26 de oraşe din România vor fi vineri gazda celui mai captivant eveniment despre ştiinţă şi cercetare, Noaptea Cercetătorilor Europeni, care aduce mai aproape de publicul larg cei mai prietenoşi cercetători, alături de care vizitatorii vor învăţa cât de interesantă poate fi munca de cercetare, dar şi cât de utilă este aceasta pentru viaţa de zi cu zi.
Știinţa şi cercetarea îşi dau întâlnire cu publicul larg la București, Alba Iulia, Arad, Bacău, Bârlad, Bumbeşti-Jiu, Buzău, Călăraşi, Câmpia Turzii, Constanţa, Deva, Galaţi, Hunedoara, Negreşti-Oaş, Oradea, Petroşani, Piatra Neamţ, Ploieşti, Suceava, Sulina, Târgu Jiu, Târgu Neamţ, Timişoara, Titu, Tulcea şi Zalău.
Astfel, publicul curios şi dornic de cunoaştere este invitat să exploreze lumea ştiinţei împreună cu cercetătorii. Experimentele inedite îi vor ajuta pe participanţi să-şi însuşească cunoştinţe de bază despre lumea înconjurătoare.
Astronomia îşi va dezvălui toate secretele, prin intermediul telescoapelor ce vor cerceta cerul plin de mistere, iar noile tehnologii îi vor ului pe vizitatori prin beneficiile pe care le aduc vieţii cotidiene.
Educaţia pe teme ecologice nu va lipsi nici ea de la eveniment, publicul având ocazia să conştientizeze mai bine problemele de mediu cu care se confruntă societatea actuală şi să afle cum se pot implementa soluţii utile.
Cele mai premiate invenţii ale cercetătorilor români vor fi la îndemâna vizitatorilor, publicul având ocazia să afle rezultatele muncii de cercetare desfăşurată în diverse muzee, universităţi şi institute din România.
Toate detaliile privind locaţiile şi programul de desfăşurare, precum şi agenda activităţilor din fiecare oraş se găsesc pe www.noapteacercetatorilor.eu.
Începem de astăzi și în următoarele săptămâni o serie de reportaje în care dorim să vă aducem mai multe lucruri pe care să le aflați despre marile unități de la granița de est a României și, evident, a NATO și sunt multe unități importante, începând cu cele de la Constanța, Tulcea, Brăila Bârlad, Focșani și Iași.
Astăzi am ales o brigadă foarte importantă, de la Focșani. Este vorba despre Brigada 8 Rachete Operativ-Tactice.
În înzestrarea acestei brigăzi a intrat sistemul HIMARS, cel mai nou și mai modern, sistemul de apărare antiaeriană. Îl avem mai întâi la microfon pe colonelul Daniel Condruț, comandantul Brigăzii 8 Rachete Operativ-Tactice.
Daniel Condruţ:Brigada 8 Rachete OperativTactice “Alexandru Ioan Cuza” se află în plin proces de transformare, modernizare și înzestrare cu echipamente de ultimă generație. Este vorba despre sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare. Este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă, testat și validat în teatrele de operații de către Armata Statelor Unite ale Americii.
Zona de responsabilitate a brigăzii în momentul în care toate structurile vor fi înzestrate cu noile echipamente va fi teritoriul național şi, la nevoie, structuri din cadrul brigăzii, în baza angajamentelor asumate de țara noastră la nivelul Alianței, pot fi chiar dislocate în afara teritoriului național.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Foarte interesant este că în ultima vreme au venit doamnele la comanda plutoanelor de infanterie, la comanda unei baterii de rachete ori terestre, ori antiaeriene. Este și cazul domnișoarei pe care o veţi asculta în minutul următor.
Livia Bârsan:Sunt sublocotenent Livia Bârsan. A fost alegerea mea la absolvirea Academiei să fiu repartizată în acest batalion. Sunt din Iași. Primul criteriu cu siguranță nu a fost distanța față de casă, ci criteriul a fost perspective de viitor. Care unitate ar fi fost cea mai oportună pentru un artilerist?
Iar din punct de vedere al înzestrării, cu siguranță, acesta a fost, datorită noului sistem de rachete. Noi suntem prima generație de ofițeri încadrați pe această categorie de armament, chiar de la primirea lui în înzestrare.
În februarie va fi prima tragere reală cu acest sisteme de armament pentru care ne pregătim de un an de zile. Este diferit față de sistemele clasice de artilerie – tunuri, obuziere -, pentru că, în primul rând, este autopropulsat.
Are o mobilitate foarte mare. Instrucția se desfășoară într- un mod mult mai dinamic, lucrul la material este ușurat, minimizat, ceea ce ne dă libertatea extinderii cadrului tactic. Funcțiile din armată permit încadrarea unui om care să îndeplinească acele atribuții specifice, nu a unui gen.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Da, așa este. Nu este vorba de gen aici. Este vorba de priceperea și de instruirea oamenilor și, dacă vă întrebați așa, ducându-vă după propaganda despre care vorbea și Mircea Geoană mai devreme, iată că există acolo forțe care să apere granița de est a NATO și granița de est a României. Este, iată, la rând și comandantul de batalion în a cărui dotare a intrat sistemul HIMARS.
Teliman Cristian:Sunt maiorul Teliman Cristian, locţiitor al comandantului Batalionului Rachete Operativ-Tactice Focșani. Primul batalion înzestrat cu sistemul de lansare multiplă M142 HIMARS.
Suntem mândri că facem parte din această structură și că suntem primii oameni din România care lucrăm cu acest sistem. Am o echipă extrem de tânără și suntem puțini în cadrul batalionului care face într-adevăr tranziția de la tot ceea ce a însemnat clasic la tot ceea ce înseamnă modern.
Poate apreciem enorm de mult când vedem sistemul ăsta ceea ce pot să fac în comparație cu sistemele clasice. Nu spunem că partea mecanizată nu are beneficiile ei, dar partea automatizată poate să îți ofere niște beneficii fantastice.
În primul rând îți oferă o mobilitate și o putere de foc mai mare, îți oferă o eficiența a focului și o rapiditate în deschiderea lui incomparabilă cu sistemele precedente. Aportul fizic este mai mic din punctul ăsta de vedere, dar tehnologia vine să suplinească aportul fizic din punct de vedere al deservirii sistemului.
Dacă sistemele anterioare puteau avea până la şapte servanți, în momentul de faţă noi avem un singur servant care duce munca celor șapte, lucrează pe un computer și tot ceea ce face pe acel computer.
Lucrăm cu un sistem automatizat. Reacția este cu totul și cu totul diferită. Şi timpul de reacție este cu totul şi cu totul diferit. Suntem mult mai în siguranță cu noul sistem.
Premiul TINERE TALENTE la evenimentele muzicale „Soul Music Art” – Bârlad, „Masterclass Entertainment Debut” – Brașov și „Hermannstadtfest” – Sibiu, 2019!
Publicat de Bogdan Dragomir,
25 septembrie 2019, 14:03 / actualizat: 21 iunie 2023, 17:33
În luna Iunie 2019, o lună deosebit de bogată în evenimente artistice pentru copii și adolescenți, am participat, în calitate de muzician și jurnalist, la 3 manifestări muzicale, cu siguranță aflate în topul celor mai importante provocări muzicale ale anului! La aceste evenimente, cu sprijinul colegilor de la Radio România Regional, am acordat și premiile TINERE TALENTE pentru calități artistice deosebite!
DSC_0265. Foto Festival Soul Music Art – Barlad 2019 (foto by Bogdan Dragomir)
La Bârlad, județul Vaslui, în Sala de evenimente a Cercului Militar, în perioada 15-16 iunie 2019, a avut loc cea de a V-a ediție a Festivalului Concurs Național de Muzică Ușoară pentru Copii și Adolescenți „Soul Music Art”!
20190615_093914.Juriul festiv. Soul Music Art – Barlad 2019 (foto by Bogdan Dragomir)
Juriul festivalului:Nicolae Caragia – Compozitor, Președintele Juriului, Doina Durdan – Prof. canto, Marcel Iorga – Compozitor, Tudor Turcu – Artist interpret, Octavian Durdan– Prof. de muzică și Bogdan Dragomir – Muzician și jurnalist!
DSC_0259. Dragos Gheorghiu – Director Festival Soul Music Art – Barlad 2019 (foto by Bogdan Dragomir)
Organizatori:Asociația Culturală SOUL MUSIC ART – Prof. Dragoș Gheorghiu(Director festival)!
Notă:Palmaresul complet al festivalului poate fi consultat pe pagina de internet a evenimentului!
Diploma Tinere Talente – Razvan Popa – Soul Music Art – Barlad 2019 (foto by Bogdan Dragomir)
Premiul TINERE TALENTE, oferit cu sprijinul rețelei Radio România Regional, a fost acordat pentru calități artistice deosebite interpretului RĂZVAN POPA!
Razvan Popa – Premiul Tinere Talente – Barlad 2019 (foto by Bogdan Dragomir)
Felicitări și mult succes în continuare!
DSC_0228. Premiul Tinere Talente – Razvan Popa – Barlad 2019 (foto by Bogdan Dragomir)
Felicitări organizatorilor și tuturor participanților pentru reușita acestui eveniment artistic deosebit!
P.S.: Vom face un Update la acest articol, cu materialele info si audio muzicale, pe măsura primirii acestora de la premianți!
Tot la mijlocul lunii Iunie, dar în perioada 18-20 iunie 2019, la Sala de Spectacole a Centrului Cultural REDUTA din Brașov, a avut loc cea de-a IX-a ediție a evenimentului artistic intitulat MASTERCLASS ENTERTAINMENT DEBUT!
Foto mentori Masterclass Brasov 2019 in Studioul Radio Romania Brasov FM (Mihai Alexandru, Adrian Romcescu, Bianca Buca (realizator emisiuni radio) si Bogdan Dragomir – foto arh.pers. Bogdan Dragomir)
Mentorii evenimentului au fost:
La secțiunea Muzică Ușoară: Mihai Alexandru – Compozitor, Adrian Romcescu – Interpret și compozitor și Bogdan Dragomir– Muzician și jurnalist.
DSC_0585.Mentori Actorie – Afrodita Androne si Bogdan Marhodin (foto by Bogdan Dragomir)
La secțiunea Actorie: actorii Afrodita Androne și Bogdan Marhodin.
Organizatori: Consiliul Județean Brașov și Școala Populară de Arte și Meserii „Tiberiu Brediceanu” din Brașov – Prof. Carmen Moruzzi (Actriță și Director al școlii și organizator principal al evenimentului) și Prof. Daniela Grovu (profesor coordonator al evenimentului)!
DSC_0799. Carmen Moruzzi (Actrita si Organizator Masterclass Entertainment Debut – Brasov 2019) si Daniela Grovu (Prof. coordonator Masterclass) – foto by Bogdan Dragomir
Notă:Palmaresul complet poate fi consultat pe pagina de internet a evenimentului!
Premiul TINERE TALENTE, oferit cu sprijinul rețelei Radio România Regional, a fost acordat pentru calități artistice deosebite interpretei IOANA TEODORA ȚEȚIU!
Felicitări organizatorilor și tuturor participanților pentru reușita acestui eveniment artistic deosebit!
P.S.: Vom face un Update la acest articol, cu materialele info si audio muzicale, pe măsura primirii acestora de la premianți!
Afis Festival Hermannstadtfest 2019 (foto Hermannstadtfest 2019/arh.pers.B.Dragomir)
La sfârșitul lunii Iunie, mai exact în perioada 28-30 iunie 2019, la Sala de Spectacole a Cercului Militar din Sibiu, a avut loc cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional HERMANNSTADTFEST 2019!
Foto Juriul Muzica Usoara – Hermannstadtfest 2019 (foto Hermannstadtfest 2019/arh.pers.B.Dragomir)
Juriul festivalului:Adrian Ordean – Chitarist și Compozitor, Președintele Juriului, Luminița Anghel – Artist interpret, Viorel Gavrilă – Dirijor și Compozitor, Daniel Vecsei – Profesor și Director Palatul Copiilor Sibiu, Codruț Croitoru – Compozitor și interpret, Denise Bălăceanu –Artist interpret, Rodica Popa Comăniciu – Profesor și interpret, Gabriela Rusu – Păsărin – Realizator emisiuni Radio România Regional, Rumiana Nacheva – Profesor și organizator Festival Silver Yantra (Bulgaria), Rodica Roșioru – Profesor (Republica Moldova) și Bogdan Dragomir – Muzician și jurnalist, Realizator emisiuni Radio România Regional!
Notă:Palmaresul complet al festivalului poate fi consultat pe pagina de internet a evenimentului!
20190630_105826.Diploma Tinere Talente – Catinca Leu – Hermannstadtfest 2019 (foto by Bogdan Dragomir)
Premiul TINERE TALENTE, oferit cu sprijinul rețelei Radio România Regional, a fost acordat pentru calități artistice deosebite interpretei CATINCA LEU!
DSC_0178.Catinca Leu – Premiul Tinere Talente – Hermannstadtfest 2019 (foto by Bogdan Dragomir)
Felicitări și mult succes în continuare!
DSC_0176.Catinca Leu – Premiul Tinere Talente – Hermannstadtfest 2019 (foto by Bogdan Dragomir)
Personal, dar și în numele colegilor din Rețeaua RADIO ROMÂNIA REGIONAL,
Premiul de Excelență Hermannstadtfest 2019 – Bogdan Dragomir (Radio Romania Regional) oferit de Daniela Simionescu (Organizator) – foto Hermannstadtfest 2019/arh.pers.B.Dragomir
doresc să mulțumesc organizatorilor și juriului pentru cele două premii de excelență acordate la Gala de Premiere a Festivalului!
20190925_111307.Diploma de Excelenta Radio Romania Regional de la Hermannstadtfest2019 (foto by Bogdan Dragomir)
Felicitări organizatorilor și tuturor participanților pentru reușita acestui eveniment artistic deosebit!
P.S.: Vom face un Update la acest articol, cu materialele info si audio muzicale, pe măsura primirii acestora de la premianți!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir – Muzician şi jurnalist Radio România Regional.
(Sursa: Materiale din arhiva personală şi din arh. evenimentelor mai sus menționate. Mulţumim tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!).
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Pasiunea bunicii, transformată într-o afacere bănoasă de către un tânăr din Bârlad
Publicat de Dan Boanţă,
22 martie 2019, 09:52 / actualizat: 22 martie 2019, 11:32
El este Andrei Vladimir si are 19 ani. De loc din Bârlad, pasionat de arta populară autentică, realizează ii, ţoale, prosoape şi şosete de lână după modele învăţate de la bunica maternă, mamaia Natolica, cum îi spunea el. Un concurent redutabil pentru meşterii populari, adolescentul îşi câştigă singur banii de buzunar de la vârsta de 12 ani
Produsele ieşite din mâna lui sunt vândute la târguri sau pe internet. Băiatul câştigă astfel câteva mii de lei pe lună dintr-o pasiune pe care a deprins-o din copilărie.
Tânărul bârlădean şi-a descoperit pasiunea pentru fuior, andrele şi pentru războiul de ţesut încă de la vârsta de 4 ani. Este pasionat de arta populară tradiţională pe care a învăţat-o de la mamaia Natolica. Din păcate, femeia s-a prăpădit în urmă cu un an şi jumătate, însă i-a lăsat moştenire lui Andrei meşteşugul. Timpul liber şi-l alocă lucrului de mână şi confecţionează prosoape, ii, catrinţe, brâie, ţoale şi cuverturi, întocmai cum făceau ţărăncile de altădată.
Andrei Vladimir s-a aşezat pentru prima oară la războiul de ţesut când avea doar 12 ani. Între timp a devenit expert şi şi-a transformat pasiunea într-o mică afacere. Face ii, cuverturi şi covoare pe care le vinde la târgurile populare sau pe internet. Într-o săptămână poate câştiga peste o mie de lei. Însă pentru asta munceşte zeci de ore.
„Prima oara făceam pentru mine, dar, la un moment dat, aveam prea multe şi nu mai încăpeau şi nu mai aveam unde le pune. Şi trebuia să le vând. Mai dau şi pe internet. Şi în străinătate am dat. Cam în toată Europa”, a povestit Andrei Vladimir pentru greatnews.ro
Vrea să urmeze o facultate de design
Munca depusă pentru confecţionarea articolelor artizanale nu l-a împiedicat pe Andrei să fie şi un elev bun la învăţătură.
„Nu am avut niciodată medii sub 8 deşi recunosc faptul că nu m-am omorât cu învăţatul. Nu am chiulit niciodată de la ore şi am fost foarte atent în clasă“, mărturiseşte adolescentul.
Andrei vrea să urmeze facultatea de design din cadrul Universităţii de Arte Bucureşti. Adolescentul lucrează din pasiune, dar, în acelaşi timp, reuşeşte să-şi câştige banii de buzunar. După ce a început să meargă în piaţă să vândă şosete şi fesuri împletite de el, Andrei a început să primească comenzi şi este foarte mândru să le vândă gospodinelor plăpumi cusute de el, prosoape artizanale sau covoare ţesute.
Un covor costă 900 de lei. Împletitul îi ia trei ore, iar lâna o toarce într-o oră.
Foloseşte în special materiale naturale: in, lână, cânepă, bumbac. Dar face şi ţoale din cordele, ori preşuri din melană.
„Ca să nu cumpăr lâna de la ciobani, merg şi tund oile la Văleni, un sat aflat la 12 kilometri de Vaslui. Am acolo nişte mătuşi. Mergem cu căruţa la pârâu să spălăm lâna, câte 300-400 de kilograme o dată. Apoi o discornuţăm (n.r. – o curăţă de scai), o scărmănăm, o ducem la darac şi apoi e pregătită pentru tors“, explică Andrei.
Tânărul e tot timpul activ şi foloseşte fiecare minut pentru a-şi îmbogăţi colecţia.
„Decât să umblu creanga, mai bine cos sau împletesc ciorapi. Fac lucrurile astea din plăcere, nu neapărat pentru câştig“, adaugă el.
În casa părintească, are propriul atelier: două războaie de ţesut, dintre care unul vechi de aproape 200 de ani, celălalt renovat aproape în întregime, o maşină de tors, o vârtelniţă, un fus şi o furcă, toate moştenite ori culese de pe la bătrâni.
Radio România Regional vă prezintă proiectul „Eu aleg România – 100 de melodii ale românilor”. 100 de melodii care au rămas în inimile noastre, din generaţie în generaţie, cu interpretări de excepţie.
Pentru a ne familiariza cu varietatea stilurilor de dans din Moldova, trebuie să urmărim cum sunt interpretate, să simţim dinamica, plastica, energia, acele caracteristici unice, care fac arta dansului moldovenesc originală şi vie.
Bătuta este un dans popular (caracterizat prin bătăi ritmice din mâini, din picioare) şi al melodiei după care se execută. Putem încinge atmosfera, fără dansatori, cu ajutorul Mioarei Velicu!
Consilierii locali au aprobat majorarea pretului pentru persoanele fizice la serviciile de salubrizare. Majorarea este de aproximativ 7% si se va aplica de luna viitoare. Astfel, persoanele fizice vor plãti cu aproximativ 50 de bani în plus: de la 7 lei/persoanã la 7,5 lei pentru cei care locuiesc la bloc si de la 7,6 la 8,1 lei pentru bârlãdenii care stau la case. Ultima majorare a avut loc în urmã cu un an, tot cu aproximativ 7%. Conducerea serviciului de salubritate a precizat că scumpirea a fost impusă pe mai multe considerente. Cresterea salariului minim pt majoritatea angajaţilor , cresterea inflaţiei cu 2,5 %. S-a mai ţinut cont de scumpirea combustibilului si de tarifele pe care trebuie sã le achite societatea la rampa de la Tecuci . Şi acestea s-au majorarat . Sunt de 49 lei/tonã.
Este vorba despre Oltul superior şi mijlociu, Prut – amonte de Acumularea Stânca Costeşti, râul Bârlad, unii afluenţi mici ai Prutului şi Siretului şi râurile mici din Dobrogea. În schimb, pe Dunăre, pe sectorul aval Hârşova, este cod portocaliu până la data de 5 iunie. Tot pe Dunăre, până în 3 iunie, se află sub cod galben sectorul Bechet-Călăraşi, iar până în 5 iunie, sectorul aval Călăraşi – Hârşova. La Brăila, fluviul este staţionar, iar de astăzi prognoza indică o uşoară scădere. O nouă viitură din Ungaria este aşteptată peste aproximativ o săptămână.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.