Mare atenție de unde cumpărați produse alimentare în această perioadă. ANSVSA are câteva recomandări pentru consumatori în perioada Sărbătorilor de iarnă.
Cumpărați produse alimentare numai din unități sau spații autorizate/înregistrate sanitar veterinar. Astfel, aveți avea certitudinea că atât carnea, cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.
Dacă doriți să cumpărați produse de la târgurile de Crăciun, trebuie să fiți atenți la câteva aspecte:
existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele
integritatea ambalajelor
etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condițiile de păstrare, data obținerii după caz, și termenul de valabilitate.
Amenzi în valoare de aproape 900.000 de lei, o ordonanţă de interzicere a activităţii şi alte două de suspendare, reprezintă bilanţul celei mai recente acţiuni de control a inspectorilor „Comandamentului Sezon Estival 2022”, desfăşurată în perioada 27 iunie – 10 iulie, conform ANSVSA.
Pe durata controalelor au fost verificate 446 de unităţi de vânzare cu amănuntul şi alimentaţie publică, fiind aplicate 96 de sancţiuni în valoare de 896.000 de lei. De asemenea, au fost emise o ordonanţă de interzicere a activităţii şi două ordonanţe de suspendare temporară a activităţii.
Totodată, a fost confiscată şi trimisă către neutralizare o cantitate de 81,604 kg de produse alimentare (peşte, carne, produse din carne, preparate culinare), care nu corespundeau din punct de vedere al calităţii şi siguranţei alimentare.
Echipele de inspectori din cadrul „Comandamentului Sezon Estival 2022” activează în nouă locuri care acoperă întreg litoralul Mării Negre, de la localitatea Corbu la Vama Veche.
În urma acţiunilor de control s-au constatat deficienţe cu privire la:
comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar;
ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie;
depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
folosirea ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră;
comercializarea de produse alimentare cu termen de valabilitate depăşit.
Potrivit ANSVSA, inspectorii „Comandamentului Sezon Estival 2022” vor intensifica acţiunile de verificare în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în pensiuni, tabere şcolare, creşe şi grădiniţe, dar o atenţie sporită va fi acordată atât târgurilor, cât şi festivalurilor culinare.
ANSVSA a lansat, la Constanţa, „Comandamentul Sezon Estival 2022”. Inspectorii instituţiei vor efectua controale în unităţi turistice şi alimentare din mai multe staţiuni de pe litoral.
În cadrul Comandamentului, echipe de control alcătuite din 40 de inspector delegaţi din cadrul altor Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) judeţene vor acţiona, alături de colegii din cadrul Serviciului de Control Oficial Siguranţa Alimentelor, Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale din Constanța.
„Comandamentul Sezon Estival 2022”, care se va desfășura în perioada 27 iunie – 21 august,vizează respectarea condițiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare.
Controalele oficiale vor fi realizate la următoarele tipuri de obiective: tabere școlare, restaurante, pizzerii, cantine, fast-food-uri, laboratoare de cofetărie, cofetării, patiserii, pensiuni turistice, unitati tip catering, puncte gastronomice locale etc.
Echipele de control astfel constituite, vor acționa în şapte zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia – Vama Veche.
Amenzi de aproape 726.000 de lei în unităţi de alimentaţie publică!
Publicat de Andra Radu,
21 aprilie 2022, 11:30 / actualizat: 21 aprilie 2022, 12:38
Inspectorii sanitari veterinari au dat amenzi de aproape 726.000 de lei într-o singură zi unităţilor de alimentaţie publică din marile centre comerciale. De asemenea, au confiscat 210 kilograme de produse de origine animală, în urma deficienţelor constatate.
În data de 19 aprilie, conducerea ANSVSA a dispus efectuarea unei acţiuni de control fulger la nivel naţional în unităţile de alimentaţie publică din marile centre comerciale.
Au fost verificate 326 de unităţi, dintre care 324 de unităţi de alimentaţie publică şi două unităţi tip hypermarket.
Lactatele şi produsele de panificaţie intră în atenţia Asociaţiei Consumatorilor. După ce a anunţat că 40% din semipreparatele din carne vândute în România sunt neconforme, adica etichetele nu corespund cu realitatea, Asociaţia Consumatorilor – Infocons va supune analizelor de laborator şi produsele lactate şi de panificaţie.
Este pentru prima dată, în ultimii 27 de ani, când se va face o astfel de evaluare, pe o gamă atât de largă de produse.
Preşedintele Infocons, Sorin Mierlea, a explicat că deşi a transmis rezultatele către ANSVSA, Ministerul Agriculturii şi ANPC nu a primit nici un răspuns oficial.
El propune şi cateva măsuri care ar trebui luate în folosul consumatorului.
„Prelevarea produselor pentru analize să se facă la raft și să nu se mai facă din fluxul de producție cum se face din păcate acum, sau din depozit; pentru că unu la mână noi ca și consumatori cumpărăm de la raft, doi la mână identificarea problematicilor cu privire la ceea ce scrie pe etichetă versus ceea ce este în produs, și nu doar testarea pentru anumite tipuri de probleme care ar putea să apară, și trei la mână – introducerea falsului alimentar ca și caz penal și nu ca și contravenție pentru că o contravenție înseamnă o amendă, iar acea amendă este de cele mai multe ori simbolică raportată la volumul de vânzări și cifra de afaceri. Am solicitat să creez o comisie mixtă, un grup de lucru, și să se elaboreze o metodologie pentru a monitoriza și verifica – pe grupe de produse – produsele, ca să se vadă dacă sunt conforme cu ceea ce scrie pe etichetă”, a declarat Sorin Mierlea.
Preşedintele Infocons, Sorin Mierlea, a mai spus ca oamenii pot sesiza orice nereguli la numărul de telefon: 021. 9551.
40% din semipreparatele din carne vândute în România sunt false
Publicat de adinaiftime,
27 septembrie 2017, 17:20
Este semnalul de alarmă tras de Asociația Consumatorilor – Infocons, ANSVSA, Ministerului Agriculturii, Protecției Consumatorilor și premierului.
Potrivit asociației, etichetele semipreparatelor nu corespund cu realitatea.
Președintele Infocons, Sorin Mierlea, a explicat pentru RTM că așteaptă de la autoritățile competente un răspuns oficial:
”Am tras un semnal de alarmă în vederea prelevării produselor de la raft, monitorizării acestora și mai ales publicitate către consumator, cu privire la produsele care nu sunt conforme sau false alimentar, în momentul în care pe eticheta unui produs agroalimentar apare un anumit de informație iar cu adevărat în produsul respectiv se găsesc lucruri în plus sau în minus. Pe produsele semipreparate din carne am identificat anumite substanțe care nu erau trecute pe etichetă. Sperăm ca în cel mai scurt timp să avem și răspunsul autorităților, pentru a face publice datele despre respectivele produse.”
Directorul Direcției de Sănătate Publică Mureș, Kincses Sandor, a confirmat că la nivel național s-a format un grup de lucru pe acest subiect, urmând ca și în teritoriu să se extindă cercetările.
Acesta asigură că, din informațiile pe care le are, în județul Mureș nu au fost descoperite până în prezent astfel de probleme.
”Fiecare produs care se pune în vânzare pe piața din România trebuie să fie etichetat și la ora actuală nu avem cunoștință de așa ceva. Din câte am înțeles, se instituie un grup de lucru la nivelul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și probabil vom extinde și noi controalele în perioada următoare, dar nu am avut suspiciuni de falsificare la semipreparate din carne.”
Președintele Asociației Române a Cărnii, Dana Tanase, asigură că în România carnea nu este contrafăcută, și așteaptă cu interes eventualele neconformitățile constatate:
”Producătorii și procesatorii de carne din România nu-și permit să eticheteze carnea, ca fiind de altă specie. Suntem foarte interesați să știm exact cine, cum și de ce a înșelat consumatorul. Dacă există diferențe în compoziție, ele nu neapărat conduc către fraudă. În clipa în care cineva nu respectă acest reguli, atunci avem o problemă și de asta autoritățile statului trebuie să intervină.”
Într-un comunicat de presă, Infocons susține că analizele au fost făcute atât la Larex, cât și la mai multe laboratoare din cadrul ANSVSA.
Autoritățile au la dispoziție 30 de zile pentru a lua măsurile necesare. În caz contrar, Infocoins va face publice problemele depistate.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.