Universitatea Politehnica din Timişoara organizează o nouă serie de cursuri gratuite de pregătire la matematică pentru Bacalaureat. Cursurile, organizate prin Departamentul de Matematică al Universității Politehnica Timișoara, se vor mai desfășura în sistem hibrid, în perioada 25 februarie – 10 iunie, în fiecare sâmbătă, începând cu ora 10:00, elevii având posibilitatea să aleagă cum doresc să participe, astfel:
Fizic, în amfiteatrul D1, clădirea Electro, corpul D, Bd. Vasile Pârvan, nr. 2, Timișoara
După completarea formularului, participanții vor primi link-ul de conectare la platforma Zoom. De asemenea, lecțiile vor fi transmise și live pe pagina https://www.facebook.com/UPTimisoara.
Accesarea platformei de comunicare audio-video Zoom se va putea realiza în fiecare sâmbătă, începând cu ora 09:45 iar accesul în amfiteatrul D1 până la ora 09:55.
Temele dezbătute urmează conținutul culegerii de probleme de matematică pentru examenul de admitere din anul 2023 la Universitatea Politehnica Timișoara, publicată la Editura Politehnica, pusă gratuit la dispoziția celor interesați, în format electronic, aici.
Absolvenții de liceu, înscriși la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat, susțin în această săptămână probele orale de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.
Probele sunt programate să se desfășoare în perioada 22 – 29 august, cu excepția zilelor de 27 și 28 august.
Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației, programul este următorul:
pe 22 şi 23 august are loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
pe 24 august are loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;
pe 25 august evaluarea competenţelor digitale;
pe 26 şi 29 august – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Rezultatele vor fi afişate pe 31 august. Contestaţiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format clasic/letric, cât şi electronic. Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi comunicate în data de 3 septembrie.
Rezultatele finale la prima sesiune a examenului de Bacalaureat, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate vineri.
Rata de promovare la prima sesiune a examenului de Bacalaureat înainte de depunerea contestaţiilor a fost de 73,3%.
Conform datelor înregistrate şi transmise de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului de Bacalaureat, 126.454 de absolvenţi de liceu (111.329 din promoţia curentă şi 15.125 din seriile anterioare) s-au înscris pentru a susţine probele.
Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise.
Doi candidati din Tulcea au fost eliminați din examenul de bacalaureat.
Absolvenții de clasa a XII-a au dat astăzi proba scrisă la alegere a profilului și specializării a examenului de Bacalaureat.
La Tulcea, din 1.045 de înscriși, azi au participat 1.003 candidați, 40 fiind absenți și 2 eliminați pentru fraudă.
Este vorba despre un candidat eliminat luni din examen și o absolventă din anii trecuți, ambii eliminați la Măcin, unde a fost organizată o subcomisie a Centrului de Examen Liceul Teoretic Grigore Moisil Tulcea.
Organizatorii UNTOLD și Neversea răsplătesc și în acest an elevii care obțin nota 10 la Bacalaureat cu distracție și experiențe de neuitat, prin campania „BAC DE 10”. Campania se află la cea de-a 8-a ediție.
Toți cei care iau notă maximă primesc și un voucher de cumpărături de 500 de lei din partea unei companii de retail, partener al acestei campanii.
Elevii de 10 își vor putea ridica brățara de acces și voucherul de cumpărături, în baza unei dovezi, din zona de Acreditări a fiecărui festival în parte.
În plus, și în 2022, toți cei care s-au înscris la examenul de bacalaureat, în sesiunea din vară, vor putea achiziționa abonamentul la un preț special, atât la UNTOLD, cât și la NEVERSEA: 80 de euro + Taxe pentru Neversea și 100 de euro + Taxe pentru UNTOLD.
Absolvenții care doresc să fie răsplătiți pentru performanța lor, în cadrul campaniei, o pot face accesând link-ul http://untold.com/bacde10 sau http://neversea.com/bacde10. Acolo vor putea completa formularul care îi va înscrie în campanie.
Sute de mii de copii au trecut în ultimele două săptămâni prin emoțiile simulărilor pentru examenele naționale (BAC 2022 și Evaluarea Națională). Pe lângă o presiune extraordinară atât pentru copii, cât și pentru părinți și profesori, simulările reprezintă un fel de ”moment al adevărului”, arătând cât de bine s-au pregătit până acum elevii pentru examenele de la finalul anului.
Care este rolul acestor simulări, ce pot face elevii, profesorii și părinții dacă rezultatele nu sunt satisfăcătoare? Cum comunicăm mai departe cu copiii pentru a-i ajuta să obțină rezultate bune la BAC sau la Evaluarea Națională? Profesorii SuperTeach vin cu câteva recomandări în acest sens.
Rezultatele la simulare sunt o ocazie să analizăm nivelul de pregătire, nu o prognoză a reușitei unui copil la examen
„Rezultatele simulării sunt un indicator foarte valoros atât pentru elevi, cât și pentru profesori și părinți”, apreciază Cristina Bărbosu-Ene, profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială Sihlea din județul Vrancea și facilitator de Mentalitate Deschisă în Educație.
„La nivel individual, profesorii văd prin aceste rezultate cât de bine au reușit să dezvolte competențele, astfel încât să își poată proiecta activitățile pentru a stimula zonele de putere pe care le au elevii și pentru a organiza programe, întâlniri cu scopul de a relua conținuturile care creează dificultăți elevilor”, punctează profesoara.
De asemenea, părinții au nevoie să conștientizeze că aceste rezultate sunt un indicator de care să țină cont, dar „să nu pună presiune pe copii, dacă rezultatul nu este cel pe care și-l doreau”. Rezultatul poate fi momentul de analiză, apoi de discuție pentru cum își pot susține copiii în perioada următoare, până la examenele finale.
La rândul său, Ovidiu Bădescu, profesor de matematică la Colegiul Naţional „Traian Lalescu” Reșiţa, facilitator de Mentalitate Deschisă în Educație, susține că rezultatele simulărilor sunt importante „doar ca un punct de diagnosticare a nivelului la care acel elev se află, nu ca o prognoză a reușitei finale”.
Profesorul SuperTeach menționează că simulările conțin materia de examen, nu doar din clasele a IX-a sau a XXII-a, iar profesorii abia în această perioadă încep recapitularea pentru examene. Simulările sunt importante și pentru că ajuta elevul să se obișnuiască cu tipul de subiecte, cu atmosfera și cu regulile de la examen.
Un rezultat nesatisfăcător la simulări e un moment de conștientizare, pe care se poate clădi.
Un rezultat nesatisfăcător, privit cu mentalitate deschisă, oferă oportunitatea să devii mai motivat, să vezi obiectiv unde ai nevoie de mai multă exersare. Rolul profesorului este important, acesta putând să le vorbească elevilor despre modul în care privim eșecul – ca moment de conștientizare și organizare a activităților din următoarea perioadă.
„Profesorii, părinții și copiii cu un rezultat nesatisfăcător trebuie să pună foarte mult accent nu doar pe o pregătire științifică, dar și o pregătire emoțională”, spune Ovidiu Bădescu, adăugând: „Să îi oferim copilului exemplu alți elevi care la simulare au luat note mici, dar la examen note foarte mari. Sa le explicăm ca rolul simulărilor nu este să prezică nota de la examenul din vara, ci mai degrabă sa arate un nivel de pornire, pe care se poate clădi foarte mult. Să găsim părțile pozitive și să lăudăm ceea ce elevul a făcut bine, punând accent pe faptul că, dacă s-ar fi pregătit mai bine, putea face și mai mult, dar și pe faptul că până în vară e suficient timp să se pregătească mult mai bine”.
„Dacă elevul ia o notă bună la simulare trebuie să continue în același ritm. Sub nicio formă nu trebuie să se oprească din învățat sau să lucreze mai puțin”, spune Teodora Simion, profesor de română și director al Școlii Gimnaziale Ciugud.
Tactici pentru a motiva copilul: încurajează-l, oferă-i suport emoțional, nu îl critica
Cum comunici mai departe cu copilul, ce tactici să folosești pentru a-l ajuta și a-l motiva? În primul rând, este nevoie de conectare reală cu elevul, pentru ca intervenția să aibă impact pozitiv. Există câteva instrumente pe care le putem folosi pentru a-l ajuta pe elev să continuie.
Spre exemplu, funcționează să îi spui copilului care sunt zonele de putere, unde se pricepe cel mai bine, și să îl încurajezi să exerseze ca în acestă zonă să obțină punctaj maxim. Pe de altă parte, este nevoie să îi oglindești care sunt zonele în care are nevoie să depună mai mult efort.
„Profesorul le poate oferi elevilor diferite ”scurtături” care să îi ajute concret la examen pentru că timpul nu mai permite reluarea conceptelor în întregime, iar acest lucru depinde de măiestria profesorului”, spune Cristina Ene, facilitator Mentalitate Deschisă în Educație.
De asemenea, precizează profesoara: „Este important să oferi feedback real și să te asiguri că elevul îl integrează. Contează și modul în care duci către elevi ideea de examen, mulți blocându-se în acele momente”.
Cristina Bărbosu-Ene spune că elevii au nevoie de profesori care să fie onești cu ei, să îi susțină și să îi încurajeze: „Mi se pare foarte important ca profesorul să fie onest cu sine și cu elevii săi și să îi ajute să-și dezvolte un program de pregătire pentru Evaluare”.
Tactica pașilor mărunți, de folos mai ales pentru pregătirea la matematică
Ovidiu Bădescu susține că „cea mai buna tactică este cea a pașilor mărunți, adică să găsim o anumită problemă pe care elevul nu a știut-o la simulare, să i-o explicăm până o înțelege, apoi să îi dăm mai multe probleme de același tip, pe care elevul le va putea rezolva singur. Va ajunge astfel la concluzia ca depinde doar de el și de timpul alocat pregătirii să știe la examen orice problemă”.
Dacă sunteți părintele unui elev de clasa a VIII-a sau a XX-a, nu vă lăsați descurajați de nota fiului/fiicei dvs. Nu începeți să criticați! Nu-l veți ajuta cu nimic.
„Discutați cu calm, deschis cu el/ea și stabiliți împreună care sunt pașii pe care îi aveți de făcut mai departe. În acestă perioadă, copiii se simt foarte stresați, apăsați. Dacă îi vom certa/critica, vom pune și mai multă presiune asupra lor. În această perioadă au nevoie să știe că le suntem alături, părinți și profesori. Au nevoie să știe că, oricare ar fi rezultatul final de la examen, acel rezultat nu ne influențează iubirea pentru ei”, spune profesoara de română Teodora Simion, facilitator de Mentalitate Deschisă în Educație.
Universitatea Politehnica Timişoara anunţă că oferă şi în acest an meditaţii gratuite la matematică şi chimie, pentru elevii care dau examenul de Bacalaureat şi admiterea la facultate.
Cursurile se adresează elevilor de liceu, atât celor care doresc să urmeze una dintre facultăţile instituţiei, cât şi celor care se pregătesc pentru examenul de bacalaureat.
„Chiar dacă sunt adresate în special potenţialilor săi studenţi, indiferent de facultatea pentru care optează şi independent de forma admiterii (concurs cu probe de verificare a cunoştinţelor sau concurs de dosare), participanţilor la cursuri nu li se solicită niciun fel de angajament faţă de UPT”, se arată în comunicatul transmis de UPT.
Lecţiile online de matematică se vor desfăşura în perioada 19 februarie – 4 iunie, în zilele de sâmbătă, între orele 10:00 – 12:30, urmând să fie postate şi pe pagina de Facebook a Universităţii Politehnica Timişoara. Linkul de înscriere este https://upt-ro.zoom.us/webinar/register/WN_hwrmg317QMCnSnSlFkYMqA.
Temele dezbătute urmează conţinutul „Culegerii de probleme de matematică” pentru examenul de admitere la Universitatea Politehnica Timişoara, publicată la Editura Politehnica şi disponibilă gratuit, în format electronic, la adresa: https://bit.ly/CulegereAdmitereUPT2022.
Conţinutul probei scrise a concursului de verificare a cunoştinţelor (tip grilă) la matematică urmează programa de bacalaureat de la disciplina matematică.
În cadrul programului de meditaţii gratuite la disciplinele Chimie Anorganică şi Chimie Organică, se vor organiza două grupe de elevi. Şedinţele se vor desfăşura online pe platforma Zoom Conference, simultan pentru cele două grupe, în perioada 19 februarie – 7 mai 2022, în fiecare zi de sâmbătă, în intervalul orar 12:00 – 14:00.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila și Inspectoratul Școlar Județean Iași organizează, săptămâna aceasta, simulări pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat.
Simulările la nivel naţional nu au fost încă anunţate în mod oficial de Ministerul Educaţiei, informează conducerea instituţiei.
La Brăila, elevii de clasa a VIII-a au susţinut astăzi, 25 ianuarie, simularea Evaluării Naţionale la proba de Limba şi literatura română. Miercuri, 26 ianuarie, elevii vor susține simularea la proba de Matematică. Elevii de clasa a XII-a/a XIII-a vor susţine joi, pe 27 ianuarie, proba la Limba şi literatura română, iar vineri, pe 28 ianuarie, proba obligatorie a profilului şi specializării (Matematică/Istorie).
De asemenea, la Iași, elevii au avut astăzi, 25 ianuarie, proba scrisă la Limba și literatura română (atât pentru elevii care vor susține Evaluarea Națională, cât și pentru cei care se pregătesc pentru examenul de Bacalaureat). Miercuri vor da proba la Matematică (pentru Evaluare Națională și pentru Bacalaureat) și laIstorie (Bacalaureat).
Joi, 27 ianuarie este programată proba la alegere a profilului și specializării, doar pentru elevii de clasele a XII-a/a XIII-a.
În 2021, simulările naţionale pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat au avut loc în martie.
Ordinul ministrului Educaţiei privind organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de Bacalaureat 2022 a fost publicat în Monitorul Oficial. Conform calendarului de desfăşurare, înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen are loc în perioada 23 – 27 mai 2022.
Între 6 şi 8 iunie este programată evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.
Pe 8 şi 9 iunie este programată evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Pe 9 – 10 iunie – evaluarea competenţelor digitale.
Între 13 şi 15 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Examenele scrise încep pe data de 20 iunie cu Limba şi literatura română, urmată pe 21 iunie de Proba obligatorie a profilului, 22 iunie – Proba la alegere a profilului şi specializării şi 23 iunie – Limba şi literatura maternă.
Pe 27 iunie este programată afişarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00. Rezultatele finale vor fi afişate pe 1 iulie 2022.
A doua sesiune de examen începe în iulie, în perioada 18 – 25 iulie 2022 fiind programată înscrierea candidaţilor, inclusiv a celor care au promovat examenele de corigenţe.
Pe 16 august 2022 va avea loc proba scrisă de Limba şi literatura română, 17 august – Proba obligatorie a profilului, 18 august – Proba la alegere a profilului şi specializării şi pe 19 august – Limba şi literatura maternă.
În zilele de 22 şi 23 august este programată evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, 24 august – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, 25 august – evaluarea competenţelor digitale, iar între 26 şi 29 august – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Primele rezultate din sesiunea a doua vor fi afişate pe 31 august 2022 (până la ora 12:00), tot în aceeaşi zi urmând a avea loc şi depunerea contestaţiilor. Rezultatele finale la sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat 2022 vor fi afişate pe 3 septembrie.
Rezultatele finale la cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate astăzi.
Rata de promovare înregistrată în sesiunea august – septembrie a examenului naţional de bacalaureat înainte de depunerea contestaţiilor este 30,3%.
Rezultatele vor fi publicate prin anonimizarea datelor personale ale candidaţilor, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecţia datelor – RGPD/GDPR).
Media minimă de promovare a examenului este 6, iar nota minimă pentru fiecare probă scrisă este 5.
Primele rezultate la cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului sunt afişate astăzi, până la ora 12:00, potrivit Ministerului Educaţiei. Afişarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui şi a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare.
Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format fizic, cât şi electronic.
Astfel, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit electronic inclusiv o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.
Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi comunicate vineri, 3 septembrie.
Etapa de echivalare şi recunoaştere a competenţelor lingvistice şi digitale la cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului începe astăzi şi durează până la data de 31 august.
Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este cel puţin 6.
Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 31 august, până la ora 12:00.
Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00-18:00, atât în format fizic, cât şi electronic.
Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi comunicate vineri, 3 septembrie.
Un număr de 19 candidaţi au fost eliminaţi pentru „fraudă sau tentativă de fraudă” de la proba de Limba şi literatura română din cadrul sesiunii a doua a Bacalaureatului şi 3.039 au absentat.
„La proba scrisă de Limba şi literatura română – proba E).a) din cadrul examenului naţional de bacalaureat (sesiunea august – septembrie 2021), desfăşurată astăzi, 16 august, au fost prezenţi 14.427 de candidaţi din cei 17.485 de candidaţi înscrişi. Au absentat 3.039 de candidaţi, iar 19 candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă”, informează Ministerul Educaţiei într-un comunicat de presă.
Marţi se va susţine proba obligatorie a profilului, miercuri proba la alegere a profilului şi specializării. Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine joi proba la Limba şi literatura maternă.
A doua sesiune a Bacalaureatului, programată în perioada august – septembrie, începe astăzi fiind înscrişi aproape 39.000 de candidaţi, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.
Prima probă scrisă este la Limba şi literatura română, marţi va fi proba obligatorie a profilului, ziua următoare proba la alegere a profilului şi specializării. Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine proba de limba şi literatura maternă joi. Între 23 şi 31 august se vor echivala şi recunoaşte competenţele lingvistice şi digitale.
Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului este cel puţin 6 (şase).
Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, 24.988 de candidaţi provin din promoţia 2020 – 2021, iar 13.958 de candidaţi din promoţiile anterioare.
Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 31 august (până la ora 12?00).
Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format fizic, cât şi electronic.
În acest sens, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit electronic inclusiv o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.
Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor (1 – 3 septembrie), vor fi comunicate vineri, 3 septembrie.
Probele scrise încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Toate măsurile de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-19 sunt valabile şi în sesiunea august-septembrie 2021.
Rezultatele la prima sesiune a examenului de Bacalaureat, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi afişate astăzi, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:
recunoaşterea/echivalarea/susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.
Rata cumulată de promovare la Bacalaureat, înainte de contestaţii, la nivelul ţării, a fost de 67,8%, în creştere cu aproximativ 5% faţă de aceeaşi etapă de afişare din sesiunea iunie-iulie a anului trecut – 62,9%.
Rezultatele vor fi afişate prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidaţilor.
De asemenea, rezultatele la etapa specială a Evaluării Naţionale vor fi anunţate tot astăzi, urmând ca în aceeaşi zi să poată fi depuse şi eventualele contestaţii, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.
Rezultatele finale după contestaţii se vor afişa pe 12 iulie.
Rezultatele la Bacalaureat înainte de contestaţii se vor afișa astăzi, până la ora 12:00, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educaţiei.
Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00-18:00, inclusiv prin mijloace electronice.
În această situaţie, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.
Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii sau reprezentanţii legali ai acestora.
Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.
Rezultatele vor fi publicate prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului.
Absolvenţii de liceu susțin proba scrisă la Limba și literatura română a examenului de Bacalaureat!
Publicat de Andra Radu,
28 iunie 2021, 08:00 / actualizat: 28 iunie 2021, 9:04
Absolvenţii de liceu sunt aşteptaţi la examenul naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2021, care începe astăzi cu proba scrisă la Limba şi literatura română.
Marţi, 29 iunie, se va desfăşura proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi a specializării. Ultima probă scrisă, proba la Limba şi literatura maternă, este programată joi, 1 iulie.
Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30.
Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie, până la ora 12:00.
Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situaţie, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.
Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.
Pentru elevii care solicită şi primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naţionale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susţinerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfăşurare a Bacalaureatului.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: recunoaşterea/echivalarea/ susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.
Rata de promovare (înainte de contestaţii) înregistrată de absolvenţii studiilor liceale şi care au susţinut probele examenului de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2020, atât din promoţia curentă, cât şi din promoţiile anterioare este de 62.9%.
Pentru promoţia curentă, rata de promovare este 71.4%, iar pentru promoţiile anterioare – 25.00%
În sesiunea iunie-iulie 2020, au promovat 92.930 de candidaţi, dintr-un total de 147.790 candidaţi prezenţi. Dintre aceştia, 86.140 de candidaţi sunt din promoţia curentă, iar 6.790 de candidaţi sunt din promoţiile anterioare.
232 de candidaţi au obţinut media 10.
Pe discipline de examen, situaţia candidaţilor cu note de 10 este următoarea:
1.927 au obţinut nota 10 la proba de Limba şi literatura română;
209 au obţinut nota 10 la proba de Limba şi literatura maternă;
5.624 au obţinut nota 10 la proba obligatorie a profilului (Matematică – 2.241 / Istorie – 3.383)
6.799 au obţinut nota 10 la proba la alegere a profilului şi a specializării.
Procente de promovare peste 70% s-au înregistrat în următoarele judeţe: Cluj (77.8%), Sibiu (71.8%), Iaşi ( 71.4%) şi Braşov (71.00%). În Capitală, rata de promovare s-a situat la 70%.
Judeţele în care ratele de promovare au fost sub 50%: Ilfov (32.2%), Giurgiu (42.4%), Mehedinţi (47.8%) şi Gorj (49.7%).
Nota minimă de promovare, pentru fiecare disciplină, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este minimum 6. Procentul de promovare s-a calculat din totalul candidaţilor prezenţi, incluzând în această categorie şi candidaţii eliminaţi.
Rezultatele (înainte de contestaţii) au fost afişate astăzi, 30 iunie, la ora 12:00, atât în centrele de examen, cât şi pe pagina web dedicată.
Contestaţiile pot fi depuse atât în format fizic, cât şi electronic, în zilele de 30 iunie, în intervalul orar 16:00 – 19:00 şi pe data de 1 iulie, în intervalul orar 8:00 – 12:00.
Rezultatele finale vor fi anunţate duminică, 5 iulie.
Comisiile de Bacalaureat de echivalare şi recunoaştere a competenţelor lingvistice şi digitale din unităţile de învăţământ liceal au ănceput calcularea mediilor candidaţilor şi asigură echivalarea/recunoaşterea nivelurilor de competenţă la probele de profil, potrivit metodologiei aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei.
Activitatea urmează să se încheie pe 17 iunie.
Conform metodologiei, nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă se stabileşte în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de candidat pe parcursul învăţământului liceal la aceste discipline.
Prin recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la disciplina Limba şi literatura română/Limba şi literatura maternă, în clasele a IX-a – a XII-a, candidaţilor li se acordă următoarele niveluri de competenţă lingvistică de comunicare:
utilizator mediu – pentru media cuprinsă între 5 şi 6,99;
utilizator avansat – pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49;
utilizator experimentat – pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10.
Noua metodologie prevede că nivelul de competenţă lingvistică într-o limbă de circulaţie internaţională din cadrul probei C se stabileşte prin echivalarea cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de candidat pe parcursul învăţământului liceal la disciplina aleasă pentru susţinerea probei, în anii în care a studiat această materie.
Potrivit MEC, nivelul unic de competenţă se identifică, în raport cu nivelurile de la A1 la B2, prevăzute în Cadrul european comun de referinţă pentru limbi şi se acordă conform următoarei grile:
calificativul A1 – pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99;
calificativul A2 – pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99;
calificativul B1 – pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49;
calificativul B2 – pentru media cuprinsă între 8,5 şi 10.
Nivelul de competenţă digitală din cadrul probei D se stabileşte calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de acesta la disciplina Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a.
Nivelul de competenţă digitală se acordă conform următoarei grile:
utilizator începător – pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99;
utilizator de nivel mediu – pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99;
utilizator avansat – pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49;
utilizator experimentat – pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10.
„Candidaţii care nu au studiat disciplina Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor sau echivalente vor susţine proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D) în baza Procedurii Centrului Naţional de Examinare şi Evaluare nr. 177/2019 pentru organizarea şi desfăşurarea probei de evaluare a competenţelor digitale (proba D).
Candidaţii care au promovat, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal – proba C”, a stabilit MEC.
De asemenea, candidaţii care au promovat, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere europeană pentru certificarea competenţelor digitale au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de evaluare a competenţelor digitale – proba D.
A fost aprobat noul calendar de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de Bacalaureat în anul şcolar 2019-2020. Documentul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.
Condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a fi centru de examen sunt următoarele:
organizarea sălilor de examen să se realizeze, astfel încât în fiecare sală, candidaţii să fie repartizaţi la o distanţă de minimum 2 metri unul faţă de celălalt stânga/dreapta – faţă/spate;
sălile de examen şi sălile în care îşi desfăşoară activitatea comisia din centrul respectiv se află, de regulă, în aceeaşi clădire;
sălile deţin sisteme de supraveghere audio-video.
CALENDARUL examenului naţional de bacalaureat
3 – 10 iunie 2020 Înscrierea candidaţilor
11 – 17 iunie 2020 Echivalarea şi recunoaşterea competenţelor lingvistice şi digitale
22 iunie 2020 Limba şi literatura română – proba E a) – proba scrisă
23 iunie 2020 Limba şi literatura maternă – proba E b) – proba scrisă
24 iunie 2020 Proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă
25 iunie 2020 Proba la alegere a profilului şi a specializării – proba E d) – proba scrisă
30 iunie 2020 Afişarea rezultatelor la probele scrise – până la ora 12:00
30 iunie 2020 Depunerea contestaţiilor în intervalul orar 16:00 – 20:00
1 iulie 2020 Depunerea contestaţiilor în intervalul orar 8:00 – 12:00
1 – 4 iulie 2020 Rezolvarea contestaţiilor
5 iulie 2020 Afişarea rezultatelor finale
Elevii care se află în izolare sau cei confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus, dar şi cei care au diferite afecţiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecţie/de a dezvolta complicaţii asociate infecţiei Sars-CoV-2 vor susţine probele pentru examenul naţional de Bacalaureat conform unei proceduri speciale, elaborate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii.
UPDATE: Astăzi se afișează rezultatele la Bacalaureat
Publicat de Andra Radu,
8 iulie 2019, 10:39 / actualizat: 8 iulie 2019, 13:28
Update: Potrivit datelor oficiale anunțate pe site-ul www.bacalaureat.edu.ro, procentul celor promovați a fost de 67,2%. Este cel mai slab procent din ultimii ani.
În țară, au fost înregistrate 177 de medii de 10.
……………………………………..
Update: Rezultatele le Bacalaureat au fost afisate.
………………………………………
Astăzi se afișează rezultatele la Bacalaureat. Acestea vor fi publicate pe site-ul bacalaureat.edu.ro, dar și la avizierele liceelor, până la ora 12:00.
Cei nemulțumiți de note pot depune contestații astăzi, între orele 12:00 și 16:00. Rezultatele finale vor fi afișate pe 13 iulie.
Pentru sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat 2019, s-au înscris peste 136.000 de candidați, cei mai mulți fiind din promoția 2019.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii cumulativ:
susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 la fiecare dintre acestea;
obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.
A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2019 are următoarea structură:
15 – 19 iulie, înscrierea candidaţilor;
26 iulie – înscrierea candidaţilor care au promovat examenele de corigenţe;
21 august – Limba şi literatura română – proba Ea) – proba scrisă;
22 august – Limba şi literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă;
23 august – proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă.
Pe 26 august se va desfăşura proba la alegere a profilului şi specializării:
proba scrisă, pe 27 şi 28 august – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
pe 29 august – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
pe 30 august şi 2 septembrie – evaluarea competenţelor digitale.
În zilele de 2 – 3 septembrie se va face evaluarea competenţelor lingvistice într-o limba de circulaţie internaţională – proba C, iar pe 3 septembrie vor fi afişate rezultatele la probele scrise (până la ora 12,00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00).
Rezultatele finale vor fi afişate pe 7 septembrie.
De ieri sunt disponibile modele orientative de subiecte pentru elevii care vor susţine Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul anul viitor.
Elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, modelele de subiecte sunt disponibile pe site-ul subiecte2018.edu.ro.
Acestea au fost construite în funcţie de trei cerinţe: formulare clară, precisă şi în strictă concordanţă cu programele de examen, nivel mediu de dificultate şi posibilitatea de a fi rezolvate în 120 de minute.
Potrivit Calendarului Ministerului Educaţiei, Evaluarea Naţională pentru absolvenţii de gimnaziu vor avea loc în perioada 11 – 14 iunie, iar absolvenţii de liceu vor susţine bacalaureatul în februarie – probele orale – şi în perioada 25 – 28 iunie – cele scrise.
Peste o săptămâna, școlile își vor redeschide porțile pentru elevi și liceeni.
Cursurile anului școlar 2017-2018 vor începe luni, 11 septembrie.
Astfel, elevii vor avea 35 de săptămâni de școală, structurate în trei semestre, separate între ele de câte o vacanță.
Vacanța de iarnă va fi între 23 decembrie și 14 ianuarie, vacanța intersemestrială între 3 și 11 februarie, iar vacanța de primăvară între 31 martie și 10 aprilie 2018.
Suplimentar, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar vor beneficia de vacanță și în săptămâna 28 octombrie – 5 noiembrie 2017.
Programul „Școala altfel” va avea o durată de 5 zile consecutive lucrătoare și va putea fi derulat în perioada 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia unităților de învățământ.
Anul școlar 2017 -2018 se va încheia pe 15 iunie, însă nu pentru toți elevii.
Cei de clasa a 12-a vor termina cursurile pe 25 mai, iar cei de-a 8-a, pe 8 iunie.
Aceștia nu se vor bucura imediat de vacanță pentru că vor avea de susținut Bacalaureatul și respectiv Evaluarea Națională.
Cu două săptămâni înainte de primul clopoţel, oficialii din Educaţie se pierd încă în discuţii despre neajunsurile din sistem. Ştiu însă un lucru cert: la început de an de şcolar nu vor fi manuale pentru a clasa a cincea pe bănci. BAC-ul însă se va da, dar după reguli noi.
După trei ore de discuţii cu reprezentanţii părinţilor şi ai elevilor, oficialii din Ministerul Educaţiei au stabilit că Bacalaureatul se va da în două etape: probele orale în primăvară, iar probele scrise în vară.
Rezultatele de la probele orale nu influenţează media de la examen, pentru că la aceste probe elevii nu primesc note. O altă noutate ar fi corectarea lucrărilor de examen care se va face online. La examen fiecare candidat va primi un cod de bare, lucrarea va fi scanată şi corectată online iar sistemul va fi asigurat de STS. Până acum lucrările erau sigilate şi corectate în alte judeţe.
În privinţa manualelor pentru clasa a V-a nici anul acesta nu vor ajunge la timp pe băncile elevilor. Însă ministrul Educaţiei a pregătit o soluţie de rezervă: ghidul îndrumător, după care profesorii vor preda în primele 8 săptămâni. sunt peste 170 de mii de exemplare pentru care a fost nevoie de un efort financiar de peste 150 de mii de euro, informează TVR.
Astăzi a avut loc proba obligatorie a profilului, în cadrul sesiunii de toamnă a bacalaureatului 2017. În județul Mureș s-au înscris la această probă 668 elevi din care s-au prezentat la sălile de examen 506, spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Camelia Irimie-Matei:
”S-a desfășurat proba de istorie și de matematică. La această probă au fost înscriși 506 elevi. Totul a decurs fără incidente. Au absentat 162 de persoane. Dintre aceștia la istorie, la secția română au susținut examenul 40 de elevi, la secția maghiară 34, iar la matematică, la secția română 311, secția maghiară 120 și germană un elev.”
În județul Mureș sunt patru centre de examinare, două în Tîrgu Mureș și câte unul la Reghin și la Târnăveni. Anul acesta sesiunea de toamnă se desfășoară atipic. Elevii susțin mai întâi probele scrise, apoi le vor fi evaluate competențele.
Rezultatele finale, după rezolvarea contestațiilor, vor fi făcute publice în data de 6 septembrie.
Recenta schimbare a celor 13 inspectori şcolari generali în timpul sesiunii de toamnă a bacalaureatului este ”iresponsabilă” şi îi va costa pe români cel puţin 250.000 de euro, susţine rectorul Universităţii de Vest Timişoara, deputatul liberal Marilen Pirtea.
Rectorul UVT îi solicită, într-un comunicat de presă, ministrului Educaţiei să facă publice evaluările care au stat la baza demiterilor, modul în care au fost realizate şi cine le-a efectuat. În plus, rectorul UVT cere demisia ministrului Educaţiei, dacă instanţa le va da dreptate inspectorilor demişi.
Deputatul susţine că, în contextul în care cei demişi au anunţat că vor contesta decizia în justiţie, ”având toate premisele de a câştiga”, ne putem aştepta ca ei să fie repuşi în funcţie, obligând statul să le plătească drepturile salariale de pe întreaga perioadă a procesului.
În Caraș Severin s-au înscris 576 de absolvenți la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului. În premieră, candidaţii vor susţine mai întâi examenele scrise, apoi pe cele orale.
În județ, candidații au fost repartizați în două centre de examen: 200 la Colegiul Naţional Traian Doda din Caransebeş, iar restul la Colegiul tehnic din Reşiţa.
Luni este programată proba scrisă la limba şi literatura română, în ziua următoare cea la limba maternă. Miercuri se va desfăşura proba obligatorie a profilului, iar joi cea la alegere.
Între 25 şi 31 august elevii vor avea probele orale, iar primele rezultate sunt afişate pe 1 septembrie, zi în care pot fi depuse şi contestaţiile.
Potrivit Ministerului Educaţiei, la această sesiune, majoritatea absolvenţilor provin din promoţia recentă, aproape 25 de mii, iar peste 14 mii din seriile anterioare.
În prima sesiune, de vară, au luat bacalaureatul aproape 94.000 de elevi, din cei peste 128 de mii care s-au prezentat la examen, adică 72,9%. Rata de promovabilitate în judeţul Caraş-Severin la sesiunea iunie-iulie a examenului de bacalaureat a fost de 60%.
Absolvenții care au obținut media 10 la Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a și la examenul național de Bacalaureat din acest an vor primi stimulente financiare, în semn de apreciere a performanțelor realizate, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Potrivit unei hotărâri adoptate miercuri, 9 august, de Executiv, sumele acordate sunt în valoare de 1.000 de lei pentru fiecare absolvent care a obținut media 10 la Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a, respectiv de 3.000 de lei pentru fiecare absolvent de liceu care a obținut media 10 la examenul național de Bacalaureat 2017.
Vor beneficia de aceste stimulente 137 de absolvenți de clasa a XII-a, care au încheiat cu media generală 10 examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2017, respectiv 497 de absolvenți de clasa a VIII-a, care au finalizat Evaluarea Națională cu media 10.
Ministerul Educaţiei Naţionale a emis un ordin privind modul de plată al personalului didactic care face parte din comisiile pentru Evaluarea Naţională, a absolvenţilor clasei a VIII-a, pentru Examenul Naţional de Bacalaureat şi pentru examenele de absolvire a calificării profesionale pentru învăţământul profesional, liceal şi post liceal, sesiunile anului 2017.
Personalul didactic care face parte din comisiile de organizare în unităţile de învăţământ pentru evaluarea naţională a absolevnţilor clasei a VIII-a este plătit după cum urmează:
– preşedinte – 335 lei;
– membru – 285 lei;
– asistent – 39 lei.
Profesorii care fac parte din comisiile din centrele zonale de evaluare, pentru absolvenţii clasei a VIII-a sunt plătiţi:
Preşedinte – de la 771 lei pâna la 821 lei, în funcţie de numărul de candidaţi, iar un profesor evaluator este plătit cu 6 lei pentru o lucrare corectată.
Profesorul sau secretarul cu abilităţi în operarea pe calculator – informatician – încasează 387 de lei.
Preşedintele comisiei dintr-un centru de examen de bacalaureat poate încasa, în funcţie de numărul de candidaţi, de la 770 de lei până la 821 lei, iar vicepreşedintele este plătit cu 529 de lei, în schimb un asistent este plătit cu 46 lei pe zi.
Personalul didactic care face parte din comisiile de bacalaureat, din centrele de evaluare sunt plătiţi astfel:
– Preşedinte – 1.172 lei şi 1.114 lei;
– Vicepreşedinte – 669 lei;
– Profesor evaluator – 7,6 lei pentru o lucrare corectată.
Profesorii care au participat la evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, sau în limba maternă, respectiv pentru proba de evaluare a competenţelor digitale sunt plătiţi cu 3,9 lei pentru un candidat, mai puţin decât cei care au participat la evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă, ce sunt plătiţi cu 6 lei pentru un candidat.
Elevii și preșcolarii intră, de astăzi, în vacanța de vară, iar cursurile vor fi reluate luni, 11 septembrie 2017, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației.
Bacalaureatul este în desfășurare, candidaților le sunt testate inițial competențele linvistice de limbă și literatură română, limbă străină și competențele digitale. Probele scrise ale examenului încep luni, 26 iunie, iar Evaluarea Națională pentru absolvenții de gimnaziu, pe 19 iunie.
Ministerul Educației a anunțat că rezultatul obţinut după cererea de recorectare a lucrărilor de la bacalaureat și evaluare națională va fi cel final, chiar dacă diferenţa este mai mică de 0,50 de puncte.
Până acum nota finală era schimbată doar dacă exista această diferenţă între nota iniţială şi cea de după contestaţie.
Inspectorul școlar general adjunct, Illes Ildiko, este de părere că noul sistem va crește numărul contestațiilor depuse.
Și directorii de școală sunt circumspecți la această modificare. Directorul Colegiului Național ”Alexandru Papiu Ilarian” din Tîrgu-Mureș, Cristina Someșan, a arătat că se va ajunge la dezvoltarea ideii de a contesta orice notă.
Elevii sunt singurii care apreciază noua metodă de corectare, chiar dacă aceasta poate fi cu două tăișuri pentru ei.
Examenul de bacalaureat este în desfășurare, în timp ce evaluarea națională va începe în 19 iunie.
Înscrierile pentru prima sesiune a examenului de bacalaureat vor începe luni şi se vor încheia pe 26 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.
Cursurile claselor a XII-a se vor finaliza pe 26 mai, iar Bacalaureatul va începe pe 6-7 iunie cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba română.
În zilele de 8 şi 9 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pe 9, 12 şi 13 iunie – evaluarea competenţelor digitale, iar pe 14 – 16 iunie evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Prima probă scrisă la Limba şi literatura română va fi susţinută pe 26 iunie, a doua zi proba la limba şi literatura maternă – probă scrisă.
Pe 28 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului, pe 30 iunie proba la alegere a profilului şi specializării. Pe 5 iulie vor fi afişate rezultatele până la ora 16,00 şi depuse contestaţiile între orele 16,00 – 20,00. Între 6 şi 9 iulie vor fi rezolvate contestaţiilor, iar rezultatele finale vor fi publicate pe 10 iulie.
Înscrierea candidaţilor pentru cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat se va face între 11 şi 14 iulie urmând ca pe 27 iulie, a celor care au promovat examenele de corigenţe.
Pe 21 august va fi susţinută proba scrisă la Limba şi literatura română, pe 22 august – la limba şi literatura maternă, iar pe 23 august – proba obligatorie a profilului.
Ultima probă, cea la alegere a profilului şi specializării, va avea loc pe 4 august.
Între 25 şi 28 august vor fi evaluate competenţele lingvistice de comunicare orală în Limba română, pe 28 august competenţele lingvistice de comunicare orală în limba maternă, iar pe 29-30 august competenţele digitale.
În zilele de 30 şi 31 august se va face evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Rezultatele vor fi afişate pe 1 septembrie, până la ora 16,00, şi depunerea contestaţiilor se va face în aceea zi, între orele 16,00 – 20,00.
Contestaţiile vor fi rezolvate între 2 – 5 septembrie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 6 septembrie.
În perioada 27 mai- 10 iunie 2017, se organizează examenul de bacalaureat 2017, sesiunea specială, în județul Prahova.
La această sesiune pot participa absolvenții de liceu, participanți la pregătirea loturilor naționale ale României pentru competițiile internaționale sau care susțin examenul de admitere la universități din străinătate și care au făcut dovada că:
• au fost acceptați, în etapa preliminară, la universitățile din străinătate care le solicită pentru înscriere diploma de bacalaureat, înainte de finalizarea examenului de bacalaureat, sesiunea iunie- iulie 2017;
• desfășoară probele de admitere în același timp cu probele examenului de bacalaureat, sesiunea iunie- iulie 2017.
Conform metodologiilor în vigoare, absolvenții de liceu care participă la această sesiune specială de bacalaureat își asumă întreaga răspundere pentru parcurgerea integrală a materiei din care vor primi subiectele de examen.
La nivelul județului Constanța, sunt 8 absolvenți aflați în această situație: 5 elevi de la Liceul cu Program Sportiv N. Rotaru Constanța (profil sportiv- lupte greco- romane- Campionatul European Juniori 2007, kaiac-canoe- campionatul European de Tineret 2017, tenis de câmp- Turneu Internațional Seniori), 1 elev de la Liceul Teoretic Lucian Blaga Constanța (gimnastică aerobică- Jocurile Mondiale) și 1 elev de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța- Olimpiada Internațională de Chimie.
Simularea Evaluării Naționale și a examenului de Bacalaureat continuă joi cu proba la matematică pentru elevii claselor a VIII-a și proba obligatorie a profilului pentru clasele a XI-a și a XII-a.
Potrivit calendarului aprobat de MEN, vineri va avea loc proba la alegere a profilului și specializării la Bacalaureat exclusiv pentru elevii clasei a XII-a.
Rezultatele vor fi comunicate elevilor în data de 31 martie.
Obiectivele simulărilor sunt familiarizarea elevilor cu rigorile evaluărilor pe care le vor susține la finalul anului școlar, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum și optimizarea pregătirii în vederea obținerii unor rezultate satisfăcătoare.
Notele obținute nu se trec în catalog. În situația excepțională în care se dorește acest lucru, elevul trebuie să solicite profesorului consemnarea notelor în catalog. În urma analizei rezultatelor, inspectoratele școlare județene vor lua măsuri de monitorizare și control, dar și de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune, precizează MEN.
Subiectele sunt elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare, în mod similar cu modelele publicate pe http://subiecte.edu.ro, și sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitățile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen și parcurse până la această dată.
Corectarea lucrărilor va fi făcută, în baza unor bareme care asigură unitatea și obiectivitatea evaluării și notării la nivel național, de doi profesori din unitățile de învățământ în care elevii susțin simularea.
Anul trecut, rata de prezență la simularea Evaluării Naționale a fost de 90,71% (169.632 de elevi participanți), iar procentul mediilor peste 5 s-a situat la 30,58%.
În ceea ce privește simularea probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat, rezultatele din 2016 indică o rată de promovare (medie generală peste 6 și note peste 5 la toate probele) de 28,51% la clasa a XI-a, respectiv 38,39% la clasa a XII-a.
Procesul pe fond al unor elevi din Timiş, eliminaţi în vară de la Bacalaureat, începe săptămâna aceasta. Acţiunile preliminare – cele de anulare a proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a fraudei – au început deja, iar Inspectoratul Școlar a câştigat opt dintre acestea.
Reamintim, aproximativ 50 din cei 143 de elevi eliminaţi de la Liceul din Făget s-au adresat instanţei. Ei nu pot participa la două sesiuni consecutive ale bacalaureatului.
70 de candidați au fost eliminați din examen, ieri, la proba scrisă la limba romană, la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului. Tinerii au fost prinși că încercau să copieze.
Sesiunea de toamnă continuă mâine cu examenul la limba şi literatura maternă. Miercuri va avea loc proba obligatorie a profilului, iar vineri, ultimul test scris din această sesiune, proba la alegere a profilului şi specializării.
Rezultatele vor fi afişate luni, până la ora 12, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12 şi 16. Rezultatele finale vor fi afişate pe 3 septembrie.
Sesiunea august – septembrie a examenului de bacalaureat continuă săptămâna aceasta cu probele scrise, luni fiind programată proba la limba şi literatura română – proba E.
Marţi, este programată proba scrisă de limbă şi literatură maternă – proba E b).
Examenul scris continuă cu proba obligatorie a profilului – proba E c), miercuri, şi cu proba la alegere a profilului şi specializării – proba E d), vineri.
Candidaţii vor afla rezultatele pe 31 august, până la ora 12,00, şi vor putea depune contestaţii în aceeaşi zi, între orele 12,00 şi 16,00.
Contestaţiile vor fi rezolvate în zilele de 1 şi 2 septembrie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 3 septembrie.
La sesiunea august – septembrie 2015 a examenului de bacalaureat s-au înscris aproximativ 55.000 de candidaţi, potrivit unei centralizări a MECS.
66,41% dintre absolvenţii de clasa a XII-a au promovat bacalaureatul în sesiunea iunie – iulie.
Mai mulți profesori au fost sancționați la școlile din Vânători – Neamț, Pipirig, Brusturi, Agapia si Târgu-Neamț, după scandalul fraudei de la Bacalaureat, sesiunea de vară.
Astfel, pentru trei cadre didactice s-a dispus desfacerea contractului de muncă, iar mai mulți profesori au primit sancțiuni de ordin financiar.
Neregulile au fost depistate în centrele de la Liceul „Vasile Conta” şi Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, ambele din Târgu Neamţ.
Cea mai aspră sancţiune, respectiv demiterea a fost pentru cei care s-au implicat activ, ajutându-i pe elevi să copieze, restul dând dovadă de neglijenţă.
Directorii unităţilor de învăţământ din Gorj fără rezultate la bacalaureat sau la Evaluarea Națională vor fi revocaţi din funcţii. Anunţul a fost făcut chiar de inspectorul şcolar general, Ion Işfan.
El a dispus în această perioadă şi controale în şcolile şi grădiniţele fără autorizaţie sanitară de funcţionare. Ion Işfan a precizat că în județul Gorj sunt 14 şcoli care nu deţin în prezent avizul sanitar. Situația cea mai gravă se regăsește la Glogova, unde potrivit reprezentanților IȘJ Gorj, nu există fonduri suficiente pentru lucrările de igienizare.
Aproximativ 1.500 de absolvenţi de liceu din Timiş s-au înscris pentru a susţine a doua sesiune a Bacalaureatului.
Vor fi șase centre de examen, dintre care cinci în Timişoara şi unul în Lugoj, unde sunt circa 280 de candidaţi.
Probele încep în 17august, cu competenţele lingvistice de limba şi literatura română iar în 24 august are loc prima probă scrisă.
Primele rezultate vor fi afişate pe 1 septembrie, contestaţiile se vor putea depune în 2 şi 3 septembrie, iar notele finale vor fi publice în 4 septembrie.
Cele mai multe au fost la limba română.
Rata de promovare a examenului în București înainte de soluționarea contestațiilor este de doar 17%.
La nivel național, 22% dintre candidați au obținut nota de trecere.
Liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invățământ, Simion Hancescu, considera ca principalele motive sunt programa scolara încărcată și modul de examinare.
La aceste cauze se mai adauga si altele, precum dezinteresul tot mai crescut al copiilor, dar si mediatizarea unor persoane care au prosperat și au o educație precara.
Simion Hancescu considera ca nici în anii următori rezultatele nu vor fi extraordinare.
Rezultatele finale vor fi afișate joi.
Este vorba despre liceele Dimitrie Leonida, Auto, Agricol şi Silvic din Timişoara şi Liceul Agricol din Orţişoara.
Rata de promovare a acestei sesiuni de Bacalaureat este mai mică decât cea de anul trecut, spune inspectorul şcolar general din judeţ, Aura Danielescu.
În Timiş, rata de promovare a sesiunii de toamnă a Bacalaureatului este de 22,37 la sută.
343 de contestaţii au fost despuse în Timiş de candidaţii la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului.
Cele mai multe, 135, au avut în vedere notele de la proba scrisă de limba şi literatura română, 74 – la biologie vegetală şi animală, 61 la matematică şi 44 la geografie.
Lucrările din Timiş vor fi recorectate la centrul de evalure din Deva.
Nici în liceele arădene din Ineu, Miniş, Vinga şi Lipova nu au fost elevi care să promoveze Bacalaureatul de toamna.
Inspectoratul Şcolar Arad anunţă că se vor lua măsuri în cazul acestor instituţii.
Mai mult, şcolile vor trebui să prezinte o notă justificativă, măsurile luate şi pregătiri suplimentare pentru ca astfel de situaţii să nu se mai înregistreze.
Alte cinci licee au promovare sub 8 procente.
Rata de promovarea a Bacalaureatului de toamnă în judeţul Arad, înainte de rezolvarea contestaţiilor, este de 16.41%.
În judeţul Hunedoara rata de promovare este de 22,27 la sută.
Doar 17 la sută dintre elevii bucureşteni care au dat bacalaureatul în sesiunea de toamnă au promovat examenul.
La nivel naţional rata de promovare este de aproximativ 22 %.
Totuşi numărul celor care au ratat examenul maturităţii rămâne destul de mare.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Invătamânt, Simion Hancescu, consideră că principalele motive sunt programa şcolară încărcată şi modul de examinare.
La aceste cauze se mai adaugă şi altele, precum dezinteresul tot mai crescut al copiilor, dar şi mediatizarea unor persoane care au prosperat şi au o educaţie precară.Simion Hancescu consideră că nici în anii următori rezultatele nu vor fi extraordinare.
In acelasi timp, pot fi depuse si contestaţiile. Joi vor fi afisate rezultatele finale.
Estimarile partiale arata ca aproximativ 80% dintre candidati au picat aceasta sesiune.
Potrivit Ministerului Educaţiei, rata de promovare a fost de aproape 23 la sută.
53 de mii de absolvenţi de clasa douăsprezecea au participat la examen şi au promovat peste 11 mii 600. Cele mai proaste rezultate sunt in județele Ilfov și Prahova.
Din totalul candidaţilor respinşi, 250 au fost eliminaţi pentru fraudă şi peste 9 mii 700 au obţinut medii între 5 şi 5,99.
În sesiunea de vară a examenului de bacalaureat, rata de promovare la nivel naţional a fost de 60 la sută.
Sunt înscrişi peste 36.000 de absolvenţi de liceu, iar cei mai mulţi dintre ei vor susţine proba la matematică.
Ieri, elevii au susţinut examenul la limba maternă.
Sesiunea de toamnă se încheie vineri cu proba la alegere a profilului si specializării.
Rezultatele vor fi afişate luni, 1 septembrie, când se pot depune si contestaţiile.
Rezultatele finale vor fi făcute publice la 4 septembrie.
Ei vor susţine astăzi prima probă scrisă din cadrul sesiunii de toamna a examenului.
La fel ca şi în sesiunea din iulie, elevii vor primi subiectele diferenţiat în funcţie de profil.
Examenul a început la ora 9 şi durează trei ore.
Sălile vor fi dotate cu camere de supraveghere, la fel ca în ultimii ani.
Sesiunea de toamnă continuă mâine cu proba la limba maternă.
Pe 27 august va avea loc proba obligatorie a profilului, iar doua zile mai târziu-cea la alegere.
Rezultatele se vor afişa pe 1 septembrie.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.