Producătorii de medicamente cer audit independent asupra datelor folosite de CNAS în calculul taxei clawback
Publicat de Mihaela Costache, 5 august 2015, 14:00
Producătorii de medicamente cer realizarea unui audit independent asupra datelor folosite de CNAS în calculul taxei clawback. Acesta este menţinut la un nivel nejustificat de mare în trimestrul 2 al anului curent.
Asociaţia Română a Producătorilor Internationali de Medicamente si Asociatia Producătorilor de Medicamente Generice din România anunţă că procentul p din calculul taxei clawback a ajuns la 24% in trimestrul 2 din 2015, un nivel relativ constant faţă de trimestrul anterior cand p era de 26%. Asta in condiţiile în care a scăzut valoarea consumului de medicamente cu peste 10%.
Ne surprinde această diferență, pentru că estimarea făcută de Cegedim luase în calcul faptul că stocurile rulate în piață în acest trimestru au fost foarte mici, în așteptarea prețurilor reactualizate. Era firesc ca acest lucru să se regăsească și în facturile primite de la autorități. Aceasta este o dovadă în plus a lipsei de transparență și de predictibilitate în care suntem obligați în mod nefiresc să ne desfășurăm activitatea. De la introducerea acestei suprataxe și până acum, companiile din industria farmaceutică nu au știut care va fi de fapt valoarea clawback-ului la niciun final de trimestru. Considerăm că este obligatorie desfășurarea unui audit privind datele (aferente consumului real de medicamente) folosit în calculul taxei clawback. Este singura variantă în care putem vorbi de un mediu de afaceri sustenabil. (Călin Gălăşeanu, Președintele ARPIM)
Un control independent asupra modului în care se calculează taxa clawback și a datelor folosite este singura modalitate prin care se pot corecta aceste deficienţe grave ale mecanismului de aplicare al taxei clawback, dată fiind totala lipsă de transparență a CNAS față de producători. Companiile farmaceutice au intentat deja o serie de procese împotriva CNAS, pe care le câștigă pe bandă. Avem situații aberante, în care, pentru unele companii, CNAS a decontat aceeași sumă în trimestrul 2, 2014 și în trimestrul 2, 2015, dar acestea au de plată acum o taxa clawback cu 20% mai mare decât anul trecut. Există semnale în care companii plătesc taxa clawback aproape identică cu cifra lor de afaceri din trimestrul 2, 2015, ceea ce înseamnă practic insolvență. (a declarat Dragoș Damian, Președintele APMGR)