Publicat de Andra Radu,
14 ianuarie 2022, 16:00 / actualizat: 14 ianuarie 2022, 19:23
Societatea Ornitologică Română atrage atenția asupra unui nou caz de braconaj. Este vorba despre o gârliță mare, specie care, deși e o specie cinegetică, nu se vânează în această perioadă datorită suspendării în instanță a cotelor de vânătoare pentru acest sezon. Autoritățile au deschis o anchetă în acest caz.
În 12 ianuarie 2022, cei de la SOR, care se aflau pe teren în zona lacului Iezer Călărași, au auzit focuri de armă, fapt ce i-a alertat, având în vedere stolurile de gârlițe mari care zburau deasupra.
„După ce am auzit focurile de armă, am observat două persoane în teren și m-am dus să vorbesc cu ele. Mi-au spus că știu că vânătoarea la gârliță mare este suspendată și că au permis de vânătoare pentru fazan și iepure. După discuție, nu și-au continuat partida de vânătoare și au ales să plece. M-am dus în zona din care veneau, și am văzut o gârliță mare moartă. Am anunțat imediat autoritățile care au venit la fața locului și au deschis o anchetă”, a declarat ornitologul SOR, Emil Todorov.
În zona lacului Iezer Călărași, echipa SOR a numărat miercuri, 12 ianuarie 2022, aproape o sută de mii de gârlițe mari, un număr semnificativ din populația care iernează în România.
„Și acest caz arată nevoia implementării unor soluții informatice care să asigure înregistrarea exemplarelor împușcate din speciile admise la vânătoare, pentru a descuraja braconajul. Numai printr-o colaborare activă a instituțiilor cu responsabilitate în implementarea legislației cinegetice și cu folosirea unor instrumente de lucru performante se va putea reduce acest fenomen”, a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.
Lacul Iezer Călărași se numără printre cele mai importante locuri de iernare pentru gâștele cu gât roșu și gârlițele mari. Datorită biodiversităţii sale, Iezer Călăraşi a fost declarat arie naturală protejată și „zonă umedă de importanţă internaţională” de către Secretariatul Convenţiei Ramsar.
Curtea de Apel Târgu Mureș a decis, pe 26 noiembrie 2021, suspendarea pentru sezonul 2021-2022 a cotelor de vânătoare pentru 25 de specii de păsări.
Prin urmare, nu mai poate fi vânată niciuna din cele 25 de specii la care face referire decizia judecătorească: cioară grivă, cioară de semănătură, ciocârlie de câmp, cocoşar, coţofană, gaiţă, găinuşă de baltă, gâscă de vară, gârliţă mare, graur, guguștiuc, ieruncă, lișiță, porumbel gulerat, porumbel de scorbură, prepeliță, rață mare, rață mică, rață moțată, rață sunătoare, sitar de pădure, stăncuță, sturz de vâsc, sturz cântător, turturică.
Incendiul masiv care a afectat catedrala Notre-Dame a distrus acoperişul şi turla, dar zidurile exterioare şi cele două clopotniţe nu s-au prăbuşit.
Vestea bună este că pericolul a fost eliminat, dar nu se ştie cum va rezista structura edificiului, a declarat marţi dimineaţa Laurent Nunez, secretar de stat în Ministerul de Interne al Franţei, citat de AFP şi Reuters.
Structura catedralei a fost salvată, precum și două turnuri. Pagubele au fost importante, însă 30% dintre operele din patrimoniul UNESCO au fost salvate.
Echipele de urgenţă au salvat şi valoroase lucrări de artă şi obiecte religioase, inclusiv „coroana de spini” purtată de Iisus înainte de crucificare, dar și o mantie, pe care Ludovic al IX al Franţei ar fi purtat-o când a adus coroana de spini la Paris.
Cauza incendiului este încă necunoscută, iar autorităţile îşi continuă ancheta, a adăugat el. La această oră au loc 15 audieri. Este vorba despre muncitorii care lucrează la refacerea turlei.
”La ora 08:00 (06:00 GMT, 09:00 ora României) va avea loc o întrunire cu experţi, arhitecţi ai construcţiilor din Franţa pentru a încerca să stabilim dacă structura este stabilă şi dacă pompierii pot intra pentru a-şi continua misiunea”, a informat Nunez presa.
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că „Vom reconstrui Notre-Dame”. Acesta a lansat un apel un apel internaţional de strângere de fonduri pentru refacerea catedralei.
Un miliardar francez a anunţat că va dona 100 de milioane de euro pentru reconstrucţia catedralei, care atrage 13 milioane de turişti anual.
Reacțiile pe care acest incendiu le-a provocat au apîrut imediat.
Mesajele s-au înmulţit luni seară, după incendiul care a devastat Catedrala Notre-Dame din Paris, notează AFP. Acestea au venit din partea Germaniei, Marii Britanii, Statelor Unite, Belgia, Uniunea Europeană, Spania, Italia, Austria, Norvegia și România.
De asemenea, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Cultură, UNESCO, a transmis următorul mesaj :”alături de Franţa pentru salvarea şi reabilitarea acestui patrimoniu inestimabil”.
Vaticanul şi-a exprimat tristeţea luni seară în timp ce un incendiu devasta Catedrala Notre-Dame din Paris, ”simbol al creştinătăţii, în Franţa şi în lume”.
”Suntem alături de catolicii francezi şi populaţia Parisului. Ne rugăm pentru pompierii şi pentru toţi cei care fac tot posibilul pentru a înfrunta această situaţie dramatică”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Vaticanului într-un comunicat
“Vestele galbene”: Édouard Philippe denunţă “radicalizarea de mare violenţă”
Publicat de Camelia Teodosiu,
26 decembrie 2018, 11:23 / actualizat: 27 decembrie 2018, 11:25
Prim-ministrul a vorbit luni, 24 decembrie, după ce a ieşit de la prefectura de poliţie din Paris, unde i-a vizitat pe poliţiştii mobilizaţi pentru “actul VI” al manifestaţiilor de sâmbătă
Tonul s-a schimbat. După ce s-a arătat surd la dialog la începutul mişcării “vestelor galbene”, executivul a decis în sfârşit să asculte nemulţumirea şi să facă mai multe concesii – a căror factură va fi în final “de ordinul a 10 miliarde de euro”.
Totuşi, manifestaţiile continuă şi, potrivit ministrului de interne, 33.600 de persoane au participat la “actul VI” sâmbătă, când au fost observate scene de violenţă (contra poliţiştilor sau contra manifestanţilor).
Astfel, poliţişti pe motociclete au fost atacaţi de manifestanţi pe Champs-Élysées. Potrivit desfăşurării faptelor cunoscute de pe imaginile video disponibile pe reţelele de socializare, angajaţii poliţiei au lansat grenade în direcţia mulţimii şi apoi au fost ţinta proiectilelor. Vizibil depăşiţi, agenţii au făcut uz de gaze lacrimogene. Unul dintre ei a scos arma de serviciu cu care a ameninţat timp de trei secunde pentru a-şi proteja colegii şi a-i respinge pe manifestanţi. Poliţiştii au luat-o până la urmă la fugă, abandonându-şi unul dintre vehicule, pe care au venit să-l recupereze mai târziu. Nimeni n-a fost rănit, nici reţinut.
Philippe regretă “declaraţii uneori cu amprentă de antisemitism”
Luni dimineaţă, Édouard Philippe a mers la prefectura de poliţie din Paris pentru a-i vizita pe “motocicliştii din Compania de securizare şi intervenţie a prefecturii de poliţie”, din care provin cei trei angajaţi ai poliţiei care erau să fie linşaţi (vezi imagini pe Figaro Live). Rămas circa o jumătate de oră, premierul a vorbit la plecare. El a ţinut să “exprime toată hotărârea guvernului de a reinstaura ordinea şi a face în aşa fel încât ţara noastră să poată (…) plănui (viitorul) cu încredere, nu cu neîncredere”.
“Remarc că pe măsură ce se prelungeşte, această mişcare a ‘vestelor galbene’ se traduce printr-o radicalizare de mare violenţă”, a arătat el. În opinia lui, răspunsul executivului – şi în special “marea dezbatere” naţională, – “cere revenirea la ordine, cere să înceteze aceste provocări (şi) aceste declaraţii uneori cu amprentă de antisemitism, (ca şi) această violenţă (şi) această dorinţă de a distruge (şi) uneori de a ataca forţele de ordine”.
Parchetul din Paris a deschis o anchetă duminică
Cât despre “angajaţii” care “au făcut obiectul unei agresiuni de foarte mare violenţă în timpul misiunii lor” şi pe care “a venit să-i salute şi cărora a venit să le mulţumească”, prim-ministrul i-a asigurat că “totul este pus în acţiune pentru a-i identifica pe autorii violenţelor, a-i trimite în faţa justiţiei şi a face în aşa fel încât ei să poată fi pedepsiţi sever”. El a subliniat apoi “stăpânirea de care au dat dovadă” poliţiştii în gestionarea evenimentelor.
Duminică, parchetul din Paris a anunţat că a sesizat primul district de poliţie judiciară cu o anchetă în flagrant pentru violenţe intenţionate cu arme într-o adunare, asupra unor persoane deţinând autoritatea publică şi pentru distrugerea de bunuri publice.
Invitat la BFMTV sâmbătă, secretarul de stat din Ministerul de interne Laurent Nuñez a arătat că forţele de ordine au făcut 220 de interpelări şi 81 de arestări preventive. El a amintit de asemenea că, aşa cum indică procedura, poliţistul care a ameninţat cu arma ar trebui să facă un raport privind condiţiile în care a acţionat.
Un tânăr din municipiul Botoşani care a decedat la 13 februarie 1985 şi despre care se presupune că ar fi fost otrăvit sau iradiat de fosta Securitate a fost astăzi (miercuri) deshumat, cazul fiind anchetat de Parchetul Militar Iaşi în comun cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Mugur Iulian Călinescu a fost dezgropat din Cimitirul Pacea din municipiul Botoşani, rămăşiţele acestuia fiind ridicate de anchetatori în vederea expertizării.
Potrivit reprezentanţilor IICCMER, Călinescu, care era elev în clasa a XI-a, ar fi fost torturat de Securitate după ce a scris mesaje anticomuniste în mai multe locuri publice din municipiul Botoşani.
‘A avut foarte mult de suferit de pe urma anchetelor Securităţii. Bănuiala noastră este că în cursul acestor anchete, bănuială pe care am preluat-o de la mama sa, a fost otrăvit, poate chiar iradiat, pentru că Securitatea şi regimul comunist nu puteau tolera ca un asemenea exemplu pe care el îl dăduse, de împotrivire la politica regimului, să fie luat în seamă şi de ceilalţi români. Mugur Călinescu este, în opinia mea, un mare erou, şi cred că preşedintele României, măcar acum, ar trebui să ia în considerare decorarea sa post-mortem, pentru că efectiv ceea ce a făcut Mugur Călinescu este un act de curaj, un act de excepţie în întreg spaţiul comunismului, nu doar în România‘, a afirmat Marius Oprea, expert în cadrul IICCMER.
El a mai spus că ancheta ar putea dura aproximativ o lună, iar apoi, în cazul în care se confirmă că Mugur Iulian Călinescu a murit otrăvit sau iradiat, procurorii Parchetului Militar Iaşi vor începe urmărirea penală a celor care l-au anchetat.
Deshumarea lui Mugur Iulian Călinescu a avut loc în prezenţa familiei şi a unui preot, care a oficiat o slujbă de pomenire.
‘Din ’84 sunt preot aici în oraş, dar până acum, nu am auzit de aşa ceva. Ştiam de tânărul iulian Mugur că a decedat în 1985, dar nu ştiam care este cauza. Suntem şi noi de acord. Nu avem nicio problemă. Şi Biserica vrea să afle ce s-a întâmplat cu acest tânăr, de ce a murit aşa de tânăr’, a afirmat preotul Gheorghe Andrieşescu.
Mama lui Mugur Iulian Călinescu a făcut, timp de peste 20 de ani, demersuri pentru a afla adevărul despre moartea fiului său, însă a decedat în urmă cu un an. (Agerpres/ FOTO botosaninews.ro)
Aproximativ 60 de perchezitii au loc, miercuri dimineata, in Bucuresti si la Timisoara, intr-un dosar al DIICOT vizand CFR Marfa si privind vanzarea unor vagoane de tren de marfa la pret subevaluat, la fier vechi.
Perchezitiile au loc la unitati ale CFR Marfa si la mai multe societati care se ocupa cu comercializarea fierului vechi, atat in Timisoara, cat si in Bucuresti.
Anchetatorii spun ca angajatii CFR vindeau vagoanele de marfa care sunt facute dintr-un otel special, la pret de fier vechi, deci la un pret mai mic decat adevarata loc valoare, iar diferenta de bani si-o insuseau.
Conform unui comunicat DIICOT, citat de news.ro, perchezitiile au loc in Bucuresti si in noua judete si vizeaza 40 de persoane, iar prejudiciul depaseste 6 milioane de euro, anunta DIICOT.
Ofiterii precizeaza ca este vizat un grup infractional care ar fi subevaluat bunurile din patrimoniul societatii, cu prilejul operatiunilor de vanzare-cumparare a 2.450 de vagoane destinate casarii, facilitand astfel traficarea in folosul unei firme de colectare a deseurilor feroase din Calarasi a diferentei rezultate intre valoarea reala si cea subevaluata a bunurilor casate.
Potrivit DIICOT- Serviciul Teritorial Timisoara, la aceasta ora politistii structurilor de combatere a criminalitatii organizate si cei de la transporturi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Structura Centrala fac 63 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si in judetele Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinti, Calarasi, Arad, Teleorman si Dambovita.
Perchezitiile au loc intr-un dosar penal in care sunt cercetate 40 de persoane pentru constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals.
„In cursul anului 2016, la nivelul unei societati de transporturi feroviare s-a constituit un grup infractional organizat, implicand factori de decizie de la nivelul central si teritorial al societatii de transport. Membrii gruparii sunt banuiti ca ar fi subevaluat bunurile din patrimoniul societatii, cu prilejul operatiunilor de vanzare-cumparare a 2.450 de vagoane destinate casarii, facilitand astfel traficarea in folosul unei firme de colectare a deseurilor feroase din Calarasi a diferentei rezultate intre valoarea reala si cea subevaluata a bunurilor casate”, arata DIICOT.
Subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Marfuri Bucuresti, in baza unei proceduri de licitatie deschisa a 2.450 de vagoane pe roti, la pret de fier vechi, desi, in conformitate cu standardele in materie, deseurile metalice provenite din casarea materialului rulant se incadrau in categoria “deseu fier vechi greu” si “deseu fier vechi special” (otel), categorii de deseuri cu o valoare de piata net superioara. Pretul de achizitie a fost de 120 de euro per tona de fier vechi, in conditiile in care pretul mediu practicat pentru “deseu fier vechi greu” era de 175,88 euro per tona, iar pentru “deseu fier vechi special” (otel) era de 218,90 euro per tona.
Astfel, cei in cauza ar fi realizat practic o subevaluare a bunurilor cu 82,42% in cazul “deseurilor fier vechi special” (otel) si cu 46,56% in cazul “deseurilor fier vechi greu”.
Prejudiciul cauzat societatii de transport prin activitatea infractionala este de 6.313.748 de euro, mai spun procurorii DIICOT.
Toata conducerea executiva a CFR Marfa, in frunte cu directorul general Mihut Craciun, vizata de ancheta DIICOT
Intreaga conducere executiva a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa ”CFR MARFA” S.A, in frunte cu directorul general Mihut Craciun, este implicata in gruparea infractionala vizata de perchezitiile care au loc, miercuri dimineata, in Bucuresti si in noua judete, spun procurorii DIICOT. Potrivit acestora, in cursul anului 2016, la nivelul ”CFR MARFA” S.A. s-a constituit un grup infractional organizat, implicand factori de decizie de la nivelul central si teritorial al societatii de transport, avand ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societatii, cu prilejul operatiunilor de vanzare-cumparare a 2450 de vagoane destinate casarii, in folosul SC REMAT S.A. Calarasi.
Potrivit DIICOT, in cursul anului 2016, la nivelul Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa ”CFR MARFA” S.A s-a constituit un grup infractional organizat, implicand factori de decizie de la nivelul central si teritorial al societatii de transport, avand ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societatii, cu prilejul operatiunilor de vanzare-cumparare a 2450 de vagoane destinate casarii, facilitand astfel traficarea in folosul SC REMAT SA Calarasi a diferentei rezultate intre valoarea reala si cea subevaluata a bunurilor casate.
Subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Marfuri Bucuresti, in baza procedurii de licitatie deschisa initiata de S.N.T.F.M. ”CFR MARFA” S.A a unui numar de 2450 de vagoane pe roti, la pret de fier vechi, desi, in conformitate cu standardele in materie, deseurile metalice provenite din casarea materialului rulant se incadrau in categoria “deseu fier vechi greu” si “deseu fier vechi special” (otel), categorii de deseuri cu o valoare de piata net superioara.
„Manopera frauduloasa a fost premeditata de factorii de decizie din cadrul S.N.T.F.M. CFR MARFA S.A in coniventa cu reprezentantii SC REMAT SA Calarasi. S-a constatat ca, desi oferta de vanzare initiata de S.N.T.F.M. CFR MARFA S.A pe Bursa de Marfuri viza cantitatea generica de 49.000 tone fier vechi, ulterior contractul de vanzare-cumparare incheiat cu ofertantul SC REMAT SA Calarasi a mentionat vanzarea fierului vechi provenit din casarea a 2450 de vagoane. Pretul de achizitie a fost de 120 euro/tona de fier vechi, in conditiile in care pretul mediu practicat pentru deseu fier vechi greu era de 175,88 euro/tona, iar pentru “deseu fier vechi special” (otel) era de 218,90 euro/ tona. Rezulta ca prin aceasta manopera s-a realizat practic o subevaluarea a bunurilor cu 82,42% in cazul “deseurilor fier vechi special” (otel) si cu 46,56% in cazul deseurilor fier vechi greu”, spun procurorii DIICOT.
Potrivit acestora, primul nivel al grupului infractional organizat a fost constituit din conducerea executiva a societatii S.N.T.F. MARFA ”C.F.R. MARFA” S.A, compusa din directorul general Mihut Constantin Craciun, directorul operatiuni dezvoltare Daniel Ciobanu, directorul Departamentului Vanzari-Trafic Eugen Tudor, directorul economic-financiar Pavel Barculet, managerul juridic Silviu Valeriu Costea, directorul Trafic Constantin Alupoaie, directorul vagoane Florin Enache, seful Biroului Urmarire Contracte Mariana Capatana si seful Serviciului Exploatare Vagoane George Niculescu.
Acestia au initiat vanzarea la Bursa de marfuri a celor 2450 de vagoane la pret de fier vechi, prin subevaluarea lor si obtinerea unui pret mai mic decat valoarea reala, mai spune DIICOT.
Al doilea palier al grupului infractional organizat a fost reprezentat de catre functionarii din cadrul sucursalelor S.N.T.F. MARFA ”C.F.R. MARFA” S.A. Timisoara, Brasov, Iasi, Galati, Craiova, Cluj si Constanta, iar al treilea palier al grupului infractional organizat a fost constituit din reprezentantii S.C. REMAT S.A.Calarasi, beneficiara contractului.
Cele 2450 de vagoane supuse casarii insumeaza cantitatile de 35.002,12 tone de otel si 16.584,50 tone de fier vechi greu, cantitati care au fost mentionate in documentele incheiate ca fier vechi, mai precizeaza stirileprotv.ro
UPDATE 19:00 – Trupurile celor doi copii morți în avalanșa din Retezat au fost preluate de Medicina Legală.
Operațiunea de recuperare s-a desfășurat în condiții extrem de dificile.
––––
Echipele de salvamontişti şi jandarmi montani au început coborârea din locul unde s-a produs avalanşa din Masivul Retezat, soldată cu moartea a doi adolescenţi şi rănirea altor cinci persoane.
Şeful Salvamont Hunedoara estimează că va mai dura cel puţin câteva ore până când salvatorii vor putea aduce victimele la Cârnic.
Acţiunea se desfăşoară în condiţii extrem de dificile, din cauza traseului montan accidentat, acoperit cu zăpadă afânată, dar şi a intensificărilor de vânt.
Poliţia din Hunedoara a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în cazul copiilor campioni la alpinism ucişi ieri de avalanşă.
Ancheta este coordonată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Haţeg si deja au fost audiate mai multe persoane care se aflau în apropierea locului unde s-a produs tragedia.
Tinerii alpinişti făceau parte dintr-un grup de şapte persoane care încerca să urce pe Vârful Peleaga pe un traseu care nu este recomandat pe timp de iarnă.
Cazul femeii de la Cluj găsită decedată în apartamentul său, la câteva zile după ce sunase la Ambulanţă, a tras unsemnal de alarmă întregii societăţi.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a anunţat că va distribui o circulară către serviciile de ambulanţă, SMURD şi ISU, care să lămurească anumite aspecte privind intervenţia în astfel de situaţii.
O profesoară de 41 de ani de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca a fost găsită fără suflare în casă, la cinci zile după ce a sunat la serviciul unic de urgenţe 112, solicitând îngrijiri medicale.
Ambulanţa s-a deplasat acasă la femeie, însă, pentru că nimeni nu le-a deschis uşa, echipajul a plecat de la faţa locului, considerând că nu mai este nevoie de ajutorul lor sau că apelul a fost o glumă.
Îngrijoraţi că profesoara nu răspunde la telefon, membrii familiei au forţat uşa după câteva zile, si au găsit-o fără viaţă.
Direcţia de Sănătate Publică Cluj a demarat o anchetă în acest caz, precizează şefa acestei instituţii, dr. Dorina Duma:
Deocamdată suntem la momentul la care se constituie o comisie care va analiza acest caz. Rolul acesteia este de a analiza şi de a vedea ce puteau să facă cei de la ambulanţă pe baza procedurilor şi legislaţiei existente, şi dacă au respectat, cel puţin la momentul actual, legislaţia în vigoare, urmând ca ceea ce nu era precizat şi nici nu a fost făcut să discutăm la nivelul Ministerului Sănătăţii. În cazul de faţă nu a fost un apel fals ci s-a dovedit că persoana respectivă nu a mai fost capabilă să deschidă uşa sau chiar s-a întâmplat să moară în acele momente. Nu putem să ştim exact ce s-a întâmplat. Transmit familiei condoleanţe, însă din toată această situaţie nu aş vrea să reiasă că sistemul sanitar este în totalitate vinovat. Cel puţin din punct de vedere al DSP vă asigur că nu vom acuza şi nu vom apăra acolo unde nu este cazul. Vom face lumină în acest caz chiar dacă unora sau altora nu o să le placă. (Dorina Duma)
Raed Arafat, a subliniat faptul că echipajele de salvare pot cere ajutorul pompierilor sau al poliţiştilor, pentru a intra cu forţa în locuiţă, dacă persoana care a apelat numărul 112 este în stare gravă în casă, nu mai răspunde la telefon, iar uşa este încuiată.
În cazul de faţă nu s-a procedat aşa, Raed Arafat amintind de nişte „protocoale neclare”. Până la protocoale, însă, oamenii sunt de părere că se puteau face mai multe pentru ca femeia să fie salvată.
Trebuiau să sune la vecini sau să spargă uşa. Ar trebui să existe o lege prin care să se poată intra cu forţa în astfel de cazuri, spune o doamnă.
Au greşit cei de la ambulanţă. Dacă spărgeau uşa, sau chemau autorităţile să facă asta, poate o mai găseau în viaţă, susţine o femeie, care a ţinut să adauge că dacă s-ar afla într-o situaţie asemănătoare, nu s-ar gândi nicio secundă să lase uşa între-deschisă pentru ambulaţieri.
Este inadmisibil să faci cale întoarsă şi să pleci.
Lăsând la o parte protocoalele şi procedurile existente, sau nu, pentru un astfel de caz o întrebare rămâne: oare cei trimişi să salveze viaţa unui om şi-au dus misiunea până la capăt?
Noi acuzații pentru vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ionesie Ghiroghioni. Anchetatorii susțin că Ionesie Ghiorghioni s-a urcat băut la volan și ar fi provocat un accident de circulație cu mașina instituției, după care ar fi reușit să acopere acest lucru, aruncând vina pe unul dintre oamenii săi de încredere. Toate discutile pe care Ghirghioni le-a avut cu martorii accidentului au fost interceptate de procurorii DNA. Telefonul său a fost pus sub urmarire într-o altă anchetă legată de presiunile făcute asupra primarilor pentru a aduna voturi pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.
Conform procurorilor, accidentul s-a petrecut în seara de 18 noiembrie, anul trecut, puțin după ora 21:00, pe DN 68. Vicepreşedintele CJ Caraș-Severin nu s-a asigurat când a virat la stânga, iar mașina lui s-a izbit de un autoturism care circula regulamentar. În urma impactului, masina lui a ieşit de pe carosabil şi s-a răsturnat în şant. Ionesie Ghiorghioni a fost rănit si a fost transportat de urgenţă la spital, în Timişoara. Rănit în urma accidentului a fost şi pasagerul din dreapta sa. Imediat după accident, Ghiorghioni l-ar fi chemat la faţa locului pe un prieten şi i-ar fi cerut să declare că el a condus maşina. Potrivit anchetatorilor, acesta a acceptat, spunandu-le ulterior procurorilor că îi era teamă că va fi dat afara de la serviciu.
Dupa ce au fost prezentate interceptările, apropiatul lui Ionesie Ghiorghioni a declarat că în seara producerii accidentului, vicepreședintele CJ Caras-Severin a băut împreună cu un prieten, iar când a plecat spre casă l-a chemat să conducă autoturismul doar câteva sute de metri pentru ca Ghiorghioni să nu fie văzut că urcă băut la volan. La scurt timp, acesta a fost dat jos, iar Ionesie Ghiorghioni a plecat cu maşina, provocand accidentul după câteva minute. Vicepreşedintele CJ Caraş Severin a refuzat să dea declaraţii în faţa procurorilor despre acest accident.
La acţiune participă sute de oameni, dar şi avioane şi elicoptere, iar zona în care se fac verificări a fost extinsă.
Singura noutate apărută în această anchetă este o fotografie făcută de o turistă, care atestă zona prin care a trecut planorul, înainte să dispară.
Secretarul de stat în ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, a declarat că acţiunile de căutare vor continua şi în zilele următoare, atât timp cât există speranţa minimă că planoristul se află în viaţă.
Planorul, cu o singură persoană la bord, a decolat joi de pe un aerodrom din Braşov şi de atunci nu se mai ştie nimic de el.
Pilotul este deţinător al recordului de parcurgere la distanţă cu planorul, astfel că poate fi şi în centrul Transilvaniei şi în Ialomiţa, spune şeful Salvamont Argeş, Ionel Sănduloiu.
Procurorii cercetează condiţiile în care s-a produs accidentul aviatic de ieri, de pe raza comunei brăilene Stăncuţa, în urma căruia pilotul a murit, iar mecanicul de bord a fost rănit.
Cei doi se aflau la bordul unui aeroplan care stropea cu substanţe ierbicide o plantaţie de orez.
Epava aeronavei a fost transportată, astăzi, la Bucureşti, unde specialiştii Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile vor stabili dacă accidentul s-a produs dintr-o eroare umană sau din cauza unei defecţiuni tehnice a aparatului.
Potrivit procurorului general adjunct Virgil Luparu, mecanicul de bord, care se află internat la Spitalul Județean din Brăila, a fost audiat, acesta povestind că, în timp ce se afla în aer, avionul a intrat într-un viraj necontrolat din cauza vântului, care a condus la prăbușirea aeronavei.
Urmează ca în funcție de raportul medico-legal amanunțit, care va fi trimis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați, să se stabilească toate circumstanțele decesului pilotului.
Acesta urma să fie transportat cu un elicopter SMURD Galați la Spitalul Floreasca din București, însă acesta a intrat în stop cardio-respirator și, în ciuda eforturilor de resuscitare, și-a pierdut viața.
Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Satu Mare, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au capturat 333 de kilograme de heroina într-un tir care încerca sa iasă din țară prin Vama Petea din Satu Mare.
Marfa era ascunsă în rezervorul dublu amenajat într-un camion cu numere de Vâlcea. Poliţiştilor le-a luat mai bine de o oră pentru a depista drogurile.
Stupefiantele proveneau din Afganistan şi urmau să ajungă în vestul Europei, cel mai probabil în Olanda, în vederea comercializării.
Valoarea drogurilor capturate de DIICOT se ridică la peste 40 de milioane de euro.
Potrivit anchetatorilor, stupefiantele au fost aduse în România cu elicopterul, iar traficanții, doi români și doi turci, au fost reținuți.
De altfel, această rețea de traficanți a fost anihilată dupa patru ani de muncă ale autorităților turce și române.
În desfăşurarea acţiunii s-au folosit, potrivit autorităţilor, „toate mijloacele investigative permise de lege”.
În urma unei anchete, ele au fost găsite vinovate pentru producerea incidentului.
Profesoarele de înot vor fi sancţionate, pentru că la cursuri copii nu ar fi trebuit să aibă acces la trambulina de sărituri.
O fetiţa de 10 ani a căzut luna trecută de pe o trambulină înaltă de 5 metri, la bazinul Olimpia din Sibiu. Când se pregătea să sară în apă, un băiat a împins-o şi s-a dezechilibrat. Copila a căzut pe marginea de ciment a bazinului şi s-a ales cu multiple fracturi.
Fetiţa a suferit mai multe intervenţii chirurgicale. Timp de şase săptămâni ea nu are voie să se ridice nici măcar în şezut.
În această dimineaţă un bărbat în vârstă de 49 de ani din localitatea argeşeană Stoeneşti a fost atacat de un urs.
În urma atacului bărbatul a suferit mai multe leziuni în zona capului şi a fost transportat la Spitalul din Câmpulung Muscel unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale.
Autorităţile sanitar-veterinare din Argeş au deschis o anchetă în acest caz, fiind începute demersurile pentru localizarea animalului agresiv.
O anchetă la care participă reprezentanţi ai ISCIR, ai Poliţiei şi ai Protecţiei Consumatorilor este în desfăşurare. Directorul Salinei Slănic, Liviu Soare, a declarat că în momentul de faţă au acces în salină doar persoanele care au bilete de tratament, transportul până în mina făcându-se cu microbuzele.
Astfel, aproximativ 200 de persoane care au astfel de bilete de tratament şi abonamente vor fi transportate zilnic în salina cu mijloace auto, activitatea turistică fiind momentan oprită.
Prefectul de Prahova, Rodica Paraschiv, a declarat, joi dimineaţă, că deocamdată nu se poate discuta despre sancţiuni în urma incidentului care a avut loc la Salina Slănic, în condiţiile în care reprezentanţii mai multor instituţii derulează o anchetă cu privire la situaţia produsă în cursul zilei de miercuri.
„Este o anchetă în curs de desfăşurare la care participă reprezentanţi ai ISCIR, ai OPC şi ai Poliţiei. La finalul acesteia vom vedea dacă se impun anumite sancţiuni. Deocamdată nu putem discuta despre acest aspect”, a precizat prefectul de Prahova, în urma unei discuţii cu factorii implicaţi.
Liftul, care s-a defectat în cursul zilei de miercuri, se afla în funcţiune din anul 1936, a fost expertizat tehnic în aprilie 2013, expertiza având o valabilitate de doi ani, iar la fiecare început de săptămâna acesta este supus unei revizii.
Unul din cele doua lifturi de transport persoane de la Salina Slanic s-a defectat în cursul zilei de ieri. Incidentul s-a produs la coborâre, iar in acel moment, în „colivie” cum este supranumit liftul vechi de aproape 80 de ani, se aflau opt persoane.
Nicio persoana nu a fost rănită grav şi nu a necesitat spitalizare. Peste 300 de persoane se aflau în mina de vizitare atunci când liftul s-a defectat, acestea fiind evacuate cu micobuzele, pe o cale de acces uzinală, în condiţii de siguranţă în aproximativ două ore şi jumătate.
Polițiștii au început o anchetă pentru distrugere, după ce parcele întregi au fost pârjolite.
Fumul produs de miriște a dus, duminică seara, la blocarea în totalitate a traficului rutier pe drumul de mare.
Turiștii care se intorceau de pe litoral au condus terorizați de fumul gros și de paiele care le săreau pe parbriz.
În fiecare an, de cel putin 3 ori, polițiștii rutieri sunt forțați să oprească traficul din cauza fumului provocat de vegetația care arde si care aduce vizibilitatea pe autostradă aproape de zero.
Consiliul de Securitate urmează să adopte in această după-amiază o rezoluţie în care li se cere separatiştilor proruşi acces liber şi în siguranţă la locul prăbuşirii avionului companiei Malaysia Airlines, în estul Ucrainei
Textul, iniţiat de Australia si sprijinit în special de Franţa, cere tuturor ţărilor si protagoniştilor din regiune – printre care Rusia – să colaboreze pe deplin la „o anchetă internaţională completă, minuţioasă si independentă’.
El mai cere să înceteze imediat toate activităţile militare, inclusiv din partea grupărilor armate (separatiste), în zona adiacentă prăbuşirii avionului pentru a facilita această anchetă.
Documentul condamnă în termenii cei mai fermi cu putinţă atacul care a doborât avionul si cere ca persoanele vinovate să fie trase la răspundere.
Australia a pierdut 28 de cetăteni în respectiva tragedie aeriană care s-a soldat cu moartea a 298 de persoane, în majoritate olandezi.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.