Misiuni internaționale
Publicat de Gabriel Stan, 10 ianuarie 2022, 12:32 / actualizat: 17 ianuarie 2022, 17:21
Teodora Mazere (realizator rubrică): La două luni şi jumătate de la începerea misiunii în Polonia, artileriștii antiaerieni din cadrul Rotaţiei a X-a se pregătesc intense pentru exercițiile din acest an. Au încheiat anul 2021 printr-un marș de 15 km, iar luna ianuarie le aduce noi provocări la care vor răspunde alături de partenerii americani, britanici, polonezi și croați.
Diana Aioanei: Sunt locotenent Diana Aioanei, ofiţerul de informare și relații publice a Detașamentului de apărare antiaeriană „Gheparzii de fier”.
Exercițiile desfășurate pe timpul misiunii au rolul de a îmbunătății și menține nivelul de pregătire al militarilor români pentru ca aceștia să își poată îndeplinit cu succes sarcinile ce le revin în cadrul grupului de luptă.
Suntem dornici să ne reluăm activitatea, suntem pregătiți să participăm la exerciții, deoarece ne putem îmbunătăți nivelul de cooperare împreună cu aliații.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Polonia ajungem în Kosovo, acolo unde din 1999, NATO desfășoară operația de menținere a păcii KFOR. În implementarea obiectivului de asigurare a unui mediu de securitate sigur și stabil, precum și a libertății de mișcare în Kosovo, un rol important îl joacă radioul.
Cel mai rapid mijloc de comunicare, radioul KFOR promovează acțiunile desfășurate în sprijinul populației civile și în același timp, încurajează menținerea bunelor relații între membrii diverselor comunități etnice din Kosovo. Plutonierul major Daniel Pleșa, subofițer în cadrul comandamentului KFOR:
Daniel Pleșa: Zi de zi, Radio KFOR oferă publicului din Kosovo muzică locală și internațională, știri care exclud partea politică, organizând concursuri cu premii, cu scopul de a fideliza audienţa. Printre emisiunile mele se numără și verificarea prevenției radio în diferite zone din Kosovo și oferirea unui feedback din partea ascultătorilor cu privire la conținuturile disponibile pe post.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Balcani ajungem în apropierea Ecuatorului, mai precis, în Sudanul de Sud, acolo unde șapte militari români participă la misiunea UNMISS, care are ca obiectiv asigurarea sprijinului pentru procesul de pace și consolidarea pe termen lung a statului de drept și a dezvoltării economice.
Libertatea de mișcare a patrulelor integrate în zona de responsabilitate s-a îmbunătățit, dar încă mai sunt raportate situații sporadice de refuz al accesului patrulelor la punctele de control. Din Sudanul de Sud, colonelul Dan Ruja:
Dan Ruja: A fost stabilit nivelul de securitate dacă este necesar sau nu ‘force protection’. Ajungem acolo şi în primul moment, aceasta este regula, trebuie să întâlneşti şeful din zona respectivă. Asistentul de limbă traduce din engleză ceea ce spun eu în engleză în limba lor, care e un amestec de limbă arabă, dar ei au şi alte dialecte pentru care interpretul respectiv trebuie să fie pregătit.