Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a demarat o anchetă epidemiologică după ce șase copii din localitatea Șcheia au ajuns la spital la scurt timp după ce au băut laptele primit prin programul național guvernamental.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, Carmen Dorobăț, a declarat joi că, în urmă cu două zile, șase copii au ajuns la unitatea medicală, după ce au consumat la școală din produsele oferite prin programul „laptele și cornul”.
Starea copiilor nu a fost gravă, doi dintre ei fiind externați în cursul aceleiași zile, iar alți patru urmează să părăsească unitatea medicală joi.
„Prezentau fenomene digestive care au apărut după consum de lapte, dar nu au fost într-o stare generală gravă. Examenul bacteriologic, dacă va fi să iasă pozitiv, este la nivelul Direcției de Sănătate Publică. În prezent, au o stare generală bună și cred că în cursul zilei de azi vor pleca și ceilalți patru acasă”, a declarat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Primarul localității Șcheia, Dănuț Ababei, susține că laptele a fost livrat în ziua în care a fost consumat și a fost ținut în frigider până la distribuire.
Prefectul Eduard-Andrei POPICA urmărește cu atenție situația de la Bârlad, unde 19 persoane, dintre care șase minori, au ajuns la spital cu suspiciune de toxiinfecție alimentară, după ce au consumat prăjituri de la două cofetării din municipiul Bârlad.
”Inspectorii Direcției de Sănătate Publică au demarat o anchetă epidemiologică.Au fost prelevate probe din produsele alimentare, de la angajaţi şi de la pacienţi, iar la sfârşitul săptămânii vom avea rezultatele de laborator. De asemenea, inspectorii au făcut analize la apă. Așteptăm rezultatele probelor de laborator, pentru a confirma dacă e vorba de toxiinfecție alimentară și pentru a stabili care aufost cauzele îmbolnăvirilor”, a declarat prefectul Eduard-Andrei POPICA.
Din cele 19 persoane cu suspiciune de toxiinfecție alimentară, 18 sunt internatela Spitalul Municipal de Urgență Bârlad, iar una este internată la Spitalul Județeande Urgență Vaslui.
(Vasile Geles, corespondent Radio Iaşi/FOTO arhivă cugetliber.ro)
Zece turişti din Craiova, dintre care trei adulţi şi şapte copii, au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, după ce au mâncat la o pensiune din Gura Humorului, a declarat presei, miercuri, şeful Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Suceava, medicul epidemiolog Florin Sădean.
El a spus că autorităţile sanitare sucevene au declanşat o anchetă epidemiologică după ce zece persoane, dintr-un grup format din 25 de copii şi cinci adulţi, aflate în excursie în Bucovina, au fost cazate la pensiune în Gura Humorului, unde au servit şi masa, au fost diagnosticate cu toxiinfecţie alimentară.
Sădean a precizat că persoanele respective s-au prezentat, marţi, la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului, cu simptome de toxiinfecţie alimentară, doi dintre ei, un adult şi un copil, fiind transferaţi la Secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.
Potrivit lui Sădean, pacienţii, care au suferit forme uşoare ale bolii, au primit tratament perfuzabil în spitalul din Gura Humorului, opt dintre ei fiind externaţi la scurt timp, în timp ce ceilalţi doi transferaţi la Suceava au fost externaţi în cursul serii de marţi, starea tuturor fiind bună.
Inspectorii sanitari suceveni au prelevat, miercuri, probe din alimentele servite la cina din 21 august, precum şi la micul dejun şi prânzul din 22 august, în condiţiile în care primele simptome ale bolii s-au manifestat, marţi, începând cu orele 18,30 – 19,00.
Totodată, au mai fost recoltate probe de apă din blocul alimentar al pensiunii, care este alimentat din reţeaua de apă potabilă a oraşului, precum şi zece teste de sanitaţie de la bucătăria restaurantului.
De asemenea, vor fi recoltate probe de scaun pentru coprocultură, trei zile la rând, de la personalul implicat în prepararea şi servirea celor trei mese, respectiv bucătar, ajutor de bucătar şi ospătari.
”În funcţie de rezultatele analizelor de laborator se vor stabili măsuri şi eventuale sancţiuni”, a spus Sădean. (Agerpres/FOTO arhiva newsbucovina)
Primul focar de pestă porcină africană în România a fost confirmat de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală într-o gospodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare, acesta extinzându-se ulterior și la o a doua gospodărie, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Focarul a fost înregistrat la porcii din gospodării și nu în fermă comercială, iar animalele din focar au fost ucise, cele 7 cadavre fiind distruse prin incinerare.
Din primele investigații întreprinse la fața locului de către inspectorii DSVSA Satu Mare reiese că virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina, dar ancheta epidemiologică este în desfășurare, precizează ANSVSA.
„În data de 31 iulie 2017, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gospodărie, localizată la periferia municipiului Satu Mare. Investigația epidemiologică a relevat existența unui focar primar și a unui focar secundar”, se arată în comunicatul ANSVSA remis Agerpres.
Potrivit sursei citate, în urma confirmării prezenței virusului pestei porcine africane în țara noastră, Comisia Europeană va adopta o decizie privind zona aflată sub restricții, măsurile care trebuie respectate de România și perioada pentru care acestea vor fi aplicate.
În această zonă, va fi interzisă mișcarea suinelor domestice și sălbatice, a produselor și subproduselor, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor provenite de la acestea.
ANSVSA precizează că în conformitate cu prevederile legislației comunitare și naționale au fost recoltate probe pentru examene de laborator și au fost impuse restricții de mișcare pentru exploatațiile infectate.
De asemenea, au fost ucise animalele din focar și cele 7 cadavre au fost distruse prin incinerare, efectuându-se și dezinfecția în cele două gospodării a spațiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor și a obiectelor potențial contaminate, a utilajului care a fost folosit pentru săparea locului de îngropare și a locului de îngropare.
Nu în ultimul rând, au fost stabilite zona de protecție și de supraveghere în jurul focarului, precum și planul de măsuri pentru instituirea măsurilor specifice de control a bolii, fiind convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor în vederea stabilirii planului de măsuri specifice pentru controlul bolii.
„Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, imediat după primirea buletinului din partea Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală, a notificat toate structurile abilitate de la nivel național și structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum și Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pestă porcină africană pe teritoriul României”, se arată în comunicat.
Potrivit ANSVSA, urmează să fie convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, în vederea informării și adoptării unei Hotărâri privind stabilirea atribuțiilor pentru ministerele cu responsabilități în controlul bolii, conform Hotărârii de Guvern 830/2016, care stabilește Programul Național de Control și Planul de Contingență pentru pesta porcină africană.
Totodată, și alte instituții competente ale statului întreprind verificări în acest sens, iar informațiile obținute urmează a fi coroborate, pentru stabilirea cu exactitate a modului în care a apărut boala în țara noastră, precizează reprezentanții ANSVSA.
„ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel județean, monitorizează permanent situația epidemiologică din România, în contextul pestei porcine africane, pentru limitarea extinderii și pentru eradicarea bolii. De asemenea, ANSVSA va actualiza informațiile despre focarul de pestă porcină africană, constant, în funcție de evoluția bolii”, afirmă reprezentanții autorității.
Recent, președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, a afirmat pentru Agerpres că România este în alertă, fiind „strânsă ca într-un clește de pesta porcină africană”, o boală care evoluează extrem de rapid.
„A început în Republica Moldova, s-a extins în Ucraina, focarele sunt foarte agresive și au o creștere numerică exponențială în Ucraina și iată că, aparent surprinzător, a apărut în Cehia. Au fost șapte țări afectate: Polonia, țările Baltice (Estonia, Lituania, Letonia), Belarus, Republica Moldova, Ucraina și mai nou Cehia.(…) din primele estimări vorbim de o tulpină virală extrem de agresivă, mai agresive decât celelalte tulpini care au fost identificate până la acest moment, așa încât, cum vă spuneam, România apare strânsă ca într-un clește, fiind practic înconjurată la Est și Nord-Vest de pesta porcină africană”, a spus șeful ANSVSA.
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.
Specialiștii veterinari precizează că pesta porcina africană nu se transmite de la animal la om. (Agerpres/ FOTO libertatea.ro)
Anchetă epidemiologică la o creşă de stat din municipiul Piatra Neamţ cu un efectiv de 100 de copii, după ce au apărut 5 cazuri de diaree cu Rotavirus.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ susţin că este vorba despre 5 cazuri de diaree cu Rotavirus, cu transmitere de la un copil din afara colectivului şi nu prin intermediul alimentelor din blocul alimentar al creşei.
Ancheta epidemiologică a scos la iveală faptul că infecţia a fost transmisă de la fratele unui copil care frecventează creşa, copilul respectiv fiind şi el dus la spital cu simptome de greţuri, vărsături şi sindrom de deshidratare.
Micuţii au fost internaţi în secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ cu tulburări digestive, greţuri, vărsături şi sindrom de deshidratare uşoară.
Copiii bolnavi au fost ţinuţi sub supraveghere şi trataţi de pediatrii.
Diareea cu Rotavirus este o boală infecţioasa acută determinată de virusurile rotavirale, manifestată prin diaree apoasă, vărsături, febră uşoară şi deshidratare, caracterizată prin grade de severitate variabile, de la forme uşoare spre severe. Este prezentă mai frecvent la sugari şi copiii mici, care pot prezenta un risc crescut de deces prin deshidratare. Copiii cu vârsta între 6 luni şi 5 ani sunt cei mai vulnerabili la această infecţie. Până la vârsta de 5 ani aproape fiecare copil din lume este infectat cu rotavirus cel puţin o dată.
(Geanina Buftea, corespondent Radio Iaşi/FOTO arhivă protectiacopilului6.ro)
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.