2015 – Anul European pentru dezvoltare!
Publicat de Andrei Cretoiu, 27 iulie 2015, 10:10
2015 a fost desemnat la nivel comunitar ca fiind Anul European pentru dezvoltare. Așezate sub un motto sugestiv ”Lumea noastră, demnitatea noastră, viitorul nostru” – sute de acțiuni care au ca punct de plecare statele membre, deci și România, s-au îndreptat sau urmează să fie desfășurate pentru a acoperi mai multe paliere, toate cu relevanță la nivel global.
Un motiv pentru care 2015 înseamnă o agendă bogată în ceea ce privește dezvoltarea este și faptul că Obiectivele de Dezvoltare al Mileniului ajung la termenul limită și vor avea loc negocieri pentru agenda post-2015. Este vorba despre Declaraţia Mileniului, unica agendă globală în domeniul dezvoltării asupra căreia există un acord la cel mai înalt nivel între majoritatea statelor lumii.
Referitor la Anul European pentru Dezvoltare, la nivelul Uniunii, Comisia Europeană și celelalte instituții au propus pentru fiecare lună din 2015 o anumită temă. Spre exemplu luna iulie a fost rezervată evenimentelor cu trimitere către condiția copiilor și tineretului din lumea întreagă. Luna ce urmează, august, este destinată acțiunilor, ideilor legate de ajutorul umanitar.
Ca reper, Uniunea Europeană, alături de statele membre, reprezintă cel mai mare donator de ajutor din lume. În 2013, acestea au furnizat mai mult de jumătate din ajutorul public sau „asistența oficială pentru dezvoltare”, așa cum este definită de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. În 2013, ele au cheltuit împreună 56,5 de miliarde de euro pentru a ajuta țări din întreaga lume în lupta împotriva sărăciei.
Unele țări din UE au redus ajutorul pentru dezvoltare în timpul crizei economice, dar sumele totale pare să fie în creștere din nou deși, în general, se mențin sub nivelurile promise.
Fiecare stat membru al UE a prezentat un program de lucru privind Anul european pentru dezvoltare. Multe dintre activitățile incluse în programele respective sunt gestionate de organizații ale societății civile, universități, regiuni, orașe și alți parteneri.
În ceea ce privește România, Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de coordonator național al politicii de cooperare pentru dezvoltare, a desemnat Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare ca partener de implementare a planului național de lucru pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015. Într-o scurtă declarație de presă, Victor Negrescu, eurodeputat, a scos în evidență palierele unde România ar putea plusa când se vorbește despre dezvoltare, sprijin umanitar.
”Cred că se pot face mai multe în ceea ce constă politica europeană pentru dezvoltare. Suntem la început de drum, trebuie să ne atingem țintele în ceea ce înseamnă volumul financiar care este acordat dezvoltării, sprijinul real acordat cetățenilor care beneficiază de acest lucru și , mai ales, reducerea sărăciei la nivel mondial. Aici, cred că și România poate juca un rol important. Există în România, 5-6 programe de formare în cooperarea pentru dezvoltare a tinerilor din țara noastră și cred că, pe măsură ce vor trece anii , România va deveni un lider în ceea ce înseamnă cooperarea pentru dezvoltare la nivel european.”
De adăugat că Bugetul de asistență pentru dezvoltare pe anul 2015 al Ministerului Afacerilor Externe este în sumă totală de peste 10 milioane lei. Aproximativ 35% este destinat Republicii Moldova, alți beneficiari din state ca Georgia, Egipt, Tunisia, Libia, Ucraina și Afganistan. 10% din buget este destinat asistenței umanitare, fiind acordat pe măsura apariției unor necesități la nivel internațional.