Blocul Naţional Sindical anunţă că va continua acţiunile de protest faţă de politica fiscală a guvernului, nemulţumit de trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.
Câteva sute de sindicalişti au participat, joi, 9 noiembrie, la mitinguri în mai multe oraşe din ţară.
Liderul BNS, Dumitru Costin, a precizat că îi va cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu Ordonanţa Guvernului privind modificările la Codul Fiscal.
El consideră că prin adoptarea acestui act normativ au fost încălcate, atât drepturile angajaţilor, cât şi Constituţia:
Am încercat în tot acest interval de timp în care au existat contacte cu reprezentanții guvernului să atragem atenția asupra faptului că România a ratificat două tratate importante e vorba de Codul European pentru Securitate Socială și de Carta Socială Europeană revizuită, acolo există prevederi explicite privitoare la ponderile cu care un sistem de securitate socială dintr-o țară poate să fie susținut, finanțat de lucrători, peste o limită maximă; textul ordonanței sare cu mult peste prevederile din tratatele respective.
Membrii Sindicatului Autoturisme Dacia vor organiza, astăzi, pe platforma de la Mioveni, un miting de protest față de măsura Guvernului de a transfera contribuțiile sociale de la angajator la angajat, dar și pentru obligativitatea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la nivel de ramură, precum și pentru demararea construcției autostrăzii Pitești-Sibiu, au anunțat, într-un comunicat de presă, reprezentanții sindicali.
Şedinţa extraordinară a Cabinetului Tudose, în care ar fi trebuit să se discute o serie de măsuri fiscale care au generat tensiuni în rândul partenerilor sociali, a fost amânată ieri pentru a doua oară. Aceasta va avea loc miercuri, conform anunțului făcut de premierul Mihai Tudose.
Aproximativ 96% dintre salariaţii din Sănătate sunt împotriva transferului contribuţiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului, iar 85% dintre ei consideră necesară declanşarea grevei generală, potrivit concluziilor unei consultări publice a salariaţilor din sănătate, comandată de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România.
Federaţia sindicală „Solidaritatea sanitară” anunţă că se opune măsurii avute în vedere de guvern de a transfera contribuţiile angajatorului în salariul de bază al angajatului. Aceasta este, de altfel, principala nemulţumire a sindicatelor din această federaţie, motiv pentru care precizează că se alătură demersului marilor confederaţii de a face grevă generală la sfârşitul lunii.
O altă problemă cu care se confruntă sindicatele din acest domeniu este reducerea sau chiar eliminarea sporurilor pentru condiţiile de muncă, cele pentru orele suplimentare şi gărzi, se arată într-un comunicat al federaţiei. Sindicaliştii consideră că aplicarea noii Legi a salarizării va avea efecte negative asupra veniturilor angajaţilor bugetari şi se declară nemulţumiţi de rezultatul recentelor negocieri cu guvernul pe această temă. Executivul a reprogramat pentru luni şedinţa de ieri în care urmau să fie discutate noile prevederi fiscale. Amânarea a fost motivată de faptul că mai multe proiecte aflate pe ordinea de zi nu aveau avizele necesare.
Membrii de sindicat ai BNS au pichetat, astăzi, sediile prefecturilor din 29 de judeţe şi din Bucureşti. Oamenii sunt nemulţumiţi de măsura anunţată de Executiv de transfer al contribuţiilor sociale integral în sarcina salariaţilor, începând de anul viitor.
La protestul de la Pitești, organizat de Federaţia Sindicală Automobilul Românesc, au participat aproximativ 250 de persoane. Constructorii de automobile spun că nu au încredere în calculele guvernului referitoare la trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat.
Sindicaliştii au mai declarat că protestul de astăzi reprezintă un semnal de alarmă. Alte două cerinţe ale protestatarilor au fost semnarea unui contract colectiv de muncă pe ramură şi începerea construcţiei autostrăzii Piteşti – Sibiu.
Premierul Mihai Tudose a declarat că salariile nu vor scădea, rămân cel puţin la fel sau vor creşte, întrebat într-o conferinţă de presă la Deva ce se va întâmpla cu salariile după ce contribuţiile vor fi trecute de la angajator la angajat.
‘Nu scad sub nicio formă şi o luăm de la capăt: este un mecanism prin care salariile rămân cel puţin la fel, ele vor creşte. A fost discuţia dacă această măsură aplicată la sistemul de stat este clar că generează creşteri, fiindcă statul, da, va transfera salariul brut de astăzi pe suma care permitea înainte cheltuielile cu angajatul şi că dacă privatul va face acelaşi lucru. Am avut consultări cu tot ce înseamnă patronate – şi cele mai mari, şi cele mai mici. Rezultatul discuţiilor a fost că ei au spus toţi la unison acelaşi lucru: este o oportunitate pe care ne-o oferă statul ca în aceeaşi anvelopă de cheltuieli să plătim mai bine oamenii, fiindcă România a intrat în zona în care începe o competiţie acerbă pe piaţa forţei de muncă, firmele nemaigăsind foarte uşor angajaţi şi atunci a-ţi păstra personalul devine o prioritate pentru orice angajator sănătos la cap‘, a susţinut Mihai Tudose.
Premierul s-a referit şi la ‘vaietele’ exprimate în spaţiul public cu privire la faptul că unii patroni vor scădea lefurile după aplicarea noii Legi a salarizării şi trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat.
‘De asemenea, acele vaiete că… cu ocazia acestei legi vor fi privaţi care vor scădea lefurile. Dumnezeule, puteau să o facă şi astăzi! E la privat. Nu, ei vor folosi acest mecanism pentru a-şi motiva mai bine oamenii. (…) Nu scade netul, indiferent cum… Până la urmă, va trebui cu toţii să mai aşteptăm câteva luni, vom intra în ianuarie şi veţi vedea că nu scade nimic nicăieri‘, a subliniat Tudose.
Premierul a mai spus că impozitul sub 2.000 de lei va fi zero începând din 2019, aşa cum se prevede programul de guvernare.
‘Este în programul de guvernare, nu este în programul de guvernare din 2017. Încercăm să-l băgăm din 2019, dacă… în funcţie de dezvoltarea economică. (…) Este din 2019 în programul de guvernare, odată cu impozitul global. Deci, erau legate câteva. Să vedem, cu impozitul global, dacă ajungem la nivelul acela de interconectivitate financiară, ca să putem implementa sistemul, dar dacă lucrurile merg aşa cum trebuie şi cum se arată (…) în viaţa reală, credem că vom putea introduce şi aşa‘, a precizat Tudose. (Agerpres/ FOTO dcnews.ro)
Pauzele mici şi dese nu reprezintă cheia marilor succese, cel puţin în viziunea unei organizaţii neguvernamentale. Reprezentantul ei propune că fumătorii să fie taxaţi pentru viciul lor şi să li se scadă din salariu minutele în care fumează.
El va depune un proiect la Parlament că propunerea să devină lege pentru angajaţii de la stat, dar spune că ar putea fi inspiraţie şi pentru privaţi. Iniţiativa a stârnit deja dispute aprinse şi este considerată discriminatorie.
În viziunea iniţiatorului, angajatul ar trebui să declare pe propria răspundere încă de la bun început dacă este sau nu fumător. Şi dacă are acest viciu, să spună câte ţigări va fuma în timpul programului de lucru şi de câte pauze are nevoie. În funcţie de aceste informaţii i se va calcula salariul.
Această este propunerea legislativă a preşedintelui unei organizaţii neguvernamentale, care spune că 200 de mii de oameni o susţin deja. Dar sunt şi mulţi cei care o contesta, chiar şi printre nefumători, care cred că politicile antifumat trebuie făcute altfel.
Propunerea nu face distincţie între angajaţii de la stat, unde iniţiatorul ar vrea să se aplice această lege, şi cei de la privat, care ar putea să o preia.
Multe companii au stabilit deja cu angajaţii un astfel de program: 30 de minute pauză de masă şi 3 pauze a câte 10 minute pentru orice altă activitate.
Liviu Dragnea: „Nu există niciun fel de risc ca salariile să scadă”
Publicat de adinaiftime,
21 septembrie 2017, 09:00
Liderul PSD, Liviu Dragnea, dă asigurări că salariile nu vor scădea după trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. El face apel la liderii sindicali să fie responsabili.
„Trebuie să ne lămurim, dacă liderii de sindicat sunt preocupaţi de stabilitatea locurilor de muncă, de creşterea veniturilor în mod constant a celor pe care-i reprezintă sau dacă sunt preocupaţi de jocuri politice sau folosesc orice prilej pentru a-l folosi în campania electorală internă din rândul sindicatelor. Eu fac un apel la responsabilitate celor care pot avea responsabilitate în această perioadă. Nu există niciun fel de risc ca salariile să scadă, absolut niciunul şi ei ştiu lucrul ăsta pentru că au participat la toate discuţiile, cu calcule pe masă”, a declarat liderul PSD.
Premierul Mihai Tudose discută la Palatul Victoria cu reprezentanţii sindicatelor despre salariul profesorilor şi despre intenţia Guvernului de a transfera contribuţiile sociale de la angajator la angajat.
La întâlnire participă şi ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu şi cel al Finantelor, Ionut Misa. Din partea sindicatelor participă Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, şi reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământ.
Publicat de adinaiftime,
18 septembrie 2017, 16:33
Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” a decis să declanșeze o serie de acțiuni de protest. Pe lista principalelor revendicări se recăsesc blocarea transferului taxelor sociale de la angajator către angajat și modificarea legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă.
Într-o primă etapă, planul de acțiune cuprinde, în perioada 25-29 septembrie, acțiuni de pichetare sau miting în fata prefecturilor de județ, solicitări pentru convocarea Comisiilor de dialog social județene pentru înaintarea și susținerea revendicărilor.
Liderul filialei Mureș a Confederației Naționale Sindicale ‘Cartel Alfa’, Markos Gyorgy, a arătat că, cel mai probabil, în județul Mureș se va organiza o acțiune de pichetare a Prefecturii:
”Noi pregătim o acțiune de protest care se va desfășura săptămâna viitoare în perioada 25-29 septembrie. În fiecare zi vor fi județe unde se vor organiza pichetări sau miting, în funcție de cum decid sindicatele din bază. Pe data de 4 octombrie avem mitingul de la București. Noi suntem programați pe data de 29, miercuri vom avea ședința consiliului de coordonare a filialei și acolo vom decide desfășurarea acțiunilor la nivelul județului Mureș.”
În București, pe 4 octombrie va avea loc un miting în Piața Victoriei, începând cu orele 11,00.
În cazul în care Guvernul menține propunerea de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat în propunerea de buget pentru 2018, sindicatele amenință cu un conflict social de amploare.
Sindicaliştii din sănătate se pregătesc de proteste şi de un miting de amploare
Publicat de adinaiftime,
14 septembrie 2017, 18:30
Sindicaliștii Federației Sanitas se pregătesc de proteste și de un miting de amploare pe 19 octombrie, nemulțumiți de limitarea sporurilor la nivelul ordonatorului principal de credite și de propunerea referitoare la transferarea contribuțiilor de la angajator la angajat.
In plus de la 1 ianuarie 2018, ei nu vor mai primi tichete de masă și nici vouchere de vacanță.
„…tichetele de masă vor dispărea de la 1 ianuarie, chiar dacă se spune că de la 1 decembrie 2018 se va acorda acea normă de hrană. Oamenii nu pot trăi cu promisiunea că între ianuarie şi decembrie anul viitor nu vor lua nimic…”, a explicat președintele Federației sindicale SANITAS București, Viorel Hușanu.
Huşanu a mai precizat că nemulţumirile sindicaliştilor din sănătate vizează şi proiectul legislativ prin care se încearcă scoaterea sindicatelor în afara Consiliilor de Administraţie şi lipsa unui contract colectiv de muncă.
Pentru început, acestia si-au propus sa picheteze, în prima săptămână a lunii viitoare, sediile ministerelor Finanţelor, Sănătăţii şi Muncii.
Suntem unici în lume la sistemul de securitate socială
Publicat de adinaiftime,
13 septembrie 2017, 17:40
„Suntem unici în lume la sistemul de securitate socială” – spun sindicaliştii BNS.
Campanie a Blocului Național Sindical împotriva intenției Guvernului de a transfera contribuțiile sociale exclusiv în sarcina angajaților începând de la 1 ianuarie 2018.
Toate filialele Blocului Naţional Sindical din ţară au susţinut astăzi, concomitent, conferinţe de presă privind această intenție, despre care liderul filialei BNS Caraș-Severin, Nicolae Drăgan a afirmat că în nici o ţară din lume finanţarea sistemului de securitate socială nu este asigurată exclusiv de către angajat.
“Vorbim de solidaritate şi responsabilitate socială asumată în mod echilibrat între angajat şi angajator. La nivel mondial, din 119 ţări care au în implementare un sistem de protecţie socială şi a căror fiscalitate este monitorizată, nici măcar una nu are în întregime această sarcină alocată exclusiv angajatului”- a spus Nicolae Drăgan.
În viziunea sindicaliştilor de la BNS, acest transfer al responsabilităţii sistemelor de securitate socială către angajat înseamnă de fapt riscuri demografice şi de sustenabilitate a sistemului de pensii şi a celui de sănătate.
Rămân adică fără finanţare: asigurările de şomaj, cele în caz de accidente de muncă şi boli profesionale, creanţele salariale în cazul insolvenţei angajatorului şi cele pentru concedii medicale şi indemnizaţii.
Această decizie contribuie la precarizarea situaţiei lucrătorilor români în spaţiul european şi este o discriminare la nivel de drepturi, prin dispariţia principiului contributivităţii în cazul celor 4 componente menţionate.
Liderul BNS Caraş-Severin, Nicolae Drăgan a mai spus că pe masa Guvernului se află deja punctul de vedere al sindicatului cu privire la această problemă şi că se vor urma paşii legali, ajungându-se până la mitinguri sau chiar grevă.
Direcţia Judeţeană pentru Tineret Bistriţa Năsăud desfăşoară de marţi pânăîn 8 august proiectul „Tineri antreprenori în comunitate”.
Cu acestă ocazie tinerii participanţi pot obţine informaţii privind proiectele comunitare, piaţa muncii, drepturile şi obligaţile angajaţilor, a angajatorilor şi relaţia angajat–angajator.
Totodată, tinerii işi vor dezvolta abilităţi privind elaborarea unui plan de afaceri şi scrierea unui proiect Erasmus.
La acţiunea vor participa 50 de tineri din municipiu şi judet.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.