Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL (9-15 august, Sfântu Gheorghe, Delta Dunării) prezintă cu două zile înaintea premierei mondiale RESPECT, filmul consacrat reginei muzicii soul Aretha Franklin, având-o ca protagonistă pe Jennifer Hudson.
Proiecția va avea loc miercuri, 11 august, și va fi precedată de concertul „Luiza Zan sings Aretha Franklin”.
RESPECT, proiectat la ANONIMUL IIFF prin amabilitatea Forum Film, prezintă viaţa legendarei artiste Aretha Franklin, din copilărie până la perioada de glorie.
Aretha Franklin, care a murit în august 2018, la vârsta de 76 de ani, a participat iniţial activ la dezvoltarea proiectului. Artista se gândea încă de la finalul anilor 1980 la o adaptare cinematografică a cărţii biografice „Aretha: From These Roots”.
Laureată cu un premiu Oscar pentru rolul din „Dreamgirls” (2006), Jennifer Hudson (38 de ani) a fost aleasă de însăși Aretha Franklin pentru a-i juca rolul, cu puțin înainte de dispariția acesteia.
Semnat de Liesl Tommy, RESPECT îi include în distribuţie pe Forest Whitaker, Marlon Wayans, Audra McDonald, Marc Maron, Tituss Burgess, Saycon Sengbloh, Hailey Kilgore, Skye Dakota Turner, Tate Donovan şi Mary J. Blige.
Luiza Zan, una dintre cele mai cunoscute interprete de jazz din România, va susține un concert dedicat Arethei Franklin înainte de proiecția filmului, în Green Dolphin Camping miercuri, 11 august, de la ora 21:00.
Accesul la toate proiecțiile din cadrul festivalului este gratuit. Pentru proiecțiile care au loc în Complexul Cinema Green Village, accesul este condiționat de deţinerea unui bilet cu valoare 0, care asigură rezervarea locului la proiecție și care poate fi achiziționat de pe platforma Eventbook.ro cu 24 de ore înainte de începerea proiecțiilor, începând cu ora 11:00, inclusiv pentru prima zi de festival, 9 august. Comenzile sunt limitate la 4 bilete/adresă email.
Publicat de Cristina Ion,
30 septembrie 2017, 09:01
Nu mulţi ştiu că Ray Charles de România s-a născut la ţară, în Dăbulenii Doljului, într-o familie cu nouă copii, el fiind cel mai mic dintre fraţi. La 14 ani, Gil Dobrică şi-a luat soarta în propriile mâini şi a plecat la Craiova, la Şcoala de meserii, unde a devenit strungar. Colegii şi apropiaţii nu au putut să nu observe însă talentul muzical remarcabil al unui tânăr cumsecade, respectuos şi săritor, numai bun de pus la rană, după cum şi-l amintesc toţi cei care l-au cunoscut şi l-au preţuit.
Cariera artistică a olteanului cu timbru inconfundabil a început în Cenaclul Flacăra, acolo unde s-a remarcat prin interpretările sale extraordinare care se asemănau cu ale idolului său, marele cântăreţ american Ray Charles. Gil Dobrică a început, de la 17 ani, să cânte piese rock, blues şi soul, preluând piese din repertoriul unor mari artişti precum Aretha Franklin, Otis Redding, Little Richard, Jimi Hendrix, The Beatles sau Rolling Stones, fapt care i-a permis să câştige rapid o mare popularitate la nivel local, la început, apoi la nivel naţional. Chiar şi cea mai cunoscută şi mai iubită piesă a lui Gil Dobrică este preluată din repertoriul unui artist internaţional. “Hai acasă” fiind un cover după melodia “Country Roads” a lui John Denver, un cântec ce a devenit, în ultimii ani, un adevărat imn al românilor auto-exilaţi în Occident.
În 1996, Gil Dobrică a avut în sfârşit ocazia de a-l întâlni pe idolul său, Ray Charles, la Festivalul “Cerbul de Aur” de la Braşov. „Cea mai frumoasă zi din viaţa mea”, după cum avea să mărturisească artistul cu emoţie în glas. Gil Dobrică s-a stins din viaţă la 17 aprilie 2007, la vârsta de 61 de ani. Muzica lui rămâne însă, iar cântecul “Hai acasă” este şi acum la fel de iubit şi de ascultat precum în momentul în care era lansat de cel pe care Dumnezeu l-a găsit în Dăbulenii Doljului pentru a-l înzestra cu o voce absolut extraordinară.
Publicat de Bogdan Dragomir,
14 februarie 2017, 14:38 / actualizat: 22 iunie 2023, 9:37
Astăzi, la Radio România Regional – Muzica Unei Generaţii Perene – vă invit să aflăm amănunte biografice şi să ascultăm piese muzicale reprezentative ale îndrăgitului şi regretatului interpret de muzică uşoară – GIL DOBRICĂ!
A fost un solist vocal de muzică pop-rock, soul și rhythm and blues din România. A avut în repertoriu melodii proprii și preluări după piese celebre semnate Ray Charles (al cărui admirator declarat a fost) și alți artiști de gen, printre care John Denver, a cărui piesă intitulată „Country roads” („Drumuri de țară” – modificată în „Hai acasă”) a devenit cea mai cunoscută melodie din cariera lui Gil Dobrică.
Hai acasă (John Denver/Gil Dobrică), de pe albumul „Cântec pentru mama” interpret Gil Dobrică (C&P 1998 Electrecord RO).
S-a născut la țară, în comuna Dăbuleni, județul Dolj, într-o familie cu nouă copii, Gil fiind cel mai mic. La 14 ani și-a luat fratele cel mare și a plecat la Craiova, la școala de meserii, unde a devenit strungar. A colindat toată țara cu Cenaclul Flacăra și cu „Serbările Scânteii Tineretului“. Un coleg de muncă era un mare iubitor de „muzică neagră” și i-a insuflat viitorului solist pasiunea pentru Ray Charles, care a devenit în scurt timp idolul său. Gil a început să cânte piese rock și soul de la 17 ani: cânta pentru studenți, pe gratis, la Clubul Uzinei „7 noiembrie“ și îi detrona pe cei care cântau jazz, swing, foxtrot.
„Idilă sub clar de lună” (Bill Monroe/Gil Dobrică) de pe albumul „Cântec pentru mama” (C & P 1998 Electrecord RO).
În 1996 a avut ocazia de a-l întâlni pe idolul său Ray Charles, cu ocazia recitalului susţinut de acesta în cadrul Festivalului Internaţional „Cerbul de Aur” de la Braşov, „Cea mai frumoasă zi din viața mea”, după cum avea să mărturisească Gil.
„Discuţie în familie” (Ray Charles/Gil Dobrică) de pe albumul „Cântec pentru mama”, interpret Gil Dobrică (C & P 1998 Electrecord RO).
În ultimii ani de viață a colaborat cu trupa Nightlosers, cântând în deschiderea recitalurilor susţinute de această formaţie, în cluburile din București. A avut o scurtă apariție în clipul trupei, intitulat “Dragostea-i ca și o râie”.
Se stinge din viață la vârsta de 61 de ani, după o grea suferință. Încă din toamna anului 2006, cunoscutul cântareț suferea de gută cronică, de ciroză, dar și de pneumonie.
„Scrisoarea” (Boks Tob/Gil Dobrică) de pe albumul „Cântec pentru mama” interpret Gil Dobrică (C & P 1998 Electrecord RO).
A debutat în 1963, la Casa de cultură a Sindicatelor din Craiova. Activează în diferite trupe: 13 Carate, iar din 1967 cu formația Dacii. În anii 1970, Gil, la îndemnul unor prieteni de la Conservator, a lăsat Craiova pentru Capitală. A locuit în gazdă, banii nu-i ajungeau niciodată, Gil Dobrică a avut foarte puține apariții televizate. Primul pas important pentru Gil Dobrică în Bucureşti a fost când s-a angajat la barul Atlantic, la Athéné Palace, la Continental. Fiecare bar avea balet, orchestră, se cânta în limba engleză, pe viu (live), fără instrumente electronice. Tot în 1970 colaborează cu grupul Sfinx, iar doi ani mai târziu cu Roșu şi Negru. Apare în spectacole de muzică și poezie, la Teatrul Municipal „Lucia Sturza-Bulandra” (alături de Florian Pittiș, Ion Caramitru ș.a.). În 1979 i se oferă o apariție cinematografică în filmul „Nea Mărin miliardar”, în regia lui Sergiu Nicolaescu și debutează discografic cu „Hai acasă” pe disc EP de 45 de turații. Piesa este un cover după John Denver – „Take Me Home,Country Roads(1971).
„Un singur dor” (Ray Charles/Gil Dobrică) de pe albumul „Cântec pentru mama” interpret Gil Dobrică (C & P 1998 Electrecord RO).
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Publicat de Andrei Cretoiu,
16 aprilie 2015, 16:58 / actualizat: 7 iunie 2015, 16:43
Aşa cum şi-a obişnuit publicul, Big Band-ul Radio propune şi în luna aprilie o frumoasă seară de jazz la Sala Radio. Dacă în cadrul seriei de concerte lunare intitulate Jazz pe româneşte – evenimente dirijate de Ionel Tudor şi moderate de Florian Lungu, aţi avut ocazia de a asculta nume importante ale scenei muzicale autohtone, ca Jazzappella, Mike Godoroja, Florin Răducanu, Berti Barbera, Hanno Höfer, Cătălin Milea ş.a., în concertul programat duminică, 19 aprilie, ora 19:00, o veţi aplauda la Sala Radio pe Luiza Zan, una dintre cele mai exotice prezenţe în muzica românească a ultimilor ani.
Aprecierea de care se bucură Luiza Zan s-a concretizat prin mai multe distincţii importante în ţară şi în străinătate. Pe lângă numeroase premii la concursurile autohtone de jazz, una dintre cele mai mari realizări ale artistei este premiul al II-lea la Shure Jazz Voice Competition în cadrul Festivalului de Jazz din Montreux, Elveţia, cel mai vechi festival din Europa şi unul dintre cele mai aclamate din lume. În iulie 2004 a câştigat şi premiul I la festivalul Cerbul de Aur, secţiunea interpretare, alături de trupa Slang, iar în cadrul Galei premiilor de jazz (organizate în primăvara anului 2012) a primit distincţia Muzicianul anului 2011.
Repertoriul artistei se situează la interferenţa mai multor genuri: New jazz inspirat de Billie Holliday, Ella Fitzgerald, Kurt Elling, Dianne Reeves şi mai ales de Nat King Cole, Soul & funk inspirat de Aretha Franklin, Chakka Khan, Erykah Badu şi Hip hop & R&b inspirat de D‘Angelo, Angie Stone, Bilal. Luiza Zan a cântat alături de nume sonore ca Sorin Romanescu, Mircea Tiberian, Pedro Negrescu, Romeo Cosma, Alex Man, Abert Tajti, Liviu Butoi, Nicolas Simion, Arthur Balogh, Cătălin Milea, Sebastian Burneci, Vlad Popescu etc., precum şi cu Rick Condit, Dave Stamps, Petras Geniusas, Corrine Chapelle, Gyarfas Istvan, Berkes Balazs, Peter Sarik ş.a.
Luiza Zan s-a făcut remarcată şi în calitatea sa de compozitor. A creat muzică de film, pentru pelicule precum Carambol, Circul Vesel şi Maria (nominalizat la categoria „cel mai bun film documentar” la Festivalul de la Lucarno – 2013) şi a compus întreaga partitură a muzicii spectacolului de teatru Năpasta, în regia lui Radu Afrim, care se joacă pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, în care este şi protagonistă.
Între 2008 şi 2010 a fost profesor universitar asociat la catedra de jazz a Universităţii de Muzică Bucureşti, fiind primul profesor de jazz vocal din România.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.
Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia Radio România – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bd. Eroilor, Calea Plevnei, Bd. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.