Cupa memorială la Küreş “Ali Erdurahan”
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 22 iulie 2018, 08:18
An de an tătarii din Dobrogea se întrec în lupte tradiţionale. Începând cu data de 1 mai competiţiile sunt organizate de UDTTMR în toate localităţile unde există membri ai etniei. Competiţiile de küreş au devenit o obişnuinţă pentru localităţile din România în care trăiesc etnici tătari, ele devenind, în timp, adevărate sărbători la care iau parte atât tătarii, cât şi românii. Conform tradiţiei în data de 21 iulie 2018, competiţia de lupte tătăreşti s-a desfăşurat în localitatea constănţeană Mihail Kogălniceanu, competiţia este organizată de Primăria şi Consiliul Local în colaborare cu organizaţia locală Mihail Kogălniceanu a UDTTMR.
Ali Erdurahan promotorul desfăşurării competiţiei de küreş la M.Kogălniceanu a fost și primul preşedinte al filialei locale a UDTTMR. Dumnealui era un bun păstrător al tradiţiilor strămoşeşti şi îşi iubea etnia din care provenea. Drept dovadă, cu susţinerea partenerei sale de viaţă, doamna Geta Lupaşcu a sprijinit financiar şi moral primul ansamblu folcloric tătăresc creat în Medgidia imediat după Revoluţia din 1989.
A fost alături de membri ansamblului folcloric tătăresc KARASU, i-a însoţit încă din 1998, an de an împreună cu distinsa sa parteneră doamna Geta L., la cel mai mare festival al lumii turcice din Yalova-Turcia. Din anul 1998 a inițiat turnee de lupte tătărești Kureș în localitatea M.Kogalniceanu, localitatea unde trăia, își desfășura activitatea și era iubit de membri comunității. În memoria lui, an de an la etapele de küreş defășurate în localitate cupa care îi poartă numele este oferită spre decernare de doamna Geta.
Referitor la acest eveniment şi la decernarea cupei memoriale “Ali Erdurahan”, cu emoţie în glas, domana Geta ne-a mărturisit: „Şi iată-ne ajunşi la M.Kogălniceanu, la cea de XIX-a ediţie a tradiţionalelor lupte tătăreşti Küreş. Pentru prima dată în localitatea noastră acest eveniment s-a desfăşurat în anul 1998, sub stricta îndrumare, organizare şi sponsorizare a SC AGROPIESE PROD SRL, şi reprezentată la aceea dată de către partenerul şi tovarăşul meu de viaţă Ali Erdurahan şi de mine. A fost o mobilizare de amploare, la care au participat cu mic, cu mare cetăţeni ai etniei tătare şi nu numai. Umăr la umăr ne-am implicat pentru acest eveniment, care la final s-a dovedit a fi unul de mare succes. În memoria lui şi a ce a reuşit să facă în puţinul timp pe care l-a avut la dispoziţie, an de an la M. Kogălniceanu se oferă câştigătorilor, CUPA MEMORIALĂ ALI ERDURAHAN. Anul acesta cupa este la a XIX-a ediţie. Nu pot decât să regret că în acest an nu pot fi prezentă la eveniment, doresc să mulţumesc organizatorilor şi Primăriei pentru implicare în derularea evenimentului, care ca de fiecare dată va fi o reuşită maximă. Concurenţilor le urez mult succes şi fie ca cel mai bun să câştige cupa.” Anul acesta s-au împlinit 18 ani de la trecerea în neființă a lui Ali Erdurahan: un om minunat și cu suflet mare. Domnul Ali Erdurahan s-a născut în localitatea Nuntaşi la data de 13 aprilie 1946.
Mic istoric al luptelor tradiţionale tătăreşti küreş
Kureşul este un sport strămoşesc, vechi de mii de ani, având originea în Asia Centrală. Fiind un sport de masă, el este destinat amatorilor. Kureşul, sportul tradiţional al tătarilor prin care luptătorii îşi pun în valoare însuşirile fizice şi psihice, este o demonstraţie de cinste, dreptate, curaj şi dibăcie. Regulile care stau la baza organizării kureşului sunt simple, lucru care a făcut, de altfel, ca această formă de întrecere să se perpetueze cu uşurinţă, ducând cu ea, în timp, una dintre numeroasele valori tradiţionale ale etniei tătare. Caracteristica de bază este întrecerea dreaptă, în caz contrar luptătorul care apelează la şiretlicuri lezând sentimentul de cinste.Potrivit tradiţiei, la finalul competiţiei învingătorul pleacă acasă cu un batal, iar recompensa acordată învinsului constă într-un „bayrak“ (un copac împodobit cu 7 sau 9 articole vestimentare).
Ghiulşen Iusuf-Ismail
Radio România Constanţa