Sala Sporturilor din Constanța va găzdui marți, 19 decembrie, de la ora 19, câteva ore de baschet și distracție la All Star Game 2017.
La conferința de presă, care a prefațat evenimentul, au participat directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța, Mariana Solomon și președintele Asociației Județene de Baschet, Andrei Talpeș.
Cele două formații „Pescărușii” și „Delfinii” vor fi alcătuite din jucători, care evoluează în Liga de Baschet Amator, dar și de la BC Athletic Constanța, în frunte cu americanul Jeremy Booth (deși puțin accidentat, speră să poată evolua).
Va fi o sesiune de dunk-uri, concursuri, premii și bineînțeles, se vor strânge jucării și dulciuri pentru cei mici.
Și-au anunțat prezența și gimnastele din programul „Țară, țară, vrem campioane!” precum și majoretele de la LPS „Nicolae Rotaru” și CN „Mihai Eminescu” Constanța.
Vor juca baschet și handbaliste, handbaliști și boxeri, iar spectatorii vor avea parte de concursuri cu premii.
Intrarea spectatorilor va fi gratuită și vor putea fi aduse hăinuţe, jucării, dulciuri, cărţi, care vor fi donate unor copii din centrele de plasament.
Proiectul este realizat de Asociația Județeană de Baschet cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța, Inspectoratului Școlar Județean Constanța și Primăriei Municipiului Constanța.
Pe faleza din fața Cazinoului constănțean, sâmbătă, 26 și duminică, 27 august se va desfășura pentru al treilea an consecutiv Constanța Streetplay Cazino.
Faleza va deveni o arenă de baschet 3×3 cu două terenuri la standarde FIBA 3×3, unde 60 de echipe se vor lupta pentru premii în valoare de peste 15.000 de lei.
Campioana la categoria Open Masculin va primi un cec în valoare de 1000 de euro, iar câștigătoarea competiției la categoria Open Feminin va încasa 250 de euro, premiul pentru fete fiind oferit de către Federația Română de Baschet.
Fiecare dintre cei peste 200 de jucători înscriși va primi un maiou oficial Constanța Streetplay Cazino, kit-ul de participare urmând a fi completat cu alte produse oferite de partenerii competiției.
Emil Teleagă aka AFO de la Subcarpați va fi invitatul special al serii de duminică la Superbet Constanța Streetplay Cazino, iar sâmbătă seară, fanii vor avea parte de o demonstrație de kendama susținută de CRBL și de discipolii săi de la King Dama.
Demonstrații ale majoretelor de la Liceul cu Program Sportiv “Nicolae Rotaru” Constanța precum și momente de street dance oferite de trupele All in One Dance și New Force of Dance vor completa un weekend plin de distracție.
Superbet Constanța Streetplay este un eveniment marca Sport Arena Streetball, organizat în parteneriat cu Asociația Terra Semper Fidelis Perspectiva pentru Viitor, Primăria Municipiului Constanța și Direcția pentru Sport și Tineret a Județului Constanța.
Delegația României va participa cu 91 de sportivi, la cea de-a 29-a ediție a Universiadei de vară.Competiția va avea loc la Taipei (Taiwan) în perioada 19 – 30 august, iar gimnasta Larisa Iordache va fi purtătoarea drapelului țării noastre la ceremonia de deschidere.
Disciplinele sportive din cadrul Universiadei sunt: natație (sărituri în apă, înot), polo, atletism, tir cu arcul, baschet, baseball, badminton, biliard, scrimă, fotbal, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, golf, judo, patinaj pe role, tenis de masă, taekwondo, tenis, volei, haltere și wushu.
România va fi reprezentată la unsprezece discipline: atletism, haltere, tenis de masă, volei masculin, înot, sărituri în apă, baschet masculin, polo pe apă masculin, gimnastică artistică, scrimă și judo.
Sportivii participanți trebuie să fie studenți sau absolvenți ai unor instituții de învățământ superior, cu vârsta maximă de 25 de ani. Singura excepție este pentru baschetbaliști, care pot avea cel mult 28 de ani.
Au început astăzi, în piațeta Perla din Mamaia, meciurile din cadrul turneului Superbet Constanța Streetplay din Mamaia.
Participă aproape 300 de jucători s-au înscris la Superbet Constanța Streetplay, a șaptea etapă din circuitul național Sport Arena Streetball și unul dintre cele mai așteptate turnee ale anului.
În total participă 70 de echipe, printre care și trei formații alcătuite din militari americani de la baza Mihail Kogălniceanu.
Premii în valoare de peste 20.000 de lei îi așteaptă pe participanții la Superbet Constanța Streetplay și toți jucătorii vor acumula puncte în clasamentul mondial FIBA 3×3 World Rankings.
Duelurile la categoria Open Masculin se vor da pentru marele premiu în bani, în valoare de 4500 de lei.
Concursurile pentru spectatori vor face parte din programul ambelor zile și în drum spre plajă sau spre destinațiile de distracție, fiecare trecător va avea ocazia să-și demonstreze abilitățile pe terenul de baschet.
Trupe de dans și de majorete din Constanța vor anima pauzele dintre meciuri atât sâmbătă cât și duminică.
Superbet Constanța Streetplay este un eveniment marca Sport Arena Streetball, organizat în parteneriat cu Asociația Terra Semper Fidelis Perspectiva pentru Viitor, Primăria Municipiului Constanța și Direcția pentru Sport și Tineret a Județului Constanța.
În vacarmul făcut în sală de spectatori se aude fluierul arbitrului. O fată, care nu are mai mult de 1,65 înălţime, împinge uşor jucătorul pentru a-şi face loc să treacă spre masa oficială. Nici nu ştii ce-ţi atrage mai tare atenţia: fermitatea cu care a dictat faultul sau părul ei negru şi creţ care o scoate în evidenţă de fiecare dată.
Amalia Marchiş
Numărul 7, ţinere. Două la coş!
E cu o jumătate de metru mai scundă decât jucătorul împotriva căruia a dictat faultul, dar asta nu o împiedică să se impună în faţă lui. A învăţat să-şi câştige respectul în sutele de meciuri pe care le-a arbitrat, mai întâi la copii şi juniori, apoi în Campionatul naţional feminin de baschet.
Amalia Marchiş arbitrează din 2005, de când a intrat la facultate şi s-a mutat din Baia Mare la Cluj.
Primele meciuri au fost la nivel de licee şi şcoli, în cadrul competiţiilor organizate de minister. Toţi arbitrii încep de undeva. Ori aşa, ori la competiţii de mini-baschet, de baby-baschet, dar asta-i primul pas: la copii. (Amalia Marchiş)
Amalia Marchiş
Cinci ani a arbitrat Amalia Marchiş meciuri de juniori, până să facă pasul spre Liga naţională de baschet feminin. A arbitrat câţiva ani la fete înainte să intre în vederile federaţiei. A fost considerată unul dintre tinerii arbitri de perspectivă şi i s-a dat şansa să arbitreze un meci din Liga naţională masculină.
Prima partidă a fost şi cea mai grea. Îşi mai aminteşte şi acum emoţiile pe care le avea la vestiar, unde, în timp ce aştepta începerea meciului, abia reuşea să ţină fluierul în mână. Dar când a intrat pe parchet s-a descurcat foarte bine. Şi la băieţi a rămas.
Trecerea la băieţi… Noiembrie 2013, Oradea – Chiajna a fost debutul meu. E o trecere importantă şi interesantă de la Liga naţională de fete la Liga naţională de băieţi. Nu e neapărat mai greu; dar viteza de joc se schimbă, contactele dintre jucători se schimbă, numărul de spectatori în sală se schimbă. (Amalia Marchiş)
Cu timpul atât jucătorii cât şi publicul s-au mai obişnuit ca o femeie să arbitreze meciuri ale băieţilor. Faptul că e fată nu o împiedică să se impună în timpul meciului. Iar spectatorii, când au de contestat o decizie, nu sunt mai îngăduitori cu ea decât cu ceilalţi doi arbitri ai brigăzii. Dar, dacă vrei să fii arbitru, înveţi să depăşeşti presiunea publicului sau a antrenorilor.
Ăsta n-o fost fault în atac?Un strigat dintr-un colţ al sălii, de la un spectator pe care deja îl ştie că e acolo. De câte ori e delegată să arbitreze în respectiva sală are ocazia să îl audă. Îi ştie şi locul pe care stă; e de fiecare dată acelaşi. E mai vocal, comentează de câte ori nu-i convine o decizie a arbitrilor. Încearcă să se certe şi cu jucătorii echipei adverse. Dar Amalia e obişnuită, aşa că n-o influenţează. Fluieră şi îşi roteşte pe rând braţele, unul peste celălalt:
Amalia Marchiş
PAŞI! Ce-ai mai văzut acolo?se aude reacţia la decizia pe care a luat-o.
E un pic surprinzător şi pentru jucători şi pentru staff şi pentru public, cu siguranţă, să vezi o femeie arbitrând meciuri ale băieţilor. Spectatorii au pregătite replici potrivite doar în cazul fetelor. N-aş putea să spun că sunt uşor misogini. Încearcă să pună presiune pe tine. Fetele, în general, se ştie că sunt un pic mai sensibile. Dar, în momentul în care intri în teren, laşi sensibilitatea la vestiar. Sunt săli cunoscute pentru spectacolul din tribune, sunt săli cunoscute pentru presiunile care se pun din tribune. E un lucru cu care trebuie să te obişnuieşti. Şi, până la urmă, e şi pentru un arbitru mult mai plăcut să arbitreze într-o sală cu trei mii de spectatori decât în faţa a zece spectatori.
Amalia Marchiş şi-ar dori să arbitreze un Derby al Ardealului, dintre Cluj şi Sibiu. Ar vrea să trăiască în teren atmosfera unui asemenea meci. Fiind arbitru din Cluj acest lucru nu e posibil, aşa că se mulţumeşte că a fluierat la un alt derby de tradiţie.
Un meci greu pe care l-am arbitrat la Liga naţională masculină ar putea fi amintit marele derby dintre Dinamo şi Steaua din sferturile de finală ale sezonului 2015 – 2016. Un derby dintre Steaua şi Dinamo pot spune că e un meci cu presiune, un meci la care te aştepţi să vină galeriile ambelor echipe, un meci la care te aştepţi ca jucătorii celor două echipe să dea totul pe teren. Trebuie să fii pregătită fizic, mental… (Amalia Marchiş)
Amalia îşi doreşte să obţină într-o zi ecusonul FIBA de arbitru internaţional. Regretă puţin că nu are şansa ca, în septembrie, să arbitreze una dintre partidele grupei de Eurobasket care se dispută în Sala Polivalentă din Cluj. Dar speră că într-o zi va primi un astfel de meci şi apoi poate visa şi la o partidă de la Olimpiadă.
Până atunci, arbitra clujeancă din Campionatul naţional al băieţilor îşi vede de pregătirea fizică pe care un arbitru trebuie obligatoriu să o aibă.
Pregătirea fizică constă în antrenamente pe pista de atletism: sprinturi, anduranţă. Şi apoi, în sală, sunt exerciţiile de forţă, programe cardio, TRX. Încerc să ajung de patru ori pe săptămână fie la sală, fie pe pista de atletism.
Amalia Marchiş
Lucrăm şi la modul în care trebuie semnalizată o decizie pe care o luăm în teren. E primul lucru care se observă. Şi aici e vorba de muncă, de repetiţii în faţa oglinzii. Sunt nişte semnalizări special aprobate de FIBA. În momentul în care ajungi în faţa mesei oficiale contează şi modalitatea în care semnalizezi. (Amalia Marchiş)
Ca în cazul oricărui arbitru, i s-a mai întâmplat şi Amaliei să ia câte o decizie neinspirată. Spune însă că niciodată n-a greşit intenţionat. Iar după fiecare meci încearcă să analizeze care au fost motivele pentru care a fluierat într-un anumit fel şi dacă nu cumva era mai bine ca, la unele faze, să nu intervină sau să dicteze altceva.
Se întâmplă să greşeşti în teren, normal, dar e foarte important să treci peste greşeală. Oricum nu mai poţi să schimbi nimic şi e important să fii concentrat sută la sută pentru situaţiile care apar ulterior. După fiecare meci încerc să îmi fac rost de înregistrarea acelei partide şi mă analizez: de ce am fluierat greşeală la apărător şi nu greşeală în atac, dacă se puteau tolera nişte paşi care n-au influenţat cursul jocului. Un sportiv, în momentul când face o greşeală, în momentul când simte oboseală are pe cineva cu care este schimbat. Un arbitru trebuie să fie pregătit fizic şi mental sută la sută, pe durata întregului joc. (Amalia Marchiş)
Juniorul de 14 ani Bogdan Penciu, de la Academia Baschet Club Timișoara, afost desemnat MVP al unuia dintre cele mai cunoscute campuri din Serbia, Kasta.
Penciu este născut 2001 şi a început baschetul cu doar nouă luni în urmă, dar i se prev ede un viitor frumos. “Este un băiat foarte talentat şi muncitor, în care noi ne punem mari speranţe”, a declarat directorul Academiei BC Timişoara, Dan Păltinişanu.
Datorită unei perseverenţe in atrenamente, prin ascultarea instrucţiunilor antrenorului, având o participare de peste 90% la programul de antrenament, in scurt timp a reusit sa treacă peste lipsa experienţei si să înţeleagă ce insemnatate are jocul de baschet”
Radenko Toroman, coordonatorul ABCT
De-a lungul timpului, dintre câştigatorii acestei distinctii prestigioase din cadrul Camp-ului Kasta, descoperim baschetbali;ti care au ajuns sa joace la echipe valoroase din NBA sau Euroligă.
Goldiș ICIM Arad a ajuns la un acord cu sârboaica Brankica Hadzovic, o jucătoare de baschet, experimentată, 34 de ani și 1,75 m. Hadzovic este conducătoare de joc și în ultimele două sezoane a evoluat pentru gruparea Cegledi EKK, din prima ligă maghiară.
Sârboaica a mai jucat de-a lungul carierei la o serie de echipe precum Hemofarm Vrsac (Serbia), ZKK Bijeljina (Bosnia), DKSK Misckolc (Ungaria), PBC CSKA Sofia (Bulgaria) sau KK Zeljeznicar (Bosnia).
În perioada 10 -13 august, la Cluj-Napoca are loc cea de-a noua ediție a evenimentului deja cunoscut „Ghiţă Mureşan Summer Camp” în parcarea Centrului Comercial Polus Center.
Copiii clujeni pasionați de sport vor avea ocazia de a descoperi tainele performanței și ale disciplinei în baschet de la unul dintre sportivii români de renume, Ghiță Mureșan.
Timp de patru zile, 120 de copii, cu vârste între 9-11 ani şi 12-14 ani se vor antrena alături de marele campion care, prin acest proiect, dorește nu doar să contribuie la dezvoltarea fizică a acestora, ci și să le insufle copiilor dragostea pentru sport, educație și disciplină.
Participarea copiilor este gratuită, iar înscrierea se face online pe site-ul dedicat www.ghitamuresan.ro.
Nu există criterii de selecție, primii copii înscriși ocupând cele de 60 de locuri alocate fiecărei categorii de vârstă.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.