Continuă misiunile umanitare ale Forțelor Aeriene Române
Publicat de Gabriel Stan,
17 noiembrie 2021, 12:53
Anca Făgăraș (realizator rubrică): Misiunile umanitare ale Forțelor Aeriene Române, în contextul pandemiei de COVID-19, continuă. Şase pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, aflaţi în stare gravă, au fost transportați zilele trecute cu o aeronavă C-27J Spartan, configurată pentru misiuni medicale, în Cehia și în Italia pentru tratamente de specialitate. Aeronavele militare sunt pregătite să desfășoare în continuare astfel de misiuni.
Publicat de Gabriel Stan,
17 noiembrie 2021, 12:50
Anca Făgăraș (realizator rubrică): Exercițiul „Junction Strike 2021” la care au participat peste 1000 de militari români și străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice terestre, aeriene și navale, s-a încheiat în această săptămână cu certificarea a doua ţinte de capabilități NATO: un grup maritim de forțe pentru operații speciale și Comandamentul de componentă de operații speciale.
Marți, 9 noiembrie, la poligonul de la Sângeorgiu de Mureș, a avut loc Ziua distinşilor vizitatori, la care au fost prezenți ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă și șeful statului Major al Apărării, generalul locotenent Daniel Petrescu, alături de comandanți ai Forțelor pentru Operații Speciale din ţări aliate și partenere, iar la sediul componentei Forțelor pentru Operații Speciale au fost prezentate capabilități, o expoziție de tehnică și echipamente specifice, dar și un exercițiu demonstrativ.
Nicolae Ciucă, ministrul apărării: Importanța este cât se poate de evidentă, pentru că reprezintă, așa cum spuneam, un instrument militar care poate să îndeplinească misiuni, atât izolat, ca o componentă de sine stătătoare, dar într-un mod aparte ei reprezintă acea forță complementară care, atunci când este nevoie de acțiuni decisive, ei sunt cei mai nimeriți.
Raed Arafat: “Oamenii trebuie să se vaccineze și să înțeleagă că aceasta este poate singura soluție pentru a evita un nou val și pentru a reduce actualul impact al acestui val”
Invitat la rubrica săptămânală “Subiectul Săptămânii” a fost Raed Arafat, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. În această perioadă sunt transportați în Uniunea Europeană o serie de pacienți de la București cu un avion de transport C-27 Spartan.
Avionul va ateriza la Târgu Mureș de unde va lua pacienți pe care îi va deplasa în Cehia. Mai multe despre acest subiect, despre această colaborare ne-a spus Raed Arafat în interviul pe care l-a realizat Anca Făgăraș de la Jurnal Militar Târgu Mureș.
Anca Făgăraș (reporter): Domnule Arafat, bun venit la Subiectul săptămânii. Avem cel mai mare număr de pacienți internați în secțiile ATI. Care ar fi media acestor zile?
Raed Arafat: Acum suntem la 1.500 și ceva de pacienți, plus pacienții aflaţi în UPU. Deci noi în ultima perioadă am avut 1.700-1.800, chiar am depășit 1.800 de pacienți internați în secțiile de ATI și pe lângă pacienții în stare critică aflat și ventilat în cadrul unităților de primiri urgență.
Anca Făgăraș (reporter): Uniunea Europeană ne-a venit în ajutor cu materiale sanitare, cu medicamente, dar și cu tratarea pacienților COVID cu forme grave. Chiar marți 2 noiembrie, o aeronavă militară configurată pentru misiuni medicale a efectuat un transport umanitar către Germania cu 6 pacienți români aflați în stare gravă. Este evident că sunt decizii importante ce țin de viețile oamenilor care trebuie luate rapid. Este complicată procedura aceasta de transfer?
Raed Arafat:Acolo unde am fost primit lucrurile au decurs foarte repede. Noi cu Germania am avut trei transferuri, unul luni cu o aeronavă de la forțele aeriene germane, tot cu şase pacienți, unul marți cu aeronava Forţelor Aeriene România, cu un echipaj SMURD la bord, tot şase pacienţi, şi marţi a fost ultimul transfer, pentru că Germania ne-a primit cu 18 pacienţi, aşa că am dus 18 pacienţi în Germania. Dar noi am mai dus şi în Polonia, am dus şi în Ungaria, am dus în Austria pacienţi şi urmează să mai ducem în Cehia şi în Danemarca până se linişteşte situaţia la noi şi decongestionăm UPU.
Anca Făgăraș (reporter): Cum decurge colaborarea cu Ministerul Apărării Naționale în aceste acțiuni, în aceste transporturi?
Raed Arafat:Noi cu Ministerul Apărării Naționale știți foarte bine că avem o colaborare tradițională foarte veche, foarte bine pusă la punct. Nu numai pe calea forțelor aeriene, dar și pe calea medicală în timpul COVID-ului cu spitalele de campanie care au fost instalate, cele de la Ana Aslan, cel de la Timișoara, cel de la Constanța, la care se adaugă alte activități, gen transport pacienți în afara țării sau transport materiale și echipe care me-au ajutat foarte mult. În ultima perioadă avem incendiul de la Oituz, unde Forțele Aeriene au participat cu mai multe aruncări de apă de pe avioanele Spartan, care sunt în dotarea Forţelor Aeriene. Deci, colaborarea este una foarte complexă şi foarte, foarte pozitivă şi foarte bună.
Anca Făgăraș (reporter): Aş vrea să vă rog să ne explicați cum se întâmplă acest trasport, având în vedere că pacienții transportați trebuie monitorizați în permanență?
Raed Arafat:Medicii care participă și asistenții medical sunt foarte bine pregătiţi în acest sens, aşa că ei monitorizează aparatele.
Pacienții sunt de regulă ventilaţi, sunt monitorizați cardiac, funcțiile vitale sunt monitorizate, au medicamente care se administrează continuu pe injectomate, cum zicem noi, pe pompe care sunt specializate să injecteze medicamentele cu o anumită viteză, pentru un anumit dozaj, aşa că personalul medical este foarte bine pregătit în acest sens. Şi este normal, când ai mai mulţi pacienţi gravi încercăm să fie personalul suficient în avion, astfel încât fiecare pacient să nu scape în niciun minut să nu fi observat și monitorizat.
Anca Făgăraș (reporter): Un sfat pentru ascultătorii noştri în această perioadă.
Raed Arafat:Să se vaccineze, în primul rând. Să înțeleagă că aceasta este poate singura soluție pentru a evita un nou val și pentru a reduce actualul impact al acestui val. Cred că dovezile sunt destul de clare despre rolul vaccinului și țările care au vaccinare mai consistentă, cu un procent mai mare, chiar dacă au infecții noi, nu au impactul pe care îl avem noi pe secțiile de terapie intensivă și urgență.
Deci, să se vaccineze şi să se vaccineze cei care nu s-au vaccinat până acum. Unu, că fac foarte bine pentru ei, pentru sănătatea lor, evită să ajungă, dacă se infectează, într-o stare gravă la spital sau chiar să-și piardă viată şi, în același timp, împreună dacă facem acest lucru reușim cu siguranță să reducem impactul pe care îl are aces virus asupra sistemului sanitar.
Anca Făgăraș (reporter): Invitat la „Subiectul săptămânii” a fost secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne Raed Arafat. Domnule Arafat, vă mulțumesc și vă mai așteptăm la noi la radio.
Cristi: „Eram doar cu hainele de pe noi, nimic altceva; un rucsac mic în spate în care aveam minimum. Pe marginea drumului, stând trei ore, te încearcă tot felul de sentimente”.
În apropierea aeroportului din Kabul s-au produs joi, 16 august, doă explozii în urma cărora mai mulți militari americani au fost răniți și uciși.
În această zonă, mii de cetățeni afgani și străini sunt aglomerați, în încercarea de a părăsi țara înaintea încheierii operațiunilor internaționale de evacuare.
Săptămâna trecută, o aeronavă C-130 Hercules aparținând Forțelor Aeriene Române a evacuat mai mulți cetățeni români și străini de pe aeroportul internațional din Kabul în condiții de siguranță.
Unul dintre românii repatriați chiar cu aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române este invitat la „Subiectul săptămânii”. Ascultați un interviu realizat de Anca Făgăraș, de la „Jurnal militar” Târgu Mureș.
Anca Făgăraș (realizator): Invitat la „Subiectul săptămânii” este Cristi, unul dintre românii care au revenit zilele acestea din Afganistan. Fost cadru militar al Armatei Române, până acum câțiva nai, cu câteva misiuni internaționale în Afganistan, angajat al unei firme de securitate. Vă spun bun venit la „Jurnal militar” și bun venit acasă! Cum este să fiți din nou acasă?
Cristi:Bună! E un sentiment eliberator, în primul rând. Fiind lângă familie și lângă prietenii care ne-au simți lipsa și au fost alături de noi, e emoționant și, în același timp, relaxant să scăpăm de tensiunea respectivă, dinainte de revenirea în țară.
Anca Făgăraș (realizator): Spuneți-ne, vă rog, cum e situația actuală acum, acolo. Ca fost militar de carieră și cu experiența pe care o aveți, ați mai trăit astfel de momente, e atât de periculos precum vedem în mass media?
Cristi:În mass media nici nu se vede mare parte din ce se întâmplă în momentul de față în Kabul. Siruația este complet diferită.
Am fost în Kabul de foarte multe ori în ultimii 15 ani, l-am văzut dezvoltându-se, crescând, coborând, în același timp. În momentul de față este cu totul altceva. E o adevărată zonă de război, e ceva care nici măcar nu se poate descrie prin cuvinte.
Cu o disperare dusă la extrem de către populația din Kabul, o zonă controlată de talibani, care țin sub control absiolut orice mișcare afgană sau străină. Totul este extrem de imprevizibil și totul se poate schimba de la oră la oră.
Anca Făgăraș (realizator): Cum a decurs activitatea voastră în ‘camp’, după preluarea controlului talibanilor? Cât a durat această situație? Cum se comportau în relația cu dumneavoastră?
Cristi:Ei şi-au semnalat prezența din prima zi în care au intrat în Kabul. Au venit la porțile noastre, ne-au cerut să ne predăm armamentul și muniția. Nu am făcut acel lucru. Așa, mai diplomatic, ni s-a spus că dacă vom părăsi camp-ul vom fi arestaţi.
Nici nu am încercat. Am dus negocieri cu diferiți șefi talibani, care veneau la noi în camp cu diferite cereri.
Într-un final, după vreo trei zile am reușit să dăm de un şef taliban care era în măsură să poată să ia o decizie în ceea ce privește situația noastră.
Pe de-o parte se arătau în a ne susține efortul nostru de a ajunge pe aeroport, în același timp reușeau la fiecare pas să ne pună tot felul de piedici, ca planurile noastre să nu fie dus la bun sfârșit. A durat totul cinci zile până am reușit să ajungem la un numitor comun, iar ei să fie de acord ca noi să părăsim camp-ul.
Au fost de acord să ne pună la dispoziție autobuze în care ne-am îmbarcat toți. Aceștia ne-au escortat către una dintre porțile de acces ale aeroportului. Pe drum am întâmpinat un checkpoint taliban mai mare, care nu ne-a permis să ne continuăm drumul. A trebuit să ne întoarcem 400 şi ceva de oameni.
Când am ajuns efectiv am fost lăsați pe marginea drumului, iar talibanii au plecat, s-au reîntors în camp-ul nostru, care a devenit proprietatea lor. Ne-am trezit pe marginea drumului, fără posibilitatea de a intra în aeroport și fără a ne putea întoarce undeva, pentru că nu mai aveam camp.
A durat aproximativ trei ore. Cei din aeroport au aflat situația noastră și au reușit să trimită niște forţe militare la poarta aceea pentru a ne facilita accesul. Aeroportul înăuntru nu mai seamănă cu ceea ce a fost odată. Era o zonă de comandament, o zonă curată, era o zona sigură.
În momentul de față tot aeroportul este plin cu mii de imigranți care așteaptă să plece de pe aeroport. Sunt create mici zone în care aceștia sunt ținuți pentru a fi procesați, pentru a trece din stadiul de procesare în alte stadii, până în momentul în care aceștia ajung să se îmbarce în avion.
Dezastrul care e în momentul de față pe aeroport este de nedescris. E o mizerie cumplită, e un haos general, sunt foarte multe forțe americane și britanice care stau lângă aproape fiecare imigrant.
Anca Făgăraș (realizator): Care a fost sentimentul pe care l-aţi avut după ce ați ajuns în aeroport și v-aţi văzut cumva în siguranță?
Cristi:Eram doar cu hainele de pe noi, nimic altceva; un rucsac mic în spate în care aveam minimum. Pe marginea drumului, stând trei ore, te încearcă tot felul de sentimente. Lumea începuse să se adune în jurul nostru.
Se trăgeau focuri de armă de peste tot. Nu știam de unde vine acestea, cine și cu cine se luptă. După acele trei ore, când am ajuns înăuntru, da, pot să zic că am putut să răsuflăm ușurații.
Ne-am luat în brațe, ne-am îmbărbătat unul pe celălalt. Am trecut peste pasul cel mai greu. Următorul pas era îmbarcarea într-un avion, dar deja ce fusese mai greu fusese depășit.
Anca Făgăraș (realizator): Iar după ce ați reușit să fiți preluați, cât a durat operațiunea până să ajungeți la București?
Cristi:Drumul a fost destul de lung, am înțeles motivele pentru care s-a ales o rută lungă. A durat în total 15 sau 16 ore, dar nu a mai contat. Eram alături de români, eram într-un avion românesc, ne întorceam spre casă, știam că venim spre casă. Ieșeam din iadul acela. Nu nu mai conta nimic! Era irelevant.
Anca Făgăraș (realizator): Din punctul de vedere al suportului pe care l-aţi avut din partea statului român, și nu numai, cum aţi simțit dumneavoastră totul?
Cristi:Fiind în camp-ul acela, neavând posibilitatea de a pleca, am reușit să luăm legătura cu tot felul de structuri din România și nu doar din România. Foarte mulți oameni, foarte multe structuri care și-au dat aportul ca noi să putem să ieșim în siguranță. Chiar s-a simțit că statul român s-a implicat în situația aceasta.
Anca Făgăraș (realizator): V-aţi mai întoarce în Afganistan?
Cristi:Nu, absolut nu. În situația în care e acum Afganistanul în niciun caz. Nimeni nu poate garanta o siguranță atâta timp cât talibanii sunt la putere, iar aceștia își impun legea Sharia.
Anca Făgăraș (realizator): Vă mulţumesc foarte mult și vă urmăm încă o dată „Bun venit acasă!”. A fost invitat la „Subiectul săptămânii” Cristi, unul dintre românii care au venit zilele acestea din Afganistan.
Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic
Armata Română participă cu 2.300 de militari, până pe 24 mai, la exercițiul multinațional Swift Response 24. Acesta face parte dintr-o serie...
Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”
Adrian Gâtman: Domnule ministru, bine ați revenit la ”Jurnal militar”! Angel Tîlvăr: Bun găsit! Mulțumesc pentru că sunteți interesat de...
Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”
Ciprian Panga ( reporter): Domnule secretar general adjunct al NATO, domnule Mircea Geoană, bine ați venit în Garnizoana Brașov! Ați avut o zi...
Adelin Petrișor: “Nimeni nu-și poate explica de ce serviciile secrete israeliene, considerate printre cele mai bune din lume, n-au avut habar de ce se întâmplă. Acum urmează o tragedie în Gaza…”
Adelin Petrișor: E ceva ce n-am mai văzut în experiența mea de jurnalist, de 20 și ceva de ani, am văzut atacuri teroriste, am fost în Turcia...
Cristian Diaconescu: “De aceea, astăzi, în Fâșia Gaza, practic, sute de mii de oameni sunt luați ostatici efectiv de această grupare care, iată, din punct de vedere militar, nu avea absolut nicio speranță ceea ce privește înfrângerea Israelului.”
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule ministru, bine ați venit. Cristian Diaconescu: Bună ziua. Mulțumesc foarte mult pentru...
Mihai Panait: Vânătoarele de mine sunt cele mai bune capabilități la nivel mondial. Este deosebit de important că reușim să aducem în Forțele Navale Române această capabilitate
Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a primit primul pavilion al navei, odată cu intrarea în serviciul Forțelor Navale...
Cristian Dumitraşcu (moderator): De la Târgu Mureș și pentru Radio România Actualități, subiectul săptămânii este pregătit ca rubrică – la noi în emisiune, mai mereu aşa – al doilea episod al emisiunii este un subiect important săptămâna aceasta: retragerea din Afganistan care a fost anunțată de președintele Biden şi sigur că da, a fost discutată şi într-o reuniune extraordinară..
Anca Făgăraş (moderator): Da, a avut loc o reuniune extraordinară comună a miniștrilor de externe și miniștrilor apărării din statele membre NATO, organizată în format videoconferință miercuri, 14 aprilie, unde din partea României au participat Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ionel Ciucă, și Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, iar la o zi după această reuniune, joi, 15 aprilie, ministrul Nicolae Ionel Ciucă a transmis un mesaj referitor la ce spuneai, la retragerea militarilor români din Afganistan.
Cristian Dumitraşcu (moderator): Edi Nicola de la Jurnal militar Craiova ne aduce mai multe detalii:
Edi Nicola (corespondent): La finalul reuniunii, reprezentanții României au apreciat procesul de planificare derulat de autoritățile militare NATO, iar Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ionel Ciucă, a subliniat în mesajul său rolul important pe care l-a avut România în cei 20 de ani de misiune.
Nicolae Ionel Ciucă: “Ca unul din cele mai importante state contributoare cu trupe la misiunea Resolut Support, cu peste 600 de miitari dislocați în teatrul de operații, România va acționa în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii.
România a luat decizia acum două decenii să facă parte din coaliţia de luptă împotriva terorismului și să se alăture aliaților săi strategici în efortul internațional de combatere a unui inamic care amenința liniștea și securitatea cetățenilor’’.
Edi Nicola (corespondent): Această lungă misiune în Afganistan a însemnat pentru Armata Română acumulare de experiență, perfecționare în cadrul multinațional, eforturi renunțări și sacrificii.
Nicolae Ionel Ciucă: “Pe parcursul celor aproape 20 de ani, zeci de mii de militari români au îndeplinit misiuni în teatrul de operații afgan, contribuind semnificativ la schimbarea în bine a situației de securitate din zonă.
Militarii Armatei României au demonstrat acolo, în cel mai greu teatru de operații militare de după cel de-al Doilea Război Mondial, profesionalism, loialitate, solidaritate și, cel mai important, spirit de sacrificiu în numele României.
27 de eroi ai României au plătit cel mai greu preț în numele libertății noastre. Doresc să transmit familiilor eroilor noștri căzuţi în Afganistan că le vom rămâne alături, ca și până acum.
Un gând de recunoștință și celor peste 200 de militari răniți în aceste misiuni. Exemplul lor de curaj și determinare ne inspiră și ne întăreștă.
Pentru Ministerul Apărării Naționale, misiunea în Afganistan se va încheia numai atunci când toți militarii români vor fi în siguranță acasă. Așa să ne ajute Dumnezeu!”
Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic
Armata Română participă cu 2.300 de militari, până pe 24 mai, la exercițiul multinațional Swift Response 24. Acesta face parte dintr-o serie...
Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”
Adrian Gâtman: Domnule ministru, bine ați revenit la ”Jurnal militar”! Angel Tîlvăr: Bun găsit! Mulțumesc pentru că sunteți interesat de...
Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”
Ciprian Panga ( reporter): Domnule secretar general adjunct al NATO, domnule Mircea Geoană, bine ați venit în Garnizoana Brașov! Ați avut o zi...
Adelin Petrișor: “Nimeni nu-și poate explica de ce serviciile secrete israeliene, considerate printre cele mai bune din lume, n-au avut habar de ce se întâmplă. Acum urmează o tragedie în Gaza…”
Adelin Petrișor: E ceva ce n-am mai văzut în experiența mea de jurnalist, de 20 și ceva de ani, am văzut atacuri teroriste, am fost în Turcia...
Cristian Diaconescu: “De aceea, astăzi, în Fâșia Gaza, practic, sute de mii de oameni sunt luați ostatici efectiv de această grupare care, iată, din punct de vedere militar, nu avea absolut nicio speranță ceea ce privește înfrângerea Israelului.”
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule ministru, bine ați venit. Cristian Diaconescu: Bună ziua. Mulțumesc foarte mult pentru...
Mihai Panait: Vânătoarele de mine sunt cele mai bune capabilități la nivel mondial. Este deosebit de important că reușim să aducem în Forțele Navale Române această capabilitate
Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a primit primul pavilion al navei, odată cu intrarea în serviciul Forțelor Navale...
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.