Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Națională a României a fost marcată în toată țara prin ceremonii militare, cu depuneri de coroane de flori și defilări de trupe și tehnică militară. În Capitală, Ministerul Apărării Naționale a organizat la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol, o ceremonie în memoria eroilor români care au căzut pe câmpurile de luptă.
Cel mai așteptat moment al zilei a fost Parada Militară Națională din Piața Arcului de Triumf, unde au defilat peste 2.400 de militari și personal din Ministerele Apărării Naționale și Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor.
În blocul de paradă au fost și circa 250 de militari străini, din cadrul detașamentelor dislocate în țara noastră, precum și din țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.
Dispozitivul de tehnică militară a cuprins 130 de mijloace terestre și 40 de aeronave militare. Publicul prezent la Arcul de Triumf a putut vizita și standurile expoziționale organizate de structurile Sistemului Național de Apărare.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Peste 1.500 de militari și specialiștii din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și aproximativ 120 de mijloace tehnice, au participat la parada de Ziua Națională a României din acest an desfășurată în Capitală.
Primii care au trecut pe sub Arcul de Triumf au fost parașutiștii, care au purtat steagurile a 25 de structuri militare, cu experiență în misiunile din Afganistan, Irak sau Bosnia-Herțegovina.
Pentru prima dată, în România au fost prezenți și militarii Diviziei 101 Aeropurtate a Armatei Statelor Unite ale Americii, cunoscut sub numele de „Screaming Eagles”, specializați în misiuni contra terorismului.
Din blocul de tehnică militară prezent la paradă au făcut parte transportoare blindate Piranha 5, recent intrate în dotarea Forțelor Terestre, vehicule HUMVEE și lansatoare de rachete Patriot, dar și instalațiile HIMARS, aflate în dotarea Brigăzii 8 Rachete Operative de la Focșani, din 2021.
Partenerii NATO au fost și ei prezenți la paradă. Militarii francezi, polonezi și portughezi au defilat cu tehnica din dotare, iar avioanele și elicopterele nu au mai survolat decât la Timișoara, pentru că în toate celelalte garnizoane în care au fost organizate parade militare, condițiile meteo au fost nefavorabile.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Armata a dat onorul poporului român în toată țara, de Ziua Națională. În capitală, 1500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, militari din alte armate și 130 de mijloace tehnice au defilat la parada militară națională. Mii de persoane au urmărit trecerea detașamentelor pe sub Arcul de Triumf.
Dragoș: Dragoş. Mi s-a părut foarte frumos, mi-a plăcut foarte mult. Am văzut multe mașini și mulți soldați pe care nu i-am mai văzut până acum. Mi-a plăcut mult.
Aida: Aida. Armata mi-a plăcut foarte mult, marşul. Abia acum, la 25 de ani, am devenit patrioată. Am stat un an în Anglia și după aceea am apreciat România.
Toma Ion: Toma Ion. A fost bine organizată, cam scurtă, dar e bine că a fost și ne-a primit. Am participat cu drag. Ne bucurăm, am fost în fiecare an. Mă mândresc că sunt român. La mulți ani, România!
Spectatori: La mulţi ani, România, La mulţi ani, români!
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Tot în București, cu ocazia zilei Naționale a României, s-au depus coroane și jerbe de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol. La Alba Iulia, o ceremonie militară cu 550 de militari și personal din Ministerul Apărării și Ministerul Afacerilor Interne, mijloace tehnice terestre și aeronave militare, a avut loc pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. Festivități similare s-au desfășurat la Buzău, Brașov, Craiova, Cluj-Napoca, Iași, dar și în alte localități unde Armata Română are unități militare.
Cu mic cu mare, românii au ieșit la parada din acest an, de 1 Decembrie, fiind contorizate câteva mii de persoane care au asistat la acest eveniment măreț. Asta și din cauza pauzei din anul 2020, precedate de pandemia de Covid-19, cea care a stopat desfășurarea.
De ziua Națională a României, la 103 ani, bucureștenii au asistat la parada organizată la Arcul de Triumf.
Aproximativ 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, la care s-au alăturat militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice au fost la parada din acest an.
La final, oamenii au avut ocazia să se fotografieze cu militarii prezenți la expoziția de tehnică militară și au oferit câteva opinii în legătura cu parada organizată în acest an.
Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...
Andreea Popescu(realizator rubrică): Festivitățile din data de 20 iulie ocazionate de Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene se vor desfășura fără survolul aeronavelor militare, ca urmare a incidentului de zbor din data de joi, 15 iulie, în care a fost implicat elicopterul Armatei Statelor Unite ale Americii de tip Black Hawk.
În aceste condiții, s-au anulat toate zborurile de antrenament care erau planificate în această perioadă deasupra Bucureștiului, urmând ca la ceremonialul de miercuri, 21 iulie, de la Arcul de Triumf, ocazionat de încheierea misiunii Armatei României în Afganistan, să zboare doar avioane de tip C-130 Hercules și C-27 J Spartan.
Astăzi este Ziua Internațională a Conştientizării Autismului. Aceasta va fi marcată prin iluminarea faţadelor, în albastru, a unor clădiri simbol din Capitală şi evenimente de informare şi de strângere de fonduri.
Clădiri, din București, care îşi vor ilumina faţadele în albastru sunt Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti din Piaţa Lahovari, Sala Radio, Sky Tower, Globalworth Tower şi Globalworth Campus, Teatrul Excelsior şi Arcul de Triumf.
Asociaţia Help Autism, care susţine programe de terapie pentru 500 de copii, organizează, în această dimineaţă, Ziua Porţilor Deschise în toate centrele sale din Bucureşti şi Suceava. Cei interesați pot trăi o zi din viața unui copil cu autism.
La ora 12:00, copiii, părinții și vizitatorii vor înălța sute de baloane albastre, iar la orele 18:00 și 19:00, în complexul ParkLake, vor fi flashmob-uri care vor spune povestea copiilor cu autism si vor îndemna spectatorii să doneze pentru recuperarea lor.
Manifestări cu ocazia zilei de 2 aprilie vor avea loc şi în ţară.
A trecut vacanța, cei mai mulți dintre bucureșteni și-au reluat activitatea normală, la serviciu, la școală etc și traficul a revenit la valorile sale de vârf. Acum putem afla în ce măsură soluțiile de fluidizare gândite în birourile de la Primăria Capitalei, pasaje subterane și supraterane, se traduc în practică prin scurtarea timpului de parcurgere a unor artere foarte aglomerate, prin micșorarea cantității de combustibil consumate și prin scăderea poluării.
Pasajul rutier subteran de la Piața Presei a fost conceput pentru a facilita ieșirea și, mai ales, intrarea în București, la orele de vârf. Într-adevăr, ieri, în jurul orei 18:30, când sensul de intrare în oraș este foarte solicitat, în Piața Presei, traficul era foarte lejer. Binecunoscutul ambuteiaj dispăruse cu desăvârșire.
Numai că blocajul s-a mutat pe Șoseaua Kiseleff și la Arcul de Triumf. Coloane nesfârșite de mașini se înșiră, pe patru rânduri, din dreptul fostului sediu al Ministerului Culturii, până la intersecția Arcul de Triumf. Desigur, claxoanele răsună insistent iar nervii șoferilor sunt întinși la maximum.
Oare ce soluție va găsi Primăria Capitalei pentru aceste noi puncte nevralgice ale traficului bucureștean?
Parada de 1 Decembrie se va desfăşura în Piaţa Constituţiei, dacă nu vor fi făcute alte propuneri până la acel moment, a anunţat vineri primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
‘Noi, toţi factorii care sunt implicaţi, am discutat în principiu încă din momentul când am început lucrările la Arcul de Triumf că o vom ţine în Piaţa Constituţiei. Nu ştiu dacă au mai apărut idei pe parcurs, dar cred că aşa ar fi normal, ca să poată să se desfăşoare aceia care participă la paradă, mă refer la actorii principali – Armata şi celelalte instituţii‘, a spus Oprescu, cu prilejul verificării stadiului lucrărilor la pasajul Piaţa Presei Libere.
El a menţionat că vor fi făcute amenajări pentru o paradă decentă.
‘O să amenajăm acolo pentru public şi personalităţile instituţionale pentru a putea să ţinem o paradă decentă’, a afirmat edilul Capitalei.
Oprescu estima în luna iunie că reabilitarea Arcului de Triumf ar putea fi gata înainte de 1 decembrie 2015.
Lucrarea ‘Consolidare, reabilitare şi conservare Arcul de Triumf’ este finanţată din Programul Operaţional Regional 2007 – 2013.
Ideea existentei unui Arc de Triumf in Bucuresti a avut, vreme de 90 de ani, o existenta la fel de efemera ca si ideile politicienilor…
De la revolutionarii pasoptisti pana la 1 decembrie 1936, atunci cand a fost inaugurat acest Arc de triumf, pe care-l cunoastem, in Capitala au mai fost ridicate cinci alte arcuri de triumf, toate cu existenta temporara, toate dedicate punctual cate unui eveniment…
Revolutia de la 1848 a avut Arcul ei, Unirea Principatelor la fel in 1859, a fost de asemenea construit un alt Arc pentru defilarea de dupa obtinerea independentei din 1878…
Autoritatile au mai construit si in 1906 si in 1918 dupa Marea reintregire cate un Arc, dar de-abia dupa primul razboi mondial s-a luat decizia construirii unui monument cu caracter permanent.
Această prezentare necesită JavaScript.
Acel monument, proiectat de Petre Antonescu, si care trebuia sa comemoreze pentru totdeauna victoria României în Primul Razboi Mondial, a fost construit între 1918-1922, insa faptul ca a fost facut din materiale care nu rezistau nici macar în fata ploilor…
Arcul de Triumf al romanilor, Arcul de Reintregire, era facut din lemn acoperit cu ipsos…
Vreme de 13 ani Arcul a fost considerat o rusine a Micului Paris…monumentul care celebra existenta acestei tari era mai mult un monument al decaderii…
De-abia in 1935 un grup format din cei mai cunoscuti arhitecti romani si-a asumat sarcina proiectarii si constructiei sale in vreme ce populatia Bucurestiului a finantat cu cateva milioane de lei ridicarea monumentului.
Poate nu stiati, dar o curiozitate, impresionanta de altfel, este ca acest Arc de Triumf, al Unirii, a fost construit cu piatra adusa din toate regiunile istorice ale Romaniei…
Ceremonia inaugurarii a avut loc la 1 decembrie 1936, atunci când se împlineau 18 ani de la Unirea Transilvaniei cu România.
Dupa venirea la putere a comunistilor, Arcul de Triumf a fost „mutilat” prin scoaterea de pe partile laterale a celor doua texte ale proclamatiilor regelui Ferdinand catre tara, precum si efigiile familiei regale, pe care ei, comunistii, le-au inlocuit cu niste flori…
Arcul de Triumf ofera la cei 27 de metri înaltime ai sai o deschidere impresionanta pentru cei ce au norocul sa treaca vreodata, chiar si doar ca turisti, pe sub monumentala structura.
Machetele au fost executate de artisti plastici, iar pentru cioplirea marmurei de Ruschita, pe lânga sculptorii autohtoni, s-a apelat si la un numar de zece sculptori din Italia.
Arcul de Triumf este in acelasi timp si o destinatie turistica dar si un punct din care poti sa calatoresti foarte usor catre alte locuri interesante ale Bucurestiului, dupa cum ne explica si istoricul Adrian Majuru:
In aceasta perioada Arcul de Triumf este suspus unei interventii complexe, reparatie menita sa ii asigure stralucirea in urmatoarea suta de ani, dupa cum declara chiar cei ce lucreaza la monument.
Restaurarea si consolidarea Arcului de Triumf vizeaza reparatia capitala a terasei, a fatadei, si , ce este cel mai important desi nu se va vedea, Arcul de Triumf este consolidat seismic.
Echipa BucurestiFM a asistat la un episod special atunci cand a fost realizat acest material, momentul taierii unei parti a unuia dintre pilonii pe care se sprijina Arcul.
Cei ce lucreaza la Arc au lucrat sub nivelul pietei Arcului de Triumf, au dezgolit fundatia monumentului, au taiat pe rand cate un segment din pilonii de suport ai Arcului, operatiune urmata de betonarea si asigurarea astfel a unei rezistente seismice crescute.
Alaturi de Catedrala Încoronarii de la Alba Iulia, de Mausoleul de la Marasesti, de Crucea de pe muntele Caraiman si de Mausoleul din Parcul Carol, Arcul de Triumf este simbolul existentei acestei tari.
Arcul de Triumf spune o poveste inceputa acum o suta de ani…este povestea Romaniei noastre…
Referent științific:
Adrian Majuru, Istoric, Director al Muzeului Municipiului București
Foto:
Anca Chițoran
Vicențiu Andrei
Voice-over:
Andrei Purcărea
Reporter:
Cristina Toma
Data de 14 iulie 1789 marchează sfărşitul monarhiei si revoluţia franceza.
Un detaşament al Armatei Române va defila pe sub Arcul de Triumf din Paris, in cadrul paradei tradiţionale organizată pe bulevardul Champs-Elysees.
Pe 1 decembrie anul trecut, un detaşament de militari francezi a participat, la Bucureşti, la defilarea organizată de Ziua Naţională a României.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.