Bibliotecarul Avram Iancu, din Petroşani, va efectua, duminică, în Lacul Bicaz, un nou antrenament de anduranţă, pe durata a 10 ore, în cadrul pregătirilor pe care le face pentru a stabili un nou record mondial la înot în ape deschise.
Iancu şi-a propus ca pe 18 iulie să stabilească un nou record mondial la înot de anduranţă, el urmând să traverseze lacul Balaton din Ungaria, într-o cursă continuă de trei zile şi trei nopţi.
„La ora 8:00 dimineaţa mă voi arunca în apele reci ale Bicazului (17-18-19 grade Celsius) şi voi străbate cei 23 de kilometri ai celebrului lac românesc, în aproximativ 10 ore, din direcţia Piatra Teiului-Baraj. Înotul se va desfăşura după toate regulile de marathon swim şi va fi recunoscut de către toate marile asociaţii de profil din lume: Marathon Swimmers Federation, World Open Water Swimming Association”, a anunţat polisportivul pe pagina sa de Facebook.
Pe parcursul antrenamentului, Iancu va fi însoţit de mai multe echipe de suport, pe lac şi pe uscat, iar evoluţia lui va putea fi urmărită pe un link de live tracker.
Până acum, Iancu s-a antrenat în lacul Ştiurţ, situat în spatele casei sale din Petroşani, a continuat cu lacul de acumulare Cinciş, de lângă Hunedoara, şi apoi cu Canalul Bega din Timişoara.
Pe parcursul acestei încercări, sportivul nu are voie să se oprească şi nu va putea purta costum de neopren. De asemenea, pe timpul traversării nu-i va fi permis să atingă pe cineva sau barca însoţitoare. Singurul lucru permis este ca echipa sa de suport să-i arunce hrana necesară, la fiecare jumătate de oră.
Iancu a anunţat că va dedica acest record multiplei campioane Nadia Comăneci, pentru a marca astfel împlinirea a 45 de ani de la momentul în care sportiva a obţinut prima notă de 10 din istoria gimnasticii mondiale.
Ionuț-Marian Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, într-o conferință de presă susținută astăzi, a vorbit despre regulile ce trebuie urmate de către sportivi pentru a putea reveni la antrenamente.
Acesta a ținut să precizeze că aceste măsuri sunt pentru a se putea relua antrenamentele. Competițiile sportive încă nu se vor relua.
„După 15 mai, activitatea sportivă va începe gradual, așa cum a anunțat președintele Klaus Iohannis. Propunerea noastră conține o serie de măsuri generale, foarte ușor de înțeles. E vorba de distanțarea între persoane și despre norme de igienă.
Suntem în faza întâi a unui traseu de lungă durată. La final, sporturile vor reveni la normal, dar epidemia e o realitate și trebuie să ținem cont de evoluția ei. Nu vom vorbi azi despre reluarea competițiilor, ci despre faza de pregătire. Pentru moment, bazele și sălile sportive nu se vor redeschide.
Sportivii vor sta într-un regim închis și-și vor desfășura activitatea controlat. Cluburile trebuie să dispună de o bază proprie, cu spații de cazare, bucătărie, spații medicale, terenuri de antrenament, săli de forță sau alte utilități. Baza sportivă are nevoie de personal administrativ și de suport care să fie utilizat prin rotație, în ture de 14 zile. În interiorul bazelor, vor exista măsuri și reguli clare pentru sălile de antrenament, vestiare, spălătorie și zonele medicale. Trebuie să existe și spații pentru persoanele suspecte de COVID-19”, a declarat ministrul Tineretului și Sportului.
Există 4 faze pe care un club sportiv trebuie să le urmeze:
pregătire preliminară
sesiuni de pregătire individuală
sesiuni de pregătire în grupuri mici
sesiuni de pregătire colectivă comună
„Vor fi trei categorii de persoane în această perioadă:
Persoanele care necesită măsuri de protecție crescută: antrenorii, jucătorii, medicii și terapeuții.
Personalul administrativ, cel de suport, personalul din bucătărie. Ei vor lucra în ture de 14 zile.
Măsuri reduse de protecție: cei care se ocupă de securitate și de bază, care nu vor avea accces. Pentru ca sportivii să-și reia antrenamentele, ei trebuie, în mod obligatoriu, să stea o perioadă de 14 zile începând de astăzi în izolare totală. La ieșirea din izolare, aceștia trebuiesc testați pentru COVID-19. Doar cei care au rezultatul negativ vor fi admiși în bazele de cantonament desemnate”
„Transportul sportivilor de acasă spre locul de cantonament se va face, de preferință, cu automobilul propriu, fără opriri pe traseu. Medicii vor face un triaj epidemiologic, vor testa temperatura, vor identifica eventuale simptome. În cazul în care indentifică siptome, medicul îi va interzice jucătorului participarea la antrenament.
Testarea pentru COVID-19 se va efectua în orice moment, la recomandarea medicului care însoțește echipa în cantonament. Staff-ul nu se schimbă și nu interacționează decât online până la faza a patra, cea a antrenamentelor colective.
Vorbim despre reluarea pregătirii, nu despre activitatea de sport în masă. Regulile pot fi relaxate, dar, în acest moment, preferăm să nu estimăm nimic. Vom face periodic, din două în două săptămâni, o reevaluare a situației”, a spus Ionuț Stroe.
Aţi auzit vreodată de rola de spumă sau foam roller?
Ce este totuşi foam rolling-ul sau rola de spumă? Actul în sine implică presiunea greutăţii corpului prin rularea peste un obiect cilindric, cu scopul de a schimbă starea ţesuturilor. Tipul unei role de spumă poate să varieze, de la cele mai puţin dense, care se modelează în jurul corpului (lucrează zona de la suprafaţă), până la cele foarte dense, care nu permit nicio modificare (lucrează ţesuturile din profunzime).
Rola de spumă poate fi folosită pentru a induce o varietate de schimbări în ţesuturi, O metodă simplă este de a folosi greutatea corpului pentru a aplică o forţă de compresie într-o anumită zona. S-a dovedit că această are multe efecte pozitive asupra muschiului când este aplicată într-o manieră controlată şi sistematică. Când este aplicată presiune, iniţial sângele din acea zona va fi obstrucţionat, apoi când presiunea este înlăturată, sânge bogat cu nutrienţi va hidrata acea zona şi va începe procesul de vindecare.
Această obstrucţionare este cunoscută că şi presiune ischemică, şi s-a descoperit că este benefică pentru reducerea sensibilităţii la persoanele cu probleme în zona cervicală şi toracala. De asemenea, reduce durerea. Prin reducerea durerii şi creşterea calităţii muşchilor, va creşte mobilitatea şi flexibilitatea articulaţiilor, ceea ce implicit va duce la mişcări mai eficiente. Presiunea aplicată prin folosirea rolei, poate induce chiar şi modificări la nivelul sistemului nervos.
Uneori putem întâlni diferite dureri la nivel muscular, sub formă unui punct dureros, cunoscut şi sub denumirea de Trigger Point. Că să înţelegem mai bine de ce apare această durere, trebuie să înţelegem ce sunt fasciile musculare. Fasciile musculare sunt foarte abundente în corpul nostru şi se suprapun în mai multe
straturi: subcutanate, viscerale şi fascii profunde care înconjoară sau penetrează muşchii.
Fascia specifică muşchilor se numeşte miofascie. Această este intens inervată cu nervi şi joacă un rol semnificant în stabilitatea articulaţiilor şi conştientizarea kinestezică, se mişcă interdependent faţă de muşchi şi îi lipseşte extensibilitatea, asigurându-se că muşchiul rămâne într-un aliniament corect. Este compusă din 3 straturi ce variază că şi orientare şi densitatea fibrelor de colagen; în mare parte este compusă din apă, ceea ce permite straturilor să alunece una peste altă, şi mai conţine nişte celule care secretă o substanţă acidă cu rol de a lubrifica suprafaţă dintre straturi.
Atunci când miofascia devine inflamată sau accidentată/rănită, rezultă un punct dureros sau un Trigger Point. Un punct dureros miofascial este un punct foarte iritabil în muschil, care este asociat cu un nodul sau o fâşie hipersensibilă la atingere. O fascie inflamată în stare acută poate să ducă la îngroşarea fasciei şi la iritarea acesteia. Un astfel de punct afectează atât funcţia motorie, cât şi cea senzorială a muschiului. În timp, un trigger point duce la rigiditate crescută, mobilitate scăzută, iritabilitate, durere şi sensibilitate crescută a muschiului.
Un mod foarte eficient de a preveni formarea acestora sau de a le ameliora, este utilizarea foam rollerului/rolei de spumă. În orice sală sau loc în care se practică mişcarea, vedem cel puţin o rola de spumă.
Foam roller-ul este benefic şi celor care practică un sport, deoarece folosirea unui roaller poate avea efecte benefice înaintea sau după un antrenament.
Efectele folosirii rolei asupra performanţei înainte de antrenament:
● Folosirea ei înainte de antrenament intensifica circulaţia sângelui, creşte mobilitatea şi corpul este pregătit corespunzător pentru antrenament fără a-i scădea performanţele. Încălzirea în acest fel pregăteşte corpul pentru mişcare şi creşte toleranţă ţesuturilor.
● Încălzirea sau warm-up-ul prin utilizarea rolei are că şi efect întârzierea apariţiei
oboselii.
● Deasemenea această formă de încălzire duce la creşterea flexibilităţii şi a mobilităţii
Efectele folosirii rolei post-antrenament:
Folosirea rolei după antrenament că şi metodă de revenire sau cool down este la fel de eficientă că şi stretching-ul, ducând la creşterea mobilităţii şi flexibilităţii, relaxarea musculaturii şi minimizarea discomfortului sau a febrei musculare (prin hidratarea muşchilor/ţesuturilor, începe procesul de reparare/regenerare). Se face încet şi sistematic, aprox 10 min.
Există şi câteva contraindicaţii legate de folosirea aceste tehnici.
Afecţiuni precum osteoporoza, terapie anticoagulare, diabet, tensiune mare, varice, sarcina pot cauza neplăceri, sau agrava anumite simptome.
În prima etapă, vă recomand adoptarea acestei tehnici sub supravegherea atentă a unui antrenor personal pentru a evita accidentările sau situaţii neplăcute.
Jucătorului român de tenis, Victor Hănescu, i s-a făcut rău în timpul unui antrenament din cadrul turneului challenger de la Rennes, din Franţa.
Hănescu leşinat şi a căzut, lovindu-se la bărbie. În urma loviturii, el a sângerat puternic. Sportivul a fost dus de urgenţă la spital, unde medicii i-au închis rana. În perioada următoare, Hănescu va fi supus unor investigaţii amănunţite pentru a se stabili exact cauza incidentului.
Preşedintele Federaţiei Române de Tenis, George Cosac, spune ca în prezent, Hănescu se simte bine.
În primul tur al turneului de la Rennes, Victor Hănescu ar fi trebuit să joace cu Marius Copil, însă în urma abandonului competiţiei. Copil se va confrunta cu Sebastien Boltz.
Turneul este dotat cu premii în valoare de 85.000 de euro.
După ce a ajuns în premieră până în semifinalele US Open, constănțeanca Simona Halep se reface în perspectiva ultimelor turnee din acest an.
Sportiva noastră are un program destul de aglomerat, care cuprinde, turneele din China, de la Guangzhou, în perioada 21-27 septembrie, Wuhan, între 27 septembrie și 3 octombrie dar și Turneul Campioanelor de la Singapore, între 25 octombrie și 1 noiembrie.
Pentru a fi în formă la Turneul Campioanelor, Simona Halep a renunțat la turneul de la Beijing.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.