MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE
Publicat de Bogdan Dragomir, 18 februarie 2016, 10:09 / actualizat: 22 iunie 2023, 10:38
MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE Nr.11
Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost, sunt şi vor rămâne adevărate simboluri ale multor generaţii, prezentate în cadrul seriei de „portrete muzicale” de la noi şi de pretutindeni, din genuri muzicale diferite, cu selecţii de informaţii biografice şi muzică de bună calitate. Vă invităm să ne urmăriţi pe pagina noastră de internet, Radio România Regional (www.www.radioromaniaregional.ro), acolo unde veţi putea să ascultaţi în fiecare săptămână cele mai frumoase melodii… „de ieri, de azi, de mâine!”.
În perioada 15 – 21.02.2016, vă invit să aflăm amănunte biografice şi să ascultăm piese muzicale reprezentative ale soliştilor aleşi dintre personalităţile muzical-artistice aniversate sau comemorate – IOANA RADU şi NAT KING COLE!
Ioana Radu (n.17 februarie1917, Bucureşti – d. 18 septembrie 1990, Bucureşti). Cântăreaţă de muzică populară şi romanţe. A fost sora cântăreței Mia Braia și a doua femeie motociclist din România.
Biografie: Pe numele adevărat Eugenia (Jana) Braia, copilărește în Craiova, unde era stabilită familia artistei. De la lăutarii cârciumei tatălui său, Constantin Braia („La ieftenirea traiului”) – Ion al lui Țache, Gheorghe al lui Gâgă, Limbă – culege și învață primele cântece populare și lăutărești. Studiază la Liceul „Elena Cuza” din Craiova, unde profesoara de muzică, Elena Simionescu, îi cultivă dragostea pentru cântecul lăutăresc și mai ales pentru romanță. După un periplu la Calafat și Corabia, în 1936, din cauza situației financiare precare, și-a părăsit soțul – compozitorul și profesorul de muzică Romeo Rădescu – stabilindu-se la București.
„Tudorito, nene!” de pe albumul IOANA RADU – Volume 1, interpretat de Ioana Radu. C&P Electrecord 1995.
Debut : În ianuarie 1936 sosește în București. Aici, se înscrie, cu ajutorul cântărețului Petre Alexandru (soțul Miei Braia), la un concurs de muzică popular organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, care a durat trei luni și la care erau înscriși 800 de candidați. La acest concurs s-a prezentat cu cântecele „În pădure la Stroești” și „Dorule și-o boală grea”. Au fost admise doar Eugenia Braia și Eugenia Nedelea (Rodica Bujor). Comisia, condusă de Theodor Rogalski, era alcătuită din soprana Valentina Crețoiu, tenorul Aurel Alexandrescu (amândoi prim soliști ai Operei), Alfred Pagoni, Grigoraș Dinicu, compozitorii Alfred Alessandrescu și Ion Filionescu (pianistul lui George Enescu), cel care i-a ales pseudonimul artistic – Ioana Radu. Cântă prima oară la Radio pe 30 aprilie 1939, într-un program de muzică ușoară cu Petre Alexandru și Mia Braia, cu numele Jana Radu și acompaniată de Ansamblul „Serenada” condus de Sandu Marian. Melodiile pe care le-a interpretat au fost „Pădure și iar pădure”, „De cine dorul se leagă” și „Dorule”. Debutul radiofonic real, cu pseudonimul ales de Ion Filionescu, s-a desfășurat în 29 octombrie 1939, în cadrul căruia a prezentat un buchet de melodii populare („Dorule și-o boală grea”, „Când o fi la moartea mea”, „Am iubit și-am să iubesc”, „Mă suii pe dealul Cernei”, „La Ciolpan, la crucea’naltă”, „Foaie verde ca cicoarea”) în acompaniamentul orchestrei Vasile Julea.
„Leliţă, Ioană!” de pe albumul IOANA RADU – Volume 1, interpretat de Ioana Radu. C&P Electrecord 1995.
Carieră: După război, și-a continuat activitatea concertistică la Radiodifuziunea Roâmnă, la Teatrul de Estradă „Constantin Tănase” (unde cânta și Maria Tănase), la Circul de Stat și la Orchestra de muzică populară „Barbu Lăutaru” din București. În 1947, cântă împreună cu Maria Tănase, Rodica Bujor, Ion Luican, Petre Gusti și Nicu Stoenescu, la sărbătorirea a 40 de ani de carieră a compozitorului Grigoraș Dinicu, la Ateneul Român, având drept acompaniament Orchestra „Barbu Lăutaru” dirijată de Victor Predescu.
„La umbra nucului batrân” de pe albumul IOANA RADU – Volume 2, interpretat de Ioana Radu. C&P Electrecord 1995.
A participat la mai multe ediții ale Festivalului național de romanțe „Crizantema de Aur”, de la Târgoviște, și a făcut parte din juriul Festivalului-concurs „Maria Tănase” de la Craiova încă de la prima ediție (1969).
„Aş vrea iar anii tinereţii” (H. Mălineanu/H. Negrin) de pe albumul IOANA RADU – Volume 1, interpretat de Ioana Radu. C&P Electrecord 1995.
Considerată cea mai importantă cântăreaţă de romanţe, a interpretat o serie de piese compuse special pentru ea: Am început să-mbătrânesc, Aş vrea iar anii tinereţii (Henry Mălineanu), Mi-e dor (N. Danielescu) sau La umbra nucului bătrân (Ionel Fernic).
„Piatră, piatră!” de pe albumul IOANA RADU – Volume 1, interpretat de Ioana Radu. C&P Electrecord 1995.
Spectacolele de adio, de retragere din viaţa muzicală le-a dat în Timişoara, Arad şi Cluj-Napoca, pe stadioane, datorită mulţimii oamenilor care doreau să fie alături de marea artistă. În 1986, Ion Popescu-Gopo a inclus-o în documentarul Bucureştiul ieri, Bucureştiul azi, Bucureştiul mâine. Această „redutabilă ambasadoare a cântecului românesc” mărturisea: „pentru mine romanţa este raţiunea de a fi! Am iubit-o, am cântat-o, am adunat-o şi am risipit-o”.
„Şi-n chioşc fanfara cânta…” (A. Giroveanu-Fl. Delmar/A. Felea) de pe albumul IOANA RADU – Volume 1, interpretat de Ioana Radu. C&P Electrecord 1995.
Cântă în filmul „O zi în București” (1987, regia și scenariul Ion Popescu-Gopo) piesele Aș vrea iar anii tinereții (Henry Mălineanu – Harry Negrin) și În chioșc fanfara cânta (Florentin Delmar și Aurel Giroveanu – Aurel Felea). În film mai apar cântând Gică Petrescu, Anda Călugăreanu, Angela Similea. În același an (1987) Pompiliu Gâlmeanu realizează filmul „Omagiu romanței — Ioana Radu”, având drept personaj principal pe artista interpretă.
„Mai vino, seara, pe la noi!” de pe albumul IOANA RADU – Volume 1, interpretat de Ioana Radu. C&P Electrecord 1995.
Accidentul: Într-un turneu, în anul 1961, pe șoseaua Orșova-Caransebeș, autobuzul care transporta artiștii a fost implicat într-un accident de circulație, Ioana Radu a fost grav rănită la picioare, rămânând cu sechele pe viață. Se stinge din viață pe 19 septembrie 1990, într-o cumplită singurătate. Este înmormântată în cimitirul Bellu din București.
Distincții: A fost distinsă cu titlurile Artist emerit (1957) și Artist al poporului (1964). Prin Decretul nr. 3 din 13 ianuarie 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române, solistei lirice Ioana Radu i s-a acordat titlul de Artist al Poporului din Republica Populară Română „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii și artelor plastice”. În anul 1968 i se acordă medalia Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a, pentru bogata sa activitate de solistă de muzică populară și romanțe.
(Surse: http://www.radiocraiova.ro/ioana-radu-25-de-ani-de-la-moartea-reginei-romantelor/ ; http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Ioana_Radu )
Nat King Cole (n. Nathaniel Adams Coles la 17 martie 1919 – d. 15 februarie 1965 ) a fost un pianist, compozitor, interpret de jazz, cântăreț și actor de film american. Născut în 1919, și-a alcătuit prima formație de jazz în liceu. Treptat, a devenit unul din cei mai cunoscuți și mai populari cântăreți ai vremii. A realizat numeroase lucruri în folosul comunității afro-americane din SUA, în acea vreme discriminarea fiind încă acceptată. A fost primul afro-american (negru) care a avut propriul show la radio și, apoi, propriul show la televiziune.
Nathaniel Adams Coles, născut pe data de 17 martie 1919 în Montgomery, a fost unul dintre cei mai de succes cântăreţi de muzică pop, cu toate că a fost contemporan cu artişti ca Frank Sinatra, Perry Como şi Dean Martin. Şi-a petrecut peste un deceniu din viaţă în postura de celebru pianist de jazz, capabil de a conduce propriul lui grup. A compus peste 100 de piese şi mai mult de douazeci de albume ce au ajuns fruntaşe în clasamente pop într-o perioadă de timp relativ scurtă (mai puţin de 20 de ani), realizări care l-au plasat doar în spatele lui Frank Sinatra (unul dintre cei mai de success cantăreţi pop ai acelei perioade). Legat de data lui de naştere, 17 martie 1919, nu se ştie dacă aceasta este adevărată, deoarece, fiind un copil de culoare, nu a avut un certificat dobândit la naştere, ci această dată a fost stabilită luându-se ca reper ziua Sfântului Patrick (anul 1919 a fost stabilit ca fiind corect de către biograful Daniel Mark Epstein, care a studiat recensământul din 1920). La vârsta de patru ani, Nat împreuna cu familia, s-a mutat în Chicago, unde tatăl său a devenit predicator în cadrul Bisericii Baptiste.
„Cachito” (Consuelo Velasquez) de pe albumul”Cole Espanol” interpretat de NAT KING COLE. C&P 1958 CAPITOL.
Ca şi fratele său Eddie (care a devenit basist), Cole a fost încă de mic interesat de muzică. Ştia să cânte la pian, fiind iniţiat chiar de mama sa. Ca şi adolescent, a pus bazele unui grup ce a purtat mai multe denumiri (Royal Dukes sau Rogues of Rhythm). Pe 28 iulie 1936, sub titulatura de Eddie Cole’s Swingsters, au înregistrat două piese pentru Decca Records. În toamna acelui an au fost angajaţi să interpreteze în cadrul musicalului de la Broadway Shuffle Along, musical destinat şi interpretat de către artişti de culoare. Spre deosebire de fratele său, Nat a rămas în castingul acestui show, când echipa a plecat într-un turneu de promovare a showului. Probabil că această decizie a fost influenţată şi de prezenţa prietenei lui Cole, Nadine Robinson, cu care s-a căsătorit pe 27 ianuarie 1937, în Michigan. Turneul s-a încheiat în mai 1937, în Los Angeles.
„Ansiedad” (Enrique Jose Scarabia) de pe albumul „A Mis Amigos” interpretat de NAT KING COLE. C&P 1959 CAPITOL.
În ceea ce priveşte activitatea muzicală, Cole înfiinţase un grup, ca apoi să cânte solo, la pian, prin cluburile Los Angelesului. Pe când interpreta, în vara lui 1937, Cafe Century, a fost remarcat de către managerul Swanee Inn. Împreună cu chitaristul Oscar Moore şi cu basistul Wesley Prince, debutează în aceea toamnă sub numele de King Cole Swingsters, ca apoi să işi schimbe numele în King Cole Trio. La finele anilor ’40, au semnat un contract cu Decca Records, iar piesa lor “ That Ain’t Right” (1941) a ajuns numărul unu în topul revistei Billboard, Harlem Hit Parade, pe data de 30 ianuarie 1943. Următorul single al trioului, “ All for You”, a fost înregistrat sub marca Excelsior, în octombrie 1942 (deoarece contractul cu Decca expirase chiar înaintea ascensiunii piesei “That Ain’t Right”). Imediat după lansare, piesa “All for You” a fost cumpărată de Capitol Records şi reeditată astfel încât pe 20 noiembrie 1943, piesa a devenit “al doilea număr unu” în topul Harlem Hit Parade, ajungând chiar şi în topul pop music. Acestea fiind date, Capitol a semnat imediat cu Cole, alte piese devenind celebre – “Straighten Up and fly Right” (numărul unu în topul muzicii de culoare pe 29 aprilie 1944, unde a rămas timp de zece săptămâni şi alte şase săptămâni şi-a păstrat poziţia de numărul unu în topul folk (contry), ca apoi să ajunga în primii 10 în topul pop music), “Gee baby, Ain’t Good to You” (numărul unu în topul muzicii de culoare în 21 octombrie 1944, ajungând şi în topul pop music). Albumul de debut al trioului, lansat sub sigla Capitol Records, intitulat The King Cole Trio, a fost lansat în toamna anului 1944 şi conţinea opt titluri, dintre care doar trei cu vocea lui Cole. În momentul în care a luat naştere primul top Billboard al albumelor, pe 24 martie 1945, The King Cole Trio a ajuns “numărul unu”, poziţie păstrată timp de 12 săptămâni. După ce şi-au îndeplinit îndatoririle de invitaţi în emisiunea radio a lui Bing Crosby, Kraft Music Hall, trioul împreună cu pianistul Eddy Duchin, a fost angajat să găzduiască show-urile pentru vară, show-uri ce înlocuiau emisiunile lui Bing Crosby, timp de 13 săptămâni, începând cu 16 mai 1946.
„When I Fall In Love” de pe albumul Proiect Special OMV – Evergreen, interpretat de Nat King Cole. Lansat: 2007. C&P Roton.
Pe 17 August 1946, The King Cole Trio, Volumul 2, a ajuns “numărul unu”. În următoarele cinci zile, au înregistrat două cântece ce au marcat succesul lor în muzica pop, “ The Christmas Song (Merry Christmas to You)”- a urcat pe poziţia a treia şi s-a vândut în milioane de copii în preajma sărbătorilor, fiind înregistrat pe 19 august 1946 şi “(I Love You) For Sentimental Reasons” (aceasta fiind prima piesa a lui, devenită “numărul unu” într-un top pop, pe 28 decembrie 1946). Şi odată cu acest succces, trioul a obţinut propria emisiune radio, intitulată King Cole Trio Time, ce avea ca durată 15 minute şi se difuza duminică după-amiaza (debutul acesteia a avut loc pe 19 octombrie 1946 şi a fost difuzată până în aprilie 1948). Pe 22 August 1947, grupul a înregistrat, cu ajutorul unei orchestre, piesa “Nature Boy”, ce a ajuns “numărul unu” din prima săptămână de la lansare, pe 8 mai 1948, fiind răsplătită şi cu “Discul de Aur”.
„Mona Lisa” de pe albumul EVERGREEN MELODIES 5 interpretat de NAT KING COLE. Lansat: 1996. C&P NAID Records.
Pe plan sentimental, Cole divorţează de soţia sa în martie 1948, şi se căsătoreşte cu cântăreaţa Marrie Ellington, printre copiii lor numărându-se şi Natalie Cole, care mai târziu va deveni şi ea cântăreaţă. Pe 8 August 1950, Nat King Cole a înregistrat piesa “Mona Lisa”, aceasta fiind premiată cu “Discul de Aur”. În acelaşi an, în septembrie, a susţinut primul lui turneu internaţional, în Europa, iar succesul a început să capete proporţii uriaşe, primind oferte de contracte cu cele mai prestigioase cluburi de noapte şi concerte în cele mai respectabile săli de concert din marile oraşe din America, vizite în Europa, America Latina şi Estul Îndepărtat. Pe 25 iunie 1951, Cole a reuşit din nou lovitura pe plan muzical, cu piesa “Too Young”, care a ajuns “numărul unu” în topul pop music şi a fost premiat cu “Discul de Aur”. Piesa următoare, “Unforgettable”, a reuşit să ocupe doar locul 12 pe 2 februarie 1952, dar a rămas una dintre piesele de referinţă ale lui Cole (în 1991, o versiune de-a piesei realizate de Natalie Cole împreună cu suprapunerea vocii înregistrate a lui Nat King Cole a obţinut premiul Grammy pentru Piesa Anului, primind şi “Discul de aur”). Albumul Penthouse Serenade a reuşit să atingă numărul zece în topul albumelor, în octombrie 1952. Pe lânga cariera de muzician, artistul şi-a exprimat şi interesul pentru actorie, prin acceptarea unor roluri în filmele The Blue Gardenia, Small Girls, Song for a Banjo (1953). Albumul său din 1953, Nat King Cole Sings for Two in Love, a ajuns Top Ten Hit în 1954. Au urmat piese de Top Ten Hit, ca „Answer Me, My Love”, ajuns în Top Ten Hit în 1954, „Darling, Je Vous Aime Beaucoup”, „A Blossom Fell” şi „If I May”, „Send for Me” (Top Ten aferent topul R&B), „Looking Back”. After Midnight, album înregistrat în 1957, în colaborare cu muzicieni de jazz, ca Harry „Sweets” Edison, Stuff Smith, Willie Smith şi Juan Tizol, nu a reuşit să marcheze un succes considerabil spre deosebire de albumul baladă „Love is the Thing”, care a ajuns “numărul unu” în 27 mai 1957, fiind premiat mai apoi cu “Discul de Platină”.
„Solamente una vez” (Agustin Lara) de pe albumul „More Cole Espanol” interpretat de NAT KING COLE. C&P 1962 CAPITOL.
În toamna anului 1956, Nat King Cole a devenit unul dintre primii afro-americani care au îndeplinit statutul de gazdă într-un show televizat intitulat The Nat „King” Cole Show. Emisiunea a debutat pe 5 noiembrie 1956, având iniţial durata de emisie de 15 minute, ca apoi, începând cu iulie 1957, aceasta să ajungă la 30 minute. Cole a putut fi urmărit, ca moderator al acestui material televizat, până în decembrie 1957. Decis să îsi reia activitatea actoricească, Nat King Cole a apărut în filmul Instanbul and China Get, iar în 1958 a avut poate cel mai important rol din cariera lui de actor, acela de al interpreta pe muzicianul de blues W.C. Candy în filmul biografic St. Louis Blues. Sfârşitul carierei actoriceşti s-a produs odată cu ultimul său rol în Night of the Quarter Moon, în 1959. În 1960, Cole şi-a îndreptat atenţia artistică spre teatru, reuşind să contribuie la naşterea unui musical destinat Broadway-ului. Cântecele erau compuse de Dotty Wayne şi Ray Rash, iar albumul realizat de Cole cu aceste piese, Wild is Love, a devenit primul lui Top Ten LP. Show-ul I’m With You s-a jucat din 17 octombrie 1960 până în 26 noiembrie 1960. Dar Cole a gasit un nou concept în ceea ce priveşte show-urile de pe Broadway, acesta materializandu-se în producţia Sight and Sounds: The Merry World of Nat King Cole (1961-1964).
„Yo vendo unos ojos negros” (Osvaldo sILVA) de pe albumul „A Mis Amigos” interpretat de NAT KING COLE. C&P 1959 CAPITOL.
În 1962, Cole s-a întors la marea sa pasiune, muzica, reuşind să obţină un alt “Top Ten Hit” cu piesa „Ramblin Rose”. Albumul cu acelaşi nume a ajuns şi el în Top Ten şi a primit “Discul de Platină”. Ultimul Top Ten Hit al carierei sale a fost „Tose Lazy-Hazy-Crazy-Days of Summer”, în vara anului 1963. Din păcate, în decembrie 1964, Cole a fost diagnosticat cu cancer la plămâni, iar în februarie 1965 s-a stins din viaţă. Chiar şi după moarte, Nat King Cole a continuat să reprezinte un model de inspiraţie pentru iubitorii de jazz.
Sursa info: http://www.anuntulvideo.ro/filme/82694-nat-king-cole-biografie )- selecţiuni.
*****
La finalul portretului muzical-artistic, vom menţiona şi alte date de referinţă (aniversări sau comemorări) ale agendei muzicale a săptămânii 15 – 21 februarie:
15-02-1941 S-a născut în Detroit, Michigan, Brian Holland, compozitor şi producător, membru al trioului Holland-Dozier-Holland (Edward Holland Jr.)
15-02-1947 S-a născut basistul grupului Santana, David Brown.
15-02-1971 Se naşte compozitorul roman de muzică pop, Andrei Kerestely.
15-02-2005 Moare în vârstă de 60 de ani popularul interpret francez Pierre Bachelet.
16-02-1935 Se naşte la Detroit , Michigan, Sonny Bono (Salvatore Bono), decedat la 05 ianuarie 1998 la South Lake Tahoe, California , în accident de schi. Fost component al duetului Sonny & Cher şi fost soţ al interpretei Cher, a decis în 1992 să intre în politică şi să candideze din partea Partidului Republican pentru Senat.
16-02-1956 S-a născut interpretul american James Ingram
16-02-1958 S-a născut rapperul Ice-T, (Tracy Marrow)
16-02-1961 Se naşte în Dolver-Hampton, Anglia, chitaristul Andy Taylor, a cărui faimă este legată de grupul Duran Duran, grup pe care-l părăseşte în 1985.
16-02-1977 Se naşte Mihaela Cernea din grupul Class.
17-02-1925 S-a născut la Brăila, textierul de muzică uşoară Angel Grigoriu .
17-02-1941 S-a născut compozitorul şi interpretul american Gene Pitney (Gene Francis Alan Pitney). A murit la 5 aprilie 2006, într-un hotel din Cardiff. A fost introdus în Rock And Roll Hall Of Fame. (1962 US No.4 single ‘Only Love Can Break A Heart’. 1967 solo UK No.5 & 1989 UK No.1 single with Marc Almond Something’s Gotten Hold Of My Heart’, plus over 15 other US & UK Top 40 hits).
17-02-1972 S-a născut Billie Joe Armstrong, chitarist şi vocalist în grupul Green Day.
17-02-1981 S-a născut Paris Hilton (UK No.5 and US No.18 single ‘Stars Are Blind’, from her debut album ‘Paris’ released in 2006).
17-02-1982 Încetează din viaţă, în vârstă de 64 de ani, marele pianist de jazz Thelonius Monk.
18-02-1922 S-a născut cântăreaţa Dorina Drăghici.
18-02-1952 S-a născut în Macon, Georgia, interpreta americană de jazz şi R&B Randy Crawford. (1980 UK No.2 single ‘One Day I’ll Fly Away’). Crusaders (1979 UK No.5 & US No.36 single ‘Street Life.)‘
18-02-1954 Se naşte în Englewood, New York, John Travolta.
18-02-1960 Se naşte în Beirut, Liban, interpretul Gazebo, pe numele real Paul Mazzolini.
18-02-1965 S-a născut rapper-ul american Dr. Dree (1996 US No.1 & UK No.6 single ‘California‘)
18-02-1933 Se naşte la Tokyo, Japonia, Yoko Ono.
19-02-1940 Se naşte în Detroit, Smokey Robinson, pe numele real Williams Robinson. În 1955 formează grupul Miracles, pe care-l părăseşte în 1972. În 1987, grupul a fost primit în Rock And Roll Hall of Fame iar în 1989 a primit Grammy Living Legends Award.
19-02-1948 Se naşte la Birmingham Tony Iommi, chitaristul grupului Black Sabbath.
19-02-1955 Se naşte în Georgia actorul şi chitaristul Jeff Daniels.
19-02-1960 Se naşte la Khartoum, Sudan, Holly Johnson, membru fondator al formaţiei Frankie Goes To Hollywood. A mai cântat cu Big In Japan.
19-02-1963 S-a născut în Nigeria, Seal (Henry Olusegun Olumide Adeola Samuel).
19-02-1957 Se naşte la Viena, Falco. Numele sau adevarat este Johan Hölzel, este brunet şi are 180 cm înălţime. Înregistrează mari succese cu „Der Kommisar” (dublu disc de aur, locul I în Italia şi Germania), cu „Rock me Amadeus” şi „Vienna Calling”, primul nr. 1 şi în revista americană Billboard în martie 1986. La 6 februarie 1998 încetează din viaţă în urma unui accident auto. 1986 UK & US No.1 single ‘Rock Me Amadeus’. Falco a fost primul interpret austriac prezent UK şi US No.1 hit single.
19-02-2001 Încetează din viaţă, în vârstă de 87 de ani, la spitalul Henri-Mondor din Paris, compozitorul şi interpretul Charles Trenet.
20-02-1967 S-a născut Kurt Cobain, chitară şi voce în grupul Nirvana. S-a sinucis la 5 aprilie 1994.
20-02-1985 Se naşte Julia Volkova (Volkova Olegovna) din grupul T.A.T.U.
20-02-1988 S-a născut în St. Michael, Barbados, interpreta americană de R & B, Rihanna (Robyn Rihanna Fenty). (2006 US & Australian No.1 and UK No.2 single ‘SOS’, 2006 US Top 10 album ‘A Girl Like Me’).
20-02-1975 Se naşte la Lexington, Kentuky, Thomas Brian “B-Rock” Litrell, membru al formaţiei Backstreet Boys.
20-02-1946 S-a născut în New York, Jerome Geils, chitarist din grupul J. Geils Band. Cel mai mare hit a fost Centerfold, în 1982, No.1 US şi No.3 UK, piesă extrasă de pe albumul cu acelaşi nume apărut în 1981. Piesa a staţionat 6 săptămâni în fruntea topului american şi s-a vândut în peste un milion de copii.
21-02-1945 S-a născut Paul Newton din grupul Uriah Heep.
21-02-1980 Încetează din viaţă în vârstă de 23 de ani, în urma unui accident auto, Jacob Miller, membru al grupului jamaican Inner Circle.
21-02-1933 S-a născut interpreta americană de jazz şi blues Nina Simone (Eunice Wayman). A decedat la 21 aprilie 2003, bolnavă de cancer.
*****
Ne reîntâlnim şi săptămâna viitoare cu alţi interpreţi de valoare aniversaţi sau comemoraţi, însă până atunci vă doresc tuturor multă sănătate şi audiţie plăcută pe frecvenţele Radio România Regional!
Bogdan Dragomir – Radio România Regional.
(Rubrica este realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR, Wikipedia.org, şi cu materiale jurnalistice din arhiva personală. Piesele muzicale în format audio sunt selectate de pe albumele IOANA RADU – „Volume 1 & 2”, realizat de Casa de Discuri ELECTRECORD EDC 155 şi 156 – C&P 1995, şi Evergreen Music – Proiect special OMV 2007 – C&P Roton 2007; Evergreen Melodies 5 – C&P 1996 NAID Records).