Antrenament comun al rezerviștilor din România și din Statele Unite la Sibiu
Publicat de Gabriel Stan, 10 august 2021, 13:09
Timp de o săptămână, la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu s-a întâmplat un antrenament comun al rezerviștilor din România și din Statele Unite.
Este o primă misiune la scară mare care a fost dedicată rezerviștilor voluntari din România, și aici o să aflați din subiectul săptămânii, din interviul pe care l-am realizat seara târziu, chiar în curtea Academiei Forțelor Terestre, despre formatul MILCOMP, o competiție militară organizată anual de Confederația Interaliată a Ofițerilor în Rezervă, cea mai mare organizație a ofițerilor în rezervă din lume.
Am vorbit cu președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă, cu generalul-locotenent în retragere Virgil Bălăceanu, și cu unul dintre ofițerii voluntari în rezervă, cu sublocotenentul Bogdan Jar.
O să aflați cât de grele au fost probele pe care ai noștri le-au trecut împreună cu americanii, un program care include și o serie de cursuri Combat LifeSaver, la care au fost predate și exersate elemente de îngrijire a leziunilor provocate prin luptă în câmpul tactic. Îți propun,
Cristian Dumitraşcu (realizator): Invitaţi la ‘Subiectul săptămânii’, generalul locotenent în retragere Virgil Bălăceanu şi sublocotenentul în rezervă voluntar Bogdan Jar.
Suntem în curtea Academiei Forţelor Terestre şi asta pentru că aici s-a organizat în premieră o acţiune foarte interesantă, un schimb de experienţă cu voluntarii rezervişti din SUA.
Virgil Bălăceanu: Ar trebui în primul rând să mulţumim gazdelor – Academiei Forţelor Terestre.
Ar trebui să apreciem implicarea Statului Major al Apărării, în baza aprobării ministrului apărării, a Statului Major al Forţelor Terestre, Statul Major al Forţelor Aeriene şi, nu în ultimul rând, Comandamentului Logistic Întrunit, care s-au implicat în realizarea acestui antrenament comun al rezerviştilor voluntari români cu rezervişti americani. Contextul este legat de faptul că asociaţia pe care o reprezin – sunt preşedinte al Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România (AORR) – important este că AORR este membră a Confederaţiei Interaliate a Ofiţerilor în Rezervă şi confederaţia are mai multe domenii de activitate, printre care şi MILCOMP – Military Competition, care în realitate este un pentatlon cu probe extrem de provocatoare.
Am putea spune că pentru prima dată în istoria Armatei Române, în Sibiu, la Academia Forţelor Terestre, a fost organizat un antrenament comun româno-american, în cadrul unui pentalon al rezerviştilor.
E vorba de trecerea pistei CISM – pe înţelesul tuturor este o pistă standard a Consiliului Internaţional al Sportului Militar, 500 de metri, 25 de obstacole, proba de înot: 50 de metri cu obstacole.
În aceeaşi zi, pentru că am avut deschiderea marţi, dar tot marţi, după vizita Academiei Forţelor Terestre, echipele au început probele şi, printre altele, au fost făcut şi pregătirea în acordarea primului ajutor.
Ziua următoare, miercuri, a fost dedicată tragerii – s-a tras cu pistol, cu pistolul mitralieră, s-a tras viteză şi precizie; am continuat, că au fost activităţi de pregătire în fiecare zi marţi şi miercuri, pentru acordarea primului ajutor.
Pentru militarii noştri – e vorba de Combat Lifesavers – joi am avut o probă foarte interesantă legată de traseul aplicativ 12 kilometri, 10 puncte de control, aruncarea grenadelor.
Vom avea de asemenea un marş montan, 11 kilometri. Pe timpul acestui marş vom avea încă două probe: determinarea distanţelor prin procedee expeditive şi citirea hărţii şi tot în teren muntos, împădurit.
Pentru că detaşamentul de aici şi-a luat ca nickname simbolul lupilor carpatici, vom oferi celor care au parcurs aceste probe simbolul, ecusonul ‘Lupilor Carpaţilor’ şi, sigur, cred că vom încheia acţiunea cu acel salut prin sloganul pe care tot rezerviştii voluntari l-au adoptat: „Vincit qui se vincit”, pentru că întotdeauna trebuie să înţelegem că nu putem învinge decât învingându-ne prin noi înşine şi cei care au fost prezenţi aici, de vârste diferite, grade diferite, joburi diferite în viaţa civilă au realizat o comunitate.
Antrenamentele trebuie să fie extrem de stricte. Fac apel la cei care vor să devină rezervişti voluntari pe funcţii de soldaţi sau gradaţi, rezervişti voluntari rezervişti, maiştri militari sau subofiţeri rezervişti voluntari să se adreseze Biroului de Informare Recrutare de la centrele militare judeţene sau zonale, pentru că suntem în plină campani de recrutare, campanie care se încheie pe 13 august, şi le putem promite celor care vor să vină alături de rezerviştii voluntari în Armata României că acţiunile legate de pregătirea lor, activităţile vor fi din ce în ce mai interesante şi vor presupune şi o minte bună, dar şi multă adrenalină, din punct de vedere al provocărilor fizice şi psiho-morale.
Cristian Dumitraşcu (realizator): Domnule general, mulţumesc. Aş vrea să îl întreb pe Bogdan Jar, aici de faţă, sublocotenent în rezervă, în primul rând care este jobul, aşa cum aţi spus, dumneavoastră, în viaţa civilă.
Bogdan Jar: De vreo trei ani sunt inginer la o multinaţională. Am fost manager de producţie aproximativ trei ani. Înainte de asta am fost plecat şi eu în străinătate, unde mi-am terminat studiile în turism management.
Cristian Dumitraşcu (realizator): Şi cum de aţi vrut să veniţi la armată, să faceţi pasul ăsta către statutul de ofiţer rezervist voluntar?
Bogdan Jar: Tatăl meu a fost cadru militar, probabil văzându-l de mic mi s-a înfiripat acest sentiment, această afinitate pentru armată.
Viața te poartă pe diferite drumuri și după ce m-am întors din străinătate am aflat de proiectul ăsta, era la început și mi s-a părut interesant, chiar mă bătea capul la un moment dat să intru în sistem, doar că deja vârsta era un pic înaintată, școlile au o cerință de vârstă mai mică și am zis, ok, hai că voi încerca să fac lucrul asta.
Cristian Dumitraşcu (realizator): Pentru că tot spuneți de vârstă, care dintre probe vi s-a părut cea mai grea din cele pe care le enumera președintele asociației?
Bogdan Jar: Greu de spus, pentru că într-adevăr toate probele sunt destul de grele. Nu pot să zic că am fost speriat de ele, dar pista CISM este una dintre cele mai tehnice probe care există, pista CISM și după aceea ar fi, din punctul meu de vedere, tragerea.
Cristian Dumitraşcu (realizator): Pista CISM, de fapt, este dovada abilităților multiple ale militarilor, așa cum ar trebui să arate ele, nu?
Bogdan Jar: Absolut.
Virgil Bălăceanu: Sunt abilitățile motrice, dar sunt și abilitățile psihice legate de curaj, de o stare de îndrăzneală chiar.
Ar fi așa o recomandare, cu cât mai mult posibil ar trebui să investim ca aceste piste CISM să fie în unitățile noastre, ar trebui să fie o probă pe care s-o treacă toți militarii în activitate și toți militarii rezerviști voluntari.
Sigur că, acolo unde există pista CISM în unități, ea este utilizată și reprezintă fără doar și poate o provocare.
Cristian Dumitraşcu (realizator): Vă mulțumesc și eu, domnilor. Subiectul săptămânii, dincolo de faptul că v-ați întâlnit aici cu cei mai buni, că așa ați spus, că au fost foarte buni americanii, subiectul săptămânii este și acela pe care le-ați amintit că în 13, ați spun, august…
Virgil Bălăceanu: … se închie campania de recrutare a tinerilor, băieți și fete, pentru categoria soldați gradați voluntari până la 50 de ani, pentru maiștri militari subofițeri, în mod deosebit dintre cei care au avut o carieră militară până la 55 de ani porțile birourilor informare-recrutare sunt deshise, îi așteptăm alături de noi, alături de viitorul corp al rezerviștilor militari din Armata României. Țara are nevoie de voi și din poziția de rezerviști voluntari.