Olivia Bucioacă (realizator rubrică): Forțele Aeriene Române participă până pe 19 aprilie la Exercițiul multinațional INIOCOS 24. Acesta este organizat de Forțele Aeriene Elene și are loc în Baza militară Andravida din Grecia. Detașamentul românesc este format din 40 de militari și trei aeronave F-16 din cadrul Bazei 86 Aeriană Borcea. Potrivit organizatorilor, în exercițiu sunt implicate forțe aeriene din 14 state, care au posibilitatea instruirii și integrării operaționale în scenarii de luptă complexe și realiste. Exercițiul și misiunile de zbor planificate reprezintă un prilej excelent pentru ridicarea nivelului de pregătire și interoperabilitate a personalului participant, precizează și Forțele Aeriene Române
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Alte trei aeronave F16 ale Forțelor Aeriene Olandeze au ajuns în Baza 86 Aeriană din Fetești pentru a deservi centrul de instruire înființat în țara noastră. Într-o scrisoare trimisă Parlamentului, președintele Klaus Iohannis a informat că a aprobat instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucraineni în România. În același document se mai arată că teritoriul național va fi tranzitat de echipamente și bunuri materiale donate Ucrainei de către Finlanda. Costurile au fost asigurate din bugetul Ministerului Apărării Naționale și vor fi recuperate în cadrul mecanismului stabilit la nivelul misiunii de asistență militară a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei. Centrul de instruire F16 din Baza 86 Aeriană este folosit în prezent pentru pregătirea piloților români pe acest tip de aeronavă, dar aici se vor instrui și militari aliați și parteneri, inclusiv ucraineni. Conform unui acord de colaborare, Ministerul român al Apărării pune la dispoziția infrastructura, Forțele Aeriene ale Țărilor de Jos pun la dispoziția aeronavele, iar compania americană Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța.
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Forțele Aeriene Române și cele turce, aflate în țara noastră pentru misiunile comune de poliție aeriană întărită, au desfășurat miercuri un exercițiu demonstrativ în Baza 86 Aeriană de la Fetești. Potrivit scenariului, avioanele F-16 au interceptat o aeronavă străină care a intrat în spațiul aerian românesc și care pierduse legăturile de comunicații. Procedurile NATO presupun un anumit mod de acțiune în astfel de situații, am aflat de la căpitanul Octavian Palferentz, pilot în Baza 86 Aeriană.
Octavian Palferentz: Este un proces treptat de escaladare a forței, în care se încearcă reluarea contactului radio cu aeronava respectivă prin diverse mijloace. În caz de ultimă instanță, efectiv sunt decolate avioane serviciului de luptă pentru a intercepta aeronava respectivă și pentru a obține cât mai multe informații.
Reporter: În Baza Aeriană de la Feteşti se află și un detașament al Forțelor Aeriene franceze, format din 40 de militari și trei aeronave Rafale, una dintre ele fiind folosită și în exercițiul de antrenament în comun cu piloții români și turci.
Octavian Palferentz:Am fost foarte bine primiți aici. Facilitățile sunt la standardele NATO. Este perfect pentru noi. Suntem deja obișnuiți cu pista și cu celelalte facilități. Avem tot ce ne trebuie pentru a ne antrena și a trimite în misiune avioanele Rafale.
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Misiunile comune de poliție aeriană întărită sub comandă NATO contribuie la creșterea capacității aliate de reacție rapidă și descurajare, iar prezența piloților francezi în țara noastră face parte din noul concept NATO de dislocare rapidă a forțelor, ne-a confirmat colonelul Corneliu Pavel, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale.
Corneliu Pavel: NATO implementează un nou concept, de redislocare cu termen scurt de notificare. Prezența militarilor francezi astăzi aici la Baza 86 Aeriană Fetești ne arată exact acest lucru.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Forțele Aeriene Române și Turce vor desfășura, miercuri, un exercițiu demonstrativ de poliție aeriană întărită. Conform scenariului, aeronavele F-16 vor intercepta o țintă aflată pe traiectul de zbor Baza 90 Transport Aerian Otopeni, Baza 86 Aeriană Fetești și retur. Pe timpul exercițiului, piloții români și turci vor aplica procedurile NATO pentru astfel de situații. În Baza aeriană de la Fetești vor fi organizate o expoziție statică și un exercițiu de alertare a personalului implicat în acest gen de misiuni.
În prezent, un detașament al forțelor aeriene din Turcia se află în țara noastră pentru misiuni comune de poliție aeriană, împreună cu Forțele Aeriene Române, sub comandă NATO.
Certificarea detașamentului forțelor aeriene turce dislocat în România
Publicat de prosavioleta,
11 decembrie 2023, 12:46
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Detașamentul forțelor aeriene turce dislocat în țara noastră a fost certificat pentru misiune în cadrul unei ceremonii desfășurate marți, în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Patru aeronave și 80 de militari sunt în România pentru misiuni de poliție aeriană întărită împreună cu forțele aeriene Române. La eveniment au fost prezenți comandantul Centrului de Operații Aeriene Multinaționale de la Torrejón, generalul-locotnet Juan De Lara și comandantul forțelor aeriene din Turcia, generalul Ziya Kadioglu. Ministerul român al Apărării a fost reprezentat de șeful statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad și de secretarul de stat Simona Cojocaru, care a punctat importanța acestei misiuni.
Secretar de stat Simona Cojocaru: Această misiune NATO este de o importanță vitală pentru postura aliată de descurajare și apărare, pentru protejarea spațiului aerian și pentru menținerea securității și stabilității regiunii noastre. Turcia este un partener strategic și un aliat al României. Cea de-a XII-a aniversare a acestui parteneriat strategic, în acest an, reprezintă un important reper al relațiilor dintre noi.
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Luni a fost inaugurat, în Baza 86 Aeriană de la Fetești, Centrul European de Instruire F-16. Centrul va fi un hub internațional pentru instruirea piloților pe acest tip de aeronavă și va facilita creșterea interoperabilității dintre aliați. Conform acordului de colaborare, Ministerul Român al Apărării pune la dispoziție baza militară, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii gazdă. Forțele Aeriene ale Regatului Țărilor de Jos contribuie cu aeronavele, iar compania americană Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța. În cadrul centrului se vor instrui piloți români și din state aliate și partenere, inclusiv Ucraina. Comandantul centrului este comandorul Alin Cachiț.
Alin Cachiţ: Cu siguranță o să facem față și cu siguranță avem foarte mult de învățat, avem foarte mult de a armoniza lucrul în echipă și vom dezvolta tehnici și practici noi și sperăm ca totul să fie în regulă. Este un pas înainte prin faptul că această aeronavă nu mai este numai o aeronavă. F-16 este o platformă care efectiv poate fi integrată în sistemul de apărare al NATO, are senzori cu care te integrezi efectiv cu celelalte sisteme de apărare.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Schimbare de efective în cadrul Detașamentului Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, aflat în Baza 86 Aeriană de la Borcea pentru misiuni comune cu Forțele Aeriene Române.
Şase aeronave de luptă americane F-16 Fighting Falcon de la Baza aeriană Aviano din Italia au sosit în România pentru a înlocui Escadrila 480 Epediționară de Vânătoare a Statelor Unite.
Noul detașament face parte din Escadrila 510 Expediționară de Vânătoare americană și va executa în următoarea perioadă exerciții și antrenamente împreună cu militari și aeronave ale Forțelor Aeriene Române.
Aerostar Bacău va furniza piese de schimb și componente pentru aeronavele Forțelor Aeriene Române
Publicat de Gabriel Stan,
23 noiembrie 2021, 12:23
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Compania Aerostar Bacău a obținut un contract de furnizare piese de schimb și componente pentru aeronavele F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române. Produsele solicitate vor fi livrate către Baza 86 Aeriană de la Borcea, singura unitate a Armatei care are în dotare aeronave de acest tip.
Valoarea contractului se ridică la 8,1 milioane de lei fără TVA. Aerostar Bacău a fost desemnat în anul 2018 drept centrul național de mentenanță pentru aeronavele F-16 ale Aviației Române. Compania urmează să realizeze până în anul 2025 și procesul de modernizare a celor 17 aeronave de acest tip ale Forțelor Aeriene Române.
Cornelia Mihăilă (realizator rubrică): S-au împlinit cinci ani de la intrarea oficială a avioanelor F-16 în serviciul Forţelor Aeriene Române. O ceremonie militară dedicată aniversării a avut loc joi, 30 septembrie, în Baza 86 Aeriană locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă din Borcea, judeţul Călăraşi.
Locotenent aviator Cătălin Micloş – comandatul Bazei aeriene 86: F-16, primul avion multirol din cadrul Forţelor Aeriene Române, bineînţeles a necesitat foarte multe investiţii în infrastructură, în personal. Din acest motiv cred că Baza 86 Aeriană o să fie în continuare casa primei escadrile de F-16 unde se formează piloţi, se formează tehnicieni capabili pentru a exploata acest avion pe care îl consider coloana vertebrală a viitorului Forţelor Aeriene Române, şi mă refer aici la tot ce ţine de apărarea spaţiului aerian.
Cornelia Mihăilă (realizator rubrică): Prezent la ceremonial, şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a subliniat importanţa prezenţei flotei de avioane multirol de la Borcea.
General locotenent Daniel Petrescu- Șeful Statului Major al Apărării: Capacitatea dumneavoastră de reacţie este încercată periodic şi cred că nu spun cuvinte mari, aveţi poate cea mai dificilă şi mai complexă misiune, pentru că în situaţii de criză, în situaţii de război sunteţi primii care veţi intra în luptă. Împreună cu aliaţii NATO contribuiţi la dezvoltarea capacităţii de recţie şi de descurajare, precum şi la consolidarea interoperabilităţii între forţele armate române şi forţele aliate.
Joi, 30 septembrie 2021, în Borcea, judeţul Călăraşi, în Baza 86 Aeriană „Lt. aviator Gheorghe Mociorniţă” s-a desfășurat ceremonia împlinirii a cinci ani de exploatare a avionului multirol F-16 „Fighting Falcon”.
Performantele aeronave F-16 ale Escadrilei 53 Vânătoare „Warhawks” au intrat în dotarea Forțelor Aeriene române în 2016, marcând o nouă filă în istoria aviației militare și, implicit, în creșterea securității spațiului aerian național, precum și al NATO.
Varianta F-16 MLU, piloții și tehnicii au fost, și astăzi, vedetele aniversării. Fără laude, aceștia sunt, deopotrivă, vedetele fiecărei zi de zbor. Iar la Borcea, cum am mai scris, se zboară continuu.
Aici, în videoclipul în format 360 grade, se poate observa cum se pregătesc, de obicei (într-o altă zi), atât cât s-a putut vedea, piloții și aeronavele pentru zbor. O formație de trei F-16 pleacă la zbor. Deși nu e o urgență, ritmul este destul de rapid.
Forțele Aeriene române dețin o flotă de 17 avioane F-16 MLU care participă la securitatea României prin apărarea spațiului aerian național și al NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO, în conformitate cu angajamentele asumate.
România a achiziționat, inițial, a 12 avioane F-16, livrate în perioada 2016-2017: șase la 29.09.2016, trei la 15.11.2016 și trei la 28.09.2017. Ulterior, s-a achiziționat un ultim lot de cinci aeronave, ultima sosind la Borcea pe 25 martie 2021.
În perioada 2023- 2025, este planificată modernizarea aparatelor F-16 MLU la configurația M6.XR, odată cu furnizarea, de către partenerul american, a echipamentelor și pachetului software dedicate avioanelor F-16 achiziționate de România.
#F16MLU #airforce #ceremonie #dogfight #Baza86Aeriana #armata #forteaeriene #flight #army #escadrila53vanatoare #Warhawks #pregatirezbor #ArmataTv #ArmataTv360
??? Vă rugăm să nu uitați să vă abonați la canalul nostru de Youtube și, bineînțeles, să trageți de imagine cu mouse-ul pentru a vă bucura de un video la 360 de grade! Pentru o vizionare mai clară, setați rezoluția la 5K!
Creat de col. Viorel Amzărescu, Armata Tv 360, Trustul de presă al MApN
La Borcea, unde este Baza 86 Aeriană, în Câmpia Bărăganului, se zboară continuu. Aeronavele F-16 „Fighting Falcon” ale Escadrilei 53 Vânătoare „Warhawks” execută permanent exerciții și antrenamente.
Trei avioane multirol F-16 într-un exercițiu complex. Aeronava F-16 de față (cu camera de acțiune) a marcat o țintă pentru alte două F-16. Aici are loc un BDC (Battle Damage Check – verificarea aeronavei/aeronavelor după luptă/misiune). O apropiere controlată de piloți experimentați, nu foarte des întâlnită, probabil datorită unui grad de risc.
VIP, MONK și KIP, nickname-urile piloților implicați, s-au dovedit nu a fi nu doar piloți de F-16, ci profesioniștii care participă la securitatea spațiului aerian al României. Era vineri și, deși era soare, frigul era în „țara” lui. Era după-amiază, weekend-ul începuse, iar piloții și personalul tehnic al escadrilei comandate de comandorul Cătălin Micloș erau la zbor.
#F-16 #airforce #dogfight #BDC #Baza86Aeriana #armata #forteaeriene #flight #army #armataTv #ArmataTV360
??? Vă rugăm să nu uitați să vă abonați la canalul nostru de Youtube și, bineînțeles, să trageți de imagine cu mouse-ul pentru a vă bucura de un video la 360 de grade! Pentru o vizionare mai clară, setați rezoluția la 5K!
Creat de col. Viorel Amzărescu, Armata Tv 360, Trustul de presă al MApN
Indiferent de vreme, iar în Câmpia Bărăganului, la Borcea, anotimpurile aduc mereu condiții extreme, o mână de oameni, dedicați profesional, animează o întreagă mare unitate, „aruncată”, parcă, într-un câmp, lăudat cumva ca un regat al ciulinilor. Pe emblema celor care încadrează Baza 86 Aeriană, chiar se regăseste un ciulin. Ce asemănare: rădăcinile… baza și ciulinul – simboluri ale rezistenței pe aceste meleaguri.
Piloții și tehnicii aferenți ai Escadrilei 53 Vânătoare „Warhawks” și-au „acordat” timpul și viața după zborurile aeronavelor F-16 „Fighting Falcon”. Permanent acestea sunt pregătite pentru zbor, iar aici luăm în calcul eforturile, timpul și profesionalismul tehnicilor care își dau OK-ul pentru fiecare ridicare de la sol. Piloții, cei care exploatează la maximum avioanele multirol F-16, se instruiesc și sunt implicați continuu într-un flux de exerciții care să-i aducă sau să-i mențină la un standard de performanță greu de realizat fără un număr mare de ore de zbor, în condiții meteo cât mai diferite, ziua și noaptea.
Deocamdată, la Borcea, lângă brațul cu același nume al Dunării, piloții și F-16 au început să scrie o altă istorie a aviației de vânătoare, pe un aerodrom relativ izolat, într-un câmp, de unde mulți ar fugi în unități din orașe. Și totuși, profesioniștii prind rădăcini acolo unde pot să „crească” frumos.
#F-16 #airforce #BDC #Baza86Aeriana #armata #forteaeriene #flight #army #dogfight #Warhawks #Escadrila53Vanatoare
??? Vă rugăm să nu uitați să vă abonați la canalul nostru de Youtube și, bineînțeles, să trageți de imagine cu mouse-ul pentru a vă bucura de un video la 360 de grade!
???Pentru o vizionare mai clară, setați rezoluția la 5K!
Creat de col. Viorel Amzărescu, Armata Tv 360, Trustul de presă al MApN
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.