Beneficiile busuiocului
Publicat de Andra Radu, 13 iunie 2021, 10:57
Busuiocul însoțește multe feluri de mâncare, mai ales vara. Se foloseşte după gust pentru a da o aromă proaspătă şi rafinată salatelor, ciorbelor, sosurilor şi diferitelor preparate, dar prospețimea și aroma nu sunt singurele sale atuuri.
Această plantă aromatică are multiple beneficii pentru corpul uman. Iată cinci dintre ele:
1. Busuiocul este bogat în antioxidanți – Aceste componente ajută la neutralizarea radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea prematură a celulelor. Astfel, această plantă are o acțiune anti-îmbătrânire.
2. Promovează digestia – Ingredientul celebrului pesto italian acționează și asupra sistemului digestiv. Ajută împotriva balonării, gazelor sau arsurilor la stomac. Antispastică, această plantă aromatica ușor de cultivat ameliorează, de asemenea, greața, vărsăturile și alte dureri abdominale.
3. Remediu împotriva obosealii – Se știe că frunzele de busuioc stimulează corpul. Astfel, ajută în lupta împotriva oboselii fizice și nervoase, ameliorează durerile de cap și migrenele. În caz de scădere a tonusului, depresie temporară sau stres, puteți infuza câteva frunze în apă clocotită timp de aproximativ zece minute.
4. Este un cocktail de vitamine – Busuiocul conține multe vitamine: A, C și K, esențiale pentru coagularea sângelui și pentru formarea oaselor. Această plantă iubitoare de căldură este, de asemenea, o sursă importantă de minerale, deoarece oferă fier, calciu, magneziu și potasiu.
5. Este antiinfecţios – Busuiocul are proprietăți antivirale şi întărește sistemul imunitar. Mestecarea frunzelor de busuioc sau gargară pot ajuta, de asemenea, la vindecarea unei afte, la combaterea plăcii dentare sau la ameliorarea gingivitei.