Femeile puternice ale Mureșului vorbesc despre prețul plătit pentru o funcție de conducere
Publicat de Mihaela Costache, 8 martie 2017, 14:00
Le vedem în fiecare zi la televizor sau în paginile ziarelor, la cârma unor instituții care guvernează viețile a mii de mureșeni.
Femeile tari ale județului Mureș au sacrificat multe pentru carieră, de la timp liber și zile liniștite, până la viața de familie și viața personală.
Primarul Municipiului Reghin, Maria Precup, vorbește despre ce înseamnă să fii femeie într-o funcție de conducere:
„Ca și om este un avantaj, pentru că, din funcția pe care o ai în administrație, poți să ajuți oamenii și poți să îți realizezi visurile pe care le-ai avut toată viața, și a căror realizare nu depindeau de tine. Având pârghii, poți să realizezi ceea ce ți-ai dorit și ce își doresc cei din jur. Dar prețul este enorm. Ca și femeie, îi sacrifici pe cei apropiați, pe cei dragi, îți sacrifici familia, pentru că și o femeie are doar 24 de ore într-o zi.”
Preşedintele Casei Județene de Pensii Mureș, Eugenia Neagoe, spune că pentru o femeie o funcție de conducere este o adevărată provocare:
„Funcția de conducere în sine reprezintă o provocare majoră, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. În general, exercitarea unei funcții de conducere se asociază cu succesul, dar, pentru mine, succesul nu este un scop în sine. Însă, cu siguranță mă identific cu provocările, mă încredințez că tot ceea ce fac este corect, nu aștept aprecieri și știu că performanța se obține doar prin strădanie și stăruință.”
Unele doamne ocupă chiar poziții de forță. Andreea Pop, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, crede că nu există diferențe între un polițist femeie și un bărbat polițist:
„Pentru mine, meseria de polițist reprezintă o provocare, este o provocare zilnică, nu cred că există diferență între un polițist femeie și un polițist bărbat, pentru că munca trebuie să ne-o facem la fel, iar rezultatele să fie pe măsură.”
În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie.
În 1913, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, în data de 8 martie.
Raluca Creţ – Radio Tg. Mures