Angajatorii din Spaţiul Economic European pun la dispoziţia lucrătorilor români, prin intermediul reţelei Eures, un număr de 939 de locuri de muncă, cele mai multe în Portugalia, Malta şi Germania.
Potrivit datelor centralizate de ANOFM, în Portugalia sunt disponibile 330 de locuri de muncă pentru culegători de zmeură, mure şi afine, în Malta – 161, majoritatea pentru şofer de autobuz, iar în Germania 144 locuri pentru inginer software, salvamar şi şofer camion.
Marea Britanie oferă 67 de locuri de muncă, majoritatea asistent medical, croitor, măcelar, tranşator şi 58 de locuri de muncă în Cehia, majoritatea pentru şlefuitor, pilitor şi forjor.
De asemenea, în Slovacia sunt 41 de posturi pentru brutar, operator producţie, iar în Belgia sunt vacante 40 de locuri pentru ocupaţiile macaragiu, tehnician reţele de telecomunicaţii, tehnician electromecanic.
Belgia oferă 40 de locuri de muncă, majoritatea pentru operator cnc, şofer camion şi electrician, iar Italia are tot 40 de posturi vacante, toate pentru îngrijitori la domiciliu.
În Spania sunt disponibile 14 locuri de muncă, Finlanda – 11, Luxembourg – 10, Ungaria – 10, Suedia – 5, Slovenia – 3, Polonia şi Norvegia – câte 2, iar în Irlanda un post vacant, pentru personal auxiliar de asistenţă medicală / îngrijitor la domiciliu.
În perioada 11-14 decembrie 2017, ANOFM va organiza selecții pentru cele 800 de locuri de muncă sezoniere în agricultură pentru recoltarea căpşunilor în Spania, campania 2018.
Selecțiile se vor organiza astfel:
– 11 decembrie, la Ploiești: – organizator AJOFM Prahova;
– 12 decembrie, la Focşani: – organizator AJOFM Vrancea;
– 13,14 decembrie, la Craiova: – organizator AJOFM Dolj.
În județul Constanța, doar 5 persoane s-au arătat interesate de această ofertă.
Vă reamintim: firma Surexport Compania Agraria SL din provincia Huelvo, Spania, oferă locuri de muncă sezoniere în agricultură pentru recoltarea căpşunilor, în campania 2018.
Pentru această ofertă, nu se solicită experiență.
Durata contractului de muncă este de aproximativ 3 luni, data estimată de angajare fiind 15 februarie 2018. Timpul de lucru este de 6,5 ore pe zi/ 39 ore pe săptămână împărţite în 6 zile, ziua 7 este zi de odihnă care poate să nu coincidă cu duminica. Programul de lucru începe la primele ore ale dimineţii.
Salariul oferit este de 40,43 euro brut/zi, conform Convenţiei colective aplicabile plătibil la două săptămâni prin transfer bancar.
Contribuţiile datorate sunt de 2% impozit pe venit şi 113 euro asigurare socială.
Cazarea este asigurată de angajator, iar muncitorul trebuie să plătească 1,6 euro/zi pentru cheltuieli. Muncitorul plăteşte primul transport de venire, iar firma plăteşte întoarcerea, cu condiţia ca muncitorul să foloseasca mijlocul de transport oferit de firmă.
Preţul primului drum se va recupera din primele salarii.
Domeniile în care România are cel mai mare deficit de forță de muncă sunt construcțiile, sectorul IT, agricultura și medicina, a declarat, luni, ministrul de resort, Lia Olguța Vasilescu, într-o conferință pe această temă.
„Deficitul cel mai mare de forță de muncă pe care România îl are la ora actuală este în construcții, IT, agricultură și medicină. Scoatem posturi de medic la concurs, din 10 posturi se ocupă unul sau două. În schimb, la zece posturi de infirmiere, avem 100 la concurs”, a arătat ea, amintind că, potrivit Legii salarizării, salariile medicilor vor ajunge în martie la peste 3.000 de euro.
Vasilescu a arătat că și în sectorul IT există o mare problemă.
„Dacă mâine avem 12.000 de absolvenți în IT în plus, vom vedea că ei sunt absorbiți imediat în piața forței de muncă”, a subliniat ea.
Cele mai problematice sectoare sunt, însă, construcțiile și agricultura.
„Construcțiile și agricultura sunt cele mai problematice. Culmea este că majoritatea persoanelor care au plecat din țară lucrează în aceste domenii în UE. În construcții încă nu simțim foarte mult această pierdere, dar o vom simți de anul viitor, când va intra în funcțiune programul PNDL 2 (Programul Național de Dezvoltare Locală — n. r.) prin care se vor construi, în special în mediul rural, foarte multe școli, grădinițe, canalizare, apă potabilă și altele, peste 30 de miliarde de lei, iar cu acești bani primarii vor trebui să-și realizeze obiectivele, dar firmele vor trebui să-și găsească forța de muncă necesară”, a mai susținut ministrul Muncii.
Potrivit acesteia, primarii deja încep să aibă acest tip de probleme, adică firmele nu se mai prezintă la licitații pentru că nu au oameni cu care să lucreze.
Ea a amintit că firmele au la dispoziție programe guvernamentale, precum „Prima chirie”, dar și fonduri europene de jumătate de miliard de euro, pentru a angaja forță de muncă din România și să nu fim nevoiți astfel să apelăm la muncitori din afara Uniunii Europene, pe care trebuie să îi plătim cu salariul mediu pe economie.
„Cer mediului de afaceri să ia banii europeni pe care îi are România la dispoziție. Acești bani îi dau pentru acte angajaților, dar ei pot să mai pună o sută, două, trei sute de lei, astfel încât să nu rămână doar la nivelul salariului minim pe economie, ci să fie mai mare, astfel încât să ne păstrăm forța de muncă în România și să nu mai emigreze”, a susținut oficialul guvernamental.
Ea a arătat că rata șomajului este de 4,18%.
„Noi, adică ANOFM, o calculăm diferit față de INS, întrucât INS folosește metoda europeană care se bazează mai mult pe sondaje. Noi lucrăm cu datele pe care le avem la dispoziție la Revisal și la Ministerul Muncii. Deci, data reală a șomajului la ora actuală este 4,18%”, a susținut Vasilescu.
Ministrul a adăugat că în spațiul public circulă informații potrivit cărora în România ar exista 6 milioane de asistați social, însă nu este nici pe departe așa, doar dacă aici ar fi incluși toți copiii care beneficiază de alocații, însă aceștia nu pot fi catalogați drept oameni care ar putea munci și nu vor.
„Pe 416 (Legea privind venitul minim garantat — n. r.) avem la ora actuală 240.000 de familii cu copii. Aceasta este cifra reală. Ne-am dat seama, tot după statistici, că vorbim deja de șomeri la a treia generație. Sigur că aceștia nu sunt șomeri, ci persoane care nu au vrut niciodată să muncească, iar în cadrul familiilor lor niciodată nu s-a pus problema că și copiii lor ar putea să-și găsească un loc de muncă. Avem și astfel de situații, dar și în alte țări din UE există persoane care refuză să muncească, iar în familia lor s-a instalat un cult al nemuncii, din păcate”, afirmă ea.
La nivelul acestor familii, copiii sunt retrași la vârste fragede de la școală și, dacă sunt retrași înainte de clasa a opta, ei vor fi toată viața lor asistați social, pentru că nu vor putea fi nici măcar calificați ca ucenici.
„Începând din luna august a acestui an, este în vigoare o ordonanță de urgență care prevede faptul că, dacă un copil are 10 absențe nemotivate la școală, se va tăia 20% din ajutorul social al familiei respective, iar, dacă are 20 de absențe, se va tăia 50%. Aceasta, pentru că dorim reducerea analfabetismului, iar acei copii să nu fie toată viața lor asistați social în grija statului”, a continuat ministrul.
Vasilescu a mai spus că, în Parlament, există un proiect de lege care prevede că o persoană care a refuzat un loc de muncă nu va mai primi ajutor social sau indemnizație de șomaj. Proiectul a fost inițiat de Opoziție, iar sarcina Ministerului Muncii va fi să vegheze ce se întâmplă cu familia respectivă, întrucât copiii nu au niciun fel de vină dacă tatăl refuză să muncească, a arătat ea.
Peste 27 de mii de locuri de muncă sunt vacante la nivel naţional, cele mai multe în Bucureşti şi în judeţele Prahova, Sibiu şi Arad.
Cei mai căutaţi sunt muncitorii necalificaţi, agenţii de securitate sau manipulanţii de mărfuri – anunţă site-ul ANOFM. Şi angajatorii din afara ţării vor să angajeze prin intermediul reţelei Eures România peste 1400 de persoane.
Oferta cuprinde printre altele, 800 de posturi în Spania pentru culegătorii de fructe şi 150 în Malta pentru şoferii de autobuz.
Cei interesaţi se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă sau pot intra pe pagina de internet a agenţiei, anofm.ro.
Publicat de adinaiftime,
30 septembrie 2017, 21:40
Peste 31 de mii de locuri de muncă sunt disponibile la nivel naţional, cele mai multe în Bucureşti şi în judeţele Prahova, Sibiu, Arad şi Timiş.
Potrivit ANOFM, cele mai multe posturi sunt oferite pentru muncitorii necalificaţi sau pentru lucrătorii comerciali.
Şi firmele din Spaţiul Economic European vor să angajeze prin intermediul reţelei Eures România peste 600 de persoane.
Se caută 150 de şoferi de autobuz în Malta şi 30 în Cehia.
Oferta mai cuprinde şi 40 de posturi de îngrijitori persoane în Italia şi 15 pentru asistenţi medicali în Marea Britanie.
Pentru mai multe informaţii persoanele interesate se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă sau pot intra pe pagina web a agenţiei, anofm.ro.
Firmele de peste hotare oferă 750 de locuri de muncă în spaţiul economic european prin reţeaua Eures România.
Cele mai multe sunt pentru şoferii de autobuz, 250 de posturi în Malta, iar alte 30 în Cehia.
Mai sunt căutaţi îngrijitorii de persoane la domiciliu, în Marea Britanie şi Italia. În ţară, oferta cuprinde peste 25.000 de locuri de muncă, cele mai multe în Bucureşti şi în judeţele Prahova, Sibiu şi Arad. Potrivit paginii de internet a ANOFM, se caută muncitori necalificaţi, agenţii de securitate sau vânzătorii. Cei interesaţi se pot adresa ageniilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu.
Potrivit documentului, Comisia Europeană are patru mari recomandări pentru România, fiecare cu mai multe subpuncte, de la consolidare fiscală si bugetară până la continuarea reformei în domeniul sănătății, educației si administrației publice.
În domeniul macroeconomic, recomandarea Comisiei se referă la evitarea abaterii, în 2016, de la obiectivul bugetar pe termen mediu și realizarea unei ajustări fiscale de 0,5% din PIB în anul 2017.
De asemenea, se recomanda consolidarea cadrului bugetar și fiscal, precum și cresterea gradului de colectare a taxelor si impozitelor.
În domeniul social, Comisia recomanda adaptarea serviciilor furnizate de către Agenția Națională pentru Ocuparea forței de Muncă la profilul celor care își caută un loc de muncă.
De asemenea, executivul comunitar solicita adoptarea unor criterii obiective pentru stabilirea salariului minim; egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați; combaterea abandonului școlar timpuriu și sporirea calității educației, în special în rândul populației rome.
Recomandările Comisiei includ, de asemenea, limitarea plăților informale în sistemul de sănătate și creșterea ponderii îngrijirii în regim ambulatoriu.
În privința administrației publice, în viziunea Comisiei este necesară creșterea independenței și transparenței gestionării resurselor umane si simplificarea procedurilor administrative pentru mediul de afaceri si cetățeni, precum și consolidarea guvernanței corporative a întreprinderilor de stat.
Alte aspecte vizate de recomandările Comisiei prevăd: îmbunătățirea accesului la servicii publice integrate, extinderea infrastructurii de bază și diversificarea economică, în special în zonele rurale, adoptarea și punerea în aplicare a planului general de transport și o mai bună prioritizare a proiectelor publice de investiții.
Recomandările specifice fiecărei țări reflectă, eforturile pe care Comisia le depune pentru ca semestrul european pentru guvernanță economică să fie mai eficient și mai pertinent.
Valdis Dombrovskis, vicepreședintele pentru moneda euro și dialog social, spunea că pachetul economic semestrial pune un accent deosebit pe reformele structurale necesare pentru a consolida redresarea economică a UE, de a reduce obstacolele din calea creșterii economice și a stimula crearea de locuri de muncă.
“Pachetul de primavară este un pas cheie în semestrul european şi serveşte drept ghid pentru toate ţarile membre în urmatoarele 12 luni. Pachetul de primăvară este încă un pas în încercarea noastră de a face semestrul European mai efficient şi include mai puţine recomandări şi o abordare mai concentrată pe elemente esenţiale. În principal am plecat de la ideea că nu putem să ne bazăm pe situaţia economică şi pe sprijin economic şi trebuie să contăm doar pe noi înşine. Trebuie să rămânem pe făgaşul cel bun, asta înseamnă să întărim eficienţa, pe calea ajustării econoomice, să ne modernizăm economia şi să atragem mai multe investiţii.“
Comisia invită Consiliul să aprobe abordarea propusă pentru perioada 2016-2017 și să adopte recomandările specifice fiecărei țări și solicită statelor membre să le pună în aplicare integral și în timp util.
Miniștrii UE vor discuta recomandările specifice fiecărei țări înainte de adoptarea lor de către șefii de stat și de guvern ai UE. Apoi, le revine statelor membre sarcina de a pune în aplicare recomandările specifice fiecărei țări, prin intermediul politicilor lor economice și bugetare naționale, în 2016-2017
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt face ultima strigare pentru înscrierile de persoanele interesate să muncească în domeniul construcţiilor în Israel. Obţinerea unui astfel de job este posibilă în urma semnării unui protocol între Ministerul Muncii şi Ministerul Afacerilor Interne din Israel.
Oltenii care vor să muncească în Israel o vor face în baza unui protocol pus în aplicare de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din România, prin intermediul filialelor sale din ţară – în acest caz, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, şi, respectiv, Autoritatea pentru Populaţie, Emigrare şi Frontieră din Israel. Astfel, persoanele din judeţul Olt care vor să muncească în Israel în sectorul construcţiilor trebuie să ştie că înscrierile în acest sens se fac doar la Slatina, adică acestea îşi pot depune dosarele doar la sediul AJOFM Olt de pe strada Crişan.
Angajatorii israelieni caută să angajeze persoane în meserii precum: zidari-tencuitori, dulgheri pentru cofraje de construcţie industrializată; fierari-betonişti în îndoirea fierului şi zidari-faianţari, pentru toate cele trei categorii de meserii fiind obligatorie cunoaşterea citirii planurilor de construcţii.
Reprezentanţii AJOFM Olt precizează că vor fi acceptate la înscriere doar persoanele care au o minimă experienţă în sectorul de muncă amintit şi, mai ales, NU au mai muncit în ţara angajatoare Israel.
De asemenea, persoanele interesate mai trebuie să îndeplinească câteva condiţii: să nu aibă rude de gradul I ce lucrează deja în această ţară (cu excepţia fraţilor), să nu aibă cazier judiciar, să fie apţi psihic şi fizic de muncă intensă în condiţiile climatice specifice statului de destinaţie (inclusiv muncă la înălţime) şi manipulare de greutăţi, şi să nu sufere de anumite boli cronice.
„Contractele de muncă în Israel se vor încheia pentru o perioadă determinată de un an, dar acestea pot fi prelungite până la cel mult 63 de luni. Salariul lunar minim brut va porni de la 1.450 dolari SUA”, a declarat Elena Ţane, coordonator Biroul EURES din cadrul AJOFM Olt.
Candidaţii ce vor să-şi depună dosare pentru a fi luaţi în evidenţă vor completa o cerere tip şi vor aduce cu sine următoarele documente: curriculum vitae, declaraţie – tip bilingvă, copie carte de identitate, copie paşaport, copii ale actelor de studii şi de calificare, copii ale documentelor ce atestă experienţa şi vechimea în muncă, cazier judiciar valabil, în original.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.