Ascultă Radio România Regional Live

arta muzica

MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE

Publicat de Bogdan Dragomir, 10 februarie 2016, 10:29 / actualizat: 22 iunie 2023, 10:39

MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE Nr.10

Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost, sunt şi vor rămâne adevărate simboluri ale multor generaţii, prezentate în cadrul seriei de „portrete muzicale” de la noi şi de pretutindeni, din genuri muzicale diferite, cu selecţii de informaţii biografice şi muzică de bună calitate. Vă invităm să ne urmăriţi pe pagina noastră de internet, Radio România Regional (www.www.radioromaniaregional.ro), acolo unde veţi putea să ascultaţi în fiecare săptămână cele mai frumoase melodii… „de ieri, de azi, de mâine!”.

Pentru perioada 8 – 14.02.2016, vă invit să aflăm amănunte biografice şi să ascultăm piese muzicale reprezentative ale soliştilor aleşi dintre personalităţile muzical-artistice aniversate sau comemorate – GIL DOBRICĂ (N. 14.02.1946) şi WHITNEY HOUSTON (D. 11.02.2012).

Gil Dobrică (n. 14 februarie 1946, com. Dăbuleni; d.14 aprilie 2007, Craiova).

A fost un solist vocal de muzică pop-rocksoul și rhythm and blues  din  România. A avut în repertoriu melodii proprii și preluări după piese celebre semnate Ray Charles (al cărui admirator declarat a fost) și alți artiști de gen, printre care John Denver, a cărui piesă intitulată „Country roads” („Drumuri de țară” – modificată în „Hai acasă”) a devenit cea mai cunoscută melodie din cariera lui Gil Dobrică.

Hai acasă (John Denver/Gil Dobrică), de pe albumul „Cântec pentru mama” interpret Gil Dobrică, C&P 1998 Electrecord RO.

S-a născut la țară, în comuna Dăbuleni, județul Dolj, într-o familie cu nouă copii, Gil fiind cel mai mic. La 14 ani și-a luat fratele cel mare și a plecat la Craiova, la școala de meserii, unde a devenit strungar. A colindat toată țara cu Cenaclul Flacăra și cu „Serbările Scânteii Tineretului“. Un coleg de muncă era un mare iubitor de muzică neagră și i-a insuflat viitorului solist pasiunea pentru Ray Charles, care a devenit în scurt timp idolul său. Gil a început să cânte piese rock  și soul de la 17 ani: cânta pentru studenți, pe gratis, la  Clubul Uzinei „7 noiembrie“ și îi detrona pe cei care cântau jazzswing, foxtrot.

„Idilă sub clar de lună” (Bill Monroe/Gil Dobrică) de pe albumul „Cântec pentru mama”, C & P 1998 Electrecord RO.

Cînta piese din repertoriul unor artiști precum Aretha FranklinOtis ReddingArthur ConleyLittle RichardHendrixBeatlesRolling Stones, fapt care i-a permis să se bucure de o mare popularitate.

În 1996 a avut ocazia de a-l întâlni pe idolul său, Ray Charles, la Cerbul de Aur. „Cea mai frumoasă zi din viața mea”, după cum avea să mărturisească Gil.

„Discuţie în familie” (Ray Charles/Gil Dobrică) de pe albumul „Cântec pentru mama”, interpret Gil Dobrică. C & P 1998 Electrecord RO.

În ultimii ani de viață a colaborat cu trupa Nightlosers, cântând în deschiderea acesteia, în clubul Fire din București. A avut o scurtă apariție în clipul trupei,  “Dragostea-i ca și o râie”.

Se stinge din viață la vârsta de 61 de ani, după o grea suferință. Încă din toamna anului 2006, cunoscutul cântareț suferea de  gută cronică, de ciroză, dar și de pneumonie.

„Scrisoarea” (Boks Tob/Gil Dobrică) de pe albumul „Cântec pentru mama” interpret Gil Dobrică, C & P 1998 Electrecord RO.

A debutat în 1963, la Casa de cultură a Sindicatelor din Craiova. Activează în diferite trupe: 13 Carate, iar din 1967 cu formația Dacii. În anii 1970, Gil, la îndemnul unor prieteni de la Conservator, a lăsat Craiova pentru Capitală. A locuit în gazdă, banii nu-i ajungeau niciodată, Gil Dobrică a avut foarte puține apariții televizate. Primul pas important pentru Dobrică în Bucureşti a fost când s-a angajat la barul Atlantic, la Athéné Palace, la Continental. Fiecare bar avea balet, orchestră, se cânta în engleză, pe viu, fără instrumente electronice. Tot în 1970 colaborează cu grupul Sfinx, iar doi ani mai târziu cu Roșu şi Negru. Apare în spectacole de muzică și poezie, la Teatrul Municipal „Lucia Sturza-Bulandra” (alături de Florian PittișIon Caramitru ș.a.). În 1979 i se oferă o apariție cinematografică în filmul „Nea Mărin miliardar”, în regia lui Sergiu Nicolaescu și debutează discografic cu „Hai acasă” pe disc EP de 45 de turații. Piesa este un cover dupa John Denver – „Take Me Home, Country Roads”  (1971).

„Un singur dor” (Ray Charles/Gil Dobrică) de pe albumul „Cântec pentru mama” interpret Gil Dobrică. C & P 1998 Electrecord RO.

Adaptări după Ray CharlesPercy SledgeThe Top Box (The Letter – Scrisoarea) sau celebrele sale cover-uri : „Rugă pentru parinți” și „Ordinea de zi”, sunt mari succese în perioada respectivă. În anii 1980, casa de discuri Electrecord îi editeaza solistului un single și trei LP-uri, o parte dintre acestea fiind recent reeditate pe CD.

Discografie:

Hai acasă (1979 Single EP – Electrecord)

Dă-mi o șansă (1982 LP – Electrecord)

Give Chance To Me (1983 LP – Electrecord)

Gil Dobrică (album) (1988 LP – Electrecord)

Cântec pentru mama (1999 CD – Electrecord)

Hai acasă (2003 CD – Electrecord)(John Denver cover)

(Sursa: www.wikipedia.org)

 

*****

Whitney Houston (n. 9 august  1963Newark, New Jersey, d. 11 februarie 2012Beverly Hills, California) a fost o cântăreață, manechin, actriță și producătoare americană. În 2009,  Guinness World Records a menționat-o ca fiind cea mai premiată femeie din toate timpurile. Lista ei de premii  include două Premii Emmy, șase  Premii Grammy, 30 Billboard Music Award și 22 de American Music Award, având în total 415 premii primite de-a lungul carierei până în anul 2010. Houston a fost de asemenea una dintre cele mai bine vândute artiste din lume, vânzând peste 170 de milioane de albume, single-uri și videoclipuri. 

 

Inspirată de cântăreții de soul din familia ei, inclusiv mama ei Cissy Houston, verișoarele Dionne Warwick  și Dee Dee Warwick și nașa ei Aretha Franklin, Houston a început să cânte muzică gospel la corul bisericii din New Jersey la 11 ani. După ce a început să cânte alături de mama ei în cluburi de noapte, în zona orașului New York, a fost descoperită de către șeful Arista RecordsClive Davis. Houston a lansat șapte albume de studio și trei albume coloane sonore de film, toate având certificare diamant, multi-platină, platină sau aur.

„I Wanna Dance With Somebody” (George Merrill/Shannon Rubicam), de pe albumul „Whitney”, interpretat de Whitney Houston. C&P 1987 ARISTA.

Houston a fost singura artistă care a avut șapte hituri consecutive pe locul unu în Billboard Hot 100 („Saving All My Love for You”, „How Will I Know”, „Greatest Love of All”, „I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me)”, „Didn’t We Almost Have It All”, „So Emotional” și „Where Do Broken Hearts Go”). Ea a fost al doilea artist după Elton John și singura artistă care a avut două premii numărul unu Album Billboard 200  (fostul „Top Pop Album”), în topurile de final de an Billboard Year-End. Albumul de debut al lui Houston,  Whitney Houston a devenit cel mai bine vândut album al unei artiste femei la acea vreme. Albumul a fost numit de către Rolling Stone cel mai bun din 1986 și a fost clasat pe locul 254 în clasamentul 500 Greatest Albums of All Time realizat de aceeași revistă. Al doilea album de studio,Whitney (1987) a devenit primul album al unei artiste care a debutat pe locul unu în clasamentul albumelor Billboard 200. Aparițiile pe MTV și videoclipul „How Will I Know” le-a influențat pe multe artiste de culoare să îi calce pe urme.

„I Will Always Love You” (Dolly Parton) de pe albumul „The Bodyguard: Original Soundtrack Album”, interpretat de Whitney Houston. C&P 1992 ARISTA.

Primul rol al lui Houston a fost în filmul, The Bodyguard (1992). Coloana sonoră inițială a filmului a câștigat Premiul Grammy pentru albumul anului. Single-ul principal, „I Will Always Love You”, a devenit cel mai bine vândut disc single din istoria muzicii al unei artiste în întreaga lume. Cu albumul, Houston a devenit prima artistă (solo sau grup, bărbat sau femeie), care a vândut mai mult de un milion de exemplare ale unui album într-o perioadă de o săptămână. Prin realizarea acestui album, Whitney Houston devine singura femeie din top 10, pe lista celor mai bine vândute albume din toate timpurile, ocupând locul patru.

„One Moment in Time” (Albert Hammond/John Bettis), de pe albumul „1988 The Summer Olympics Album: One Moment In Time”, interpretat de Whitney Houston. C&P 1988 ARISTA.

Houston a continuat să apară în filme și să contribuie la realizarea coloanelor sonore, inclusiv filmele Waiting to Exhale  (1995) și The Preacher’s Wife  (1996). Discul single The Preacher’s Wife a devenit cel mai bine vândut disc single gospel din istorie. La trei ani după lansarea celui de-al patrulea album de studio, My Love Is Your Love (1998) și-a reînoit contractul cu Arista Records. Și-a lansat cel de-al cincilea album de studio  Just Whitney în 2002 și albumul One Wish: The Holiday Album  cu temă de Crăciun în 2003. În 2009, Houston și-a lansat cel de-al șaptelea album de studio, I Look to You.

„I Have Nothing” (David Foster/Linda Thompson), de pe albumul „The Bodyguard: Original Soundtrack Album”, interpretat de Whitney Houston. C&P 1992 ARISTA.

Pe 11 februarie 2012, a murit din cauze necunoscute la Beverly Hilton Hotel  în Beverly Hills, California. Rapoartele toxicologice ulterioare au arătat că ea a murit accidental în cadă din cauza efectelor consumului cronic de cocaină și a bolii de inimă.

„Could I Have This Kiss Forever” (Diane Warren) de pe albumul „Whitney – The Greatest Hits” interpretat de Enrique Iglesias & Whitney Houston. C&P 2000 ARISTA.

 

La finalul portretului muzical-artistic, vom menţiona şi alte date de referinţă (aniversări sau comemorări) ale agendei muzicale a săptămânii 8 – 14 februarie:

08-02-1961    S-a născut Vince Neil din grupul Motley Crue. (1988 UK No.23 single ‘You’re All I Need’ & 1989 US No.1 album ‘Dr Feelgood’).

08-02-1977    S-a născut basistul grupului Linkin Park, Dave ‘Phoenix’ Ferrel. (2002 US No.2 & UK No.4 single ‘In The End’, 2002 US No.2 & 2001 UK No.4 album ‘Hybrid Theory’).

08-02-1980    S-a născut chitaristul grupului Jet, Cameron Muncey . (2003 australian No.1 & UK No.14 album ‘Get Born’).

08-02-1990    S-a sinucis interpretul Del Shannon. (1961 UK and US No.1 single ‘Runaway’, plus 9 US and 12 other UK Top 40 singles).

09-02-1939    S-a născut interpretul american Barry Mann. Printre hiturile sale din anii ’60 se numără Saturday Night At The Movies’, ‘You’ve Lost That Loving Feeling’, ‘Walking In The Rain’. In 1961 a fost US No.7 cu solo single ‘Who Put The Bomp, In The Bomp, Bomp, Bomp.’

09-02-1942    S-a născut în Brooklyn Carole King (Carole Klein), interpretă şi compozitoare americană. În 1970 albumul Tapestry a fost US No.1 şi s-a vândut în peste 15 milioane de copii. În 1971 a primit premiul Grammy, It’s Too Late / I Feel the Earth Move s-a menţinut în 1971 timp de 52 săptămâni pe primul loc în topul american.

09-02-1951    S-a născut Dennis Thomas din grupul Kool & The Gang.

09-02-1952    Se naşte chitaristul Florin Ochescu.

09-02-1960    S-a născut britanicul Holly Johnson, vocal cu Frankie Goes To Hollywood şi bas cu Big In Japan.

09-02-1981    Bill Halley a fost găsit mort în pat, la domiciliul din Harlington. Cauza morţii – infarct. În decursul carierei a vândut peste 60 de milioane de discuri.

10-02-1962    S-a născut Cliff Burton, basistul grupului Metallica. A murit în accidentul auto din 27 septembrie 1987, cu autobuzul grupului, între Stockholm şi Copenhaga, pe când Metallica se afla în turneu.

10-02-1997    Moare în vârstă de 47 de ani, în urma unor complicaţii la ficat şi rinichi, Brian Connolly, membru al grupului de glam-rock al anilor ’70.

10-02-1975    Moare în vârstă de 28 de ani, bolnav de pneumonie, basistul grupului Iggy Pop, Dave Alexander.

10-02-1937    S-a născut în Asheville, Crolina de Nord, interpreta americană Roberta Flack. Printre succesele sale se numără 1972 US No.1 single ‘The First Time Ever I Saw Your Face‘, şi 1973 US No.1 & UK No.6 single ‘Killing Me Softly With His Song’), Grammy în 1974, Record Of The Year.

09-02-1963    S-a născut Dave Rotheray, chitară, The Beautiful South, (1990 UK No.1 single ‘A Little Time’ plus over 15 other UK Top 40 singles).

11-02-1935    Se naşte în Norfolk Gene Vincent, pe numele real Vincent Eugene Craddock. Cel mai mare hit al său a fost Be Bop A Lula intrat în Top Ten. A decedat la 12 octombrie 1971.

11-02-1941    S-a născut interpretul brazilian Sergio Mendez.

11-02-1953    S-a născut Neil Henderson din grupul Middle Of The Road.

11-02-1953    S-a născut Alan Rubin din grupul Blues Brothers.

11-02-1962    S-a născut în Kennett, Sheryl Crow.

11-02-1974    S-a născut D’Angelo, pe numele real Michael Archer.

11-02-1977    S-a născut Mike Shinoda , chitară şi voce în grupul Linkin Park.

11-02-1979    S-a născut în McComb, Mississippi interpreta Brandy (Brandy Norwood)

11-02-1981    S-a născut Kelly Rowland din grupul Destiny’s Child.

12-02-1939   Se naşte la Chicago, Ilinois, Ray Manzarek, clape în The Doors. (1967 US No.1 & UK No.9 single ‘Light My Fire’ & 1971 single ‘Riders On The Storm’).

12-02-1950    Se naşte la Londra Steve Hackett, chitarist în Genesis în perioada decembrie 1970 – octombrie 1977, părăsind grupul pentru o carieră solo.

12-02-1968    S-a născut Chynna Phillips din grupul Wilson Phillips, din părinţii John şi Michelle Phillips din grupul the Mamas & the Papas.

12-02-1978    Se naşte la Londra Stephen Velasquez Hernandez, membru al grupului Awesome.

13-02-1920    S-a născut compozitorul Boudleaux Bryant, ale cărui hituri, scrise împreună cu soţia sa Felice, se numără piesele grupului The Everly Brothers, ‘Bye Bye Love’, ‘All I Have To Do Is Dream’ şi ‘Wake Up Little Susie’ . Dar şi ‘Raining In My Heart’, scris pentru Buddy Holly. Bryant a murit la 25 iunie 1987.

13-02-1944    S-a născut Peter Tork, vocal, bas şi clape în grupul Monkees.

13-02-1950    Se naşte Mihai Cernea de la Sfinx Experience.

13-02-1950    Se naşte la Surrey, Londra, Anglia, Peter Gabriel. Membru al grupului Genesis în perioada 1966-1975, trece la cariera solistică, cel mai mare hit al său fiind Sledgehammer. (1986 US No.1 & UK No.4 single ‘Sledgehammer’ from the 1986 UK No.1 & US No.2 album ‘So’).

13-02-1952    S-a născut basistul grupului Foreigner, Ed Gagliardi.

13-02-1956    S-a născut Peter Hook, vocal şi bas în grupurile Joy Division, New Order, Revenge, Monaco.

13-02-1966    S-a născut Freedom Williams din grupul C & C Music Factory (1991UK No.4 single ‘Things That Make You Go Hmmm…, 1991 US No.1 single ‘Gonna Make You Sweat’).

13-02-1967   Se naşte chitaristul Arik Marshall din grupul Red Hot Chily Peppers.

13-02-1974   Se naşte la Stoke On Trent, Robbie Williams (Robert Peter Williams). Fost component al grupului Take That părăseşte formaţia în iulie 1995 şi debutează solo alături de grupul Oasis, pe noul album al acestora -„Morning Glory”. Specialiştii sunt de părere ca ambele părţi au de câştigat din această colaborare. Oasis dă lovitura, punând mâna pe un tip celebru ca Robbie, iar el are de câştigat cântând cu o trupă atât de valoroasă.

13-02-1983    S-a născut Sorana Darclee Mohamad din grupul A.S.I.A.

13-02-1993    A murit Patrick Waite, membru fondator al grupului Musical Youth.

13-02-1993    Whitney Houston staţionează 13 săptămâni pe primul loc în Billboard Hot 100 cu extrasul de pe coloana sonoră a filmului The Bodyguard – I Will Always Love You”.  

13-02-2002    Moare, biolnav de diabet, interpretul country şi compozitorul Waylon Jennings.

14-02-1945    S-a născut chitaristul grupului The Animals, Vic Briggs.

14-02-1947    S-a născut compozitorul şi interpretul Tim Buckely, decedat la 29 iunie 1975, la numai 28 de ani, din cauza unei supradoze.

14-02-1950    S-a născut chitaristul grupului Heart Roger Fisher.

14-02-1959    S-a născut interpretul de rap Ice-T, pe numele real Tracy Morrow.

14-02-1972    S-a născut la Landstuhl, Germania, Rob Thomas, componentul grupului Matchbox 20.

14-02-1976   Se naşte George Nathan, component al grupului Osmond Boys

14-02-2002    Moare de leucemie, bateristul grupului de glam-rock Sweet, Mick Tucker.

*****

Ne reîntâlnim şi săptămâna viitoare cu alţi interpreţi de valoare aniversaţi sau comemoraţi, însă până atunci vă doresc tuturor multă sănătate şi audiţie plăcută pe frecvenţele Radio România Regional!

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

(Rubrica este realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR, Wikipedia.org, şi cu materiale jurnalistice din arhiva personală. Piesele muzicale în format audio sunt selectate de pe albumele Gil Dobrică – „Cântec pentru mama”, realizat de Casa de Discuri ELECTRECORD EDC 295 – C&P 1998, şi Whitney Houston – „Whitney”-1987, „The Bodyguard: Original Soundtrack Album”-1992, „1988 Summer Olympics Album: One Moment In Time”-1988, „Whitney-The Greatest Hits”-2000, toate albumele au C & P ARISTA RECORDS, 1987-2000).

DSC_0057 Maria Stratulat la Festiv. Soul Music Art Bârlad 2024.1100 (foto Bogdan Dragomir)
Emisiuni/Rubrici miercuri, 28 august 2024, 14:26

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!

  Bun regăsit tuturor! Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!
Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Emisiuni/Rubrici luni, 5 august 2024, 12:18

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!

    „Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!
Emisiuni/Rubrici marți, 9 iulie 2024, 11:46

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

  Bun regăsit tuturor!     În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație,...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!
DSC_0008 Foto Concurs Flori de Mai 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Emisiuni/Rubrici marți, 11 iunie 2024, 10:45

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!

  Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Emisiuni/Rubrici vineri, 31 mai 2024, 10:11

Nicu ALIFANTIS 70! ”Mi-a plăcut al dracului de tare ceea ce fac!” – La mulți ani, Nicu!

    Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost,...

Nicu ALIFANTIS 70! ”Mi-a plăcut al dracului de tare ceea ce fac!” – La mulți ani, Nicu!
Emisiuni/Rubrici duminică, 12 mai 2024, 16:26

Portrete muzicale – ZSOLT KERESTELY 90! La mulți ani, Maestre!

    Bun găsit tuturor, aici la Radio România Regional! Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să ascultaţi o nouă ediţie a rubricii...

Portrete muzicale – ZSOLT KERESTELY 90! La mulți ani, Maestre!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 17 aprilie 2024, 12:45

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la ART MUSIC FESTIVAL 2024 – Adelina Maria NEDELCU!

  Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la ART MUSIC FESTIVAL 2024 – Adelina Maria NEDELCU!
Emisiuni/Rubrici joi, 11 aprilie 2024, 13:02

Fonoteca melomanului – In memoriam TEO PETER (Compact)!

    Bună ziua dragi ascultători! Sunteţi pe frecvenţele Radio România Regional, sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să ascultați o...

Fonoteca melomanului – In memoriam TEO PETER (Compact)!