Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a adus un omagiu victimelor atentatelor de la Londra și Manchester.
Regina, în vârstă de 91 de ani, s-a adresat cetățenilor britanici în discursul său televizat de Crăciun.
Mai multe atacuri teroriste au îndoliat Marea Britanie anul acesta.
În martie, la Londra, un bărbat a intrat cu un vehicul în trecătorii aflați pe Podul Westminster înainte de a înjunghia un polițist în fața Parlamentului, provocând moartea a 5 persoane.
Două luni mai târziu, un britanic de origine libiană s-a aruncat în aer la finalul unui concert al solistei Ariana Grande la Manchester, provocând moartea a 22 de persoane și rănirea altor 116.
Printre victime s-au aflat și 7 copii.
În iunie, trei bărbați aflați într-o camionetă au intrat în trecătorii de pe London Bridge și au înjunghiat mai multe persoane, omorând 8 oameni.
Cel puţin 5 oameni au fost ucişi în oraşul Aden din sudul Yemenului, în două atentate sinucigaşe atribuite grupării Al-Qaeda. Potrivit surselor France Presse atacurile l-au vizat pe comandantul trupelor de securitate, aflate într-o luptă continuă cu forţele jihadiste. Serviciile de securitate din Yemen sunt sprijinite de coaliţia condusă de Arabia Saudită, care a intervenit militar în ţara vecină pentru a reinstala guvernul alungat de rebelii şiiţi.
Ministerul Afcerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în Franţa că autorităţile de acolo menţin controalele la frontiere până pe 30 aprilie 2018, din cauza ameninţărilor teroriste.
Potrivit unui comunicat transmis de MAE, controalele au fost restabilite după atentatele care au avut loc la Paris în 13 noiembrie 2015.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 și +33147052755.
De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României la Paris: +33680713729.
O amplă manifestație de ‘respingere a terorismului’ a început sâmbătă după-amiază la Barcelona, cu participarea, în mod excepțional, a regelui spaniol Felipe al VI-lea, ca reacție la recentele atentate soldate 15 morți și cel puțin 126 de răniți în provincia Catalonia, relatează AFP.
‘Să umplem străzile cu pace și cu libertate’, a chemat primarul Barcelonei, Ada Colau, după cele două atentate, comise pe 17 și 18 august în capitala catalană, respectiv la Cambrils, și revendicate de Statul Islamic.
Sub bannerul pe care stătea scris ‘No tinc por’ (‘Nu îmi este teamă’, în catalană), primul rând al manifestației era rezervat, conform dorinței primăriei, ‘reprezentanților colectivităților care, din primul minut, s-au ocupat de victime’: polițiști, pompieri în uniforme, medici în halate albe, șoferi de taxi, comercianți și locuitori din zona Las Ramblas.
Regele Felipe al VI-lea s-a alăturat manifestanților, devenind astfel primul suveran spaniol care ia parte la o astfel de adunare, după restabilirea monarhiei în 1975.
El s-a plasat cu câteva rânduri în spatele bannerului din frunte, la fel ca șeful guvernului de la Madrid, Mariano Rajoy, miniștri, președinți de regiuni, lideri de partide.
‘Cel mai bun răspuns: pacea’, ‘Nu islamofobiei’, se putea citi pe unele pancarte. Numeroși manifestanți purtau și drapele catalane.
Marșul unității de la Barcelona oferă și ocazia unui ‘armistițiu’ de o zi între guvernul spaniol și conducerea separatistă a Cataloniei.
Șeful executivului catalan, Carles Puigdemont — decis să organizeze un referendum de autodeterminare pe 1 octombrie — se afla nu departe de prim-ministrul Rajoy.
Acesta, acuzat adesea că a contribuit la inflamarea conflictului, a vorbit vineri despre ‘dragoste’ față de catalani și Barcelona, și a elogiat poliția catalană pentru dezmembrarea completă a ‘celulei teroriste la nici 100 de ore după atentat’.
Manifestații similare erau anunțate și în alte orașe din Spania, precum Madrid, Valencia sau Vigo.
Gruparea teroristă Statul Islamic a difuzat miercuri o înregistrare video în care îi laudă pe ‘frații’ care au comis atentatele de săptămâna trecută din Catalonia (nord-estul Spaniei) și în care amenință Spania cu noi atacuri dacă nu se retrage din coaliția internațională împotriva grupării, informează EFE și El Pais.
În înregistrare, intitulată ‘Cucerirea Barcelonei’, difuzată prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram și a cărei autenticitate nu a putut fi verificată, SI îi cere ‘lui Allah să-i accepte pe frații care au dus la bun sfârșit cucerirea Barcelonei’. În imagini apar doi teroriști care vorbesc în limba spaniolă, cu toate că unul dintre ei poate fi înțeles cu greu, și care îi laudă pe autorii atentatelor din Catalonia, soldate cu 15 morți și peste o sută de răniți.
„Războiul împotriva noastră continuă până în ziua judecății’, spune unul dintre cei doi jihadiști, îmbrăcat în uniformă militară și cu chipul descoperit, în timp ce al doilea jihadist poartă o cagulă. Primul bărbat spune în continuare că, ‘chiar dacă nu se poate face hijra (emigrație) în (teritoriile) SI, jihadul nu are frontiere’. ‘Purtați jihad acolo unde vă aflați, inshallah (cu voia Domnului), Allah va fi mulțumit de voi. Spaniolilor, ați uitat de sângele vărsat al musulmanilor în timpul Inchiziției spaniole. Vom răzbuna crimele voastre (…) care continuă și acum împotriva Statului Islamic’, căci ‘cu voia lui Allah, Al Andalus ( teritoriul stăpânit de musulmani în Peninsula Iberică în Evul Mediu — n.r.) va fi din nou ceea ce a fost, pământul califatului“, mai spune bărbatul, identificat drept Abu Lais Al Qurdubi, adică Abu Lais „Cordobezul’ (din Córdoba, oraș în Andaluzia, sudul Spaniei — n.r.).
În înregistrarea video, care durează aproape trei minute, se perindă numeroase imagini în care apare regele Spaniei, Felipe al VI-lea, și șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy.
În afara celor doi jihadiști care vorbesc în spaniolă și în timp ce se derulează imagini de la atacul cu furgonetă din Barcelona, o voce din off avertizează în limba arabă că, dacă Spania nu se retrage din alianța internațională condusă de SUA și care luptă împotriva SI în Siria și Irak, ‘și nu încetează să poarte război, nu vă vom lăsa niciodată în pace’. ‘Aflați că în casa cruciaților nu există nevinovați’, continuă vocea din off în arabă, pe fondul unor cântece religioase în limbile franceză și arabă, insistând că SI comite atacuri împotriva civililor pentru că ‘provoacă o durere mai mare’.
În înregistrare, pe fondul unor imagini ale posturilor de televiziune internaționale care au relatat despre atentatul din Bacelona, se mai spune că: „Dacă opresorii închid porțile imigrației, deschideți porțile jihadului“.
Potrivit El Pais, care citează surse din poliția spaniolă, numele real al ‘Cordobezului’ este Muhammad Yasin Ahram Pérez, născut în Córdoba în urmă cu 22 de ani, fiul Tomasei Pérez, o spanioloaică din Málaga (oraș portuar în Andaluzia — n.r.), în vârstă de 41 de ani, și al lui Abdelah Ahram, un marocan de 42 de ani, aflat în prezent în închisoare în Tanger (oraș în nord-vestul Marocului, foarte aproape de strâmtoarea Gibraltar — n.r.) pentru rolul său activ în radicalismul jihadist.
Tomasa Pérez, născută într-o familie catolică, l-a cunoscut pe Abdelah Ahram în 1994 și în 1995 a rămas însărcinată cu primul copil al cuplului, potrivit acelorași surse. La 4 decembrie 2014, Tomasa Pérez a părăsit Spania cu fiii săi (inclusiv cu Muhammad) și a plecat să trăiască în Siria, pentru a se alătura ‘califatului’. Muhammad Yasin este fiul cel mare. Cuplul mai are încă cinci copii, patru băieți — Musa, Islam, Ousama și Qoudama — și o fată, Yunes.
Celălalt individ care apare în video se identifică drept Abu Salman Al Ándalus (Abú Salman ‘Andaluzul’). Cu fața acoperită, din care se văd doar ochii, și cu o pușcă pe umăr, el spune: ‘Fie ca Allah să accepte sacrificiul fraților noștri din Barcelona. Războiul nostru cu voi va dura până la sfârșitul lumii“.
Bilanțul victimelor din Egipt a crescut la 44 de morți și peste o sută de răniți!
Amintim că ieri două atentate cu bombă au fost revendicate de gruparea Stat Islamic.
Ambele proiectile au vizat biserici copte din Egipt, respectiv din orașele Tanta și Alexandria.
Primul atentat a avut loc cu puțin înainte de ora 11-ora României, în Biserica Sf. Gheorghe din Tanta.
Atentatul de la Alexandria a fost comis de un kamikaze ”echipat cu o centură explozivă”, care a încercat să pătrundă în Biserică Sf Marcu.
Polițiști l-au împiedicat, iar acesta s-a detonat, potrivit Ministerului de Interne.
Președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, a declarat stare de urgență pe o perioadă de trei luni, în urma atentatelor Statului Islamic.
Totodată, liderul de la Cairo a mobilizat armata egipteană pentru a proteja obiectivele vitale din toate regiunile țării.