Stratul de zăpadă la Bâlea Lac a ajuns la 21 de centimetri!
Publicat de Andra Radu,
10 noiembrie 2021, 11:50 / actualizat: 10 noiembrie 2021, 12:54
La Bâlea Lac, în Munţii Făgăraşului, stratul de zăpadă a ajuns la 21 de centimetri la peste 2.000 de metri altitudine. Accesul se poate face doar cu telecabina.
Turiştii pot ajunge cu maşina pe Transfăgărăşan, până la Bâlea Cascadă, de unde se poate urca folosind transportul pe cablu.
Telecabina funcţionează minim cu 10 persoane. Un adult va achita 80 de lei ca să urce și să coboare cu telecabina la Bâlea Lac. Copiii cu vârstele între 2 şi 12 ani vor plăti 40 de lei drumul dus-întors.
Telecabina de la Bâlea străbate un traseu pe cablu pe o distanţă de 3.700 de metri, zilnic, între orele 9:00 şi 17:00, numai când condiţiile meteo sunt bune.
Cei care sunt interesaţi să ajungă la Bâlea Lac pot accesa site-ul http://balealac.ro/telecabina/ sau pot suna la numărul de telefon 0725.210.610.
Aproximativ 300 de concurenţi din România, Ungaria, Spania, Rusia şi Republica Moldova vor lua startul, sâmbătă, la Bâlea Lac (judeţul Sibiu), într-un ultramaraton unic în Europa, „2×2 Race”.
Acesta este singurul ultramaraton care se va desfăşura integral la peste 2.000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş, unde vor atinge cele mai înalte două vârfuri din ţară, Negoiu şi Moldoveanu, informează un comunicat de presă al organizatorilor.
„Cursa de alergare montană „2×2 Race”, singurul ultra-sky maraton din România care atinge cele mai înalte două vârfuri din ţară, Vf. Negoiu şi Vf. Moldoveanu, va avea loc anul acesta în data de 21 august, cu startul din zona Bâlea Lac. (…) „2X2 Race” se desfăşoară integral la peste 2.000 m, ceea ce o face unică în Europa şi una dintre puţinele din lume.
Astfel, ultramaratonul montan cu pornire de la Bâlea Lac este cel mai spectaculos şi solicitant eveniment din calendarul competiţional intern şi este comparabil ca dificultate cu alte curse recunoscute din afara ţării. Organizatorii UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc), cea mai importantă competiţie de profil din lume – Chamonix-Mont Blanc, consideră „2X2 Race” drept o cursă de calificare pentru acest ultra-maraton montan”, se arată în comunicatul organizatorilor.
„Faţă de un maraton obişnuit, „2×2 Race” este un ultra-sky maraton, caracteristica lui fiind dată în principal de diferenţa de nivel de pe traseu, în cazul de faţă fiind de 4.200 – 4.500 de metri. Competiţiile de acest tip se desfăşoară pe teren accidentat, de la poteci de pământ prin pădure şi goluri alpine până la creste şi stânci cu grad înalt de dificultate. La „2×2 Race” se aleargă doar în gol alpin şi în proporţie de 80% pe stânci cu grad înalt de dificultate. Vremea este tot timpul dificilă pe munte, astfel că trebuie să ne asigurăm că alergătorii sunt pregătiţi mental şi fizic pentru acest efort”, a declarat Florin Băraş, unul dintre organizatorii competiţiei.
Alergătorii pot alege să participe la unul dintre cele două categorii de concurs – 2X2 şi X2.
În Făgăraş se menţine riscul însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine, fiind vizată zona turistică Bâlea Lac, unde stratul de zăpadă depăşeşte un metru, avertizează meteorologii.
O avalanşă spontană s-a produs, ieri, la peste 2.000 de metri altitudine, pe un versant nordic al acestui masiv. Sâmbătă, în Făgăraş au avut loc zece avalanşe, iar una dintre ele a surprins două persoane care făceau parte dintr-un grup mai mare de turişti, pe un traseu de la Bâlea Lac spre Cabana Capra.
La Bâlea Lac a început,vineri, 5 ianuarie, construcţia Bisericii de Gheaţă, amplasată la câțiva zeci de metri de Hotelul de Gheaţă, care a fost inaugurat înainte de Crăciun.
La fel ca şi în anii trecuţi, Biserica de Gheaţă va avea un caracter ecumenic, iar construcţia se va realiza după modelul vechii biserici săseşti din satul sibian Mălâncrav, dar la dimensiuni mult mai mici.
Este al 11-lea an în care la Bâlea Lac se ridică acest inedit lăcaş de cult realizat doar din zăpadă şi blocuri de gheaţă tăiate din Lacul Bâlea din imediata vecinătate.
Construcţia Bisericii de Gheaţă va fi gata până la sfârşitul acestei luni, iar în paralel vor începe şi lucrările la cele câteva igluuri care vor găzdui şi ele turiştii.
În prezent, la Bâlea Lac, stratul de zăpadă măsoară 131 de centimetri.
La Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş, a fost deschis sâmbătă noul Hotel de Gheaţă, un obiectiv unic în România.
Tema din acest an este Muzica, iar fiecare cameră este dedicată unui cântăreţ anume.
Începând cu data de 25 până după Revelion tot hotelul este ocupat. Marea majoritate a turiştilor cazaţi sunt străini.
În timpul zilei, Hotelul de Gheaţă poate fi vizitat ca obiectiv turistic, cu plata unui bilet de intrare.
Amintim că în această perioadă singura cale de acces spre Bâlea Lac este telecabina, cu plecare de la Bâlea Cascadă, care circulă însă doar în condiţii meteo favorabile.
Există posibilitatea unui risc însemnat de producere a avalanșelor în Munţii Bucegi și Făgăraş, avertizează meteorologii.
La înălțimi de peste 1.800 de metri, zăpada măsoară peste un metru. La Bâlea Lac, stratul de nea are 116 centimetri, 98 de centimetri la Vârful Omu, 21 de centimetri la Sinaia, 18 la Fundata și 16 centimetri la Predeal.
Meteorologii prognozează vreme geroasă la peste 1.800 de metri altitudine. Temperaturile minime se vor situa între -19 și -13 grade Celsius, iar cele maxime, între -16 și -10 grade.
Meteorologii avertizează că este risc însemnat de avalanşă la peste 1.800 de metri în munţii Făgăraş, inclusiv zona turistică Bâlea Lac, unde, în următoarele zile, riscul declanşării avalanşelor din cauza încălzirii, va fi mare, de gradul patru pe o scară de la unu la cinci. Sub 1.800 de metri altitudine în masivul Făgăraş riscul este moderat, de gradul doi.
Stratul de zăpadă a crescut cu aproape 20 de centimetri de azi-dimineaţă, ajungând la 115 centimertri. Temperatura minimă la Bâlea Lac va fi de minus 12 grade Celsius.
Accesul la Bâlea Lac se face doar cu telecabina şi numai atunci când condiţiile meteo sunt bune. Turiştii pot ajunge cu maşina doar până la Bâlea Cascadă, de unde DN7C Transfăgărăşan este închis circulaţiei.
Este risc crescut de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş, la peste 1.800 de metri altitudine, anunţă meteorologii din Sibiu.
Stratul de zăpadă proaspătă, de peste 35 de centimetri, poate aluneca cu uşurinţă, iar riscul de avalanşă este de 3 din 5.
La Bâlea Lac, zăpada depăşeşte 75 de centimetri, iar traseele superioare cabanelor sunt închise, întrucât pe creastă, stratul de zăpadă viscolită poate fi mult mai mare, iar vremea este capricioasă.
Acesta este ultimul sfârşit de săptămâna din acest an în care se mai circulă pe Transfăgărăşan, pe tronsonul de altitudine Piscu Negru – Bâlea Cascadă.
Conform regulamentului de funcţionare a drumului, între 1 noiembrie şi 30 iunie, traficul este interzis pe porţiunea de drum menţionată. Drumarii nu exclud, însă, posibilitatea de a restricţiona circulaţia chiar din acest weekend, dacă va ninge puternic în zonă.
La Bâlea Lac, se poate urca şi cu telecabina. Transalpina rămâne închisă, între Rânca şi Obârşia Lotrului, redeschiderea circulaţiei urmând să aibă loc la sfârşitul primăverii viitoare, în funcţie de condiţiile meteo.
„Muzica” va fi tema Hotelului de Gheaţă care se va construi, în această iarnă, la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş, au anunţat reprezentaţii proiectului.
Construcţia va începe la sfârsitul lunii noiembrie sau începutul lui decembrie, în funcţie de condiţiile meteo. Este nevoie de un strat consistent de zapadă, iar temperaturile trebuie să fie suficient de scăzute pentru ca pe Lacul Bâlea să se formeze un strat gros de gheaţă, de aproximativ o jumătate de metru, din care constructorii vor tăia blocurile transparente pentru ridicarea zidurilor. La construcţia hotelului se foloseşte doar gheaţă, zăpadă şi apă.
În acest an, camerele hotelului vor purta numele unor celebrităţi ale muzicii românesti şi internationale. Mobilierul va fi realizat numai din gheaţă. La fel şi restaurantul şi barul din incinta construcţiei, unde mesele şi scaunele vor fi tot din gheaţă. De asemenea, la Ice Bar, turiştii vor putea servi băuturi din pahare de gheaţă.
La fel ca în anii trecuti, proprietarii Hotelului de Gheaţă de la Bâlea Lac vor să inaugureze construcţia în preajma Crăciunului. După Anul Nou, acolo se vor ridica o Biserică de Gheaţă şi câteva igluuri.
Salvamontiştii sibieni şi un elicopter SMURD de la Târgu Mureş intervin în Munţii Făgăraş, pentru acordarea primului ajutor şi evacuarea unei femei care şi-a fracturat piciorul.
Potrivit Şefului Serviciului Public Salvamont Sibiu, tânăra participa la o cursă de alergare montană care se desfăşoară astăzi pe creasta Masivului Făgăraş, de la Bâlea Lac până pe cele mai înalte două vârfuri din România: Moldoveanu şi Negoiu.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunță participanţii la trafic că în ziua de sâmbătă, 25 iulie 2015, în intervalul orar 08.00 – 18.00, traficul rutier va fi închis pe drumul național DN 7C – Transfăgărăşan, cuprins între km 62+000 – km 116+808 (Baraj Vidraru – Bâlea Lac).
Restricţia se impune pentru a permite desfăşurarea unei competiții de triatlon.
Conducătorii auto sunt rugaţi să respecte restricţia de circulaţie instituită, semnalizarea rutieră temporară şi indicaţiile agenţilor de poliţie aflaţi la faţa locului.
Transfăgărăşan va fi închis circulaţiei rutiere în data de 25 iulie, pe tronsonul cuprins între Barajul Vidraru şi Bâlea Lac, pentru desfăşurarea unei competiţii de triatlon, au anunţat miercuri reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş.
Accesul autovehiculelor între kilometrii 62 şi 117 ai DN 7C va fi interzis începând de la ora 8,00, restricţia urmând să fie ridicată la ora 18,00. Pe perioada restricţiei, accesul de la Barajul Vidraru către Cabana Cumpăna se va putea face pe drumul forestier care urmează conturul malului drept al lacului Vidraru.
‘Solicităm conducătorilor de autovehicule să circule cu atenţie, să respecte semnificaţia indicatoarelor şi a marcajelor rutiere montate în zonă’, se arată într-un comunicat al IPJ Argeş.
Competiţia de triatlon ‘Transfier’, organizată de Asociaţia Clubul Sportiv No Stress, se va desfăşura sâmbătă, 25 iulie, în zona Transfăgărăşanului. Proba de înot se va desfăşura pe lacul de acumulare Vidraru, iar probele de ciclism şi alergare pe DN 7C.
Porţile tunelului de la Bâlea Lac au fost deschise mai devreme, însă cine a mers acolo a făcut-o pe proprie răspundere. Şoseaua Trafăgărăşan leagă Transilvania de Muntenia şi traversează cel mai înalt lanţ muntos din România, Munţii Făgăraş. Drumul are un regim special. Măsura închiderii circulaţiei este luată în fiecare an la început de noiembrie de Compania Naţională de Autostrăzi, pentru că drumul nu poate fi deszăpezit pe timpul iernii, iar în zonă există risc de producere a avalanşelor
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.