normală. De mulți ani deja, ne alăturăm eforturilor Crucii Roșii și continuăm să fim ghidați de puterea solidarității în fața greutăților. De această dată, punem umărul împreună, pentru ca cele 1300 de familii beneficiare ale Cutiei cu Bucurie să depășească situația dificilă în care se află și să le dăm încredere să meargă înainte.” – Anca Damour, Membru în Comitetul Executiv al Carrefour România.
„Cutia cu Bucurie” va ajunge în perioada 27 noiembrie – 15 decembrie la familii nevoiașe din județele: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița, Brăila, Buzău, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Olt, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Tulcea, Vâlcea, Vaslui și Vrancea.
Medicul nutriţionist Elena Kalen a demontat mitul conform căruia o gustare înainte de culcare dăunează siluetei.
Potrivit experţilor, cei care vor să slăbească nu ar trebui să meargă la culcare cu stomacul gol, deoarece „interdicţiile stricte se termină adesea cu abateri”.
„Sfatul principal este acesta: cina nu trebuie să fie prea abundentă, deoarece perturbă somnul. Este recomandat să mâncăm cu trei-patru ore înainte de culcare. Pentru a nu exagera volumul de alimente, urmați regula de a mâca de pe o farfurie mică. Acesta este un truc psihologic care ne ajută să mâncăm mai puţin.
O salată uşoară de ţelină, roşii, castraveţi şi varză vor ajuta la satisfacerea foamei şi nu vor dăuna siluetei. Legumele sunt digerate în 30-40 de minute, creând greutate în stomac”, susţine Elena Kalen.
Printre produsele lactate cele mai recomandate se numără chefir, brânză de vaci cu conţinut scăzut de grăsimi şi lapte fermentat. Sunt absorbite rapid, conţin proteine şi calciu şi au un efect benefic asupra funcţionării tractului gastrointestinal.
„Ouăle fierte sau omleta sunt o altă posibilitate de cină uşoară. Amestecându-le cu legume, obţinem o mâncare gustoasă şi săracă în calorii. În plus, nu uitaţi de peştele slab.
Corpul digeră fructele de mare mai repede decât carnea de porc sau de vită. În medie, durează 45 de minute până la o oră pentru a digera peştele. Adesea, un pahar de chefir nu este suficient pentru a satisface foamea, mai ales când petreci o zi întreagă în picioare şi corpul are nevoie de energie pentru a se recupera.
În acest caz, poţi prepara un sandviş cu pâine, pui sau curcan şi salată. Conţine o mulţime de proteine şi vitamine. Brânza cu conţinut scăzut de grăsimi, brânza feta şi mozzarella sunt, de asemenea, alegeri grozave. Conţin cazeină, care satisface rapid foamea şi influenţează, de asemenea, viteza proceselor metabolice”, a subliniat nutriţionistul.
Publicat de Andra Radu,
3 iunie 2020, 15:09 / actualizat: 3 iunie 2020, 18:09
Experţi în nutriţie au întocmit un clasament al alimentelor care distrug sănătatea bărbaţilor.
Nutriţioniştii fac câteva recomandări cu privire la alimentele care ar trebui evitate de către bărbaţi, pentru a fi cât mai sănătoşi.
Proteinele, grăsimile animale şi fibrele sunt cele mai sănătoase alimente recomandate în special bărbaţilor, a precizat nutriţionistul, dietetician Aleksei Kovalikov, din Rusia, explicând că, în cazul în care grăsimile animale lipsesc din dietă, bărbaţii produc mai puţin testosteron.
Expertul a avertizat că, în cazul în care se remarcă o carenţă de proteine, grăsimi animale şi fibre în organism, persoana creşte rapid în greutate şi are mai multe disfuncţii sexuale.
„Dacă un bărbat nu asimilează grăsimile animale, iar soţia sa îi găteşte exclusiv cu ulei de măsline, atunci bărbatul respectiv va avea numeroase disfuncţii sexuale”, a specificat Kovalkov, potrivit Sport24.ru.
Fructele de mare, spanacul, legumele şi nucile sunt, de asemenea, recomandate pentru bărbaţi.
Kovalikov le mai recomandă bărbaţilor să evite consumul de bere, produsele fermentate, produsele din carne afumate, produsele procesate, alimentele prăjite şi leguminoasele. De asemenea, expertul a amintit faptul că secreţia de testosteron este suprimată de carbohidraţii uşor digerabili şi de alcool, în special de bere.
În perioada pandemiei de coronavirus, persoanele sănătoase au nevoie de o alimentaţie mult mai echilibrată ca de obiecei.
Nutriţionistul ucrainean Ludmila Gonciarova ne recomandă, în primul rând, ca, pe perioada autoizolării, a carantinei, să avem un regim alimentar extrem de diversificat.
Ar trebui să mâncăm la un interval de patru ore, iar alimentele consumate nu trebuie să fie aceleaşi.
Este indicat să consumăm multe alimente cu un conţinut bogat în proteine, cum ar fi de exemplu carnea de viţel, de vită, berbecuţ, pasăre, peşte, fructe de mare şi ouă.
Vegetarienilor nutriţionistul le recomandă să consume multă soia.
Produsele din carne afumate, salamul sau crenvurştii nu vor creşte imunitatea noastră, ca urmare acestea nu sunt recomandate, ba, dimpotrivă, Gonciarova susţine că ar trebui să renunţăm la ele pe perioada carantinei şi autoizolării. Ea face aceleaşi recomandări şi în cazul carbohidraților, cu precizarea că putem consuma carbohidraţii din legume.
Prin urmare, mâncați cereale și leguminoase, afirmă nutriţionistul. De exemplu, fasolea are un conţinut bogat de sulf, care nu permite îmbolnăvirea organismului cu boli virale; de asemenea, conţine şi mult cupru, care contribuie la producerea activă a hemoglobinei. Dacă doriți să consumaţi cartofi, atunci ei trebuie fierți în coajă, susţine nutriţionistul.
Referindu-se la alte legume, nutriţionistul a menţionat în mod special varza, care are un efect miraculos şi vindecător. Dacă consumăm zilnic 150 g de varză albă sau roșie, imunitatea organismului va crește.
Citricele au același efect, care sunt, de asemenea, bune ca un supliment de vitamine, de exemplu la un ceai.
Ceaiul verde, datorită flavonoidelor, poate ajuta organismul să facă față virusului gripal.
În cele din urmă, nutriționistul recomandă să bem multă apă, dar nu este recomandată apa minerală, pentru a nu ne distruge mucoasa stomacului.
Un consum de dulciuri duce la o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, care la rândul său duce la o poftă mai mare pentru carbohidrați și alimente zaharoase. Există, totuși, câteva alimente ce reduc pofta de dulce fără a afecta negativ sănătatea.
Merele: Sunt probabil cele mai bune fructe dacă doriţi să vă satisfaceţi pofta de dulciuri. Coaja merelor nu trebuie înlăturată atunci când acestea sunt consumate, deoarece este plină de fibre şi de vitamine prin care creşte senzaţia de saţietate şi, prin urmare, reduce apetitul.
Roşiile: Conţin vitaminele A, C, E şi în betacaroten, substanţe nutritive importante pentru un organism sănătos. Totodată, sunt bogate în licopen, care protejează împotriva canceruluişi a altor boli grave. Roşiile sunt deosebit de eficiente în combaterea poftelor alimentare, deoarece conţin niveluri ridicate de triptofan. În organism, triptofanul este transformat în serotonină, cunoscută şi ca hormonul fericirii. De asemenea, tomatele sunt bogate în crom, un mineral care reduce dorinţele pentru dulciuri şi alte delicatese şi reglează nivelurile de colesterol şi zahăr din sânge.
Cartofii dulci: Sunt printre cele mai nutritive legume. Acestea conţin vitamine şi minerale importante, precum vitamina B6, potasiu şi fier şi o mare cantitate de fibre. Aceștia menţin un sistem imunitar sănătos şi reduc riscul de accident vascular cerebral. De asemenea, ajută împotriva poftelor pentru dulciuri şi oferă organismului în plus de vitamina B6, vitaminele A, C şi E. Nutrieţii dulci din aceste legume apără organismul împotriva bolilor de inimă şi a cancerului şi atenuează probemele digestive. De asemenea, conţinutul bogat în carbohidranţi oferă o saţietate de lungă durată.
Scorţişoara: Este un condiment excelent, potrivit atât pentru felurile de mâncare dulci, cât şi pentru cele sărate. Cu un conţinut bogat în antioxidanţi şi cu proprietăţi antimicrobiene şi antibacteriene, scorţişoara reduce pofta de dulciuri şi ajută la pierderea în greutate.
Nucile, alunele și migdalele au efecte benefice asupra sănătății. Aceste alimente luptă împotriva colesterolului „rău”, oferă organismului o protecție cardiovasculară, asociată în special cu conținutul lor bogat în omega-3
Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona au monitorizat, timp de doi ani, bărbați și femei în vârstă, majoritatea având hipertensiune ușoară.
Participanții la studiu au fost împărțiți în două grupuri:
un consum zilnic de nuci pentru unii (15% din consumul de energie),
o dieta standard necontrolată pentru alții.
Tensiunea arterială a fost măsurată la intervale regulate, atât în cabinetul medicului, cât și în ambulatoriu. Rezultatul arată o scădere „semnificativă” a tensiunii arteriale în grupul celor care au consumat nuci și nici o modificare a grupului de control.
De menționat că acest efect benefic se referă numai la presiunea sistolică (cifra cea mai mare), fără influență aparentă asupra presiunii diastolice.
„De aici până la a recomanda o dietă bogată în migdale, alune și nuci este doar un pas de făcut, fără dificultăți, deoarece aceste fructe uscate sunt în general apreciate de consumator, care însă poate avea tendința de a abuza, cu riscul de a lua în greutate. Este vorba de doză, iar nucile ar trebui să reprezinte 15% din aportul caloric zilnic”, a spus dr. Philippe Tellier.
Unele alimente ar fi mai indicat să nu fie consumate niciodată pe stomacul gol, întrucât consumul lor poate declanşa probleme digestive.
Iată 5 alimente pe care nu ar tebui să le consumi dimineața:
1. Roşiile
Acestea conţin o cantitate mare de acid tanic ce provoacă aciditate la stomac. Din cauza conţinutului ridicat de vitamina C, se poate accelera producerea acidului gastric în stomac. Acidul tanic are proprietatea de a stimula producerea acidului gastric în stomac şi atunci apar arsurile, urmate de o durere severă în piept. În cazul în care o persoana urmează un tratament medicamentos, medicii recomandă ca aceasta să renunţe la consumul roşiilor pe stomacul gol.Băuturile carbogazoase sunt interzise să fie consumate pe stomacul gol.
2. Băuturile carbogazoase
Conţin foarte mult zahăr, iar, din această cauză, după consumul lor apare senzaţia de stomac umflat şi tare. De asemenea, aceste băuturi încetinesc metabolismul. Din cauza lipsei alimentelor din stomac, zahărul din băuturile carbogazoase consumate ajunge direct în fluxul sanguin ceea ce duce la dilatarea vaselor sanguine. Ca urmare, în organism apare senzaţia de căldură, se reduce pulsul şi creşte tensiunea arterială.
3. Legumele de culoare verde (avocado, mere verzi, struguri verzi, kiwi, lămâi verzi, pere verzi, anghinare)
Sunt extrem de sănătoase şi aduc multiple beneficii organismului, dar nu când sunt consumate pe stomacul gol. Medicii nu ne recomandă să cosumăm legumele de culoare verde pe stomacul gol, din cauza conţinutului mare de aminoacizi care pot provoca arsuri şi dureri la stomac.
4. Iaurtul
Este unul dintre cele mai populare alimentele consumate la micul dejun. Se pare că nu este cea mai bună alegere. Iaurtul conţine bacterii, care ucid bacteriile benefice din stomac, crescând astfel aciditatea la stomac şi duc la apariţia meteorismului.
5. Ardeiul iute
Medicii nu recomandă să consumăm pe stomacul gol alimentele picante, care pot distruge flora intestinală, provocând creşterea acidităţii. Disfuncţiile de la stomac cresc riscul apariţiei ulcerului
Pe zi ce trece tot mai mulți dintre noi ne plângem de lipsa somnului și a odihnei. Chiar dacă încercăm să mergem la somn la o oră rezonabilă, nu reușim să adormim.
Astfel, s-a aflat că anumite alimente consumate seara te pot ajuta să ai un somn liniștitor și adânc.
Iată câteva dintre alimentele care îmbunătățesc calitatea somnului:
1. Bananele – aceste fructe au o concentrație mare de magneziu și potasiu, despre care s-a dovedit că au un rol important în inducerea unui somn liniștit.
2. Laptele – toată lumea a auzit deja că un pahar de lapte călduț băut înainte de culcare te va ajuta să dormi mai bine. Cantitatea mare de calciu pe care o conține ajută la relaxarea mușchilor și la echilibrarea producției de melatonină.
3. Migdalele – sunt și ele o sursă excelentă de magneziu.
4. Salată verde – conține lactucarium, un nutrient care oferă o stare de relaxare.
5. Miere – o linguriță de miere înainte de culcare, dizolvată într-o cană de lapte călduț, va scădea nivelul de orexină, un neurotransmițător care ne ține permanent în alertă.
6. Fasolea – are de asemenea un conținut important de triptofan și fibre, fiind o alternativă vegetariană pentru o cină sățioasă.
7. Carnea de pasăre – dintre care carnea de curcan are conținutul cel mai mare de triptofan.
8. Semințele (dovleac, susan, floarea soarelui) și nucile – sunt de asemenea bogate în proteine și triptofan.
Greek Food Show, o importantă expoziţie de mâncare grecească, va fi organizat la Bucureşti, România, în perioada 18-20 ianuarie 2019.
Expoziţia este organizată de Economotechniki şi de Northevents, sub egida şi cu sprijinul Ministerului Economiei şi al Dezvoltării din Grecia, al Ambasadei Greciei la Bucureşti şi al Camerei de Comerţ Eleno-Române.
Colaborarea celor două companii, dintre cele mai experimentate în organizarea de târguri şi expoziţii şi în promovarea vânzărilor în străinătate, precum şi sprijinul acordat de instituţiile statului consolidează continuarea inţiativelor importante pe care Grecia le întreprinde pentru dezvoltarea vânzărilor în ţara vecină, initiative care în ultimii ani au adus rezultate semnificative.
Exporturile Greciei în România au crescut în 2017 cu 14% în raport cu 2016 şi s-au situat la peste 870 de milioane de euro.
Necesităţile pieţei româneşti sunt mari, în special în privinţa alimentelor, dat fiind că ţara importă circa 60% din consumul de alimente.
România reprezintă cea mai atractivă piaţă din Europa Centrală şi de Sud-Est pentru produsele alimentare greceşti graţie apropierii geografice de Grecia şi a dimensiunilor pieţei acesteia.
Grecia exportă multe produse alimentare în România, cum ar fi citrice, ulei de măsline, măsline, fructe şi legume conservate, biscuiţi, sucuri, produse din peşte, produse lactate etc.
În mod special, cu privire la fructe şi legume, România reprezintă prima piaţă pentru produsele greceşti, cu un consum de 186.000 de tone pe an.
Danemarca este ţara europeană care produce cea mai mare cantitate de deşeuri urbane, în timp ce România generează cel mai puţin gunoi în oraşe, potrivit datelor Eurostat. Chiar dacă Danemarca este recunoscută ca lider european în energia regenerabilă – aproape 15% din electricitate provenind din deşeuri biodegradabile – ţara scandinavă produce cel mai mult gunoi urban, pe cap de locuitor. Potrivit datelor publicate de Eurostat, danezii au produs cele mai multe kilograne de deşeuri pe cap de locuitor, în 2016, şi anume 777 de kilograme de persoană, în timp ce românii au produs cantitatea cea mai mică de deşeuri, 261 de kilograme de persoană.
După Danemarca, Norvegia este al doilea stat care generează o mare cantitate de gunoi urban – 754 de kilograme de persoană, apoi Elveţia – 720 de kilograme de persoană, urmată de Islanda – 656 de kilograme de persoană. De cealaltă parte, după România, Polonia este a doua ţară care produce o cantitate mică de deşeuri urbane – 307 kilograme de persoană, urmată de republica Cehă – 339 de kiLograme de persoană şi Slovacia, cu 348 de kilograme. Media europeană de 480 de kilograme de deşeuri urbane este atinsă de Grecia (497 de kilograme), Italia (495) şi Marea Britanie (495). Spaniolii sunt uşor sub media europeană, cu 443 de kilograme de persoană.
La categoria deşeuri urbane se încadrează gunoiul colectat de oraşe de la locuinţe private, clădiri de birouri, magazine şi instituţii publice. Danemarca, un stat cu o populaţie de 5,7 milioane de persoane, este de mai mulţi ani unul dintre principalii generatori de deşeuri. În general, oamenii care produc cea mai mare cantitate de deşeuri trăiesc în cele mai bogate ţări din vestul Europei , precum ţările nordice. Statele care generează cel mai puţin gunoi au un Produs Intern Brut mai mic decât vecinele lor din nord. Cu un salariu mediu de 36.000 de euro pe an, Danemarca este unul dintre statele europene cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor, raportat la puterea de cumpărare.
Media salariului european este de 29.100 de euro pe an. În România, PIB-ul pe cap de locuitor, raportat la puterea de cumpărare, este de 16.900 de euro pe an. În plus, România are una dintre cele mai numeroase populaţii rurale din Europa (51,7%), fiind depăşită doar de Bulgaria, conform celor mai recente date Eurostat. Prin contrast, în Danemarca, doar 15% din populaţie locuia în zonele rurale, în 2015. Banca Mondială afirmă că rezidenţii urbani produc de două ori mai multe deşeuri solide decât în zonele rurale şi există o legătură clară între nivelul ridicat al veniturilor şi urbanizarea, respectiv deşeurile produse, din cauza unei mai mari puteri de cumpărare.
Obiceiurile la cumpărături pot avea, de asemenea, un rol cheie în generarea deşeurilor, în condiţiile în care sud-europenii au tendinţa de a-şi cumpăra alimente din pieţe în aer liber, unde produsele nu sunt vândute întotdeauna în pungi de platic, ceea ce înseamnă mai puţin gunoi. În Europa, deşeurile municipale sunt tratate diferit, în funcţie de tipul de gunoi. În 2016, 30% din gunoi a fost reciclat, 27% – ars, 25% – depozitat în gropi de gunoi şi 17% – transformat în compost. Procentajul deşeurilor municipale reciclate a crescut cu o frecvenţă constantă, în ultimul deceniu, de la 17% în 1995, la 46% în 2016, potrivit Eurostat.
Sunt momente în care este extrem de important să alegem cele mai ușor digerabile alimente. Astfel de momente sunt acelea în care avem tulburări stomacale, suntem bolnavi sau ne recuperăm după o boală.
Alimentele descrise mai jos sunt adesea digerate mai ușor și sunt potrivite pentru momentele în care organismul nostru are nevoie de protecţie:
Pâine prăjită (toast)
Pâinea prăjită, probabil nu atât de delicioasă fără unt și condimente dar este un prieten al stomacului, fiind ușor de prelucrat. Calitățile acesteia nu sfârșesc aici; pâinea prăjită poate reduce aciditatea gastrică și greața.
Însă, să nu uităm că tipul de făină din care este făcută este de o importanță majoră. Pâinea integrală, deși cu un conținut ridicat de fibre și recomandat pentru uzul zilnic, adesea îngreunează digestia în cazul stomacurilor mai sensibile. Astfel, încercați să optați pentru pâine prăjită albă, dacă vă confruntați cu tulburări stomacale, pentru a le evita.
Orez alb
Orezul este o sursă minunată de energie pentru corpul nostru. Dar este vreo diferența între consumul de orez alb și consumul de orez brun? În ce privește digestia, răspunsul este “Da, este”. Orezul brun are conținut ridicat de fibre , iar acest fapt poate duce la tulburări alimentare precum balonare și flatulență.
Orezul alb este o soluție mai bună atunci când când suntem în căutarea unor cereale pentru o bună digestie, care, în același timp, ne asigură carbohidrații necesari.
Biscuiți sărați
Biscuiții sărați sunt o alegere minunată în cazul greței și a problemelor de digestie. Aceștia conțint carbohidrați care asigură energia necesară corpului, fiind și moi în același timp, ceea ce îi face ușor de asimilat de către sistemul digestiv.
Banane
Bananele sunt o sursă minunată de carbohidrați, care sunt ușor asimilați de marea majoritate. Ele sunt o alegere potrivită datorită faptului că asigură potasiu organismului, care se pierde cu ușurință în cazul tulburărilor stomacale.
Piure de mere
Nu există un regim sănătos care să nu includă fructe. Însă, acestea conțin fibre care nu sunt mereu preferate de stomacul nostru. Iată de ce ne sare în ajutor piureul de mere, care este sursă de fructe mai ușor de digerat. În pofida faptului că acesta de asemenea conține fibre vegetale, cantitatea lor este cu mult mai mică decât într-un măr întreg. Piureul de mere conține pectină, a cărei fibre sunt solubile, iar aceasta ajută în cazul tulburărilor de stomac. Zahărul și carbohidrații, pe de altă parte, asigură organismului un stimul de energie.
Ouă
Ouăle sunt o sursă de proteine și minerale, esențiale pentru menținerea unui corp sănătos. Papara de ouă este un aliment ușor și rapid asimilat de către organism. Aceasta le face un aliment potrivit pentru persoanele care suferă de virus stomacal sau greață. Atât gălbenușul, cât și albușul sunt ușor asimilate de majoritatea oamenilor.
Cartofii dulci
Cartofii dulci sunt o sursă bună de fibre solubile, care sunt mai blânde cu sistemul digestiv decât fibrele insolubile. Pe lângă aceasta, fibrele solubile măresc bacteriile bune din intestine, ceea ce duce la o condiție bună a sistemului digestiv. Cartofii dulci conțin potasiu, un electrolit care adesea se pierde în timpul procesului de digestie.
Carnea de pui
Carnea de pui ne asigură o proteină curată, care ajută la auto-recuperarea organismului. Puiul nu conține fibre, ceea ce îl face potrivit pentru persoanele ce se confruntă cu tulburări gastrointestinale precum sindromul intestinului iritabil. Dacă alegeți să consumați pui, optați pentru cel copt, nu prăjit- grăsimea de asemenea poate înrăutăți problemele digestive.
Desigur, nu fiecare stomac reacționează în același mod. Este important să ne cunoaștem propiul organism și să ne încredem specialiștilor, și anume pentru a ne pregăti un regim alimentar personalizat adaptat necesităților corpului nostru.
Primăria Municipiului Craiova și Direcția Publică Comunitară de Asistență Socială a Municipiului Craiova anunţă că în perioada 18-22 Decembrie 2017, se continuă activitatea de distribuire a pachetelor cu alimente rămase nerepartizate, oferite din fondurile bugetului local, către categoriile de persoane aflate în situaţii de risc social din Municipiul Craiova.
Produsele se distribuie către beneficiarii din cele 5 categorii cele mai defavorizate respectiv:
– persoane cu handicap, adulţi şi copii, neinstituţionalizate;
– şomeri care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sau care se află în căutarea unui loc de muncă, potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă cu modificările şi completările ulterioare;
– pensionarii cu pensii, sau după caz, cu pensii, indemnizaţii şi alte venituri cumulate până la 520 lei/ lună;
– persoane beneficiare de venit minim garantat;
– persoane fără venituri care au vârsta peste 60 de ani. Pentru acestea, pachetul cu alimente se distribuie în baza unei cereri însoţită de actul de identitate, depuse la sediul Direcţiei Publice Comunitare de Asistenţă Socială a Municipiului Craiova, din str. Mitropolit Firmilian nr.14.
Distribuirea produselor alimentare se face în Sala de Sport a Şcolii Gimnaziale „Alexandru Macedonski”, Aleea I Castanilor, nr. 4, de luni până joi între orele 8.30 -16.30 şi vineri între orele 8.00-14.00.
Consultarea tabelelor cu persoanele care beneficiază de aceste produse alimentare se poate face la sediul Direcţiei Publice Comunitare de Asistenţă Socială a Municipiului Craiova din str. Mitropolit Firmilian nr.14, precum şi la depozitul de distribuire. Pentru relaţii suplimentare, cei interesaţi se pot adresa la numerele de telefon 0351/428364 si 0351/451686.
Țara noastră agreează și susţine ideea că, la nivelul Uniunii Europene se impune stabilirea unei baze legislative clare, a unor metodologii de control specifice cu caracter unitar și a cooperării între statele membre și Comisia Europeană. În acest fel, statele membre vor putea răspunde la problematica dublului standard într-un mod eficient, cred autoritățile române, reprezentate la Summitul Consumatorului de la Bratislava prin secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Mihai Vișan și președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Bogdan Pandelică.
Inițiativa reuniunii a aparținut Slovaciei și Cehiei iar obiectivul a fost identificarea modalităților de combatere a standardelor duble ale produselor alimentelor.
Publicaţia germană DIE ZEIT semnalează iniţiativele comune, a nouă state membre UE, din Europa de Est, împotriva standardelor de calitate diferenţiate pentru produsele alimentare importate.
Slovacia, Cehia, Polonia, Ungaria, Slovenia, Croaţia, Bulgaria, România şi Lituania se consideră dezavantajate de firmele internaţionale. Statele reproşează concernelor că vând în Europa de Est mărfuri de calitate mai slabă, în schimbul unor preţuri mai mari.
După cum a afirmat la Bratislava ministrul slovac al agriculturii, Gabriela Matecna, „în UE nu este permisă existenţa unor cetăţeni de categoria a doua”. Conform acesteia, rezultatele testelor au stabilit că există mai puțină carne, mai puțin conținut natural și mai mulți aditivi artificiali în produsele cu același nume furnizate membrilor mai noi ai UE în aproape toate cazurile.
„Prin urmare, vom mări presiunea exercitată atât asupra producătorilor cât și a instituțiilor europene pentru a pune capăt unor asemenea practici. Aceste discuții reprezintă constituirea Coaliției Contra Dublei Calități”, a declarat Matecna.
La Bratislava a avut loc o întâlnire a miniştrilor agriculturii şi a experţilor în alimentaţie din nouă state, care are drept scop compararea rezultatelor în urma unor teste realizate de fiecare dintre ele şi, respectiv, consfătuirea privind stabilirea paşilor următori în această chestiune.
Alimentele cu dublă calitate privesc o treime dintre statele UE – oficial slovac
„Putem declara că dubla calitate a standardelor alimentare privește acum până la o treime dintre țările europene. De asemenea, și lituanienii au descoperit că până la 70% din hrana pe care au testat-o e de o calitate diferită comparativ cu același produs din Europa de Vest, 50% dintre ele având diferențe semnificative. Dubla calitate a standardelor alimentare este un fenomen pe care încercăm să-l stârpim în UE, deoarece avem un singur consumator, deci vrem o singură calitate”, a subliniat Gabriela Matecna.
Ca urmare, în capitala Slovaciei va avea loc la 13 octombrie un summit cu titlul „Calitatea produselor – egală pentru toţi”. La întâlnire urmează să participe şi comisarul UE pentru protecţia consumatorilor Vera Jourová şi reprezentanţi ai Parlamentului European.
Lunile trecute câteva state est-europene au reclamat în repetate rânduri că primesc produse de alimentare de calitate mai slabă. Testele comparative efectuate în mai multe ţări urmează să constituie o bază pentru justificarea acestor acuzaţii.
Acesta se menține însă la un nivel relativ scăzut comparativ cu standardele din ţările dezvoltate, consumul mediu lunar pe o persoană fiind de 3,39 kilograme, se arată într-o publicaţie a Institutului Naţional de Statistică transmisă la solicitarea Agerpres.
Potrivit acestuia, gospodăriile formate dintr-o singură persoană au cel mai bogat consum de carne.
Pâinea şi produsele de panificație reprezintă unul din alimentele de bază pentru toate categoriile de gospodării analizate.
În luna iulie rata anuala a preturilor de consum a urcat la 1,4%, fata de 0,9 procente in iunie, reiese din datele publicate de Institutul National de Statistică. Luna trecuta preţurile au crescut, in medie, cu 0,3 procente fata de iunie 2017, pe seama scumpirii marfurilor nealimentare si serviciilor, in timp ce marfurile alimentare au consemnat o usoara ieftinire. Cele mai semnificative scumpiri s-au inregistrat in iulie la energia electrica, peste 6,7%, si la oua, 1,2 procente. Ieftiniri au fost la cartofi, cu peste 9 la suta dar si celelalte legume,fructe si la conservele de legume.
Inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş au sechestrat o cantitate de 1.000 de kilograme de gălbenuş de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania.
Acţiunea a fost realizată conform alertei lansate în Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje care funcţionează în toată Uniunea Europeană.
Produsul nu a ajuns la comercializare şi urmează să fie incinerat, se arată într-un comunicat citat de Agerpres.
Toate structurile teritoriale judeţene sunt în alertă pentru a acţiona în cel mai scurt timp, în cazul în care se vor primi noi notificări privind ouăle contaminate cu Fipronil, precizează reprezentanţii ASVSA.
Autorităţile din opt state europene au comunicat până acum că au descoperit ouă contaminate cu Fipronil, un insecticid care în cantităţi mari este toxic pentru oameni.
Nu există diete de slăbit care fac minuni. Cheia succesului o reprezintă o nutriție adecvată și echilibrată.
Există într-adevăr alimente care luptă împotriva grăsimilor și ajută la arderea lor. Un studiu publicat în 2011 în New England Journal of Medicine a arătat că printre alimentele asociate cu pierderea în greutate se numără fructele, legumele, nucile, cerealele întregi și iaurtul. Cu creșterea în greutate este asociat consumul de chips-uri de cartofi, băuturi îndulcite cu zahăr, preparate din carne roșie neprocesată și carne procesată.
Fibrele și proteinele conținute de anumite alimente necesită mai multă energie din organism pentru a fi prelucrate și dau un impuls metabolismului. Acestea sunt: grapefruit, lămâi, mere, ardei iute, care ajută la eliminarea excesului de greutate. Merele conțin pectină care controlează nivelul lipidelor din organism. Sunt bogate în vitamine, minerale și fibre. Fructele bogate în vitamina C pot ajuta la lupta cu kilogramele în plus, deoarece această vitamină dizolvă grăsimile și reduce acumularea acestora în organism. Majoritatea carbohidraţilor conţinuţi în aceste alimente sunt sub formă de fructoză (zahăr din fructe), al cărei consum nu trebuie să fie exagerat. Nucile crude se numără printre alimentele care ajută la topirea grăsimilor.
Alte alimente care accelerează metabolismul, ajutând la arderea grăsimilor, sunt: broccoli, conopidă, sparanghel, dovlecel, spanac, roşii, varză, morcovi. Mâncarea furnizează energia necesară organismului și, prin urmare, este important să se asigure corpului substanţele nutritive necesare.
Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul – cu excepţia vânzărilor de autovehicule şi motociclete – a scăzut cu 1,5 procente în iunie, comparativ cu luna precedentă, arată datele Institutului Naţional de Statistică.
Scăderea a fost determinată mai ales de reducerea vânzărilor de alimente, băuturi şi ţigări, dar şi a celor de produse nealimentare. Însă comparativ cu iunie 2017, afacerile din comerţul cu amănuntul au urcat cu peste 7 la sută.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă oamenilor ca, în acest interval canicular, să fie foarte atenţi la felul în care păstrează sau prepară alimentele.
Astfel, cât mai repede posibil după cumpărare, produsele de origine animală se fie puse în frigider, alimentele gătite să fie păstrate în recipiente acoperite, iar produsele care au fost decongelate să nu se recongeleaze pentru fi preparate sau consumate ulterior.
În plus, ANSVSA sfătuieşte consumatorii să îndepărteze produsele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente, dar şi să spele bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le mânca.
Pe 23 iulie este „Ziua Eliberarii Animalelor”, o zi care a fost instituita in 2009 si care se doreste a fi un eveniment global care are drept scop sensibilizarea fata de criza de mediu, de sanatatea umana si fata de animale, in special fata de cele crescute in mod industrial pentru carnea, blana sau penele lor.
In acest spirit, aceasta zi este una in care oameni din toate categoriile sociale inceteaza sa consume produse de origine animala. Scopul Animal Freedom Day este de a obtine sprijin pentru a pune capat sacrificarii animalelor, abuzului fata de animale si crearea de surse alternative de alimentare.
Pe 23 iulie oricine poate veni in sprijinul animalelor din toata lumea , intr-un mod foarte simplu: sa nu consume produse animale de niciun fel. De astfel, unul dintre obiectivele Animal Freedom Day este acela ca pana in 2035 toti oamenii de pe planeta sa devina vegani, iar acesta s-ar realiza intr-un mod foarte simplu: in fiecare an, „Ziua Eliberarii Animalelor” sa fie celebrata cu o zi in plus, in ideea ca toti oamenii de pe planata sa fie vegani in aceste zile si poate si mai mult.
Sa nu intelegem insa ca „Ziua eliberarii animalelor” este o zi a veganilor si vegetarienilor, ci o zi in care lumea trebuie sa arate ca animalele sunt fiinte, la fel ca si oamenii si au dreptul sa traiasca asemenea unor creaturi libere si pasnice.
Pentru cei care vor sa celebreze aceasta zi si nu vor sau nu stiu sa isi gateasca acasa mancari vegane si vegetariene, pot merge la un restaurant care are acest profil, iar in Bucuresti exista 7 astfel de restaurante.
Ministerul Agriculturii va întocmi un raport final privind rezultatele studiului comparativ realizat pe alimente susceptibile de dublu standard, după finalizarea analizelor de laborator şi emiterea buletinelor de analiză pe probele recoltate din Olanda, Germania şi Belgia.
Până acum au fost analizate 175 de produse alimentare, precizează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi de la Protecţia Consumatorilor, iar probele prelevate din mai multe lanţuri de magazine prezente şi în România au fost trimise la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Bucureşti.
Decizia acestor verificări a fost luată de ministrul român al agriculturii în februarie, după ce autorităţile din Slovacia şi Ungaria au susţinut că produsele alimentare vândute în Europa Centrală au o calitate inferioară comparativ cu produsele cu etichete similare comercializate în alte ţări şi au cerut ca Uniunea Europeană să denunţe acest dublu standard.
Păstrarea prospeţimii alimentelor pentru mai mult timp şi reducerea cazurilor de toxiinfecţie alimentară depind foarte mult de modul în care aşezăm mâncarea în frigider.
Mai ţinem minte şi că temperatura în frigider trebuie menţinută la 4 grade Celsius, iar în congelator la aproximativ -17 grade.
Fructele, de exemplu, pentru a se păstra mai mult, nu se spală atunci când le punem în frigider.
Păstrarea şi sortarea alimentelor în frigider necesită respectarea unor reguli simple, dar esenţiale, pentru a evita ulterior pericolul îmbolnăvirilor.
Deserturile sunt şi ele produsele care absorb mirosurile din frigider, pentru că au în compoziţia lor foarte multe grăsimi, de aceea, atunci când le punem la frigider trebuie neapărat acoperite.
Este important să cunoaştem zonele cele mai reci şi zonele mai puţin reci ale frigiderului, pentru a şti unde vom aşeza alimentele în funcţie de tipul lor. La uşa frigiderului se păstrează alimentele care se folosesc cel mai rapid, de exemplu lactatele.
Se recomandă, pentru a evita contactul cu tot felul de bacterii, spălarea frigiderul cel puțin o dată pe săptămână.
Liderii mondiali, obișnuiți cu cele mai bune restaurante, au avut o surpriză ieri, la Organizația Națiunilor Unite (ONU): o masa concepută în întregime din ‘deșeuri’ alimentare, scrie Agerpres.
Doi bucătari au născocit un dejun făcut în întregime din alimente care ar fi trebuit aruncate la gunoi, o modalitate de a evidenția risipa incredibilă din alimentația modernă și rolul său în schimbările climatice.
Dejunul de la sediul ONU din New York a constat dintr-un hamburger vegetarian făcut din pulpă de fructe presată care, de obicei, este aruncată. Burgerul a fost însoțit de cartofi pai, creați din porumb bogat în amidon care este de obicei folosit pentru hrănirea animalelor.
Dan Barber a conceput meniul împreună cu Sam Kass, fostul bucătar al Casei Albe, care s-a aflat în prima linie a campaniei anti-obezitate „Let’s move” lansată de Michelle Obama.
Angajatii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală Baloteşti au dezvoltat, în colaborare cu sectorul privat, o serie de proiecte cu ajutorul cărora se pot obţine ouă îmbogăţite cu acizi graşi Omega 3 sau carne de porc cu un conţinut redus de colesterol.
Institutul din Baloteşti este un bun exemplu din punct de vedere al cercetării si are ca principale obiective: găsirea de noi resurse pentru nutriţia animalelor în contextul limitării resurselor convenţionale, menţinerea securităţii siguranţei alimentare si contracararea concurenţei economiilor emergente: China, Brazilia, sau Argentina.
IBNA Baloteşti a creat până în prezent 81 de reţete de nutreţuri combinate, concentrate proteice şi premixuri, elaborate la nivel de laborator, experimentate în ferme, iar cele care au asigurat spor de producţie semnificativ au fost multiplicate la nivelul fabricilor şi puse la dispoziţia beneficiarilor.
Institutul deţine 237 de hectare de teren arabil şi ferme de taurine, porcine şi păsări.
Reprezentanţii institutului au solicitat sprijin Ministerului Agriculturii pentru creşterea capacităţii de preluare a informaţiei, extinderea acesteia la nivelul fermierilor, precum şi pentru desfacerea produselor centrului, care sunt încă necunoscute.
Institutul dispune şi de trei dozatoare de lapte, în trei zone din Bucureşti, obţinut de la bovinele din ferma proprie, comercializând zilnic în jur de 1.200 de litri de lapte pe zi.
În anul 2015 se împlinesc 120 de ani de cercetare zootehnică în România, în condiţiile în care, în 1895, s-a înfiinţat primul, nu doar în România, ci şi în Europa, institut de zootehnie.
Din anul 1981, aria de activitate a institutului a fost extinsă, fiind introdusă, pe lângă tematica de nutriţie, şi componenta de biologie. Acesta este, de fapt, anul în care s-a creat brandul IBNA.
Medicii ne sfătuiesc să fim atenți cum păstrăm alimentele în zilele călduroase.
Carnea, produsele lactate și ouăle trebuie ținute în frigider, iar dacă își schimbă culoarea, mirosul sau gustul obișnuite, trebuie aruncate.
Cei care nu păstrează alimentele în condiții corespunzătoare riscă să se îmbolnăvească.
Pot apărea probleme digestive, de la simple indigestii până la toxiinfecții care pot fi grave, în anumite situații.
Cei mai sensibili sunt copiii, bătrânii și persoanele cu probleme de sănătate.
Comisarii de la Protectia Consumatorului au aplicat o amendã de 30.000 de lei unei pensiuni din Breaza la care sunt cazati mai multi tineri care fac parte dintr-un lot sportiv si care au ajuns la spital cu suspiciune de toxiinfectie alimentara.
Politia a deschis dosar penal in acest caz.
Inspectorii ANPC au depistat la unitatea de alimentatie publicã ce deserveste pensiunea mai multe nereguli, între care unele care vizeazã neevidentierea temperaturilor de depozitare si prezenta unor semipreparate si preparate neetichetate în frigider.
De asemenea, s-a dispus deschiderea unui dosar penal pentru sãvârsirea infractiunii de infectare a apei, deoarece existã suspiciuni cu privire la o sursã de apã care este folositã de respectiva unitate de alimentatie publicã în activitãtile curente.
Autoritatile au prelevat probe de apã care vor fi analizate de specialisti.
16 tineri, cu vârste cuprinse între 14-21 ani, care fac parte dintr-un lot sportiv cazat la o pensiune din Breaza, au ajuns, în ultimele 24 de ore, la Spitalul din Câmpina cu simptome specifice toxiinfectiei alimentare, pentru a primi ingrijiri medicale.
Reducerea taxei pe valoarea adăugată la alimente stabilită de guvern de la 1 iunie a dus deja la creşterea consumului de carne şi produse din carne, spune Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii.
În opinia sa, în 2 sau 3 ani de la aplicarea acestei măsuri încasările se vor consolida, industria alimentară va deveni mai puternică şi se vor reduce importurile. Radu Timiş a ţinut să sublinieze astăzi creşterea substanţială a consumului la produsele din carne.
Radu Timiş: La crud-uscate, în luna iulie faţă de luna iunie creştere 14,9%, luna iulie faţă de luna mai 25,8%. De exemplu, la diverse: mici, slănină, carne tocată – 7,1% faţă de luna mai şi luna iulie – 20,5%. La Specialităţi – 6,3 – 13,7%. Nici un produs n-a scăzut.
Creşterea consumului a fost, de altfel, unul dintre principalele scopuri ale reducerii TVA, a mai precizat preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii.
Tone de alimente confiscate şi amenzi de 34.000 de lei la restaurantele de pe litoral.
Inspectorii sanitar-veterinari au controlat săptămâna trecută peste 90 de restaurante, fast-food-uri, beach baruri şi tabere şcolare din staţiunile Năvodari, Mamaia, Eforie, Costineşti şi Mangalia.
Condiţiile precare de igienă din bucătării, dar şi depozitarea improprie găsite au fost sancţionate cu amenzi de aproape 34.000 de lei.
7 tone de produse alimentare necorespunzătoare, în valoare de 58.000 de lei, au fost confiscate şi restrase de la vânzare.
Inspectorii ANSV le reamintesc turiştilor că au la dispoziţie pentru reclamaţii dispeceratul CALL CENTER, cu numărul gratuit de telefon 0800 82.67.87.
Acestea vor primi pachete de alimente neperisabile, în cadrul campaniei „Banca de alimente“ care se desfăşoară cu sprijin de la Direcţia de Servicii Sociale şi de la două firme care își desfășoară activitatea la Brașov.
Primii 100 de beneficiari au primit aceste pachete de alimente miercuri, direct de la viceprimarul Adina Durbacă şi de la reprezentanţii DSS. Este vorba despre ulei, zahăr, orez, mălai, bulion, paste făinoase, biscuiţi şi conserve.
Beneficiarii sunt familii cu trei, patru sau chiar şase copii, oameni cu venituri mai mici de 450 de lei pe membru de familie sau care beneficiază de alocaţia de susţinere familială.
Proiectul „Banca de alimente“ îşi propune să ofere sprijin pentru mai bine de 11.000 de persoane din toată ţara. Valoarea acestor pachete de alimente este estimată la peste 200 000 de euro, din care Crucea Roşie, contribuie cu peste 60 000 de euro.
A venit căldura, e soare, dar toate acestea au şi un mare dezavantaj: alimentele se alterează mai uşor.
Unul dintre efectele neplăcute ale temperaturilor ridicate este gastroenterocolita.
Cel mai frecvent, simptomele sunt: diareea, insoţite de crampe abodominale, greţuri, vărsături, de multe ori febră si frisoane şi alterarea stării generale.
De la începutul lunii iulie 2014, au fost înregistrate 16 cazuri de îmbolnăvire în Arbore şi Marginea, cîte 8 în fiecare localitate. Este vorba de copii cu vârste cuprinse între 1 şi 10 ani, membri ai unor familii învecinate, între care există legaturi de rudenie şi care se vizitează.
Potrivit specialiştilor DSP, copiii sunt internaţi acum în secţia boli infecţioase a Spitalului Municipal Rădăuţi, urmând tratament de specialitate. De la sfîrşitul acestei săptămâni, ei, dar şi ceilalţi bolnavi de pe secţie vor fi transferaţi la Spitalul Judeţean. Şi asta pentru că de luni, 21 iulie, şi pînă duminică, 3 august, secţia de boli infecţioase de la Rădăuţi va fi închisă pentru că singurul medic de specialitate de acolo pleacă în concediu.
DSP a fost informată despre această situaţie, iar conducerea spitalului judeţean a dat asigurări că secţia de aici este pregătită să preia pacienţii de la Rădăuţi.
Până una, alta situaţia din focare pare să fie sub control. DSP a informat că au fost administrate până în prezent 80 doze vaccin antihepatitic de tip A la contacţii celor 16 cazuri şi au fost recoltate 3 probe de apă din fântânile familiilor de unde provin îmbolnăvirile. Deoarece rezultatele tuturor probelor sunt necorespunzătoare atât chimic, cât şi bacteriologic, DSP a cerut celor două Primarii să ia măsuri de avertizare a populaţiei privind pericolul consumului de apă din aceste surse şi să informeze asupra necesităţii efectuării dezinfecţiei acestora.
De altfel, DSP Suceava a distribuit substanţele dezinfectante necesare în cele două comunităţi. “Calitatea necorespunzătoare a apei reprezintă un factor suplimentar de risc în apariţia şi extinderea îmbolnăvirilor de tip digestiv, dar nu şi cauza actualului focar de hepatită”, au precizat specialiştii DSP. Potrivit acestora, medicii de familie vor continua supravegherea clinico-epidemilogică a contacţilor familiali ai cazurilor depistate.
Şi în luna martie a acestui an în judeţ au mai fost semnalate cazuri de hepatită A. A fost vorba atunci de 3 copii de etnie romă, cu vârste de 5, 9 şi 11 ani , care s-au îmbolnăvit după ce au venit în contact cu o altă familie de rromi, din localitatea Ioneasa, în care exista deja un focar de hepatită A. Atunci, cauza apariţiei focarelor de hepatită A a fost lipsa măsurilor elementare de igienă la membrii celor două familii de romi.
În orice caz, numărul de îmbolnăviri a crescut în acest an şi acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă asupra importanţei respectării cu stricteţe a regulilor de igienă, în condiţiile în care se ştie că hepatita A mai este denumită şi boala mâinilor murdare. Potrivit statisticilor, pe tot parcursul anului 2013 au fost semnalate în judeţ cinci cazuri de boală, câte 4 în 2012 şi 2011 şi numai două în 2010.
Virusul hepatitei A se poate transmite prin alimente, în special fructe şi legume crude, care nu au fost bine spălate înainte de consum, prin apă contaminată sau prin contactul direct cu persoanele bolnave, chiar dacă sunt asimptomatice. Cea mai bună metodă de prevenire a hepatitei A este vaccinarea. Alte măsuri de prevenire a bolii se bazează pe respectarea igienei – spălarea mâinilor înainte de masă şi după folosirea toaletei, dar şi folosirea apei de băut numai din reţeaua controlată sau din fântâni igienice.
Principalele motive sunt: consumul de alimente nespălate şi nerespectarea normelor minime de igienă.
Autoritatile sfătuiesc populaţia să nu consume decât alimente cumpărate din magazine şi pieţe autorizate, care se incadrează în termenul de valabilitate.
Sălăjenii sunt atenţionaţi să evite să bea apă din surse neverificate şi să respecte regulile elementare de igienă, respectiv spălarea pe mâini înainte de a manca.
In paralel, Directia de Sănătate Publică Sălaj va efectua controale în restaurante şi cantine pentru prevenirea unor eventuale toxiinfecţii alimentare.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.