Informații din teatrele de operații
Publicat de Gabriel Stan, 24 august 2021, 15:50
Edi Nicola (realizator rubrică): Zilele trecute, echipa de comandă a Detaşamentului de apărare antiaeriană „Rotația a IX-a din Polonia”, împreună cu o secție aparținând „Bateriei Gepard” au participat la o prezentare de tehnică militară în orașul Varșovia, organizată cu prilejul Zilei Forțelor Armatei Poloneze.
Cu această ocazie, militarii românii au primit vizita doamnei Carmen Râșnoveanu, directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Locotenent Mădălina Boboc, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului.
Locotenent Mădălina Boboc: Au fost prezenți reprezentanţi ai ambasadei Statelor Unite ale Americii, ai ambasadei României în Republica Polonă, numeroase oficialități și un număr impresionant de civili, care s-au arătată bucuroși și curioși să afle cât mai multe despre sistemele noastre de armament.
Edi Nicola (realizator rubrică): Alături de oficialitățile poloneze, directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, Carmen Râșnoveanu, a participat la dezvelirea unei plăci comemorative care simbolizează aprecierea națiunii gazdă față de poporul român pentru sprijinul acordat acestora în cadrul bătăliei de la Varșovia din 1920.
Peste 3.000 de trupele aliate și partenere operează în Kosovo ca parte a forței Kosovo, aparținând în NATO. În urma Declarației de independență din februarie 2008, NATO a convenit că va continua să își menține prezența pe baza rezoluției Consiliului de Securitate al ONU.
De atunci, aceasta a contribuit la crearea unei forțe de securitate multietnice, care este o forță ușor armată.
Aceasta continuă să contribuie la menținerea unui mediu de securitate sigur și a libertății de circulație și să susțină efortul umanitar internațional, în conformitate cu mandatul său. Căpitan Mădălin Ștefănescu, responsabil cu gestionarea și planificarea unei părți a bugetului misiuni KFOR.
Căpitan Mădălin Ștefănescu: Este foarte important să existe o planificare a bugetului, pentru că orice organizație are nevoie de anumite servicii adiționale ca să funcționeze, iar aici aceste servicii sunt asigurare de către companiile civile locale: apă, mâncare, curățenie, precum și servicii mai ample, care ajută la îndeplinirea obiectivelor misiunii, precum nevoile de comunicații externe.
Mă aflu pentru prima dată în teatrul de operații Kosovo, însă nu sunt la prima experiență de acest gen și consider că fiecare misiune, fiecare detașare într-un teatru de operații reprezintă un plus pentru dezvoltarea mea profesională.