Misiuni internaționale
Publicat de gabrielasaksa, 13 mai 2024, 12:10
Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem rubrica de astăzi cu povești din Portugalia de la militarii Batalionului 22 Infanterie Romanați, care, timp de două săptămâni, s-au antrenat alături de partenerii portughezi, slovaci și spanioli în cadrul exercițiului Orion 24. Desfășurat în poligonul Santa Margarida, exercițiul a vizat, printre altele, antrenarea în vederea planificării și desfășurării operațiilor de luptă pentru a crește gradul de cooperare și interacțiune într-un mediu multinațional. Este cea de-a treia participare pentru militarii caracaleni la exercițiul Orion 24.
Locotenent Ștefan Iancu, comandantul plutonului românesc: Acomodarea a cuprins briefinguri despre măsuri de siguranță, facilitățile puse la dispoziție în bază, urmând ca apoi să executăm recunoașteri în teren pentru desfășurarea activităților ce au fost întreprinse în cadrul exercițiului.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Rămânem în sfera exercițiilor internaționale și vorbim despre participarea unui pluton din cadrul Regimentului 307 Infanterie Marină la cel mai impresionant exercițiu al Comandamentului Flotei Marine Italiene, Mare Aperto 2024. Startul exercițiului, la care își dau concursul peste 9.000 de militari din 22 de țări, a fost dat în portul Pireu din Grecia, urmând ca pe parcursul a patru săptămâni să ajungă în Italia și apoi în Spania. Militarii români acționează în cadrul unei grupări de infanterie marină, alături de partenerii italieni și spanioli. Cu amănunte, vine căpitanul Lucian Caliceanu, comandantul plutonului participant la exercițiul Mare Aperto ’24.
Lucian Caliceanu: Misiunea de desantare începe cu pregătirea misiunii, pregătirea personalului, executarea îmbarcării şi debarcării cu mijloace de debarcare: bărci rapide de asalt sau vehicule de desant. Desantarea într-un raion, după care executăm activități specifice. Reporter: Următoarea oprire o facem în Polonia, unde România participă, din anul 2017, cu efective pentru consolidarea flancului nord-estic al Alianței. La două săptămâni de la preluarea misiunii, artileriștii antiaerieni focșeneni au intrat în linie dreaptă cu pregătirea.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Cu detalii, vine locotenentul Valentin Alexandru, ofițerul de informare și relații publice al celui de-al 15-lea detașament românesc dislocat în cadrul grupului de luptă din Polonia.
Valentin Alexandru: Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Sky Guardians” a atins capacitatea operațională finală. Pentru aceasta am executat trageri cu armamentul ușor de infanterie și trageri reale cu complexele antiaeri Ghepard.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Ajungem în Republica Centrafricană, unde contribuţia României la misiunea Uniunii Europene a fost suplimentată din luna decembrie cu un pluton aparținând Batalionului 22 Vânători de Munte Cireșoaia din Sfântul Gheorghe. Operaţia Uniunii Europene acordă sprijin autorităților centrafricane din domeniile consiliere strategică și educație pentru forțele de securitate ale Republicii Centrafricane. Căpitanul Florin Nicoară, comandantul structurii de vânători de munte.
Florin Nicoară: Este foarte greu să te descurci aici, că lucrurile sunt foarte scumpe, iar raportat la nivelul de trai pe care îl au și banii pe care îi câştigă, vorbim de niște munci uzuale, este foarte greu de trăit, dar oamenii sunt fericiți şi asta arată cât de mult înseamnă pentru ei lucrurile mărunte și faptul că duc o viață liniștită. Îi vezi cu zâmbetul pe buze. Și pentru noi e foarte impresionant acest aspect.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Încheiem rubrica de astăzi cu o veste de peste Atlantic, din baza Sheppard din Texas, unde cei doi locotenenți români, aflați la programul NATO comun de pregătire a piloților, au avut primul zbor în simplă comandă cu aeronava T-38. România face parte din acest program din anul 2016, fiind al 14-lea stat acceptat.