40% din semipreparatele din carne vândute în România sunt false
Publicat de adinaiftime, 27 septembrie 2017, 17:20
Este semnalul de alarmă tras de Asociația Consumatorilor – Infocons, ANSVSA, Ministerului Agriculturii, Protecției Consumatorilor și premierului.
Potrivit asociației, etichetele semipreparatelor nu corespund cu realitatea.
Președintele Infocons, Sorin Mierlea, a explicat pentru RTM că așteaptă de la autoritățile competente un răspuns oficial:
”Am tras un semnal de alarmă în vederea prelevării produselor de la raft, monitorizării acestora și mai ales publicitate către consumator, cu privire la produsele care nu sunt conforme sau false alimentar, în momentul în care pe eticheta unui produs agroalimentar apare un anumit de informație iar cu adevărat în produsul respectiv se găsesc lucruri în plus sau în minus. Pe produsele semipreparate din carne am identificat anumite substanțe care nu erau trecute pe etichetă. Sperăm ca în cel mai scurt timp să avem și răspunsul autorităților, pentru a face publice datele despre respectivele produse.”
Directorul Direcției de Sănătate Publică Mureș, Kincses Sandor, a confirmat că la nivel național s-a format un grup de lucru pe acest subiect, urmând ca și în teritoriu să se extindă cercetările.
Acesta asigură că, din informațiile pe care le are, în județul Mureș nu au fost descoperite până în prezent astfel de probleme.
”Fiecare produs care se pune în vânzare pe piața din România trebuie să fie etichetat și la ora actuală nu avem cunoștință de așa ceva. Din câte am înțeles, se instituie un grup de lucru la nivelul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și probabil vom extinde și noi controalele în perioada următoare, dar nu am avut suspiciuni de falsificare la semipreparate din carne.”
Președintele Asociației Române a Cărnii, Dana Tanase, asigură că în România carnea nu este contrafăcută, și așteaptă cu interes eventualele neconformitățile constatate:
”Producătorii și procesatorii de carne din România nu-și permit să eticheteze carnea, ca fiind de altă specie. Suntem foarte interesați să știm exact cine, cum și de ce a înșelat consumatorul. Dacă există diferențe în compoziție, ele nu neapărat conduc către fraudă. În clipa în care cineva nu respectă acest reguli, atunci avem o problemă și de asta autoritățile statului trebuie să intervină.”
Într-un comunicat de presă, Infocons susține că analizele au fost făcute atât la Larex, cât și la mai multe laboratoare din cadrul ANSVSA.
Autoritățile au la dispoziție 30 de zile pentru a lua măsurile necesare. În caz contrar, Infocoins va face publice problemele depistate.
Valeriu Russu