Peste tot s-au desfăşurat activităţi artistice, concursuri sportive sau de cultură generală, festivaluri, care au dorit să evidenţieze rolul fiecărei ţări din Uniune.
Angela Filote, seful reprezentantei Comisiei Europene in Romania:
De ce avem nevoie de Uniunea Europeană? Păi să ne amintim de ce a fost ea creată – pentru a aduce pace pe continentul european şi nu cred că cineva încetează să îşi dorească acest lucru. Este un proiectde pace care durează, iată, de mai bine de o jumătate de secolşi sperăm să dureze şi în continuare, mai ales că acum, la acest proiect, participă şi Romania.
La Bucureşti, a circulat o garnitură de metrou cu simbolurile europene, iar 16 staţii au fost regândite să reprezinte ţări europene.
Peste 50 de filme rulează în cadrul Festivalul Filmului European, iar în Parcul Cişmigiu a fost deschis un târg al statelor membre ale Uniunii Europene. Reprezentanţii ţărilor participante la eveniment le-au prezentat vizitatorilor obiceiuri, activităţi şi oferte turistice, precum şi spectacole artistice tradiţionale. De asemenea, toţi cei care au trecut prin parcul bucureştean au avut ocazia să asculte muzică de fanfară. Cinci fanfare europene susţin recitaluri în Parcul Unirii, Parcul Cişmigiu, Parcul Herăstrău şi Piaţa Universităţii.
Aderarea României la zona Euro este importanta, nu momentul in care se va realiza…. este concluzia conferinței „Calea României către zona Euro”, organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România și Banca Națională a României la inceputul acestei sǎptǎmani.
Obiectivul României de aderare la moneda unica în 2019 reprezintă o oportunitate pentru accelerarea reformelor structurale în economie. Intrarea in zona euro trebuie foarte bine pregatitǎ, pentru cǎ odatǎ intratǎ, toatǎ povara cade pe fiscalitate și pe ȋntreprinderi. România înregistreazã, în prezent, cea mai bunã situație macroeconomicã din ultimii 25 de ani și pe baza acesteia ar trebui sã accelereze reformele structurale, pentru a putea fi pregãtitã sã adopte moneda unicã – considerã participanții la conferința organizatã de reprezentanța Comisiei Europene la Bucureti.
Discuțiile expertilor în domeniu s-au concentrat pe necesitatea realizării unei convergențe reale a economiei românești la cea europeană.
Sunt vizate domenii precum energie și infrastructură, piața muncii, sănătate, educație, cercetare științifică și inovare și, nu în ultimul rând, administrație publică. Reformele în aceste domenii contribuie totodata și la îndeplinirea obiectivelor din cadrul Strategiei Europa 2020 de guvernanță economică la nivelul Uniunii Europene
Aderarea la spatiul euro este o certitudine, singura variabilă o reprezintă momentul când se se va întampla acest lucru spune Angela Filote, seful reprezentanţei Comisiei europene la Bucureşti. Aceasta a mai afirmat cã doreşte ca aderarea sã aducã beneficii omului de rând şi tocmai de aceea se discutã despre convergenţa realã pentru ca dupã aderare românii sã trãiascã la fel de bine ca şi cei din alte ãri din zona euro.
Angela Filote crede în această șansă aRomâniei și susține că aderarea la euro ar putea sã fie viitorul proiect major de ţarã pentru România.
Nu este o întrebare despre dacă România va adera., este sigur că va adera, este dealtfel o obligație prin tratatul de aderare, ci mai degraba când va adera și mai important cum va adera. Este vorba de necesitatea reformelor structurale și cum reformele trebuie asumate de catre statul membru și nu impuse din afară, cei care vor intervene sunt experti români atât din sfera guvernamentală cât și neguvernamentală.
Guvernatorul Mugur Isărescu a subliniat, cã anul 2019, ca țintã de aderare la zona euro, rãmâne doar un angajament formal, atâta vreme cât nu este însoțitã de un plan de acțiune detaliat, susținut explicit de toți partenerii politici și sociali. Seful BNR a adaugat, cã, deși țara nostrã îndeplinște în prezent criteriile nominale de aderare, acestea nu sunt suficiente. Este nevoie nevoie și de o convergențã realã, care presupune inclusiv apropierea nivelului de trai din România, de cel din statele dezvoltate ale Uniunii Europene. În plus, nu trebuie neglijat nici faptul cã la noi se înregistreazã unul dintre cele mai mari decalaje de dezvoltare dintre regiuni, din întreaga Uniune Europeanã spune Mugur Isarescu.
Și șeful misiunii pentru România din cadrul Direcției Generale pentru Economie și Finanțe a Comisiei Europene, István Székely, a apreciat cã stabilirea unei ținte pentru adoptarea euro poate fi un sprijin pentru reformele structurale.
István Székely, mai spune ca principalele provocãri și prioritãți pentru România trebuie sã fie menținerea stabilitãții fiscale, dezvoltarea infrastructurii, inclusiv prin utilizarea mai eficientã a fondurilor europene, combaterea sãrãciei, continuarea luptei împotriva corupției și resturcturarea întreprinderilor cu capital de stat cu pierderi.
România a reuşit să menţină stabilitatea sectorului bancar şi să reducă semnificativ dezechilibrele interne şi externe, se arată în cel mai recent raport de ţară publicat de Comisia Europeană.
Adevăruri subliniate şi de şefa Reprezentanţei Comisiei în România, Angela Filote:
„ România este unul din statele membre care a reuşit să-şi consolideze fiscal economia mult mai bine decât alte state membre, care a reuşit să ajungă la o stabilitate macroeconomică . Din păcate, însă, după evaluările experţilor noştri, aceasta nu este încă ireversibilă sau durabilă.”
Într-adevăr, cu toate acestepuncte pozitive, raportul Comisiei Europene menţionează o vulnerabilitate a sectorului bancar şi, de asemenea, persistenţa unor dezechilibre macroeconomice. Acestea sunt legate de o capacitate de export slabă pe termen mediu şi de rata mică a investiţiilor străine.
De aceea, pentru România a fost iniţiată procedura de dezechilibru macroeconomic ce presupune monitorizare şi acţiuni la nivel de politici.
Comisia va prezenta recomandările sale Consiliului European și se așteaptă ca acestea să fie discutate la reuniunea miniștrilor Ecofin din luna martie.
Reprezentanța Comisiei Europene, Freedom House România și Mercury360 Communications anunță deschiderea înscrierilor pentru ediția 2015 a programului „Bursele Europene: Jurnaliști în Dialog”.
Programul se adresează ziariștilor din presa locală – print, online, radio, TV -, precum și bloggerilor și freelancerilor, care manifestă interes pentru tematica europeană și poziționarea României în UE.
Până în data de 27 februarie 2015 vă puteți înscrie pentru a fi selecționați în program, prin transmiterea către Freedom House România a maximum două articole, analize, reportaje ori postări realizate și publicate în anul 2014, în care ați abordat tematica europeană.
În data de 6 martie 2015, vom anunța numele participanților selecționați.În perioada martie-octombrie 2015, vom organiza șase seminare de câte o zi în diferite orașe ale țării. Alături de șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, dna Angela Filote, și de alți vorbitori cu expertiză în domeniu, vom dezbate temele europene ale momentului și evoluțiile politice, economice și de securitate regionale cu impact asupra României.
10 dintre participanții la aceste seminare vor fi ulterior selectați pentru a efectua vizite sau stagii de studiu la Bruxelles.
La Bucureşti a vut loc în această săptămână o dezbatere despre implicarea cetăţenilor în viata Uniunii Europene si despre felul in care se poate construi o Uniune cu o legatură mai directă între instituţiile sale si cetăţeni. La discuţii au participat fostul comisar European, Dacian Cioloş si Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Angela Filote.
Claudia Ruse de la Radio Bucureşti ne ofera detalii în rubrica Euranet Plus de astăzi…
“Europa aparţine cetăţenilor” – este mesajul transmis de instituţiile europene dar şi concluzia dezbaterii ce a avut loc în această săptamână la Bucureşti.
Provocarea cea mai mare este modul cum pot fi cel mai bine reprezentate interesele cetatenilor. Problema reprezentării intereselor cetăţenilor europeni a fost adusă în dezbatere de la începutul crizei economice care afectează încă Europa. Parlamentul European, cu membri aleşi direct de cetăţenii europeni pare sa rezolve problema reprezentării.
În ultimii ani şi Comisia Europeană a iniţiat o serie de mecanisme de consultare a cetăţenilor, alături de posibilitatea ca aceştia să înainteze, pe baza unui număr semnificativ de semnături, propuneri către instituţiile Uniunii.
Fostul comisar european pentru agricultură Dacian Cioloş a explicat la dezbatere despre implicarea cetatenilor in viata Uniunii Europene si despre felul in care se poate construi o Uniune cu o legatura mai directa intre institutiile sale si cetateni de ce e importantă implicarea cetăţenilor, Dacian Cioloş:
“Regăsirea, ca cetăţean, în ceea ce se face la nivel european se face în primul rând prin implicarea în deciziile care se iau la nivel european şi care afectează cetăţenii. Şi aici cred că trebuie să găsim nişte modalităţi mai dinamice şi mai efective de a implica aşteptările cetăţenilor, propunerile lor, observaţiile lor, chiar îngrijorările lor. “
Se discută de multă vreme despre o aşa-numită criză a UE, criză identitară, criză instituţională şi în ce măsură această criză are legătură cu reprezentativitatea.
Deşi prezenţa euroscepticilor în legislativ transmit un mesaj de nemulţumire potrivit statisticilor Eurostat, în acest moment, la nivelul instituţiilor europene, mesajul pare unul mai optimist, concentrat pe o mai mare integrare pentru a întări Uniunea Europeană.
Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Angela Filote, a explicat la dezbatearea despre implicarea cetăţenilor in viitorul Europei că UE se îndreaptă spre o integrare din ce în ce mai profundă şi că deşi au fost şi momente de criză, Uniunii Europene are capacitatea de a transforma crizele în oportunităţi.
Angela Filote:
“Fiecare criză este o oportunitate, deci nu cred că e neapărat rău că trecem printr-o criză care ne face să ne întoarcem la întrebările fundamentale: ce este Uniunea Europeană, de ce e bine să fim în UE şi ce încercăm să construim, până la urmă? Asta este o oportunitate care trebuie folosită şi mi-aş dori foarte mult ca în această dezbatere, românii să fie prezenţi, aş îndrăzni chiar să spun, mai prezenţi decât au fost până acum “
Comisia Europeană vorbeşte despre mai multă integrare dar sunt state membre în care se discută despre introducerea de măsuri restrictive care ocolesc, de exemplu, principiul liberei circulaţii a forţei de muncă.
Acest lucru se întâmpla în condiţiile în care toate studiile arată că efectul cetăţenilor mobili este unul benefic atât pentru ţara în care se stabilesc, cât şi ţara de origine. În aceste condiţii nu se justifică necesitatea unor modificări legislative nici la nivel naţional, nici la nivel European.
Fundaţia Euromonitor pentru Excelenţă a anunţat cei 10 câştigători ai programului Bursele Europene JTI pentru Jurnalişti. Ceremonia de decernare a diplomelor şi de anunţare a celor 10 câştigători care vor pleca la Bruxelles într-o vizită de studiu de o săptămână, a avut loc la Bucureşti, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene, în prezenţa Excelenţei Sale, doamna Angela Filote, Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
În urma selecţiei, printre tinerii jurnalişti care vor beneficia de stagiul de pregătire de la Bruxelles se află şi Ina Gutu, reporter la Radio România Chişinău, care va mai beneficia în plus şi de un stagiu de pregătire profesională de trei săptămâni în cadrul unei prestigioase organizaţii de presă europene.
Bursele Europene JTI pentru Jurnalişti reprezintă un program de încurajare şi facilitare a pregătirii profesionale şi se adresează jurnaliştilor care doresc să capete o expertiză profesională în problematica europeană. Acest program îi ajută pe participanţi să aprofundeze înţelegerea tematicilor legate de Uniunea Europeană, cadrul de reglementare, funcţionarea instituţiilor, relaţionarea între Statele Membre precum şi maniera în care este abordată problematica europeană de către media occidentală.
Din start, obiectivul programului a fost dezvoltarea cunoştintelor şi abilităţilor tinerilor jurnalişti români, prin expunere directă la realităţile democraţiilor dezvoltate, imersiune în medii culturale diverse şi practică profesională specializată, mai întâi în Statele Unite, iar ulterior la Bruxelles
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.