Mierea de albine și beneficiile ei
Publicat de Camelia Teodosiu, 25 august 2022, 12:17 / actualizat: 26 august 2022, 14:39
Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu la cea de-a doua ediție a subiectului despre tainele stupului și beneficiile mierii de albine.
Acest dialog a fost realizat, ca și cel din ediția trecută, tot în cadrul Târgului de miere – Retezatul stupilor organizat de Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”.
Mierea, considerată unul dintre cele mai sanatoase produse alimentare, este utilizată, în multiple moduri, aproape în toată lumea, de mii de ani; la început în ritualuri religioase și ulterior a fost folosită în alimentație, în cosmetică și în medicina naturistă.
De această dată, îl avem invitat pe domnul Alexandru Mitruș, producător de miere din Turnu Măgurele, județul Teleorman care ne vorbește despre beneficiile mierii, despre tipurile de miere și despre munca de zi cu zi a albinelor pentru a o produce.
Ne mărturisește că are o mare experiență în domeniul apicol pe care inițial l-a testat ca un hobby.
Am aflat că mierea este produsă printr-un proces complex, care începe de la colectarea polenului și a manei de la flori și arbori. Albinele parcurg zilnic sute de kilometri pentru a aduce în stup aceste materii prime. Amestecate cu saliva albinei colectoare, dar și cu alte substanțe (enzime și aminoacizi), apoi trecute prin același proces de către alte albine, mierea devine din ce în ce mai vâscoasă.
Ulterior, mierea este depozitata in celulele fagurilor si lasata la aer o perioada, pentru ca apa sa se evapore. In final, aceste celule sunt inchise etans cu niste capacele de ceara.
Mierea poate fi de mai multe tipuri, în funcție de proveniență, de florile din care a fost adunat nectarul, cât și de modul de obținere.
După proveniență putem avea miere de flori și miere de mană.
- Mierea de flori numită si miere florală este facută de albine prin prelucrarea nectarului și a polenului din flori;
- Mierea de mană, denumită și miere extraflorală, sau miere de pădure, este făcută din alte substanțe ce provin din plante (seva de pe frunzele unor arbori precum pinul, molidul sau stejarul). Este mai închisă la culoare decât mierea de flori și, datorită beneficiilor sale, este considerată regina produselor din miere
După florile din care a fost adunat nectarul, cel mai frecvent, în țara noastră avem:
- Miere polifloră ;
- Miere de salcâm;
- Miere de tei;
- Miere de rapiță.
Dupa modul de extragere:
- Extragerea bucăților de fagure;
- Scursă liber din fagure;
- Extrasă prin centrifugare;
- Presarea fagurilor;
- Topirea fagurilor.
Mierea de albine este un produs foarte căutat, iar acest lucru îi determină pe unii producători să recurgă la diverse trucuri prin care pot obține mai multă miere. Există mai multe moduri prin care puritatea mierii este alterată.
Un aspect după care ne ghidăm adesea pentru a alege miere pură, 100% naturală, este cristalizarea mierii, fenomen cunoscut și sub numele de „zaharisire”. Este, într-adevăr, un aspect pe care î l poti urmări (mierea naturală de rapiță se zaharisește în câteva zile de la extracție), dar cristalizarea apare greu la unele tipuri de miere (cea de salcâm sau de mană) și nu putem aștepta atât de mult până să ne convingem că este naturală. Alte modalități de a testa mierea, pentru a ști dacă este pură, sunt:
Testul cu bula – când întoarcem borcanul, bula de aer care se formează în mierea naturală se mișcă lent și nu se sparge în alte bule mai mici, rămâne intactă;
Testul dizolvării în apă – mierea de albine pură se dizolvă mai greu în apă față de cea cu diverse adaosuri. Puneți puțină miere într-un pahar cu apă la temperatura camerei și observați în cât timp se dizolvă. Dacă durează câteva secunde, atunci este o miere contrafăcută.
Mierea este un aliment cu numeroase substanțe nutritive, iar acest lucru îl face potrivit pentru mai multe categorii de consumatori, de la copii până la persoane în vârstă. În plus, spre deosebire de zahărul rafinat, mierea este un îndulcitor natural, cu numeroase substanțe necesare bunei funcționări a organismului. O porție de 100 de grame de miere de albine conține circa 300 de calorii, plus :
- Carbohidrati – 82 g (fibre si zahar);
- Proteine – 0,3 g;
- Potasiu – 52 mg;
- Calciu – 6 mg;
- Magneziu – 2 mg;
- Vitamina C – 0,5 mg;
- Sodiu – 4 mg;
- Fier – 0,4 mg.
Faptul ca mierea de albine este un aliment sănătos nu este o noutate. Mulți dintre noi o consumăm cu lămâie când ne doare gâtul, o folosim pe post de îndulcitor mai sănătos decât zahărul rafinat sau o consumăm la micul dejun, pentru energia pe care ne-o furnizează pentru un start excelent al zilei.