Militarii răniți Invictus au început noul an în forță. Aceștia și-au probat determinarea obținând rezultate excepționale la tir cu arcul, atletism și aruncarea greutății în cadrul unor competiții la care au participat peste hotare.
Ultima misiune în care ne-au reprezentat cu cinste a fost în Italia, în perioada 22-24 martie, la Campionatul Mondial militar de para-atletism, concurs desfășurat sub egida Consiliului Internațional al Sportului Militar, de unde s-au întors cu medalii.
Pentru ei urmează o perioadă de pregătire în țară, de participări la anumite competiții interne, ca apoi să ne reprezinte la următoarea ediție a Jocurilor Invictus, din Canada, de la Vancouver, în 2025, care va cuprinde și sporturi de iarnă.
Gabriel Stan a stat de vorbă cu trei dintre concurenți, despre perfomanțele notabile, dar și despre momentele grele prin care au trecut înainte de a veni în această echipă.
Detalii aflăm din reportajul următor.
Sursa foto: Laurențiu Șerban, Invictus Games Echipa României și MApN
În această săptămână la Inedit am abordat un subiect de interes al acestei perioade, revenirea militarilor români, de la Jocul Invictus, defășurat la Haga.
Aceștia din urmă au fost premiați cu ocazia ceremoniei organizată la sediul Ministerului Apărării Naționale chiar de către ministrului apărării, Vasile Dîncu.
Lotul României la Invictus Games Haga a fost alcătuit din 20 de militari răniți, clasați cu gradul II și III de invaliditate sau apt limitat, care au evoluat la probele tir cu arcul, atletism, rowing, powerlifting, ciclism, înot și volei din poziţia şezând.
Cristian Dumitrașcu, de la Radio România Actualități, a fost prezent la ceremonie și a discutat cu unul dintre participanții la Invictus Games, care ne-a împărtășit emoțiile trăite.
Plutonierul Eduard-Vlad Romilă: Am participat la tir cu arcul și mă mândresc că am luat medalia de aur la echipe și la individual locul 4 pentru că m-au copleșit emoțiile.
M-am gândit cum am ieșit din Mrap, nu puteam să merg și tremura carnea pe mine, însă atunci adrenalina funcționa la maxim.
De asemenea, Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a transmis un mesaj de apreciere pentru militari români paricipanți la Jocurile Invictus.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu:Spun mereu, cel mai important capital pe care îl are o armată și o societate în general sunt oamenii, mintea umană.
Ceea ce-mi spun miniștrii din NATO, militarii noștri care au participat alături de ei în teatrele de operații sunt foarte buni, se confirmă și aici. Este cel mai bun răspuns pe care cei de la Invictus îl dau oamenilor atunci când sunt neîncrezători în forța armatei române.
Reușita proiectului Invictus România se datorează în primul rând voluntarilor Invictus din toate colțurile țării, care au promovat spiritul de neînvins al luptătorilor noștri răniți, purtând tricoul #Invictus, ori de câte ori au avut ocazia, la evenimente culturale și sportive.
Acest gest simbolic a contribuit la creşterea gradului de informare, în rândul publicului român, cu privire la problematica militarilor răniţi, la sensibilizarea societății civile asupra recunoştinţei care se cuvine acestora şi la nevoia de integrare a lor, pe cât posibil, în toate sferele vieţii sociale.
Anca Făgăraș (realizator rubrică): Echipa Invictus România a ajuns joi în Olanda pentru ediția din acest an a Jocurilor Invictus, desfășurate la Haga în perioada 16 – 22 aprilie.
Lotul țării noastre este format din 20 de militari răniți care concurează la şapte discipline sportive: tir cu arcul, atletism, rowing, powerlifting, ciclism, volei și înot.
Jocurile Invictus susțin respectul pentru sacrificiu și traumele militarilor răniți din toată lumea, a căror implicare în activități sportive interne și internaționale este o oportunitate de reintegrare socială și de redare a încrederii în forțele proprii, elemente atât de necesare în refacerea fizică și psihică – am aflat de la coordonatorul echipei, maiorul Gabriel Ion.
Gabriel Ion:Este un lucru foarte important pentru ei, s-au pregătit doi ani de zile, deoarece jocurile au tot fost anulate din cauza pandemiei.
Am reușit să participăm la competiții sportive interne și internaționale, am reușit să fim împreună, să facem tactica pentru jocurile de Haga.
Militarii noştri nu s-au oprit doar la Jocurile Invictus, ei fac parte chiar din loturile paralimpice naţionale, reprezintă România ori de câte ori suntem invitați la competiții paralimpice, am avut chiar și un reprezentat la Jocurile Paralimpice de la Tokyo.
Anca Făgăraș (realizator rubrică): Este cea de-a treia participare a militarilor români la Jocurile Invictus după edițiile de la Toronto 2017 și Sydney 2018.
Larisa Iordache a câștigat medalia de aur la sol, miercuri, în concursul de gimnastică artistică din cadrul Universiadei de vară de la Taipei (Taiwan).
Iordache s-a impus cu o notă de 13,800, devansându-le în clasamentul final pe japoneza Asuka Teramoto, 13,766 și pe rusoaica Lilia Ahaimova, 13,533.
Larisa Iordache încheie cu un bilanț de trei medalii Universiada de la Taipei, una de aur la individual compus (marți), una de bronz la bârnă și încă una de aur la sol (ambele miercuri).
România are patru medalii în total la Taipei, toate la gimnastică artistică, cealaltă fiind un bronz cucerit de Andrei Muntean, la sărituri (miercuri).
Țara noastră participă la ediția a 29-a a Universiadei de vară cu o delegație formată din 121 de persoane, dintre care 91 de sportivi.
Sportivii români concurează la atletism, haltere, tenis de masă, volei masculin, înot, sărituri în apă, baschet masculin, polo pe apă masculin, gimnastică artistică, scrimă și judo.
Legendarul sprinter jamaican Usain Bolt s-a accidentat la ultima sa cursă din carieră, sâmbătă seara, la Campionatele Mondiale de atletism de la Londra, în finala probei de ştafetă 4×100 m, iar titlul a revenit echipei Marii Britanii, notează Agerpres.
Britanicii Chijindu Ujah, Adam Gemili, Daniel Talbot, Nethaneel Mitchell-Blake au reuşit cu această ocazie un nou record european, 37 sec 47/100, devansând în finală SUA (M. Rodgers, J. Gatlin, J. Bacon, C. Coleman), 37 sec 52/100, şi Japonia (S. Tada, S. Iizuka, Y. Kiryu, K. Fujimitsu), 38 sec 04/100.
Într-un moment în care Jamaica era în luptă pentru titlul mondial cu Marea Britanie şi SUA, după a treia ştafetă, Bolt a clacat, atins la gamba stângă, la ultima sa linie dreaptă pe scena internaţională, notează AFP. Multiplul campion olimpic şi mondial s-a oprit din alergare şi s-a lungit pe pistă, însă apoi s-a ridicat şi s-a alăturat colegilor săi.
Jamaica, avându-l pe Bolt în echipă, a câştigat titlul mondial la 4×100 m de patru ori consecutiv, la Berlin 2009, Daegu 2011 şi Beijing 2015, ultimul podium fără jamaicani datând din 2005.
La aceste întreceri atletismul românesc este reprezentat de 15 sportivi, dintre care 12 cu baremul impus de IAAF realizat — Claudia Mihaela Bobocea (1.500 m), Elena Andreea Panțuroiu (triplusalt), Paula Claudia Todoran (maraton), Liliana Dragomir (maraton), Ana Veronica Rodean (20 km marș), Andreea Arsine (20 km marș), Bianca Denisa Răzor (400 m), Alina Rotaru (lungime); masculin — Marius Viorel Ionescu (maraton), Narcis Ștefan Mihăilă (50 km marș), Florin Alin Știrbu (50 km marș), Andrei Marius Gag (greutate), precum și 3 invitați de organizatori, datorită performanțelor și locurilor deținute în 2016, aceștia fiind Alexandru Mihăiță Novac (suliță), Angela Moroșanu (lungime) și Bianca Ghelber-Perie (ciocan).
Competiția debutează azi cu o singură reuniune, de seară, în care va concura și o atletă din România, Claudia Bobocea, aliniată la startul seriilor la 1.500 m, iar ultima probă a zilei inaugurale va acorda și primul set de medalii, la 10.000 m masculin, aproape de miezul nopții, la București.
Delegația României va participa cu 91 de sportivi, la cea de-a 29-a ediție a Universiadei de vară.Competiția va avea loc la Taipei (Taiwan) în perioada 19 – 30 august, iar gimnasta Larisa Iordache va fi purtătoarea drapelului țării noastre la ceremonia de deschidere.
Disciplinele sportive din cadrul Universiadei sunt: natație (sărituri în apă, înot), polo, atletism, tir cu arcul, baschet, baseball, badminton, biliard, scrimă, fotbal, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, golf, judo, patinaj pe role, tenis de masă, taekwondo, tenis, volei, haltere și wushu.
România va fi reprezentată la unsprezece discipline: atletism, haltere, tenis de masă, volei masculin, înot, sărituri în apă, baschet masculin, polo pe apă masculin, gimnastică artistică, scrimă și judo.
Sportivii participanți trebuie să fie studenți sau absolvenți ai unor instituții de învățământ superior, cu vârsta maximă de 25 de ani. Singura excepție este pentru baschetbaliști, care pot avea cel mult 28 de ani.
29 de sportivi romani care au concurat la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics de la Los Angeles au revenit astazi in tara !
Lotul Romaniei a concurat la înot, gimnastică artistică, tenis de masă, fotbal si atletism.
Sportivii au revenit acasa cu 21 de medalii: cate 7 de aur, de argint si de bronz.
Atleta româncă Andrea Miklos a cucerit, medalia de aur în proba de 400 m, din cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului de la Tbilisi, cu un nou record personal – 53’68/100.
Aceasta este a treia medalie de aur a delegaţiei noastre, după cele obţinute de Georgiana Aniţei, la triplusalt, şi înotătoarea Maria Claudia Gâdea, la 400 m mixt.
Miklos, în vârstă de 16 ani, a făcut o cursă a turului de stadion excelentă, impunându-se clar, cu aproape o secundă şi jumătate în faţa principalelor ei urmăritoare, medaliata cu argint Yasmin Giger (Elveţia) – 55’02/100 (Personal Best) şi Katarina Sekulic (Serbia) – 55’09’.
Andrea Miklos, care a venit în capitala Georgiei de la Mondialele pentru cadeţi de la Cali, a trecut cu bine şi proba de foc a competiţiilor puternice consecutive, îmbunătăţindu-şi de la un concurs la altul performanţele.
Cu titlul ei, totalul României la Tbilisi este de 5 medalii, dintre care 3 de aur şi 2 de argint, bilanţ care urcă, deocamdată, ţara noastră pe un remarcabil loc 10 pe naţiuni.
Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), ediția de vară, de la Tbilisi, a debutat, duminică seara, când a avut loc ceremonia de deschidere, pe Stadionul Miheil Meshi din capitala Georgiei.
Echipa Olimpică a României care va participa la FOTE 2015 de la Tbilisi este alcătuită din 66 de sportivi și 18 antrenori, iar atleta Georgiana Iuliana Aniței a fost purtătoarea de drapel la ceremonia de deschidere.
Reprezentanții României vor participa la șase dintre cele nouă sporturi înscrise în programul FOTE Tbilisi 2015, atletism, judo, gimnastică, înot, handbal (fete) și tenis.
În premieră în istoria acestei competiții, la care și-au anunțat prezența peste 3.800 de sportivi, din 50 de țări, întrecerile se vor desfășura timp de șase zile, după ce până acum durata FOTE a fost de cinci zile.
Festivitatea de duminică seara a început în ritmuri de tobe, după care a avut loc a prezentare a mitului Argonauților. Prim-balerina georgiană Irma Nadiradze a jucat rolul Medeei. Apoi, mai multe ansambluri de dans formate din copii au interpretat piese din folclorul georgian.
Imnul național al Georgiei a fost intonat de tenorul Paata Burciuladze, apoi au fost înălțate steagurile și a avut loc defilarea sportivilor.
Aleksi Ahvlediani, președintele Tbilisi 2015, Patrick Hickey, președintele Comitetelor Olimpice Europene, s-au adresat publicului, iar Irakli Garibașvili, prim-ministrul Georgiei, a anunțat deschiderea Festivalului.
Spectacolul a continuat, susținut de sute de dansatori, acrobații aeriene și pianiști, în timp ce flacăra olimpică a pătruns pe stadion, ultimul purtător al torței fiind campionul olimpic Zviad Zviadauri (judo).
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.