Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): În cadrul reuniunii româno-turce a Consiliului de Cooperare Strategică la nivel înalt, desfășurată marți la Ankara, ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a subliniat importanța proiectelor comune, atât în context bilateral, cât și în cadrul Alianței Nord-Atlantice, în vederea consolidării securității zonei Mării Negre. Angajamentele Ankarei pentru securitatea în regiune și pentru stabilitatea flancului estic al NATO reprezintă un mesaj important de unitate și solidaritate în această zonă, a spus Angel Tîlvăr. Cei doi oficiali au subliniat importanța continuării demersurilor pentru operaționalizarea inițiativei de combatere a minelor navale în derivă din Marea Neagră ca proiect prioritar de cooperare, în vederea creșterii siguranței navigației pe mare.
Turcia amenință cu declanșarea unei operațiuni militare terestre împotriva Siriei
Publicat de Gabriel Stan,
12 decembrie 2022, 13:36
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Turcia amenință cu declanșarea unei operațiuni militare terestre în nord-estul Siriei, ca răspuns la atentatul în care șase persoane au fost ucise luna trecută la Istanbul.
Guvernul de la Ankara îi consideră responsabili de atac pe kurzii din unitățile siriene de apărare a poporului, însă aceștia neagă faptul că ar avea legătură cu atentatul terorist.
Președintele Turciei, Recep Erdoğan, a declarat că atacurile aeriene de săptămâna trecută, în nordul Siriei, cu aeronave artilerie și drone, reprezintă doar începutul.
În urma bombardamentelor Turciei, trupele americane aflate pe teritoriul sirian au fost nevoite să reducă numărul de patrule comune pe care le efectuează cu forțele locale.
Secretarul de presă al Pentagonului, generalul Patrick Ryder, a precizat că o invazie la sol ar destabiliza regiunea și ar preliclita câștigurile obținute împotriva Statului Islamic.
Oficialul american a mai spus că Statele Unite rămân îngrijorate de o potențială operației terestră a Turciei în Siria.
Poliţia turcă a reţinut la Ankara 101 persoane suspectate de legături cu gruparea Stat Islamic (SI), în cadrul unei vaste operaţiuni în împrejurimile capitalei, relatează joi Reuters, AFP şi dpa.
Potrivit agenţiei de presă turce Anadolu, poliţia a emis mandate de arestare pentru 245 de presupuşi membri ai SI, dintre care 101 au fost arestaţi, ceilalţi fiind căutaţi în continuare. Autorităţile nu au făcut cunoscută cetăţenia lor.
La operaţiune au fost mobilizaţi 1.500 poliţişti, a indicat Anadolu, precizând că forţele de ordine au confiscat documente legate de organizaţia jihadistă.
Turcia a fost în ultimii doi ani ţinta a numeroase atentate sângeroase, atribuite sau revendicate de către gruparea Stat Islamic. Ultimul atac s-a soldat cu 39 de morţi într-o discotecă din Istanbul de Anul Nou.
De atunci, măsurile de securitate au fost întărite în mod considerabil şi autorităţile procedează constant la arestarea unor presupuşi ”terorişti”.
Pe de-o parte Uniunea Europeana cere Turciei sa relaxeze legislatia antiterorism, ca o conditie pentru ca cetatenii turci sa poata calatori in Europa fara vize.
Pe de alta parte Ankara spune ca nu poate face asta si lasa sa se inteleaga ca daca turcii nu vor obtine dreptul de a calatori liber in Europa ar putea inceta sa stopeze fluxul de imigranti si refugiati care vor sa ajunga in tarile Uniunii europene.
Turcia sustine ca legislatia sa antiterorism este necesara pentru a face fata amenintarii statului islamic si militantilor kurzi iar incercarea de lovitura de stat din iulie confirma necesitatea legii.
In schimb Uniunea europeana considera ca turcii abuzeaza de parghiile legii pentru a-i persecuta mai ales pe jurnalisti si magistrati si afirma ca Ankara nu face suficiente eforturi pentru a garanta drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor.
Comisarul Dimitris Avramopoulos sustine ca Uniunea europeana este alaturi de Turcia, ca in ultimele luni s-au facut progrese si ca dialogul pe tema liberalizarii vizelor va continua
“Uniunea europeana este un partener cheie pentru Turcia iar Turcia este un partener crucial pentru Europa. Suntem cu totii angajati sa continuam sa intarim si sa adancim acest parteneriat sub toate aspectele sale”
Decizia referitoare la călătoria fără vize în spaţiul comunitar – principalul beneficiu acordat Ankarei în schimbul blocării accesului migranţilor spre Europa – a fost amânată din cauza problemelor legate de actuala legislaţie antiteroristă a Turciei.
Prea puţin dispusă să accepte această reformă înaintea tentativei de lovitură de stat, puterea turcă pare să-şi fi înăsprit şi mai mult poziţia.
Ministrul de externe al Turciei a declarat recent că acordul UE – Turcia este funcţional datorită măsurilor foarte serioase adoptate de Ankara. Dar totul depinde de renunţarea la vizele cerute cetăţenilor turci, lucru stabilit clar prin acordul încheiat pe 18 martie. Acesta a precizat că guvernul său aşteaptă o dată precisă a liberalizării regimului de vize, care ar putea fi la începutul sau la mijlocul lunii octombrie.
Referindu-se la data avansată de oficialii din Turcia, Natasha Bertaud, purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat: “Poziţia Comisiei Europene nu s-a schimbat, iar preşedintele Jean Claude Juncker a fost foarte clar în interviul acordat săptămâna trecută – dacă Turcia doreşte liberalizarea regimului de vize toate cele 72 de obiectivele de referinţă trebuie să fie îndeplinite.“
În ceea ce priveşte obiectivele de referinţă rămase din foaia de parcurs pentru liberalizarea vizelor, Comisia Europeană continuă să furnizeze sprijin şi expertiză autorităţilor turce să accelereze reformele necesare pentru a îndeplini cerinţele rămase.
Material realizat de Ghiulşen İsmail-İusuf
Realizator emisiuni min. tătară la Studioul Teritorial de Radio Constanţa Email: ismailghiulsen@yahoo.com
Cursul „İstoria și civilizația tătarilor” care se desfăşoară în fiecare săptămână la Universitatea Ovidius din Constanţa a debutat în luna octombrie 2014, este un proiect demarat de Uniunea Democrată a Tătarilor Tuco-Musulmani din România în parteneriat cu Facultatea de İstorie şi Ştiinţe Politice şi se bucură de succes atât în rândul participanţilor din comunitatea tătară cât şi a participanţilor români. Cursul este susţinut de Drd.Metin Omer, de la Universitatea Hacettepe din Ankara.
La data de 9 iunie, a avut loc festivitatea de decernare a diplomelor absolvenților cursului „Istoria și civilizația tătarilor”ediţia a II-a. Aproximativ 30 de cursanți și-au încheiat anul de studiu într-un cadru festiv, alături de titularul de curs, drd. Metin Omer, și în prezența președintelui UDTTMR, Gelil Eserghep, și a decanului FISP, Conf. Univ. Dr. Emanuel Plopeanu.
Cu acest prilej, reprezentanții celor două instituții partenere, UDTTMR și FISP, au anunțat că începând din anul 2016 – 2017, cursul „Istoria și civilizația tătarilor” va fi încadrat în categoria cursurilor facultative la Facultatea de Istorie și Științe Politice. Cursul va putea fi, astfel, urmat de studenții facultăților Universității „Ovidius”, parcurgerea acestuia urmând a fi consemnată în suplimentul de diplomă, la absolvire.
İstoria are un rol foarte important în dezvoltarea unui popor, deoarece ea constituie premiza principală care accelerează progresul economic. Baza vieţii unei societăţii este regăsită în paginile istoriei. Ea dă dovada de o experienţaă nemaipomenită şi de dezvoltarea multilaterală a strămoşilor. Se spune că fară trecut nu poate exista nici viitor, deci trebuie să acordam atenţie acelui testament scris care s-a format de-a lungul anilor şi pe care noi îl continuăm. İstoria este o carte a vieţii, a înţelepciunii pe care dacă o recitim ne îmbogăţim bagajul intelectual cu o experienţă deosebită. Nu trebuie să ignoram trecutul, deoarece el ne deschide ochii pentru a lumina drumul spre viitor.
Pentru al 12- lea an consecutiv, Europa și-a reamintit cumplitele atentate de la Madrid, din dimineața zilei de 11 martie 2004. Atunci, 10 rucsacuri încărcate cu explozibil erau detonate de terorişti, aruncând în aer vagoanele unor trenuri ce transportau pasageri din patru gări diferite. Exploziile au dus la moartea a peste 190 oameni, 16 dintre ei fiind români, și la rănirea a peste 1800.
Tragedia a determinat Uniunea Europeană să declare ziua de 11 martie ca fiind Ziua Europeană în Memoria Victimelor Terorismului.
Vineri, la Bruxelles, Comisia Europeană și Centrul de excelență Rețeaua UE pentru sensibilizarea publicului cu privire la radicalizare au organizat un eveniment special pentru a marca această zi.
Comemorarea de anul acesta are o semnificație aparte, date fiind numeroasele atentate din 2015, fapt subliniat și de coordonatorul european pentru lupta împotriva terorismului, Gilles de Kerchove: „Ziua de astăzi marchează cea de-a 12-a aniversare a atentatelor de la Madrid. Astăzi ne amintim de toți cei care au fost afectați de acest atac. Este de asemenea o zi în care ne amintim de victimele tuturor atacurilor teroriste care au survenit pe plan mondial. Din nefericire, anul 2015 a fost un an teribil, marcat de atacurile care au avut loc la Paris, Beirut, Ankara, Istanbul, în Tunisia și în multe locuri din Africa. Astăzi, ne exprimăm condoleanțele și solidaritatea cu toate victimele terorismului din întreaga lume. Acest fenomen afectează persoane din toate religiile, inclusiv mii de musulmani.”
Lupta împotriva terorismului rămâne una din misiunile declarate ale Uniunii Europene, a mai transmis Gilles de Kerchove: „Doresc de asemenea să reafirm hotărârea fermă a UE de a combate amenințarea reprezentată de terorism. Uniunea își mobilizează toate resursele în sprijinul statelor membre pentru a aborda cauzele profunde ale terorismului, pentru a preveni radicalizarea a și mai multor persoane și, de asemenea, pentru a combate terorismul în mod eficient în Europa și în afara acesteia.”
Coordonatorul european pentru lupta împotriva terorismului, Gilles de Kerchove.
Comisia Europeană comemorează din 2005 victimele atacurilor teroriste, indiferent de etnie şi naţionalitate sau de religie. Şi anul acesta, importanţi reprezentanţi europeni: Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Comisiei, Federica Mogherini, comisarul Vera Jourová și comisarul Dimitris Avramopoulos au transmis o declarație comună în care au reafirmat determinarea în a combate toate formele de terorism.
„Anul trecut am pierdut prea mulți prieteni, vecini și persoane apropiate. Am asistat la prea multe atrocități”, se arată în comunicatul în care se subliniază faptul că, în această situaţie, răspunsul nu trebuie să fie frica, intoleranţa, vrajba, ci unitatea şi prietenia.
Nimeni nu trebuie să se simtă izolat sau exclus din societate, pentru că învrăjbirea populaţiei este tocmai ceea ce doresc teroriştii.
În perioada 31 iulie – 3 august 2015, la Ankara va avea loc Congresul Mondial al Tătarilor. Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România va participa la congres cu 70 de delegați cu drept de vot și 20 de invitați. Printre cei 70 de delegați se numără președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, deputatul Varol Amet, subsecretarul de stat Aledin Amet, subprefectul Ersun Anefi, prim-vicepreședintele Samir Menan, vicepreședintele Nagi Gelal, secretarul general al UDTTMR, Elvis Ismail, președintele Organizației de Femei a UDTTMR, Urfet Nubin, precum și muftiul Muurat Iusuf.
La cel de-al doilea Congres Mondial al Tătarilor de la Ankara vor participa aproximativ 500 de delegați de la organizațiile tătarilor din întreaga lume.
Primul Congres Mondial al Tătarilor Crimeeni a avut loc în mai 2009, la Simferopol, când au participat 800 de delegați, reprezentând peste 160 de organizații non-guvernamentale ale tătarilor crimeeni și instituții din 12 țări.
În cadrul congresului de anul acesta, se va discuta despre situația actuală a Crimeei și se va desemna și noua conducere a congresului, din care vor face parte și reprezentanți ai UDTTMR.
Olimpiada Balcanică de Informatică pentru seniori, a avut loc la Ankara, în Turcia.
Medalia de aur a fost cucerită de Mihai-Iulian Andreescu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală. Medaliile de argint au fost câştigate de trei liceeni din Bucureşti, Lugoj şi Sighetu Marmaţiei. La competiţie au participat 13 echipe din 11 ţări.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.