Fonoteca Melomanului – Muzicieni aniversaţi: Mihaela Runceanu – 65 și Mircea Drăgan – 75!
Publicat de Bogdan Dragomir,
20 mai 2020, 10:35 / actualizat: 21 iunie 2023, 17:08
Bun găsit tuturor, sunt Bogdan Dragomir şi vă invit la o nouă ediţie a rubricii „Fonoteca melomanului”, o rubrică alcătuită numai din muzică românească, piese reprezentative din toate genurile, creaţii şi interpretări celebre!
Invitaţii aniversaţi şi omagiaţi în ediţia de astăzi sunt Mihaela Runceanu și Mircea Drăgan!
* * * * *
Pentru început vom aniversa „in memoriam” – 65 – o mare artistă a scenei muzicale româneşti, una dintre cele mai îndrăgite şi apreciate soliste de muzică uşoară din România dar şi un pedagog cu un har deosebit – MIHAELA RUNCEANU! Din Fonoteca Radio România Regional am ales două piese reprezentative intitulate – „De-ar fi să vii” (Alexandru Wilmany – Roxana Popescu) şi “Haide, spune!” (Viorel Gavrilă – Roxana Popescu) ambele piese au fost editate post-mortem pe albumul “Vom fi mereu”, album lansat în anul 1999 de Casa de discuri Electrecord! Interpretează cu glasul său unic şi inconfundabil, MIHAELA RUNCEANU!
(AUDIO) „De-ar fi să vii” (Alexandru Wilmany – Roxana Popescu), de pe albumul „Vom fi mereu” C&P 1999 – Electrecord, interpretată de Mihaela Runceanu.
(AUDIO) “Haide, spune!” (Viorel Gavrilă – Roxana Popescu), de pe albumul „Vom fi mereu” C&P 1999 – Electrecord, interpretată de Mihaela Runceanu.
În cadrul ediției de astăzi a rubricii Fonoteca melomanului, vă invit să ascultăm în continuare două şlagăre din creaţia muzicianului aniversat astăzi, instrumentist, conducător al unei formaţii de renume în muzica uşoară românească – Formaţia ROMANTICII – compozitorul MIRCEA DRĂGAN! La mulți ani – 75!
La mulţi ani, cu sănătate şi cu toate gândurile bune! Aşadar, piesele se intitulează: “STAI LÂNGĂ FRUNTEA MEA” (muz. Mircea Drăgan, text Eugen Rotaru), interpretată de binecunoscuta şi apreciata artistă Mirabela Dauer şi “NICIODATĂ NU TE VOI UITA!” (muz. Mircea Drăgan, text Aurel Storin), piesă interpretată cu dar şi har de Alina Mavrodin!
(AUDIO) „STAI LÂNGĂ FRUNTEA MEA!” (muz. Mircea Drăgan, text Eugen Rotaru) din arhiva muzicală Radio România Regional (C&P Mircea Drăgan),interpretată de Mirabela Dauer.
(AUDIO) „NICIODATĂ NU TE VOI UITA!” (muz. Mircea Drăgan, text Aurel Storin) din arhiva muzicală Radio România Regional (C&P Mircea Drăgan),interpretată de Alina Mavrodin.
La finalul emisiunii, ne luăm rămas bun de la dvs. dar vă invităm să accesați pagina noastră de internet www.www.radioromaniaregional.ro, acolo unde veți găsi informații detaliate și muzică pe toate gusturile!
*****
Surse info:Agenția de Presă RADOR, www.wikipedia.org.com, topromanesc.ro, radioromaniacultural.ro, (http://runceanumark.blogspot.ro/2009/02/biografie-mihaela-runceanu.html), http://www.mihaelarunceanu.blogspot.ro/), materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Festivalul Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Aur”, ediția a 50-a, jubiliară, 2017
Publicat de Bogdan Dragomir,
23 noiembrie 2017, 12:24 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:55
Teatrul Tony Bulandra din Targoviste – Crizantema de Aur 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Anul 2017 este un reper artistic deosebit pentru oraşul Târgovişte, pentru România, o aniversare specială muzicală jubiliară – organizarea celei de a 50-a ediţii a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Aur”!
Festivitatea de deschidere a Festivalului National de Interpretare si Creatie a Romantei CRIZANTEMA DE AUR 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
În perioada 19-21 octombrie 2017 s-a desfășurat în municipiul Târgoviște, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, cea de-a 50-a ediție, jubiliară, a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Aur”.
Festivalul a fost organizat de Consiliul Local Târgoviște, Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, în colaborare cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Moldova, în coproducție cu TVR și în parteneriat cu Radio România.
Gazdaevenimentului a fost şi în acest an Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște.
NOUTĂȚILE EDIȚIEI A 50-A JUBILIARĂ
PREMIERĂ: Inaugurarea „Casei Romanței” la Târgoviște, miercuri, 18 octombrie 2017, ora 17:00 – spațiu muzeal unic în România, sub patronajul Federației Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO din Europa și America de Nord,
Muzeul Casa Romantei – Targoviste, Romania 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
cu participarea extraordinară a Președintelui onorific al Federației Mondiale UNESCO – George Christophides; (vezi album foto la finalul articolului)
Omagiu corifeilor romanței – omagierea Reginei Romanței, Ioana Radu, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea sa; omagierea Trubadurului Romanței – Ionel Fernic; omagierea, împreună cu Fundația „Henry Mălineanu”, a marelui compozitor român de romanțe – Henry Mălineanu; omagierea marelui compozitor român din Moldova – Eugen Doga, la împlinirea a 80 de ani de la nașterea sa;
Masă rotundă „Romanța pentru Patrimoniul Mondial UNESCO” – vineri, 20 octombrie, ora 10:00, la Muzeul Romanței din Târgoviște. Au participat reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, Institutului Național al Patrimoniului, Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, Federației Europene și Federației Române a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO, invitați speciali ai centrelor culturale și instituțiilor muzicale din țară care organizează festivaluri și concerte de romanțe, membrii juriilor, compozitori și interpreți de romanțe din țară și din străinătate, reprezentanți ai organizatorilor festivalului. Organizator: Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.
Electrecord – casa de discuri a romanței românești – a participat cu stand permanent la festival pentru lansări de CD-uri de romanțe și de muzică românească;
Lansări editoriale și discografice ale laureaților festivalului, precum și ale altor invitați speciali;
afis Crizantema de Aur 2017.640
Ediția a 50-a a Festivalului „Crizantema de Aur” a fost structurată pe trei mari secțiuni: Concursul de Interpretare, Concursul de Creație și Concertele extraordinare „Gala Crizantemelor Populare”, „Gala Crizantemelor Clasice”, „Podul de Crizanteme Târgoviște-Chișinău” și „Ambasadorii Romanței” susținute de câștigători ai Trofeului „Crizantema de aur” și ai Premiului I ai Festivalului din perioada 1968-2016, de mari artiști din România și din alte 10 țări: Republica Moldova, SUA, Rusia, Japonia, Franța, Italia, Germania, Olanda, Finlanda și Bulgaria, acompaniați de orchestre și de dirijori profesioniști.
Micro-recitalurile „Stele ale romanței” au fost susținute în fiecare seară de mari interpreți de romanță: Daniela Vlădescu, Florin Georgescu și Matilda Pascal-Cojocărița;
În cadrul Concursului de interpretare au evoluat 16 concurenți selecționați în urma a 7 preselecții regionale, realizate în perioada aprilie-iunie 2016, cu jurii de specialitate, în România și în Republica Moldova.
În afara Concursului de Interpretare, în premieră, anul acesta au fost prezenți în Festival 5 „boboci de Crizantemă” din România și din Republica Moldova, selecționați în urma preselecțiilor regionale;
Concursul de Creație a îmbogăţit patrimoniul muzical național cu 12 romanțe în primă audiție, selectate în urma preselecției naționale, realizată în colaborare cu UCMR și jurizată de compozitori desemnați de UCMR;
Joi, 19 octombrie și Vineri, 20 octombrie, s-au desfășurat Concursurile de Interpretare și de Creație urmate de Gala Crizantemelor Clasice și Gala Crizantemelor Populare, încheiate cu Micro-recitalurile „Stele ale Romanței”, susținute de Daniela Vlădescu și Florin Georgescu;
Recital Florin Georgescu – Festivalul Crizantema de Aur 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Sâmbătă, 21 octombrie a avut loc Gala Laureaților încheiată cu Micro-recitalul „Stele ale romanței” susținut de Matilda Pascal-Cojocărița.
Recital Matilda Pascal Cojocarita la festivalul Crizantema de Aur 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
În partea a 2-a a serii, a avut loc Concertul extraordinar „Podul de Crizanteme Târgoviște-Chișinău”, susținut de Trofeele „Crizantema de aur” din Republica Moldova și cu participarea compozitorului Eugen Doga, care a fost omagiat la aniversarea a 80 de ani.
Aniversare 80 de ani a Maestrului artist şi compozitor Eugen Doga pe scena Festivalului Crizantema de Aur 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Seara a 3-a s-a încheiat cu Concertul extraordinar „Ambasadorii Romanței” susținut de câștigători ai Trofeelor „Crizantema de aur” și de mari artiști din 10 țări care iubesc și promovează Romanța românească pe scenele internaționale: Marcel Roșca – Opera din Essen Germania; Mirela Spînu – Italia; Margareta Ivănuș – artist al poporului din Republica Moldova; Alina Mavrodin – România; Ivan Varbanov – Bulgaria; Mireille Rivat – Franța; Iurie Gâscă – artist al poporului din Republica Moldova; Codruț Bârsan – Opera din Chicago SUA; Minna Liettya-Tyni – Finlanda; Liduin Stumpel – Olanda; cu participarea excepțională a lui Vladimir Samsonov – Teatrul „Mariinsky” din Sankt Petersburg, Rusia și a tenorului Ryo Kasuga – Japonia.
Orchestra „Dor Românesc” dirijată de Ştefan Cigu la Festivalul Crizantema de Aur 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Au acompaniat orchestrele „Dor românesc” – dirijor Ștefan Cigu,
Orchestra „Romanţa” dirijată de Lucian Vlădescu la festivalul Crizantema de Aur 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
„Romanța” – dirijor Lucian Vlădescu
Orchestra „Folclor” dirijată de Petre Neamţu la Festivalul Crizantema de Aur 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
și „Folclor” – dirijor Petre Neamțu;
Actorii Miruna Ionescu şi Silviu Biriş – prezentatorii Festivalului Crizantema de Aur 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Prezentatori: Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu;
Miruna Ionescu și Silviu Biriș;
Actriţa Alexandra Velniciuc şi prezentatorul Octavian Ursulescu la Festivalul Crizantema de Aur 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Juriul Concursului de Interpretare a fost format din mari interpreți de romanță și personalități ale vieții muzicale din România și din străinătate;
Juriul Concursului de Creație a fost format din renumiți compozitori români desemnați de UCMR și UMM;
Juriul Presei a fost format din reprezentanți ai presei de specialitate din țară și din străinătate care promovează Romanța și Festivalul Național „Crizantema de aur”;
Ediția a 50-a, jubiliară, în premii:
Secțiunea Interpretare (vezi galeria foto la final):
Olguţa Novac Berbec – Trofeul Crizantema de Aur 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Trofeul „Crizantema de Aur” –Olguța Novac-Berbec
Premiul I – Mădălin Alexandru Băldău Drăgan
Premiul II – Valentin Butucel
Premiul III – Andrei Cocîrlea
Premiul special „Ioana Radu”- Theodora Manolache
Premiul special Fundația „Henry Mălineanu”- Iulia Daiana Berbec
Premiul special al Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Iulia Vătafu
Premiul special al Primăriei Municipiului Târgovişte – Iulian Bratu
Secțiunea Creație (vezi galeria foto la final):
Premiul I secţiunea Creaţie – Dumitru Lupu, în foto primeşte premiul interpretul Marian Stere, la Festivalul Crizantema de Aur 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Premiul I – Dumitru Lupu, „Voi nu vedeți că deranjați?”
Premiul II – Nicolae Caragia, „Să nu-ți dorești singurătate”
Premiul III – Ionel Bratu Voicescu, „Și-atât”
Premiul special „Ionel Fernic”- Constantin Bardan, „Și dacă…”
Premiul special Fundația „Henry Mălineanu”- Ana Ghibea, „A mai căzut o frunză”
Premiul special al Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Mircea Ciugudean, „Dor”
Premiul special al Primăriei Municipiului Târgovişte – Marcel Iorga, „Un buchet de crizanteme”
Premiul Presei
Secțiunea INTERPRETARE – Andrei Cocîrlea
Secțiunea CREAȚIE –Francisc Reiter, „Vioara și inima mea”
Președintele Festivalului: Cristian Daniel Stan, Primarul municipiului Târgoviște,
Regia și scenografia: Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului „Tony Bulandra” Târgoviște
Direcția artistică: Alina Mavrodin Vasiliu, directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște
Dr. Teodor Vasiliu – inițiatorul Casei Romanței și autorul monografiei „Istoria Crizantemei de Aur” – Diploma de excelenţă din partea UNESCO la Festivalul Crizantema de Aur 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Deloc întâmplător, la Târgoviște, Romanța românească se simte la ea acasă pe scena Festivalului Național „Crizantema de aur”. Istoria emoționantă a acestui mare eveniment muzical național m-a inspirat să inițiez realizarea Casei Romanței – spațiu muzeal unic în România. Clădirea în care vă puteți întâlni cu Romanța și slujitorii ei este cea în care a fost semnat actul de naștere al Festivalului Național „Crizantema de aur” în anul de grație 1968, pe Bulevardul Regele Carol I, nr. 3. Casa Romanței este onorată de patronajul Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO. Mulțumesc Consiliului Județean Dâmbovița pentru atribuirea clădirii și tuturor celor care m-au spijinit în realizarea acestui proiect unic în România.
Dr. Teodor Vasiliu
Alina Mavrodin Vasiliu – director artistic al Festivalului Crizantema de Aur și director al Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște primeşte Diploma de excelenţă UNESCO 2017 (foto by Bogdan Dragomir)
Personal, în calitate de director artistic al festivalului, dar și de director al Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, mulțumesc Bunului Dumnezeu și ajutorului Maicii Domnului pentru că, fără ocrotire divină, vă mărturisesc, cu mâna pe inimă, nu am fi putut realiza obiectivele artistice ale acestei ediții jubiliare între care strălucește Casa Romanței – un spațiu muzeal unic în România și în lume pe care cu toții va trebui să îl prețuim și să îl îmbogățim pe măsura istoriei fabuloase a Romanței și a Festivalului „Crizantema de Aur”, slujite cu multă dăruire de Teodor Vasiliu, inițiatorul Casei Romanței și autorul monografiei „Istoria Crizantemei de Aur”.
Alina Mavrodin Vasiliu
Director artistic al Festivalului Național „Crizantema de Aur”
Radio România Regional felicită organizatorii pentru efortul extraordinar depus la realizarea acestui REGAL muzical oferit ascultătorilor, telespectatorilor dar şi spectatorilor din sala Teatrului Tony Bulandra şi de asemenea, felicită pe toţi participanţii artişti şi în mod special premianţii apreciaţi cu înalte distincţii la acest eveniment aniversar jubiliar! La Mulţi Ani, Crizantema de Aur – Târgovişte, România!
* * * * *
Sursa: Comunicat de Presă al Festivalului, youtube.com şi materiale jurnalistice din arhiva personală. Mulţumim organizatorilor evenimentului pentru sprijinul acordat la realizarea acestui material.
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir – Radio România Regional
Galerie foto (imagini din Festivalul CRIZANTEMA DE AUR 2017 realizate de Bogdan Dragomir):
Compozitorul Dumitru Lupu (foto din arh. pers. a compozitorului)
Galeria foto a Muzeului CASA ROMANŢEI (fotografii realizate de Bogdan Dragomir cu ocazia inaugurării Muzeului „Casa Romanţei” – Târgovişte, România):
Programul celei de-a 50-a ediție, jubiliară, a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Aur” – Târgovişte 2017
Publicat de Bogdan Dragomir,
12 octombrie 2017, 13:43 / actualizat: 21 iunie 2023, 19:00
Programul ediţiei a 50-a
a Festivalului Naţional „Crizantema de Aur”
Premieră în România:
Inaugurarea Casei Romanței, 18 octombrie 2017, ora 17.00,
Târgoviște, Bd. Regele Carol I, nr. 3.
Seara I – 19 octombrie 2017
Ora 18.00 – Deschiderea festivă a ediției Jubiliare a Festivalului „Crizantema de aur”
– Concursul de Interpretare – partea I – 8 concurenți
– Acompaniază orchestra „Dor Românesc”, dirijor Ştefan Cigu
– Prezintă: Miruna Ionescu și Silviu Biriș
Pauza 1 – Electrecord – Casa de discuri a Romanței românești – deschiderea standului permanent – lansări de CD-uri de romanțe și muzică românească
Ora 20.00 – Concursul de Creaţie – partea I – 6 concurenți
– Recital extraordinar „Gala Crizantemelor Clasice” (partea I – 6 invitați)
– Microrecital „Stele ale romanței” – Florin Georgescu
– Acompaniază orchestra „Romanţa”, dirijor Lucian Vlădescu
– Prezintă: Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu
Pauza 2 – Omagiu corifeilor romanței: „Ioana Radu – 100 de ani de la nașterea Reginei Romanței”. Prezintă: Florentina Satmari, realizator TV.
Ora 21.30 – Recital extraordinar „Gala Crizantemelor Populare” (partea I – 12 invitați)
– Acompaniază ochestra „Folclor” a Filarmonicii din Chişinău, dirijor Petre Neamţu
– Prezintă: Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu,
Miruna Ionescu și Silviu Biriș
Seara a II-a – 20 octombrie 2017
Ora 18.00 – Concursul de Interpretare – partea a II-a – 8 concurenți
– Acompaniază orchestra „Dor Românesc”, dirijor Ştefan Cigu
– Prezintă: Miruna Ionescu și Silviu Biriș
Pauza 1 – Lansări discografice ale laureaților Crizantemei de aur – sesiuni de autografe
– Lansare editorială: „Aforisme creștine de dragul romanței” – premieră în România, autor: Daniela Bogdan
Ora 20.00 – Concursul de Creaţie – partea a II-a – 6 concurenți
– Recital extraordinar „Gala Crizantemelor Clasice” (partea a II-a – 7 invitați)
– Microrecital „Stele ale romanței” – Daniela Vlădescu
– Acompaniază orchestra „Romanţa”, dirijor Lucian Vlădescu
– Prezintă: Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu
Pauza 2 – Omagiu corifeilor romanței: „Ionel Fernic – Trubadurul târgoviștean al Romanței”. Prezintă: Gheorghe Palcu, realizator TV.
Ora 21.30 – Recital extraordinar „Gala Crizantemelor Populare” (partea a II-a – 12 invitați)
– Acompaniază ochestra „Folclor” a Filarmonicii din Chişinău, dirijor Petre Neamţu
– Prezintă: Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu,
Miruna Ionescu și Silviu Biriș
Seara a III-a – Seara de Gală – 21 octombrie 2017
Ora 18.00 – Gala Laureaţilor Concursurilor de Creație și Interpretare –
– Acompaniază orchestra „Romanța” (dirijor Lucian Vlădescu) și orchestra „Dor românesc” (dirijor: Ștefan Cigu)
– Microrecital „Stele ale romanței”: Matilda Pascal-Cojocărița
– Prezintă: Miruna Ionescu și Silviu Biriș
Pauza 1 – Omagiu corifeilor Romanței – „Henry Mălineanu și profunzimea Romanței românești”, în colaborare cu Fundația „Henry Mălineanu”
Ora 20.00 – Concert extraordinar „Podul de Crizanteme Târgovişte – Chişinău” – ediţia
a II-a – 8 invitați – cu participarea extraordinară a compozitorului Eugen Doga – Acompaniază orchestra „Folclor” – dirijor Petre Neamţu
– Prezintă: Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu
Pauza 2 – Omagierea marelui compozitor român Eugen Doga la aniversarea a 80 de ani
Ora 21.30 – Concert extraordinar „Ambasadorii Romanţei” (12 invitați din 10 ţări)
– Acompaniază orchestra „Dor Românesc” – dirijor Ştefan Cigu.
– Închiderea festivă a ediției a 50-a, jubiliară, a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, Târgoviște, 2017.
– Prezintă: Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu,
Miruna Ionescu și Silviu Biriș
Cea de-a 50-a ediție, jubiliară, a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Aur” este organizată de Consiliul Local Târgoviște, Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, în colaborare cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Moldova, în coproducție cu TVR și în parteneriat cu Radio România. Evenimentul se va desfășura la Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
Președintele Festivalului: Cristian Daniel Stan, Primarul municipiului Târgoviște,
Regia și scenografia: Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului „Tony Bulandra” Târgoviște
Direcția artistică: Alina Mavrodin Vasiliu, directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște
Persoana de contact: Alina Mavrodin Vasiliu, Director artistic al Festivalului „Crizantema de Aur” Târgoviște, 2016.
Tel.: 0722/335.013. E-mail: alina.mavrodin.vasiliu@gmail.com
Comunicat de Presă – Festivalul Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Aur”, ediția a 50-a, jubiliară, 2017
Publicat de Bogdan Dragomir,
11 octombrie 2017, 15:11 / actualizat: 20 iunie 2023, 13:43
COMUNICAT DE PRESĂ
Ref.: Festivalul Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Aur”,
ediția a 50-a, jubiliară, 2017
Vă facem cunoscut că în perioada 19-21 octombrie 2017 se va desfășura în municipiul Târgoviște, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, cea de-a 50-a ediție, jubiliară, a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Aur”.
Festivalul este organizat de Consiliul Local Târgoviște, Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, în colaborare cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Moldova, în coproducție cu TVR și în parteneriat cu Radio România. Evenimentul se va desfășura la Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște.
NOUTĂȚILE EDIȚIEI A 50-A JUBILIARĂ
PREMIERĂ: Inaugurarea Muzeului Romanței la Târgoviște, miercuri,
18 octombrie 2017, ora 17:00, unic în România, sub patronajul Federației Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO din Europa și America de Nord, cu participarea extraordinară a Președintelui onorific al Federației Mondiale UNESCO – George Christophides;
Omagiu corifeilor romanței – omagierea Reginei Romanței, Ioana Radu, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea sa; omagierea Trubadurului Romanței – Ionel Fernic; omagierea, împreună cu Fundația „Henry Mălineanu”, a marelui compozitor român de romanțe – Henry Mălineanu; omagierea marelui compozitor român din Moldova – Eugen Doga, la împlinirea a 80 de ani de la nașterea sa;
Masă rotundă „Romanța pentru Patrimoniul Mondial UNESCO” – vineri, 20 octombrie, ora 10:00, la Muzeul Romanței din Târgoviște. Participă reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, Institutului Național al Patrimoniului, Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, Federației Europene și Federației Române a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO, invitați speciali ai centrelor culturale și instituțiilor muzicale din țară care organizează festivaluri și concerte de romanțe, membrii juriilor, compozitori și interpreți de romanțe din țară și din străinătate, reprezentanți ai organizatorilor festivalului. Organizator: Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.
Electrecord – casa de discuri a romanței românești – participă cu stand permanent la festival pentru lansări de CD-uri de romanțe și de muzică românească;
Lansări editoriale și discografice ale laureaților festivalului, precum și ale altor invitați speciali;
PROGRAMUL FESTIVALULUI „CRIZANTEMA DE AUR”
– 19-21 octombrie 2017 –
Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, ediția a 50-a jubiliară, va fi transmis integral în direct pe postul TVR 3 în perioada 19-21 octombrie 2017, începând cu ora 18.00, în fiecare seară. Festivalul va fi redifuzat pe TVR Internațional și TVR Moldova, conform programărilor TVR. Postul TVR 2 va transmite selecțiuni din concertele extraordinare ale Festivalului. Postul Radio România Antena Satelor va transmite în direct sâmbătă, 21 octombrie, ora 18.00, Gala Laureaților Concursului de Interpretare și Creație, precum și concertele extraordinare din programul festivalului;
Ministerul Culturii și Identității Naționale a revenit, în calitate de colaborator al Festivalului.
Festivalul „Crizantema de Aur” se va desfășura și în acest an sub Patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, după ediția de succes de anul trecut;
Procedurile oficiale pentru înscrierea ROMANȚEI ROMÂNEȘTI pe lista Patrimoniului cultural imaterial UNESCO se află în desfășurare la Ministerul Culturii și Identității Naționale;
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România este și în acest an colaborator al Festivalului, în vederea profesionalizării Concursului de Creație a Romanței;
Uniunea Muzicienilor din Moldova a devenit, în acest an, colaborator al Festivalului Național „Crizantema de aur” și s-a asociat demersului oficial de susținere a procedurilor pentru înscrierea ROMANȚEI ROMÂNEȘTI pe lista Patrimoniului cultural imaterial UNESCO;
Ediția a 50-a a Festivalului „Crizantema de Aur” va fi structurată pe trei mari secțiuni: Concursul de Interpretare, Concursul de Creație și Concertele extraordinare „Gala Crizantemelor Populare”, „Gala Crizantemelor Clasice”, „Podul de Crizanteme Târgoviște-Chișinău” și „Ambasadorii Romanței” susținute de câștigători ai Trofeului „Crizantema de aur” și ai Premiului I ai Festivalului din perioada 1968-2016, de mari artiști din România și din alte 10 țări: Republica Moldova, SUA, Rusia, Japonia, Franța, Italia, Germania, Olanda, Finlanda și Bulgaria, acompaniați de orchestre și de dirijori profesioniști. Micro-recitalurile „Stele ale romanței” vor fi susținute în fiecare seară de mari interpreți de romanță: Daniela Vlădescu, Florin Georgescu și Matilda Pascal-Cojocărița;
Concursul de interpretare va aduce la rampă 16 concurenți selecționați în urma a 7 preselecții regionale, realizate în perioada aprilie-iunie 2016, cu jurii de specialitate, în România și în Republica Moldova.
În afara Concursului de Interpretare, anul acesta vor fi prezenți în Festival 5 „boboci de Crizantemă” din România și din Republica Moldova, selecționați în urma preselecțiilor regionale;
Concursul de Creație va îmbogăți patrimoniul muzical național cu 12 romanțe în primă audiție, selectate în urma preselecției naționale, realizată în colaborare cu UCMR și jurizată de compozitori desemnați de UCMR;
Joi, 19 octombrie și Vineri, 20 octombrie, se vor desfășura Concursurile de Interpretare și de Creație urmate de Gala Crizantemelor Clasice și Gala Crizantemelor Populare, încheiate cu Micro-recitalurile „Stele ale Romanței”, susținute de Daniela Vlădescu și Florin Georgescu;
Sâmbătă, 21 octombrie: Gala Laureaților se va încheia cu Micro-recitalul „Stele ale romanței” susținut de Matilda Pascal-Cojocărița. În partea a 2-a a serii, va avea loc Concertul extraordinar „Podul de Crizanteme Târgoviște-Chișinău”,
susținut de Trofeele „Crizantema de aur” din Republica Moldova și cu participarea compozitorului Eugen Doga, care va fi omagiat la aniversarea a 80 de ani.
Seara a 3-a va fi încheiată de Concertul extraordinar „Ambasadorii Romanței” susținut de câștigători ai Trofeelor „Crizantema de aur” și de mari artiști din 10 țări care iubesc și promovează Romanța românească pe scenele internaționale: Marcel Roșca – Opera din Essen Germania; Mirela Spînu – Italia; Margareta Ivănuș – artist al poporului din Republica Moldova; Alina Mavrodin – România; Ivan Varbanov – Bulgaria; Mireille Rivat – Franța; Iurie Gâscă – artist al poporului din Republica Moldova; Codruț Bârsan – Opera din Chicago SUA; Minna Liettya-Tyni – Finlanda; Liduin Stumpel – Olanda; cu participarea excepțională a lui Vladimir Samsonov – Teatrul „Mariinsky” din Sankt Petersburg, Rusia și a tenorului Ryo Kasuga – Japonia.
Acompaniază orchestrele „Dor românesc” – dirijor Ștefan Cigu,
„Romanța” – dirijor Lucian Vlădescu și „Folclor” – dirijor Petre Neamțu;
Prezentatori: Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu;
Miruna Ionescu și Silviu Biriș;
Juriul Concursului de Interpretare va fi format din mari interpreți de romanță și personalități ale vieții muzicale din România și din străinătate;
Juriul Concursului de Creație va fi format din renumiți compozitori români desemnați de UCMR și UMM;
Juriul Presei va fi format din reprezentanți ai presei de specialitate din țară și din străinătate care promovează Romanța și Festivalul Național „Crizantema de aur”;
Regulamentul oficial al festivalului prevede în acest an ca toți concurenții de la secțiunea Interpretare să includă în repertoriul de concurs și o romanță dintre cele lansate și premiate la concursurile de Creație ale Festivalului Național „Crizantema de Aur” de-a lungul anilor, pentru creșterea calității artistice a Concursului de Interpretare și pentru promovarea creației de romanțe.
Sponsorii ediției a 50-a a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”:
Sponsori oficiali: COTNARI, Banca Transilvania și Atelierele Ilbah
Sponsor: Fundația „Henry Mălineanu” și Concept Consult & Prospect SRL.
Președintele Festivalului: Cristian Daniel Stan, Primarul municipiului Târgoviște,
Regia și scenografia: Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului „Tony Bulandra” Târgoviște
Direcția artistică: Alina Mavrodin Vasiliu, directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște
Sfârșitul comunicatului de presă
Persoana de contact: Alina Mavrodin Vasiliu, Director artistic al Festivalului „Crizantema de Aur” Târgoviște, 2016.
Tel.: 0722/335.013. E-mail: alina.mavrodin.vasiliu@gmail.com
Preselecţiile regionale ale celei de a 50-a ediţii a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei CRIZANTEMA DE AUR!
Publicat de Bogdan Dragomir,
9 iunie 2017, 10:31 / actualizat: 21 iunie 2023, 19:23
Vă invităm la cea de a 50-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei CRIZANTEMA DE AUR! În curând, preselecţiile regionale şi în perioada 19-21 octombrie 2017, etapa finală de la Târgovişte! Partener media: RADIO ROMÂNIA! Detalii puteţi afla pe site-ul www.crizantemaaur.ro ! Mult succes artiştilor interpreţi concurenţi, compozitorilor şi organizatorilor!
PRESELECŢII REGIONALE PENTRU CONCURSUL DE INTERPRETARE
– la CRAIOVA, în data de 19 iunie 2017, la ora 11.00 la Opera Română Craiova, adresa Str. Mihai Viteazul, nr. 7. – la BUCUREŞTI, în data de 21 iunie 2017, la ora 11.00 la Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, adresa Strada Gutenberg Johann, nr. 19, Sector 5. – la CONSTANŢA, în data de 22 iunie 2017, la ora 11.00 la Universitatea „Ovidius” Facultatea de Arte, Sala Studio, adresa B-dul Mamaia Nr.124. – la TÂRGOVIŞTE, în data de 23 iunie 2017, la ora 11.00 la Teatrul „Tony Bulandra”, B.dul Regele Carol I, nr. 43, tel.: +40-245.210.046, e-mail crizantemaaur@yahoo.com. – la CLUJ, în data de 28 iunie 2017, la ora 11.00 la Radio Cluj, adresa Str. Donath nr. 160. – la BISTRIŢA, în data de 28 iunie 2017, la ora 18.00 la Centrul Cultural „Dacia”, adresa B-dul Dacia nr. 3-5. – la IAŞI, în data de 30 iunie 2017, la ora 12.00 la TVR Iași, adresa Str. Lascăr Catargi nr. 33.
Condiţiile de participare la PRESELECŢIILE REGIONALE pentru Concursul de Interpretare a Romanţei Româneşti sunt prevăzute în REGULAMENTUL OFICIAL al Festivalului Naţional “Crizantema de Aur” postat pe site-ul www.crizantemaaur.ro .Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei “Crizantema de Aur”, ediţia a 50-a, 2017, este organizat de Consiliul Local Târgoviște, Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, cu Uniunea Muzicienilor din Moldova, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune și cu TVR – posturile regionale Iași, Cluj, Craiova, Timișoara și Târgu-Mureș. (Sursa: Anunţ preselecţii regionale – CENTRUL CULTURAL pentru UNESCO „CETATEA ROMANȚEI” TÂRGOVIȘTE)
Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei Româneşti „Crizantema de Aur” 2016
Publicat de Bogdan Dragomir,
7 octombrie 2016, 11:38 / actualizat: 22 iunie 2023, 9:59
afis-tehnic-crizantema-de-aur-2016-640-480 (foto Festivalul Crizantema de Aur 2016/arh.pers.B.Dragomir)
crizantena-de-aur-2016-600-foto-bogdan-dragomir
UPDATE la această postare cu menţiunea că acest eveniment a fost o adevărată sărbătoare a romanţei româneşti, la care au participat artişti consacraţi ai genului, dar şi interpreţi de marcă ai muzicii populare, ai muzicii uşoare dar şi ai muzicii clasice vocale româneşti! Pe parcursul celor două seri de concurs am ascultat voci tinere, dornice de afirmare, voci mature dar pline de sensibilitate şi recitaluri de excepţie! În cadrul secţiunii de creaţie am descoperit şi piese muzicale noi, încadrate în genul „romanţă”, cu influenţe ale muzicii uşoare dar care probabil vor cofirma sau infirma nevoia de schimbare şi adaptare la nou şi în acest gen muzical atât de îndrăgit şi apreciat de români – CRIZANTEMA DE AUR!
Gala Crizantema de Aur.600 (foto Bogdan Dragomir)
Premiile acestei ediţii au fost stabilite de 3 jurii de specialitate, juriul secţiunii de interpretare, juriul secţiunii de creaţie şi juriul presei şi rezultatele au fost următoarele:
Secțiunea INTERPRETARE
Juriul a fost compus din: Voicu Enăchescu, Florentina Satmari, Matilda Pascal Cojocăriţa, Bianca Ionescu, Daniela Vlădescu, Florin Georgescu, Traian Jurchela, Ionuţ Fulea, Alina Mavrodin.
Trofeul „Crizantema de Aur” – Zorina Bălan
Premiul I – Tudor Bărbos
Premiul II – Teodora Manolache
Premiul III – George Cojocărescu
Premiul special „Ioana Radu”- Georgeta Plută
Premiul special al Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Mirela Mihaela Popa
Premiul special al Primăriei Municipiului Târgovişte – Vasilica Dima Tătaru
Gala Creatie Crizantema de Aur 2016.600 (foto Bogdan Dragomir)
Secțiunea CREAȚIE
Juriul a fost compus din: Eugen Doga, Marius Ţeicu, Mircea Drăgan, Dumitru Lupu, Viorel Gavrilă.
Premiul I – Constantin Bardan, „Când ai albit, iubite?”
Premiul II – Jolt Kerestely, „Plec de la tine lăcrimând”
Premiul III – Viorel Covaci, „Din scrisori facem palate”
Premiul special „Ionel Fernic”- Ionel Bratu-Voicescu, „Ochii mamei”
Premiul special Fundația „Henry Mălineanu”- Mugurel Scutăreanu, „Nu te cred, primăvară!”
Premiul special al Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Stelian Apostol, „Ioană, sfântă icoană”
Premiul special al Primăriei Municipiului Târgovişte – Titel Popovici, „Inimă, de ce mă dori?”
Theodora Manolache – Premiul II Interpretare (cea mai tanara concurenta).600 (foto Bogdan Dragomir)
Premiul Presei
Juriul a fost compus din: Gabriela Scraba, Bogdan Pavlică, Adriana Mihai, Bogdan Dragomir, Ileana Vieru, Horia Deliu, Nina Bolboceanu, George Coandă.
Secțiunea INTERPRETARE – Zorina Bălan
Secțiunea CREAŢIE – Constantin Bardan
Distincţii de Onoare Crizantema de Aur 2016.600 (foto Bogdan Dragomir)
În cadrul Galei laureaţilor au fost acordate Distincţii de Onoare din partea Comisiei Naţionale a României UNESCO, reprezentantului primăriei şi consiliului local Târgovişte şi preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa, pentru susţinerea acestui eveniment şi aportul moral şi financiar la desfăşurarea celor 49 de ediţii ale acestui festival! Apoi, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor, Cluburilor şi Centrelor pentru UNESCO, a înmânat domnului Teodor Vasiliu – preşedintele Centrului Cultural UNESCO „Cetatea Romanţei” din Târgovişte distincţia Premiul Special „Crizantema de Aur”, pentru monografia unică „Istoria Crizantemei”. La primirea diplomei pentru monografia „Istoria Crizantemei de Aur”, Teodor Vasiliu a avut un mesaj scurt şi cu tâlc, desprins din poezia marelui Lucian Blaga: „Se pare că strămoşi care au trăit în alte vremi vin, vin să-şi trăiască mai departe în noi viaţa netrăită. Mulţumesc UNESCO!”.
Recital Alina Mavrodin Crizantema de Aur 2016 (foto Bogdan Dragomir)
Distinsa artistă Alina Mavrodin Vasiliu – Director general al festivalului a concluzionat în finalul acestei ediţii: „Într-o lume artistică debusolată, care-și uită adesea menirea estetică, Festivalul Național «Crizantema de Aur» de la Târgoviște oferă în fiecare an, inclusiv prin pilda longevității sale, noi repere de armonie, poezie, tandrețe și noblețe, asociate inspirat cu numele unei flori pe cât de suave, pe atât de rezistente la intemperiile vremii și ale vremurilor.”
Vasilica Dima Tătaru – Premiul special al Primăriei Municipiului Târgovişte la Crizantema de Aur 2016.600 (foto Bogdan Dragomir)
În final, aş mai adăuga doar că am fost onorat de invitaţia de a face parte din juriul presei acestui festival de prestigiu, aş dori să-i felicit pe organizatori pentru tot efortul şi profesionalismul dovedit pe parcursul desfăşurării întregului eveniment, pe marii noştri interpreţi, pe iluştrii compozitori şi nu în ultimul rând pe toţi artiştii participanţi (concurenţi, instrumentişti, dirijori, prezentatori) pentru implicarea de calitate şi seriozitatea cu care s-au pregătit şi cu care ne-au încântat pe parcursul acestui festival-concurs de tradiţie din România!
Vă facem cunoscut că în perioada 20-22 octombrie 2016 se va desfășura în municipiul Târgoviște, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, cea de-a 49-a ediție a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Aur”. Festivalul este organizat de Consiliul Local Târgoviște, Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, în coproducție cu TVR și în parteneriat cu Radio România.
PROGRAMUL ȘI NOUTĂȚILE EDIȚIEI A 49-A
Festivalul „Crizantema de Aur” va fi transmis integral în direct pe postul TVR 3 în perioada 20-22 octombrie 2016, începând cu ora 18.00, în fiecare seară. Postul TVR 2 va transmite în direct selecțiuni din Seara de Gală, începând cu ora 21.45. Postul Radio România Antena Satelor va transmite în direct sâmbătă, 22 octombrie, ora 18.00, Gala Laureaților Concursului de Interpretare și Creație și, de la ora 21.45, recitalul „Romanțe de Aur” cu voci populare și iubite ale scenei muzicale românești.
Pentru prima oară în istoria sa, Festivalul „Crizantema de Aur” se va desfășura sub Patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO ;
În acest an am inițiat procedurile oficiale la Comisia Națională a României pentru UNESCO și la Ministerul Culturii în vederea înscrierii ROMANȚEI ROMÂNEȘTI pe lista Patrimoniului cultural imaterial UNESCO;
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România a revenit în calitate de colaborator al Festivalului, în vederea reluării și profesionalizării Concursului de Creație a Romanței;
Ediția a 49-a a Festivalului „Crizantema de Aur” va fi structurată pe trei mari secțiuni: Concursul de Interpretare; Concursul de Creație; Recitaluri extraordinare susținute de mari artiști din România și din Republica Moldova, acompaniați de orchestre și de dirijori profesioniști.
Pentru creșterea calității artistice a Concursului de Interpretare, am realizat, în perioada mai-iunie 2016, preselecții regionale cu jurii de specialitate, formate din reprezentanți ai studiourilor regionale ale TVR, ale Radio România, laureați ai Trofeului „Crizantema de Aur” și alte personalități muzicale, la: Opera din Craiova – 23 mai; TVR Cluj – 25 mai; TVR Iași – 28 mai; Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța – 20 iunie; Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” din București – 23 iunie; Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște – 25 iunie.
Concursul de interpretare va aduce la rampă 14 concurenți selecționați în urma preselecțiilor regionale;
Pentru creșterea calității artistice a Concursului de Creație, am realizat, în data de 16 iunie 2016, în colaborare cu UCMR, preselecția națională, jurizată de compozitori desemnați de UCMR;
Concursul de Creație va îmbogăți patrimoniul muzical al festivalului cu 10 romanțe în primă audiție;
Programul festivalului cuprinde și 4 Medalioane componistice dedicate creației de succes a compozitorilor Henry Mălineanu, Aurel Giroveanu, Dan Mizrahy și Ioan Tomescu, ale căror romanțe vor fi interpretate de laureați ai Festivalului „Crizantema de Aur”: Domnica Sorescu, Corina Dragomir, Geanina Munteanu, Ina Elena Dincă, Pavel Păușan, Vasile Topârceanu, Cristian Lorand, Bogdan Hrestic;
După Concursul de Interpretare, vor susține Micro-recitaluri deținători ai Trofeului „Crizantema de Aur”: Rodica Pop-Seling (Trofeul 2015), Constantin Florescu (Trofeul 1978);
Un medalion inedit va fi realizat de Elvira Gocz – „50 de ani cu romanța prin lume”;
Recitalurile extraordinare din acest an vor fi difuzate în fiecare seară în direct pe TVR 3 începând cu ora 21.45, după următorul program:
Joi, 20 octombrie: Recital „Surorile romanței” – romanțe, șansonete, canțonete și fado-uri interpretate de Daniela Vlădescu, Bianca Ionescu, Sorin Lupu și Daniel Pop (ultimii doi – laureați ai Festivalului „Crizantema de Aur”);
Vineri, 21 octombrie:Recital „De amorul romanței” – cu Alina Mavrodin și Florin Georgescu; Recital „Romanța ca un Talisman” – cu Alin Oprea și trupa „Talisman”;
Sâmbătă, 22 octombrie: Recital extraordinar „Podul de Crizanteme Târgoviște-Chișinău”, cu participarea extraordinară a compozitorului Eugen Doga. În program: romanțe pe versuri de Mihai Eminescu și Veronica Micle, interpretate de laureați ai Festivalului „Crizantema de Aur” și de artiști consacrați ai scenei lirice românești, alternate cu piese orchestrale celebre din creația compozitorului Eugen Doga;
Recital extraordinar „Romanțe de aur” cu: Matilda Pascal Cojocărița, Mirela Spînu, Traian Jurchela și Ionuț Fulea;
Acompaniază orchestrele „Dor românesc” – dirijor Ștefan Cigu, „Romanța” – dirijor Lucian Vlădescu și „Arkadia” – dirijor Marius Hristescu;
Prezentatori: Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu; Miruna Ionescu și Silviu Biriș;
Juriul Concursului de Creație (desemnat de UCMR): Eugen Doga (Președinte), Marius Țeicu, Mircea Drăgan, Dumitru Lupu și Viorel Gavrilă;
Juriul Presei: reprezentanți ai TVR, Radio România, ai presei de specialitate.
Regulamentul oficial al festivalului prevede în acest an ca toți concurenții de la secțiunea Interpretare să includă în repertoriul de concurs și o romanță dintre cele lansate și premiate la concursurile de Creație ale Festivalului Național „Crizantema de Aur” de-a lungul anilor, pentru creșterea calității artistice a Concursului de Interpretare și pentru promovarea creației de romanțe;
Realizarea culegerii muzicale „100 de romanțe lansate la Crizantema de Aur”, în vederea actualizării, îmbogățirii și promovării repertoriului național de romanțe românești, lansate și premiate la Concursurile de Creație ale Festivalului Național „Crizantema de Aur”;
Sâmbătă, 22 octombrie, ora 19.30, va avea loc evenimentul dedicat aniversării a 60 de ani de la intrarea României în UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură).
Zilnic vor avea loc, în pauzele dintre secțiuni, evenimente dedicate lansărilor de albume, monografii, culegeri de romanțe și CD-uri.
Sursa: Comunicatul de Presă al Festivalului „Crizantema de Aur” Târgoviște din 06.10.2016.
Mult succes tuturor participanţilor şi organizatorilor acestui eveniment deosebit!
Preselecţiile regionale ale Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei Româneşti „Crizantema de Aur” 2016
Publicat de Bogdan Dragomir,
13 aprilie 2016, 13:03 / actualizat: 22 iunie 2023, 10:27
Vă facem cunoscut că în perioada 20-22 octombrie 2016 se va desfășura în municipiul Târgoviște cea de-a 49-a ediție a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței Românești „Crizantema de Aur”. Festivalul este organizat de Consiliul Local Târgoviște, Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune.
În acest context, ca slujitori ai romanței de aproape 50 de ani şi din dorinţa de a aduce la cunoştinţă cât mai multor interpreţi şi compozitori de romanțe fenomenul muzical național de la Târgoviște, organizăm în acest an preselecții regionale pentru Concursul de Interpretare al Festivalului „Crizantema de Aur” în Craiova (23 mai), Cluj (25 mai), Iași (28 mai), Constanța (20 iunie), București (23 iunie) și Târgoviște (25 iunie), conform calendarului detaliat în Regulamentul oficial.
Totodată, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România va gira cu autoritatea sa atât Concursul de Creație, cât și pregătirea acestuia, prin preselecția romanțelor înscrise în competiție până la data de 30 mai 2016, pe care le vor juriza membrii desemnați de UCMR în perioada 15 – 30 iunie 2016, conform calendarului detaliat în Regulamentul oficial.
Dragostea pentru romanța românească, respectul pentru interpreții și creatorii ei valoroși, precum și interesul public manifestat constant la nivel național și internațional pentru ROMANȚA ROMÂNEASCĂ în marea familie a cântecului poetic european, ca și pentru FESTIVALUL NAȚIONAL DE INTERPRETARE ȘI CREAȚIE A ROMANȚEI „CRIZANTEMA DE AUR” DE LA TÂRGOVIȘTE, ne-au determinat să inițiem în acest an procedurile oficiale la Comisia Națională a României pentru UNESCO și la Ministerul Culturii în vederea înscrierii ROMANȚEI ROMÂNEȘTI pe lista Patrimoniului cultural imaterial UNESCO. Succesul unui asemenea demers ar reprezenta o mare recunoaștere a ROMANȚEI ca gen muzical de patrimoniu cultural, precum și o încununare binemeritată a longevității Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” de la Târgoviște, al cărui semicentenar va fi anul viitor.
Ediția a 49-a a Festivalului, care se va desfășura în perioada 20-22 octombrie 2016 la Târgoviște, va fi structurată pe trei mari secțiuni: Concursul de Interpretare; Concursul de Creație; Recitaluri extraordinare susținute de mari artiști ai scenei din România și din Republica Moldova, acompaniați de orchestre și de dirijori profesioniști. Zilnic vor avea loc evenimente dedicate lansărilor de albume, monografii și culegeri de romanțe.
Festivalul Naţional de Interpretarea şi Creaţie a Romanţei “Crizantema de Aur” ediţia a 49-a organizează în colaborare cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România
PRESELECŢIE PENTRU CONCURSUL DE CREAŢIE:
Romanţele în primă audiţie trebuie expediate până la data de 30 Mai 2016 pe adresa Teatrul Tony Bulandra Târgovişte, B-dul Regele Carol I nr.43, Târgovişte, judeţul Dâmboviţa.
Concursul de Creaţie este deschis atât compozitorilor şi textierilor profesionişti, membri au uniunilor de creaţie, cât şi celor amatori.
Condiţiile de participare la PRESELECŢIA PENTRU CONCURSUL DE CREAŢIE sunt prevăzute în REGULAMENTUL OFICIAL al Festivalului Naţional “Crizantema de Aur”, postat pe site-ul www.crizantemaaur.ro.
PRESELECŢII REGIONALE PENTRU CONCURSUL DE INTERPRETARE:
CRAIOVA -23 mai 2016, ora 10.00, Opera Română Craiova, Str. Mihai Viteazul, nr. 7.
CLUJ – 25 mai 2016, ora 10.00, TVR Cluj, Str. Donath nr. 160.
IAȘI – 28 mai 2016, ora 10.00, TVR Iași, Str. Lascăr Catargi nr. 33
CONSTANȚA– 20 iunie 2016, ora 10.00, Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski”, Str. Mircea cel Bătrân nr. 97.
BUCUREȘTI – 23 iunie 2016, ora 10.00, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, Strada Gutenberg Johann nr. 19 Sect. 5
TÂRGOVIȘTE – 25 iunie 2016, ora 10.00, Teatrul „Tony Bulandra”, B.dul Regele Carol I nr. 43
Condiţiile de participare la PRESELECŢIILE REGIONALE pentru Concursul de Interpretare a Romanţei Româneşti sunt prevăzute în REGULAMENTUL OFICIAL al Festivalului Naţional “Crizantema de Aur” postat pe site-ul www.crizantemaaur.ro
Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei “Crizantema de Aur” ediţia a 49-a 2016 este organizat de Consiliul Local Târgoviște, Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune.
Sursa info: Comunicat de presă din partea organizatorilor Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare a Romanţei Româneşti „Crizantema de Aur” 2016! Informaţii şi detalii: www.crizantemaaur.ro .
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.