Chiar dacă consumăm alimente sănătoase, nu trebuie să exagerăm în ceea ce privește consumul lor. De exemplu, multe persoane cad în „capcana” fructelor şi legumelor, fără să-şi dea seama că şi aceste alimente, dacă sunt consumate necontrolat, pot fi dăunătoare.
Alimente sănătoase dar care nu trebuie consumate în exces:
Bananele – Consumate în exces, aceste fructe pot provoca carii, dureri de cap. Două banane pe zi sunt considerate o cantitate sănătoasă.
Brânză – Porţiile mari de brânză cresc riscul de boli cardiovasculare, favorizează apariţia bolilor coronariene și provoacă adesea aciditate.
Orez – Consumând prea mult orez, se pierd toate celelalte vitamine și creşte nivelul de insulină. Porţia normală este de obicei de aproximativ 90 de grame de orez nefiert.
Broccoli – Broccoli conţine tiocianaţi, care duc la supraproducţia de hormoni tiroidieni. Ca rezultat, poate apărea căderea părului, umflarea feţei și alte consecinţe. Broccoli poate provoca, de asemenea, alergii, cum ar fi erupţii cutanate sau mâncărime.
Afine – Afinele pot scădea nivelul zahărului din sânge sub normal. Aceste fructe diluează sângele, astfel încât consumul lor trebuie ţinut sub control. O ceaşcă de afine este cantitatea zilnică recomandată.
Pe zi ce trece tot mai mulți dintre noi ne plângem de lipsa somnului și a odihnei. Chiar dacă încercăm să mergem la somn la o oră rezonabilă, nu reușim să adormim.
Astfel, s-a aflat că anumite alimente consumate seara te pot ajuta să ai un somn liniștitor și adânc.
Iată câteva dintre alimentele care îmbunătățesc calitatea somnului:
1. Bananele – aceste fructe au o concentrație mare de magneziu și potasiu, despre care s-a dovedit că au un rol important în inducerea unui somn liniștit.
2. Laptele – toată lumea a auzit deja că un pahar de lapte călduț băut înainte de culcare te va ajuta să dormi mai bine. Cantitatea mare de calciu pe care o conține ajută la relaxarea mușchilor și la echilibrarea producției de melatonină.
3. Migdalele – sunt și ele o sursă excelentă de magneziu.
4. Salată verde – conține lactucarium, un nutrient care oferă o stare de relaxare.
5. Miere – o linguriță de miere înainte de culcare, dizolvată într-o cană de lapte călduț, va scădea nivelul de orexină, un neurotransmițător care ne ține permanent în alertă.
6. Fasolea – are de asemenea un conținut important de triptofan și fibre, fiind o alternativă vegetariană pentru o cină sățioasă.
7. Carnea de pasăre – dintre care carnea de curcan are conținutul cel mai mare de triptofan.
8. Semințele (dovleac, susan, floarea soarelui) și nucile – sunt de asemenea bogate în proteine și triptofan.
Sunt momente în care este extrem de important să alegem cele mai ușor digerabile alimente. Astfel de momente sunt acelea în care avem tulburări stomacale, suntem bolnavi sau ne recuperăm după o boală.
Alimentele descrise mai jos sunt adesea digerate mai ușor și sunt potrivite pentru momentele în care organismul nostru are nevoie de protecţie:
Pâine prăjită (toast)
Pâinea prăjită, probabil nu atât de delicioasă fără unt și condimente dar este un prieten al stomacului, fiind ușor de prelucrat. Calitățile acesteia nu sfârșesc aici; pâinea prăjită poate reduce aciditatea gastrică și greața.
Însă, să nu uităm că tipul de făină din care este făcută este de o importanță majoră. Pâinea integrală, deși cu un conținut ridicat de fibre și recomandat pentru uzul zilnic, adesea îngreunează digestia în cazul stomacurilor mai sensibile. Astfel, încercați să optați pentru pâine prăjită albă, dacă vă confruntați cu tulburări stomacale, pentru a le evita.
Orez alb
Orezul este o sursă minunată de energie pentru corpul nostru. Dar este vreo diferența între consumul de orez alb și consumul de orez brun? În ce privește digestia, răspunsul este “Da, este”. Orezul brun are conținut ridicat de fibre , iar acest fapt poate duce la tulburări alimentare precum balonare și flatulență.
Orezul alb este o soluție mai bună atunci când când suntem în căutarea unor cereale pentru o bună digestie, care, în același timp, ne asigură carbohidrații necesari.
Biscuiți sărați
Biscuiții sărați sunt o alegere minunată în cazul greței și a problemelor de digestie. Aceștia conțint carbohidrați care asigură energia necesară corpului, fiind și moi în același timp, ceea ce îi face ușor de asimilat de către sistemul digestiv.
Banane
Bananele sunt o sursă minunată de carbohidrați, care sunt ușor asimilați de marea majoritate. Ele sunt o alegere potrivită datorită faptului că asigură potasiu organismului, care se pierde cu ușurință în cazul tulburărilor stomacale.
Piure de mere
Nu există un regim sănătos care să nu includă fructe. Însă, acestea conțin fibre care nu sunt mereu preferate de stomacul nostru. Iată de ce ne sare în ajutor piureul de mere, care este sursă de fructe mai ușor de digerat. În pofida faptului că acesta de asemenea conține fibre vegetale, cantitatea lor este cu mult mai mică decât într-un măr întreg. Piureul de mere conține pectină, a cărei fibre sunt solubile, iar aceasta ajută în cazul tulburărilor de stomac. Zahărul și carbohidrații, pe de altă parte, asigură organismului un stimul de energie.
Ouă
Ouăle sunt o sursă de proteine și minerale, esențiale pentru menținerea unui corp sănătos. Papara de ouă este un aliment ușor și rapid asimilat de către organism. Aceasta le face un aliment potrivit pentru persoanele care suferă de virus stomacal sau greață. Atât gălbenușul, cât și albușul sunt ușor asimilate de majoritatea oamenilor.
Cartofii dulci
Cartofii dulci sunt o sursă bună de fibre solubile, care sunt mai blânde cu sistemul digestiv decât fibrele insolubile. Pe lângă aceasta, fibrele solubile măresc bacteriile bune din intestine, ceea ce duce la o condiție bună a sistemului digestiv. Cartofii dulci conțin potasiu, un electrolit care adesea se pierde în timpul procesului de digestie.
Carnea de pui
Carnea de pui ne asigură o proteină curată, care ajută la auto-recuperarea organismului. Puiul nu conține fibre, ceea ce îl face potrivit pentru persoanele ce se confruntă cu tulburări gastrointestinale precum sindromul intestinului iritabil. Dacă alegeți să consumați pui, optați pentru cel copt, nu prăjit- grăsimea de asemenea poate înrăutăți problemele digestive.
Desigur, nu fiecare stomac reacționează în același mod. Este important să ne cunoaștem propiul organism și să ne încredem specialiștilor, și anume pentru a ne pregăti un regim alimentar personalizat adaptat necesităților corpului nostru.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.