Un incendiu a izbucnit vineri după-amiază la Vila Casino din staţiunea Băile Herculane, mai multe echipaje deplasându-se la faţa locului pentru stingerea flăcărilor, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin.
Spre locul incendiului se deplasează echipaje de stingere de la Punctul de Lucru şi de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Băile Herculane şi Detaşamentul de pompieri Caransebeş. În sprijinul acestora a mai fost solicitat un echipaj din cadrul ISU Mehedinţi.
„Sunt alocate patru echipaje de stingere, o autospecială de intervenţie şi salvări de la înălţime şi 13 subofiţeri”, a precizat sursa citată.
De asemenea, la locul incendiului se află şi un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean.
Consiliul Local al orașului Băile Herculane a fost convocat în ședință de îndată pentru a lua în discuție decizia unilaterală a operatorului de transport public de călători de a retrage mijloacele de transport de pe traseu începând cu prima zi a acestui an, Primăria orașului de pe Valea Cernei fiind înștiințată printr-o notificare depusă de operator în 15 decembrie 2017 despre această decizie!
„Principala motivație a operatorului care a fost delegat pentru asigurarea serviciului de transport public de călători în stațiunea Băile Herculane a fost plata unei subvenții de către Consiliul Local pentru serviciile pe care le desfășoară în vederea menținerii acestui serviciu de transport public de călători din Băile Herculane. Conform contractului încheiat cu acesta, nu era prevăzută această subvenție, care este solicitată de către operatorul care desfășoară activitatea de transport local în Băile Herculane. Având în vedere că operatorul a solicitat suspendarea, noi vom rezilia contractul pentru nerespectarea termenilor contractuali și delegarea către un alt transportator ca să efectueze acest serviciu public!”, ne-a declarat Cristian Miclău – primarul orașului Băile Herculane.
Noul contract va fi semnat în perioada imediat următoare prin negociere directă, având în vedere urgența rezolvării acestei situații și va fi valabil până la desemnarea unui nou operator, prin licitație publică.
Conducerea administrației publice a orașului Băile Herculane și-a stabilit o serie de lucrări de investiții pentru anul 2018 în ceea ce privește infrastructura orașului.
„Sunt multe priorități, dar părerea mea este că proiectul cel mai important și cel mai vizibil va fi reabilitarea trotuarului dintre Hotelul Geta și Podul Roșu. Suntem aproape de finalizarea acestui proiect, avem toate avizele necesare, va urma licitația și sperăm în cel mai scurt timp posibil în reabilitarea acelui tronson de trotuar! Trotuarul va fi lărgit, vor fi montate băncuțe pentru turiștii care se plimbă prin acea zonă, vor fi montate coșuri de gunoi, vor fi încastrați noi stâlpi cu leduri și sperăm că va fi de bun augur pentru turiștii care se vor plimba pe această alee de promenadă din orașul Băile Herculane! Noi intenționăm să începem lucrările din primăvara acestui an! Anul trecut am fost vitregiți de birocrația obținerii avizelor și autorizațiilor pentru reabilitarea acestui trotuar!”, ne-a declarat Cristian Miclău – primarul orașului de pe Valea Cernei.
Zona cădițelor de la 7 Izvoare de pe Valea Cernei ridică permanent probleme nu numai din punct de vedere estetic, ci și sanitar, dar până acum nicio soluție nu s-a dovedit viabilă pentru această zonă. Conducerea administrației publice a orașului Băile Herculane are în lucru un proiect care vizează amenajarea acestui loc foarte popular în rândul turiștilor.
„Una dintre zonele cele mai aglomerate ale orașului Băile Herculane în perioada sezonului estival este zona 7 Izvoare, unde vin foarte mulți tuiști să facă baie la apele termale din acea zonă! Am fost sesizați de foarte multe ori despre situația bazinelor din zonă, noi am luat legătura cu Primăria Mehadia, care este proprietarul terenului și am obținut acordul acesteia în vederea reabilitării acestor bazine. La momentul de față un proiectant lucrează la proiectul tehnic de reabilitare și sperăm că în cel mai scurt timp posibil vom avea și proiectul în forma finală, ca să ne apucăm – începând cu primăvara anului viitor – de reabilitarea acestor bazine în aer liber! Vor fi amenajate bazinele, vor fi montate garderobe pentru schimb, vor fi încastrate lămpi pentru iluminat, să fie o zonă cât de cât decentă, pentru ca turiștii să nu mai fie dezavantajați din acest punct de vedere! Aceste lucrări vor fi executate cu fonduri din bugetul local al orașului Băile Herculane!”, ne-a precizat Cristian Miclău – primarul orașului de pe Valea Cernei.
Sute de alergători din Banat sunt aşteptaţi la un concurs de alergare montană pe Valea Cernei. Organizatorii anunţă că traficul maşinilor va fi restricţionat pentru demararea competiţiei în bune condiţii.
Clubul Sportiv Alternative Timisoara organizează, sâmbătă 21 octombrie, concursul de alergare montană “Hercules Maraton”, aflat la cea de-a şaptea ediţie.
Concursul nostru va avea două probe : maraton – 45 km, 2300m diferenţă de nivel şi semi-maraton – 21.1 km şi 1200m diferenţă de nivel. Organizatorii, Clubul Sportiv Alternative Timisoara, se aşteaptă la participarea a peste 400 de alergători.
Traseul concursului cuprinde un areal ce trece prin următoarele puncte : DN67D valea Cernei – biserica Dobraia – Poiana Lungă – sat Bogâltin – creasta munţilor Cernei – cătun Ineleţ – sat Prisacina – motel Dumbrava. Alergătorii vor parcurge traseul în special pe drumuri forestiere, poteci turistice şi ciobăneşti.
Startul concursului se va da pe DN 67D (Băile Herculane – Baia de Arama) la coada lacului Prisaca, la 12 km în amonte de Băile Herculane.
La startul competiţiei va fi blocată circulaţia pe DN 67D timp de 20 de minute, între orele 9:00 şi 9:20, pentru care s-a obţinut aprobare de la autorităţi.
Temperaturile scăzute înregistrate în ultima perioadă, mai ales în cursul nopţii şi dimineţii, arată că iarna nu este departe pe Valea Cernei, mai ales că pe vârfurile munţilor din apropierea staţiunii Băile Herculane s-au văzut deja primele semne ale zăpezii!
„Noi am început deja pregătirile pentru sezonul de iarnă, se refac stocurile atât de sare, cât şi de clorură de calciu, pentru a face faţă sezonului friguroş când străzile vor fi acoperite de zăpadă sau vor îngheţa! La fel ca şi anul trecuţ vom face lucrările în regie proprie, avem utilajele necesare, cu siguranţă ar mai trebui achiziţionate altele, dar vom vedea până în începerea sezonului de iarnă! În primul rând se va interveni pe artera principală, iar ulterior se va interveni şi în spaţiile dintre blocuri!”, ne precizează Cristian Miclău – primarul oraşului Băile Herculane.
Pensionarii din Băile Herculane se împrumută tot mai mult
Publicat de adinaiftime,
28 septembrie 2017, 17:25
Numeroşi pensionari din Băile Herculane apelează în această perioadă la împrumuturi financiare de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din oraşul de pe Valea Cernei, numărul membrilor organizaţiei crescând foarte mult în acest an!
„Valoarea împrumuturilor a crescut pentru că în această perioadă oamenii au nevoie să îşi cumpere lemne, foarte mulţi sunt bolnavi şi au şi alte probleme : e perioada nunţilor, îşi ajută copiii… A crescut şi numărul membrilor, ne apropiem de 900 de membri, a trebuit să mărim programul de lucru, avem un volum de activitate mult mai mare în comparaţie cu anii trecuţi! Comparativ cu prima parte a anului, împurumuturile au crescut în această perioadă cu 50 la sută, aproape s-au dublat! Să ştiţi că noi avem foarte puţini rău-platnici, dar ne putem ocupa şi de ei şi ne recuperăm banii!”, ne-a declarat Margareta Chiş – contabilul-şef al CARP Băile Herculane.
”La sfârşitul anului vor fi acordate împrumuturi nerambursabile membrilor organizaţiei care se confruntă cu mari probleme financiare. „Până acum am acordat ajutoare doar pentru probleme grave, cu boli incurabile, oameni care au avut probleme foarte mari şi sumele rămase în conturile de ajutoare se vor acorda de Crăciun!”, ne-a precizat Margareta Chiş.
Valea Cernei va găzdui etapa zonală la lupte libere
Publicat de adinaiftime,
28 septembrie 2017, 08:00
La Sala de sport ALEXANDRU DUICU din oraşul Băile Herculane se va desfăşura în perioada 29-30 septembrie ac etapa zonală la lupte libere, juniori III şi juniori IV, pentru calificarea la etapa finală a Campionatului Naţional.
Vor fi reprezentate în etapa zonală din staţiunea de pe Valea Cernei peste 20 de cluburi de profil din judeţele Cluj, Timiş, Gorj, Dolj, Mehedinţi, Hunedoara şi Caraş-Severin, fiind zona cu cea mai numeroasă participare în calificări! Primii trei sportivi clasaţi la fiecare categorie de greutate se vor califica pentru etapa finală a Campionatului Naţional, care va avea loc între 19 şi 22 octombrie la Cluj-Napoca.
În prima zi, vineri 29 septembrie, vor avea loc cântarul oficial şi şedinţa tehnică, urmând ca a doua zi, sâmbătă 30 septembrie, de la ora.9.00, să fie programate meciurile din cadrul competiţiei.
Etapa zonală din staţiunea Băile Herculane este organizată de Asociaţia Judeţeană de Lupte Caraş-Severin şi CSS Reşiţa, împreună cu Federaţia Română de Lupte şi în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Băile Herculane.
Piaţa agroalimentară din Zona Blocuri a oraşului Băile Herculane duce lipsă nu doar de cumpărători, ci şi de producători.
Spațiul special amenajat este aproape gol în cursul săptămânii,în timp ce pe marginea drumurilor din staţiune pot fi întâlniţi comercianţi de produse agricole care încearcă să profite de prezenţa turiştilor.
”Sunt din ce în ce mai puţini producători în piaţă… Sâmbăta şi duminica sunt de 4-5 ori mai mulţi, e aproape plină piaţa! Acum nu ştiu dacă am doi-trei clienţi pe care să-i încasez!… Acum este perioada afinelor, foarte multă lume caută afine, inclusiv turiştii… Producătorii din localităţile învecinate vin cu fructe!”, ne-a declarat Nicu Corneanu – administratorul pieţei.
Canicula din această vară a nu a rămas fără urmări pentru producătorii agricoli care îşi desfac produsele pe piaţa din Băile Herculane.
‘Se plângeau oamenii de această caniculă şi e firesc să-i afecteze! Producătorii vin de la Domaşnea, Cănicea, Teregova, Bolvaşniţa, Cuptoare… Din zona Olteniei vin mai rar producători!”, mai spune Nicu Corneanu.
Aleşii urbei de pe Valea Cernei nu şi-au aprobat încă salariile conform noii legislaţii în domeniu, acestea urmând să fie supuse aprobării Consiliului Local în următoarea şedinţă ordinară.
„Se lucrează, împeună cu colegii din Primărie am simulat realizarea veniturilor pe anul 2016 şi în funcţie de încasările pe care le vom avea şi în 2017 vom supune aprobării Consiliului Local un proiect de hotărâre de majorare a salariilor angajaţilor din Primărie. Salariaţii trebuie să înţeleagă că trebuie să facă eforturi în vederea creşterii gradului de colectare a taxelor şi impozitelor în cadrul Primăriei Băile Herculane!„, ne-a declarat Cristian Miclău – primarul oraşului Băile Herculane.
De asemenea, vor fi majorate indemnizaţiile primarului, viceprimarului şi consilierilor locali ai oraşului de pe Valea Cernei. „Salariul primarului şi viceprimarului este stabilit prin lege şi va creşte conform grilei care s-a publicaţ este şi în funcţie de numărul de locuitori şi, din câte ştiu eu, este la clasa V, care se înmulţeşte cu salariul minim pe economie şi rezultă salariul brut al primarului. Fondul de salarii va fi suportat integral din bugetul local, de aceea se fac diferite simulări în vederea stabilirii cuantumului încasărilor şi pentru a şi putea achita aceste salarii majorate. Bineînţeles că salariile angajaţilor vor trebui aprobate şi de Consiliul Local al oraşului Băile Herculane! Vreau să fac precizarea că şi consilierilor locali li se va mări indemnizaţia cu până la 10 la sută din salariul primarului!„, ne-a precizat Cristian Miclău.
Teatrul de Vară din Parcul Vicol al oraşului Băile Herculane va găzdui în această duminică, de la ora 20.00 o întâlnire a iubitorilor de teatru din staţiunea de pe Valea Cernei cu Vasile Murariu – nume cunoscut al teatrului şi filmului românesc, întâlnire care va avea loc sub genericul:
ASTĂZI, MINTE-MĂ FRUMOS!
„Vor fi două ore de râs şi voie bună pentru localnicii şi turiştii din Băile Herculane! De asemenea, spectacolul cuprinde muzică populară, muzică uşoară şi un retro remember deosebit, în care vă veţi bucura şi veţi simţi alături de ei timpurile petrecute cu ani în urmă de marii artişti ai ţării noastre!„, ne-a declarat organizatorul manifestării – prof.univ. Marin Valentin Stanciu – de la Teatrul European – Fundaţia de Teatru şi Film Bucureşti.
Cădiţele de la 7 Izvoare de pe Valea Cernei, de lângă staţiunea Băile Herculane, sunt foarte cunoscute nu doar în ţară, ci şi peste hotare, însă aspectul creat în jurul acestora nu este deloc unul care să facă cinste zonei!
„E vorba de două surse termale : 7 Izvoare calde stânga şi Forajul Scorilo! Aici este zona în care oamenii fac baie în aer liber, în nişte cădiţe amenajate, fără să plătească niciun fel de taxă nimănui! Aceste izvoare sunt neconcesionate de nicio persoană fizică sau juridică şi ca atare se exploatează într-un mod neorganizat. Am subliniat lucrul acesta, de a găsi o modalitate pentru a se exploata într-un mod organizaţ cu o anumită taxă, să se implice un investitor pentru unele amenajări corespunzătoare şi să încaseze o taxă pentru a nu mai fi aceste probleme„, ne-a delarat ing. Ioan Gaşpar – directorul Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei.
O problemă, însă, pentru trecere peste aceste obstacole o reprezintă chiar terenul pe care sunt amplasate cădiţele! „Toată lumea vine aici cu maşina, în ideea de a fi cât mai aproape de aceste izvoare, vrea să stea acolo… Sigur că spaţiul este îngust, valea este strâmtă, versanţii calcaroşi sunt foarte aproape de drum, astfel încât nu permite o dezvoltare mare a unei infrastructuri în această zonă, dar totuşi posibilitatea unor parcări trebuie avută în vedere pe viitor! Am considerat că e necesar ca Ocolul Silvic să amenajeze un teren pe care îl are la Campingul 7 Izvoare pentru a dezvolta o parcare acolo şi dânşii au precizat că este chiar un lucru bun şi vor iniţia în viitor o astfel de amenajare!”, ne-a precizat ing. Ioan Gaşpar.
O problemă care se acutizează în perioada sezonului estival în staţiunea Băile Herculane o reprezintă locurile de parcare pentru numeroasele autoturisme care ajung aici din întreaga ţară. Conducerea administraţiei publice locale încearcă să rezolve măcar parţial acest aspecţ prin amenajarea unei parcări în zona Poliţiei.
„Săptămâna trecută a avut loc licitaţia pentru atribuirea lucrărilor specifice la parcarea de lângă Poliţie, se va amenaja o parcare care să deservească atât turiştii, cât şi locuitorii din Băile Herculane, pentru decongestionarea traficului auto din zona respectivă. Avem în calcul ca 100 de maşini să poată fi parcate în această zonă!”, ne-a declarat Cristian Miclău – primarul oraşului Băile Herculane.
În zona Parcului Vicol mai există o parcare privată, care este folosită destul de puţin de turiştii care vin cu maşinile în staţiune. „Cu ajutorul Poliţiei vom reuşi ca să-i disciplinăm pe şoferii din trafic şi să-i redirecţionăm către parcările private sau publice din localitatea noastră!”, ne spune edilul-şef al urbei de pe Cerna.
În această perioadă şi cu precădere la sfârşit de săptămână, aproape toate locurile de pe marginea arterei principale a staţiunii sunt ocupate de autoturisme, ceea ce duce la îngreunarea traficului. „Este o situaţie nu numai la nivel local… şi la nivel naţional a crescut foarte mult numărul autovehiculelor în trafic şi din această cauză se produc şi ambuteiaje!”, explică Cristian Miclău.
Edilul-șef al oraşului Băile Herculane – primarul Cristian Miclău a semnat joi, 20 la sediul ADR Vest din Timişoara contractul de finanţare a proiectului care vizează realizarea unor lucrări importante în ceea ce priveşte infrastructura oraşului de pe Valea Cernei.
„Este primul proiect care a fost încununat de succes prin semnarea contractului de finanţare de aproape 3,5 milioane EURO, prin care se va reabilita Parcul Vicol, trei poduri din Băile Herculane, precum şi Piaţa 1 Mai şi Piaţa Herculeş care vor schimba înfăţişarea staţiunii noastre! Eforturile noastre au fost încununate prin semnarea acestui contract de finanţare, aşteptat de administraţia locală şi locuitorii din Băile Herculane!”, ne-a declarat Cristian Miclău.
Până la începerea practică a lucrărilor, mai sunt încă paşi de realizaţ ne-a declarat primarul oraşului de pe Valea Cernei:
„Începând cu anul viitor vor fi demarate aceste lucrări! Până atunci sunt o serie de reglementări care trebuie respectate, se va face achiziţia firmei de consultanţă care se va ocupa de achiziţiile publice, va urma licitaţia, perioada de contestaţii… Noi sperăm că de anul viitor vor începe şi lucrările la aceste obiective! Banii vor fi alocaţi prin semnarea acestui contract… Prin acest proiect se urmăreşte redarea unei alte înfăţişări staţiunii Băile Herculane şi a veni în întâmpinarea turiştilor cu o nouă imagine a staţiunii, să se apropie cât de cât de ceea ce a fost în trecutul nu prea îndepărtat!”
Zona Văii Cernei este cunoscută ca o zonă viperină şi odată cu încălzirea vremii, pe traseele turistice din Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei a început să se simtă prezenţa viperelor.
„Până în prezent s-a semnalat prezenţa viperelor în special în zonele cu stâncărie, cum ar fi traseele către Domogledul Mare, Crucea Albă, Cheile Feregari. În acest an, până acum, nu au fost muşcături ale viperelor în zonă şi sperăm să nu fie probleme de acest gen! Nu există ser antiviperin în zonă şi, din câte ştiu, cel mai apropiat ar fi la Drobeta Turnu Severin”, ne-a declarat Codruţ Pârvu – specialist în cadrul Administraţiei Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei.
Numeroşi turişti care ajung pe Valea Cernei pornesc pe traseele turistice din împrejurimile staţiunii Băile Herculane, care sunt şi zonele preferate ale viperelor! „Turiştii trebuie să fie neapărat echipaţi cu bocanci şi pantaloni lungi şi atenţie mare pe unde calcă, pentru că de obicei viperele aud zgomotele şi se îndepărtează, numai dacă vipera este luată prin surprindere, e posibil să muşte!”, ne-a precizat Codruţ Pârvu.
În perioada 3-8 iulie staţiunea Băile Herculane găzduieşte Festivalul Internaţional de Folclor „Hercules”. Înscris în Catalogul Comitetului Internaţional de Organizare a Festivalurilor Folclorice (CIOFF), este organizat de Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, Primăria şi Consiliul Local Băile Herculane.
La ediţia cu numărul 47 participă formaţii artistice din Argentina, Columbia, Porto Rico, Bulgaria, Ucraina, Serbia, Portugalia şi România.
Formaţiile cărăşene incluse în program sunt: „Semenicul”, „Bârzava”, „Datina” şi „Reşiţeana” din Reşiţa, „Armenişana” din Armeniş, formaţiile de dansuri, „Satul meu” din Ramna, „Bocşana” din Bocşa, „Teregovana” din Teregova, „Vermeşana” din Vermeş, „Zestrea gugulanilor” din Caransebeş, „Pupi de floare” din Zăgujeni, „Teregovana” din Teregova, „Dunav” din Sviniţa. „Almăjana” din Bozovici, „Sânziene băneţene” din Zorlenţu Mare, „Soko” din Socol.
Parada formaţiilor participante va începe luni, 3 iulie, la ora 18:30 pe traseul zona blocuri – Parcul Vicol.
Deschiderea oficială este programată pentru ora 19:00, la Teatrul de Vară din Parcul Vicol unde se vor desfăşura şi spectacolele în fiecare zi.
În caz de timp nefavorabil organizatorii au la dispoziţie sala de spectacole de la Hotelul Dacia.
Mai multe detalii vom avea luni, 3 iulie, la emisiunea „Din suflet pentru tine”, de la domnul Gheorghe Ţunea, directorul festivalului şi director al CJCPCT Caraş-Severin.
Adrian Sanda, fost şef al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, alături de alte 11 persoane.
3.505 persoane au primit titlul de „Luptător cu rol determinant”, în mod ilegal
Potrivit rechizitoriului procurorilor, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2014, Legea nr. 341/2004 a fost modificată şi completată, fiind introdusă o nouă categorie de revoluţionari, şi anume „Luptător cu rol determinant”, cu menţiunea că va fi atribuit doar în cazul celor din localităţile în care au fost persoane ucise, rănite sau reţinute până la fuga dictatorului, respectiv 22 decembrie 1989, ora 12.10, fiind determinate astfel localităţile Timişoara, Caransebeş, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu Mureş, Cluj-Napoca şi Bucureşti. În cazul în care şi în alte localităţi existau astfel de situaţii, acestea urmau să fie determinate din acte normative emise în acest sens sau prin documente oficiale eliberate de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Procedura de obţinere a certificatelor pentru acordarea titlului de „Luptător cu rol determinant” consta în avizarea dosarului la SSPR, deciziile emise în acest sens putând fi contestate la Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 (CPRD). Prin patru decrete semnate de preşedintele României, în anii 2015 şi 2016, a fost conferit titlul de „Luptător pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptător cu rol determinant” unui număr de 3.505 persoane. Anchetatorii au stabilit că unele dintre aceste persoane au obţinut ilegal acest titlu. „În mod concreţ procedura de obţinere a acestui certificaţ fiind bazată aproape exclusiv pe documente şi declaraţii provenind de la persoane direct interesate, a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari, cât şi la nivelul celor două instituţii cu atribuţii în acordarea acestor titluri a unor persoane dispuse să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de „Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei şi, impliciţ obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente. Facem precizarea că, spre deosebire de celelalte categorii de revoluţionari, cea la care am făcut referire anterior presupune drepturi băneşti majorate, în baza titlului respectiv deţinătorii primind, începând cu data de 1 ianuarie 2015, o indemnizaţie de gratitudine în valoare de 2.020 de lei/lună”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Indemnizaţii de gratitudine, în valoare de 50.000 de lei, de persoană
Procurorii susţin că persoane din localităţile incluse în mod abuziv în categoria celor cu „rol determinant” au obţinut de la bugetul de stat sume importate de bani, cu titlu de indemnizaţie de gratitudine. Din probele de la dosar rezultă că o astfel de persoană, care a parcurs tot circuitul legal şi a intrat la plată, a încasat aproximativ 50.000 de lei.
Adrian Sanda, Denisa Corina Tănase şi Cristina Valentina Cechi sunt acuzaţi că nu au analizat şi verificat dosarele depuse de asociaţiile locale de revoluţionari, permiţând astfel ca nouă oraşe „în cazul cărora a fost eludat adevărul istoric” să fie incluse în categoria localităţilor în care au fost persoane ucise, rănite sau reţinute. În urma acestor cazuri, bugetul de stat a fost prejudiciar cu suma de 14.047.085 de lei, aceasta reprezentând indemnizaţiile acordate revoluţionarilor începând cu data 1 ianuarie 2015, plătite de către casele judeţene de pensii.
Băile Herculane, pe lista procurorilor
Indemnizaţiile au fost acordate în Târgovişte – 3.510.651 de lei (80 de persoane au primit indemnizaţia de gratitudine din totalul celor 89 care au obţinut titlul de luptător cu rol determinant), Buzău – 2.107.536 de lei (50 de persoane din 52), Arad – 2.996.227 lei (64 de persoane din 68), Băile Herculane – 545.458 lei (toate cele 13 persoane solicitante), Brăila – 2.810.048 de lei (64 de persoane din 67) şi Deva – 2.077.165 de lei (56 de persoane din 62). La Piatra Neamţ au fost cereri admise pentru 32 de persoane, care nu au primit până în prezent drepturile băneşti aferente datorită intervenţiei organelor de urmărire penală. Şi la Suceava au fost cereri admise pentru şase persoane, dar acestea nu au mai primit drepturile băneşti. La Hunedoara, prin decizia Comisiei au fost create condiţiile necesare pentru ca persoanele care susţin că au luptat la Revoluţie în această localitate să solicite şi să obţină acordarea titlului şi implicit drepturile băneşti aferente. „Probele administrate au relevat că cei trei inculpaţi au luat deciziile menţionate fără a avea o fundamentare juridică, uneori chiar în pofida probelor existente. Astfel, de exemplu, în cazul localităţilor Băile Herculane şi Hunedoara, inculpaţii au ignorat adresele Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, prin care se comunica organizaţiilor de revoluţionari solicitante că în oraşele respective nu s-au înregistrat victime ucise sau rănite, respectiv reţinute, până în data de 22 decembrie 1989, ora 12.10”, au precizat procurorii în rechizitoriu.
Adevărul istoric despre falşii revoluţionari
Potrivit procurorilor, în ceea ce priveşte includerea oraşului Târgovişte, inculpaţii şi-au întemeiat decizia pe un document din anul 2015 care atesta că o persoană ce a fost internată în decembrie 1989 la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte avea diagnosticul „plagă împuşcată la nivelul cicatricei operatorii”, deşi în dosar exista şi un alt document din acea perioadă care infirma acest lucru, respectiv menţiona ca diagnostic „plagă supurată la nivelul cicatricei operatorii” (complicaţie medicală survenită în urma unei intervenţii chirurgicale anterioare). De asemenea, în cazul oraşului Brăila, în dosarul de admitere a localităţii s-a reţinut în mod fals că în decembrie 1989, pe strada Republicii, s-ar fi scandat „nu avem pâine, nu avem salam, nu avem ce mânca”, când, în realitate, documentul avut ca temei prezenta o cu totul altă situaţie de fapţ respectiv proferarea de cuvinte obscene de către două persoane aflate în stare de ebrietate. „În unele cazuri, inculpaţii şi-au fundamentat hotărârile luate doar pe declaraţiile unor persoane care erau interesate în mod direct de obţinerea titlului de revoluţionar cu rol determinanţ nefiind identificate documente care să ateste că, până la fuga dictatorului, au fost persoane ucise, rănite sau reţinute în legătură cu evenimentele revoluţionare din oraşele respective”, susţin procurorii.
Procurorii au solicitat instanţei desfiinţarea deciziilor prin care cele nouă oraşe au fost incluse în categoria localităţilor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, precum şi a certificatelor de luptători cu rol determinant emise persoanelor care au luptat în aceste localităţi. De asemenea, s-a solicitat şi desfiinţarea certificatelor de luptător cu rol determinant emise pe numele altor cinci persoane.
Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Bucureşti, procurorii cerând instanţei să menţină măsurile asiguratorii şi controlul judiciar dispuse faţă de Adrian Sanda, Denisa Corina Tănase, Cristina Valentina Cechi şi Gheorghe Neagu.
Ministerul Muncii s-a constituit parte civilă în această cauză, cu suma aferentă plăţii indemnizaţiilor.
Europarlamentarul român Maria Grapini solicită mai multă implicare pentru dezvoltarea turismului. Aceasta consideră că trebuie eliminate în cel mai scurt timp barierele administrative, deoarece turismul este o industrie care poate schimba viața oamenilor în bine, poate genera creştere economică.
Prezentă în Caraş-Severin, Grapini a spus că judeţul are potenţial, însă este nevoie de măsuri concrete. A dat exemplu staţiunea Băile Herculane, unde mare parte dintre hoteluri se află într-o stare avansată de degradare. Europarlamentarul a amintit de aşa numita lege pe paragină, lege iniţiată în 2013 pe vremea când era ministrul delegat pentru turism, şi care a bătut pasul pe loc.
Vizitând toate staţiunile de interes naţional am constatat că unii au luat 30 de hoteluri, 15, 20 şi le-au lăsat în paragină. După un model european am făcut această iniţiativă legislativă prin care proprietarii de hoteluri erau obligaţi în doi ani să le refacă. Legea stă în Parlament pentru că au început un lobby puternic cei care aveau hoteluri multe şi nu le convenea. Legea prevedea doi ani, timp în care să readucă la stadiul iniţial faţada, spaţiu verde şi tot ce mai era arondat şi dacă nu aveau o taxă pe suta de metri pătraţi faţadă de hotel şi suta de metri pătraţi spaţiu verde. În momentul în care se ajungea la un cuantum neplătit era luat hotelul şi era vândut bucată cu bucată pentru că nu putem să lăsăm să se întâmple ca unul să ia 40 de hoteluri, le foloseşte garanţie la bancă, duce banii în altă parte şi face o paragină în staţiunea de interes naţional.
Parlamentul îşi termină mandatul şi nu a votat-o pentru că aşa sunt la noi oamenii, acei oameni politici ar fi trebuit să se gândească la interesul naţional, ci nu la interesul unor proprietari de hotel. Lobby-ul lor a fost mai puternic decât iniţiativa legislativă.
Europarlamentarul român Maria Grapini a mai atras atenţia că lipsesc indicatoarele turistice.
Nu se poate ca staţiunile de interes naţional să fie foarte bine branduite pe drumurile naţionale ca turistul să ştie. Era să trec de Herculane şi nu era indicator de intrare în staţiune. Am făcut atunci un protocol pentru că primarul de la Herculane spunea că cei de la drumuri îi cer bani ca să pună panoul. Suntem absolut incredibili. Nu îşi face cineva privat, face o staţiune de interes naţional. Drumurile să nu le ceară bani pentru promovarea staţiunii. A rămas şi aia tot aşa. Avem o mare problemă de a nu duce la bun sfârşit proiectele. Asta este o tragedie şi total ineficient.
Totodată, Maria Grapini a amintit că trei hoteluri din România, au beneficiat de asistență tehnică pentru a deveni „Hoteluri cu consum de energie aproape zero”. Europarlamentarul a subliniat că o clădire cu consum de energie aproape zero este o clădire cu performanță energetică foarte ridicată.
La Tribunalul Caraş-Severin, astăzi s-a judecat cauza în care este implicat primarul oraşului Băile Herculane, Nicuşor Vasilescu pentru abuz în serviciu. Parchetul de pe lângă Tribunal a cerut prelungirea arestului la domiciliu, dispus de instanţa de judecată.
Tribunalul, în urma deliberării a menţinut arestul la domiciliu până în 27 septembrie. Avocatul inculpatului, Cosmin Bolosin, consideră că încheierea este netemeinică şi a contestat-o la Curtea de Apel Timişoara. Contestaţia se va judeca în următoarele cinci zile.
Băile Herculane este una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din lume. Eficienţa terapeutică a izvoarelor termominerale din staţiune a fost cunoscută şi utilizată de către romani încă din cele mai vechi timpuri.
Băile Herculane, cea mai veche staţiune din România
Cunoscută încă de pe vremea romanilor, care au „semnat” actul de naştere în anul 153 d.Ch., staţiunea Băile Herculane a cunoscut prima sa perioadă de înflorire în secolul al XIX-lea, în perioada Imperiului Austriac, iar Împăratul Franz Josef o numea „Perla Europei”. În a doua jumătate a secolului trecut, staţiunea de pe Valea Cernei era „asaltată” de turiştii din vestul Europei, care găseau aici nu doar un loc de tratament, ci şi pentru odihnă şi relaxare.
Apa termală de la Herculane face minuni
Apele termale sunt cele care au dus faima staţiunii Băile Herculane în întreaga lume. Cu o vechime de 2.000 de ani, apele şi-au demonstrat efectele tămăduitoare, care le fac să fie şi astăzi foarte căutate de turiştii din ţară, dar şi din întreaga lume. Investiţiile realizate în ultimii ani în marile complexe hoteliere au dus la crearea unor baze de tratament moderne, deschise pe tot parcursul anului, unde turiştii beneficiază de servicii de tratament şi hoteliere la standarde europene. Pe lângă afecţiunile reumatismale, în staţiunea Băile Herculane pot fi tratate şi afecţiuni ale aparatului respirator, afecţiuni metabolice şi de nutriţie, ale aparatului digestiv, sau aparatului vizual.
Posibilităţi multiple de relaxare
Băile Herculane atrag nu doar prin „miracolul” apelor termale, ci şi prin frumuseţile naturii, care au transformat întreaga Vale a Cernei într-un adevărat „Rai al frumuseţilor naturale”. Cei care vin aici trebuie să ştie că respiră un aer ca la 3.000 m, deşi staţiunea este situată la o altitudine de doar 168 m. Traseele turistice din Munţii Domogled sau Munţii Mehedinţi, care străjuiesc staţiunea şi Valea Cernei, oferă o modalitate extraordinară de relaxare, iar privirea drumeţului este răsplătită cu peisaje de o frumuseţe ireală.
Simbolul staţiunii este Crucea Albă, situată pe cel mai înalt punct al Băilor Herculane. Odată ajunşi aici, priveliştea este superbă, oferind o panoramă de ansamblu asupra întregii zone. Impresionante sunt şi cele două peşteri: Grota cu Aburi şi Grota Haiducilor. Cheile Prisăcinei, Cheile Ţesnei şi Cascada Vânturătoarea sunt alte locuri în care turistul uită de oboseala traseului, fascinat de natură ca un adevărat răsfăţ al privirii.
Gara staţiunii Băile Herculane este considerată cea mai frumoasă. Edificiul a fost construit între anii 1878 si 1886, în stil baroc vienez. Clădirea este o reproducţie fidelă a castelului de vânătoare al împărătesei Maria Tereza a Austro-Ungariei, situat în apropiere de Viena. Gara se află pe lista monumentelor istorice.
Această prezentare necesită JavaScript.
Principalele festivaluri şi sărbători din Băile Herculane
– “Balul izmenelor” din Pecinişca, Băile Herculane – februarie
– Festivalul “Pinul Negru de Banat”, Parcul central Băile Herculane – sfârşitul lunii mai, sau începutul lunii iunie
– Festivalul internaţional de folclor “Hercules”, Grădina de vară din Parcul Vicol – iulie
– Zilele staţiunii Băile Herculane, Parcul central Băile Herculane – 8 – 10 septembrie
– Festivalul răchiei din Banatul Montan, Băile Herculane – octombrie
– Alaiul usturoiului “Ai cu alai”, Băile Herculane – Ajunul Sf. Andrei
Cum ajungi?
Băile Herculane se află pe E70 şi se poate ajunge foarte uşor, cu autoturismul, din orice direcţie. Trenul este o altă variantă de deplasare, există inclusiv o garnitură de tren internaţional Bucureşti – Timişoara – Budapesta. În Baile Herculane opresc toate trenurile. Din gară şi până în staţiune sunt două posibilităţi: taximetrul sau autobuzul, care circulă din jumătate în jumătate de oră.
Lucrările vor începe la 1 iulie, si asta după ce a revenit în administrarea Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Această porţiune s-a aflat doi ani şi jumătate în administrarea Ministerului Dezvoltării, timp în care nu a fost realizată nicio investiţie. În aceeaşi situaţie se află şi drumurile din Rusca Montană şi Târnova. Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a spus că va finanţa astfel de lucrări de modernizare, doar dacă drumurile vor trece în administrarea primărilor. Preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, a afirmat că acest lucru se va întâmpla numai după ce va exista o hotărâre de Guvern în acest sens.
Dacă în mai multe locuinţe din Băile Herculane au apărut în ultima perioadă, scorpionii roşii de pădure, satul cărăşan Secăşeni a fost invadat, zilele acestea, de zeci de şerpi dintr-o specie necunoscută. Hardy Cvoica de la Radio România Reşiţa a fost în zona cu pricina şi are mai multe amănunte:
Statuia lui Hercules din centrul staţiunii Băile Herculane este supusă în această perioadă unor lucrări de renovare, pentru redarea valorii istorice. Statuia şi soclul acesteia au fost curăţate şi s-a realizat instalaţia de iluminare a monumentului pe timpul nopţii. În prezent, cu sprijinul SC Aquacaraş, se lucrează la sistemul de circulaţie a apei care să pună în funcţiune fântâna arteziană din faţa acestui obiectiv turistic, a declarat Gore Domilescu – viceprimarul oraşului Băile Herculane
La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc Festivalul Pinul Negru de Banat
Publicat de Andrei Cretoiu,
2 iunie 2014, 09:41 / actualizat: 3 iunie 2014, 13:03
Festivalul Pinul Negru de Banat s-a desfăşurat, la sfârşitul săptămânii, în staţiunea Băile Herculane. Manifestarea a debutat în urmă cu 10 ani în cadrul Proiectului „Păduri cu Pin Negru de Banat” – parte a Natura 2000, obiectivul principal fiind promovarea acestei specii forestiere, specifică Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.