APM Caraş-Severin încearcă să creeze un habitat perfect în Parcul Natural Porţile de Fier
Publicat de Andrei Cretoiu, 7 ianuarie 2016, 09:30 / actualizat: 7 ianuarie 2016, 14:34
Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin încearcă să creeze prin intermediul unui proiect european un habitat perfect pentru toate speciile de plante şi păsări din Parcul Natural Porţile de Fier.
De asemenea a fost achiziţionat un tractor acvatic cu ajutorul căruia vor fi adunate algele. În plus au fost împăduite 60 de hectare de teren cu salcie albă. Managerul de proiect, Carmen Sorescu explică:
Proiectul este în valoare de un 1.272.000 euro şi o finanţare de 75% de la Comisia Europeană şi 25% de la bugetul de stat. În cadrul proiectului s-a avut în vedere îmbunătăţirea statului de conservare pentru speciile şi habitatele natural din zonele umede ale Parcului Natural Porţile de Fier care se suprapune pe situl de importanţă comunitar Cursul Dunării Baziaş – Porţile de Fier şi a urmărit implementarea unor măsuri active de conservare care au constat în eliminarea unor specii invasive atât acvatice, cât şi terestre, iar prin compensare am venit cu plantare a 55 de hectare cu salix alba. Habitatul cu salix alba constituie un habitat important care poate asigura condiţii de hrană, linişte şi cuibărit pentru principalele specii de păsări care cuibăresc în aria naturală protejată Porţile de Fier.
Chiar dacă vor fi efectuate o serie de lucări, peisajul nu va suferi modificări, din contră va fi îmbunătăţit prin eliminarea speciilor invazive terestre şi acvatice, a mai explicat Carmen Sorescu, care a adăugat că perioada de implementare a proiectului a fost prelungită.
Proiectul îmbunătăţirea statului de conservare pentru speciile şi habitatele natural din zonele umede ale Porţilor de Fier a debutat în 2011, s-a implementat pe o perioadă de 51 luni, ar fi trebuit să se încheie în decembrie 2015, dar datoriă unor economii, proiectul a primit aprobare de la Comisia Europeană pentru a fi prelungit cu încă 6 luni, până în iunie 2016. Beneficiarul proiectului este Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, în parteneriat cu Administraţia Parcului Natural Porţile de Fier, Universitatea Bucureşti prin Centrul de Cercetare a Mediului şi Evaluarea Studiilor de Impact, cât şi cu Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa Bucureşti.
Parcul Natural Porţile de Fier ar putea deveni a doua rezervaţie a biosferei din România, după Delta Dunării. În toamna anului trecut a obţinut aprobarea UNESCO în acest sens. Arie protejată se confruntă însă cu o serie de probleme – acte de braconaj la vânătoare şi pescuit, păşunat cu animale domestice, poluarea apei, recoltarea de plante medicinale şi aromatice, extragerea de materiale de construcţie, de exemplu nisip şi pietriş.