Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a publicat o analiză a desfășurării primei serii de recrutare din acest an a soldaților profesioniști în armată. Selecția acestora s-a făcut în principal prin probe de evaluare fizică, psihologică și medicală.
Adrian Gâtman are mai multe detalii: Ministerul Apărării a scos la concurs 5100 de locuri, pentru care s-au înscris 6500 de candidați în toate cele 41 de județe din țară și în București. La proba de evaluare fizică au fost respinși 24% dintre aceștia. Alte 18 procente au căzut la evaluarea psihologică și 12 procente la cea medicală.
În total, au fost admiși puțin peste 2600 dintre candidați, de unde rezultă un procent de 40% de promovare a probelor de selecție. Pentru locurile rămase libere, armata va începe în luna mai o nouă campanie de recrutare. Ministerul Apărării a făcut publice și veniturile care pot fi realizate de soldații și gradații profesioniști.
O dată cu aplicarea noilor valori ale soldelor de grad, retribuțiile lunare se încadrează între 4400 și 5100 de lei, în care se include și contravaloarea normei de hrană.
Printre beneficii sunt și norma de echipare, indemnizațiile de transport, de chirie, de misiune, decontarea transportului în concediul de odihnă, a voucherului de vacanță și a serviciilor medicale specifice instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.
Publicat de Camelia Teodosiu,
25 august 2022, 12:17 / actualizat: 26 august 2022, 14:39
Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu la cea de-a doua ediție a subiectului despre tainele stupului și beneficiile mierii de albine.
Acest dialog a fost realizat, ca și cel din ediția trecută, tot în cadrul Târgului de miere – Retezatul stupilor organizat de Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”.
Mierea, considerată unul dintre cele mai sanatoase produse alimentare, este utilizată, în multiple moduri, aproape în toată lumea, de mii de ani; la început în ritualuri religioase și ulterior a fost folosită în alimentație, în cosmetică și în medicina naturistă.
De această dată, îl avem invitat pe domnul Alexandru Mitruș, producător de miere din Turnu Măgurele, județul Teleorman care ne vorbește despre beneficiile mierii, despre tipurile de miere și despre munca de zi cu zi a albinelor pentru a o produce.
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Ne mărturisește că are o mare experiență în domeniul apicol pe care inițial l-a testat ca un hobby.
Am aflat că mierea este produsă printr-un proces complex, care începe de la colectarea polenului și a manei de la flori și arbori. Albinele parcurg zilnic sute de kilometri pentru a aduce în stup aceste materii prime. Amestecate cu saliva albinei colectoare, dar și cu alte substanțe (enzime și aminoacizi), apoi trecute prin același proces de către alte albine, mierea devine din ce în ce mai vâscoasă.
Ulterior, mierea este depozitata in celulele fagurilor si lasata la aer o perioada, pentru ca apa sa se evapore. In final, aceste celule sunt inchise etans cu niste capacele de ceara.
Mierea poate fi de mai multe tipuri, în funcție de proveniență, de florile din care a fost adunat nectarul, cât și de modul de obținere.
După proveniență putem avea miere de flori și miere de mană.
Mierea de flori numită si miere florală este facută de albine prin prelucrarea nectarului și a polenului din flori;
Mierea de mană, denumită și miere extraflorală, sau miere de pădure, este făcută din alte substanțe ce provin din plante (seva de pe frunzele unor arbori precum pinul, molidul sau stejarul). Este mai închisă la culoare decât mierea de flori și, datorită beneficiilor sale, este considerată regina produselor din miere
După florile din care a fost adunat nectarul, cel mai frecvent, în țara noastră avem:
Miere polifloră ;
Miere de salcâm;
Miere de tei;
Miere de rapiță.
Dupa modul de extragere:
Extragerea bucăților de fagure;
Scursă liber din fagure;
Extrasă prin centrifugare;
Presarea fagurilor;
Topirea fagurilor.
Foto: Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”
Foto: Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”
Foto: Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”
Foto: Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”
Foto: Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”
Foto: Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”
Foto: Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”
Mierea de albine este un produs foarte căutat, iar acest lucru îi determină pe unii producători să recurgă la diverse trucuri prin care pot obține mai multă miere. Există mai multe moduri prin care puritatea mierii este alterată.
Un aspect după care ne ghidăm adesea pentru a alege miere pură, 100% naturală, este cristalizarea mierii, fenomen cunoscut și sub numele de „zaharisire”. Este, într-adevăr, un aspect pe care î l poti urmări (mierea naturală de rapiță se zaharisește în câteva zile de la extracție), dar cristalizarea apare greu la unele tipuri de miere (cea de salcâm sau de mană) și nu putem aștepta atât de mult până să ne convingem că este naturală. Alte modalități de a testa mierea, pentru a ști dacă este pură, sunt:
Testul cu bula – când întoarcem borcanul, bula de aer care se formează în mierea naturală se mișcă lent și nu se sparge în alte bule mai mici, rămâne intactă;
Testul dizolvării în apă – mierea de albine pură se dizolvă mai greu în apă față de cea cu diverse adaosuri. Puneți puțină miere într-un pahar cu apă la temperatura camerei și observați în cât timp se dizolvă. Dacă durează câteva secunde, atunci este o miere contrafăcută.
Mierea este un aliment cu numeroase substanțe nutritive, iar acest lucru îl face potrivit pentru mai multe categorii de consumatori, de la copii până la persoane în vârstă. În plus, spre deosebire de zahărul rafinat, mierea este un îndulcitor natural, cu numeroase substanțe necesare bunei funcționări a organismului. O porție de 100 de grame de miere de albine conține circa 300 de calorii, plus :
Carbohidrati – 82 g (fibre si zahar);
Proteine – 0,3 g;
Potasiu – 52 mg;
Calciu – 6 mg;
Magneziu – 2 mg;
Vitamina C – 0,5 mg;
Sodiu – 4 mg;
Fier – 0,4 mg.
Faptul ca mierea de albine este un aliment sănătos nu este o noutate. Mulți dintre noi o consumăm cu lămâie când ne doare gâtul, o folosim pe post de îndulcitor mai sănătos decât zahărul rafinat sau o consumăm la micul dejun, pentru energia pe care ne-o furnizează pentru un start excelent al zilei.
Fructe și legume care reduc riscul de obezitate și diabet!
Publicat de Andra Radu,
1 iulie 2022, 16:00 / actualizat: 1 iulie 2022, 17:34
Experții subliniază că fructele au multiple beneficii pentru sănătate. Potrivit unui articol publicat de Food Research International, fructele bogate în polifenoli pot reduce riscul de diabet şi obezitate.
Cercetătorii au descoperit că acelaşi lucru este valabil şi pentru legumele bogate în polifenoli. Aceşti compuşi organici joacă un rol important în reglarea senzației de foame. Fructele şi legumele pot diminua aportul de alimente, reducând astfel riscul de obezitate.
Alimentele bogate în polifenoli includ:
legume: ceapă, spanac, morcovi, măsline, broccoli, cartofi, sparanghel, anghinare, andive, varză roşie, dar şi leguminoase – fasole neagră şi albă;
fructe: afine, coacăze negre, mure, aronia, fructe de soc, fructe de pădure şi mere;
Publicat de Andra Radu,
10 iunie 2022, 14:00 / actualizat: 10 iunie 2022, 17:05
O practică din ce în ce mai des întâlnită pentru multe persoane este dușul de contrast, prin care dușul fierbinte se încheie cu apă rece.
Beneficiile includerii acestei practici în rutina noastră sunt multiple, iar unul dintre aspectele pozitive este scăderea în greutate.
În afară de acestea, dușurile reci stimulează metabolismul. Temperaturile reci afectează „grăsimea brună” din corp, de care depinde greutatea noastră. Nivelurile ridicate de grăsimi duc la obezitate și la probleme de sănătate.
Un duș rece de două sau trei ori pe săptămână ne accelerează metabolismul și ajută digestia. Cu toate acestea, pierderea drastică în greutate nu este posibilă, dacă alte aspecte ale stilului nostru de viață, cum ar fi exercițiile fizice și alimentația sănătoasă, nu se schimbă.
Dușul rece îmbunătăţeşte circulaţia – apa rece stimulează corpul nostru să muncească mai mult pentru a-și menține temperatura. Unul dintre beneficii este îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, pielea arătând mai sănătoasă şi radiantă.
De asemenea, a fost găsită o legătură între duşurile reci şi recuperarea sportivilor. Scăderea temperaturii într-o anumită zonă a corpului creşte fluxul de sânge saturat de oxigen şi reduce timpul de recuperare.
Duşul rece reduce depresia – conform unui studiu, un duş rece timp de până la cinci minute, de două sau trei ori pe săptămână, ajută la diminuarea simptomelor depresiei. Această practică se numeşte „hidroterapie”. Apa rece trimite impulsuri electrice către creier şi eliberează endorfine – hormonul fericirii, care conduce la sentimente de satisfacţie şi optimism.
Această practică, în ciuda numeroaselor sale beneficii, nu trebuie folosită ca substitut al tratamentului (psihic şi fizic), iar în cazul unor probleme de sănătate, este indicat avizul unui medic.
Este important ca trecerea spre duşul rece să fie făcută treptat, iniţial într-un timp scurt şi cu apă călduţă.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că sucul de afine ajută la normalizarea tensiunii arteriale. Patruzeci și cinci de studii au arătat că persoanele care consumă suc de afine au o tensiune sistolică mai scăzută cu 1,52 puncte şi o tensiune diastolică cu 1,78 milimetri de mercur.
Cercetătorii de la Universitatea Laval susţin că sucul de afine are un efect benefic asupra nivelului de colesterol din sânge. Ei cred că acesta este efectul compuşilor polifenolici din afine, care se găsesc în multe plante şi sunt sintetizaţi. În plus, această băutură este cunoscută pentru proprietăţile sale antioxidante şi antiinflamatorii.
Cu toate acestea, este necesar un consum echilibrat al sucului de afine, care, anterior, a fost identificat ca principalul pericol al oscilaţiilor de tensiune.
Busuiocul însoțește multe feluri de mâncare, mai ales vara. Se foloseşte după gust pentru a da o aromă proaspătă şi rafinată salatelor, ciorbelor, sosurilor şi diferitelor preparate, dar prospețimea și aroma nu sunt singurele sale atuuri.
Această plantă aromatică are multiple beneficii pentru corpul uman. Iată cinci dintre ele:
1. Busuiocul este bogat în antioxidanți – Aceste componente ajută la neutralizarea radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea prematură a celulelor. Astfel, această plantă are o acțiune anti-îmbătrânire.
2. Promovează digestia – Ingredientul celebrului pesto italian acționează și asupra sistemului digestiv. Ajută împotriva balonării, gazelor sau arsurilor la stomac. Antispastică, această plantă aromatica ușor de cultivat ameliorează, de asemenea, greața, vărsăturile și alte dureri abdominale.
3. Remediu împotriva obosealii – Se știe că frunzele de busuioc stimulează corpul. Astfel, ajută în lupta împotriva oboselii fizice și nervoase, ameliorează durerile de cap și migrenele. În caz de scădere a tonusului, depresie temporară sau stres, puteți infuza câteva frunze în apă clocotită timp de aproximativ zece minute.
4. Este un cocktail de vitamine – Busuiocul conține multe vitamine: A, C și K, esențiale pentru coagularea sângelui și pentru formarea oaselor. Această plantă iubitoare de căldură este, de asemenea, o sursă importantă de minerale, deoarece oferă fier, calciu, magneziu și potasiu.
5. Este antiinfecţios – Busuiocul are proprietăți antivirale şi întărește sistemul imunitar. Mestecarea frunzelor de busuioc sau gargară pot ajuta, de asemenea, la vindecarea unei afte, la combaterea plăcii dentare sau la ameliorarea gingivitei.
Turiştii care vor vizita Oradea în acest an vor beneficia de o serie de beneficii şi gratuităţi. Potrivit unui comunicat al APTOR, turiştii care vor fi cazaţi la una dintre unităţile de cazare clasificate din Oradea, pentru minim două nopţi consecutive, se vor putea bucura şi anul acesta de următoarele beneficii:
acces gratuit la vizitarea celor 8 muzee din oraş şi secţiile lor,
transport gratuit pentru 24 de ore în întreaga reţea de transport public,
reduceri la restaurantele şi cafenelele partenere.
Turistul va primi un cod unic de gratuităţi de la personalul unităţii de cazare, împreună cu un QR Code. Codul unic, nominal, se poate folosi o singură dată, la fiecare din obiectivele turistice şi unităţile participante. Dacă într-o cameră este cazată o familie cu un copil, toţi cei trei se vor bucura de beneficii.
Înregistrarea participanţilor se va face prin intermediul aplicaţiei online oradealifenouveau.ro și oferă conectivitate directă între unităţile de cazare, muzee şi serverele OTL.
De asemenea, aplicaţia oferă tuturor utilizatorilor posibilitatea de a realiza statistici privind numărul de turişti care au apelat la gratuităţi, ţara sau oraşul de provenienţă, secţiile muzeale cele mai vizitate.
Campania de gratuităţi a demarat în data de 5 mai şi va dura până pe 31 decembrie 2021.
Publicat de Andra Radu,
9 noiembrie 2020, 15:00 / actualizat: 9 noiembrie 2020, 17:47
Atunci când suntem bebeluși, plângem; plângem când ne este foame, plângem când ne este sete, când ne este somn sau când ne doare ceva, când vrem să fim ținuți în brațe și să primim afecțiune, pentru că plânsul este singurul limbaj pe care-l cunoaștem pentru a ne manifesta nevoile și dorințele.
Mai târziu, creştem şi plângem în continuare; atunci când suntem triști sau când suntem bucuroși, plângem pentru că în acel moment trăim o emoție intensă pe care simțim nevoia să o exprimăm. La un anumit moment din viață, nu mai plângem sau, mai bine spus, nu mai plângem în fața altora. Asta se întâmplă pentru că reușim să ne abținem, deoarece, la un moment dat, cineva ne-a spus că e rușine să plângi, că denotă slăbiciune, lipsă de respect de sine etc.
„Într-un punct critic al vieții noastre, ajungem pe negândite să punem egal între eșec, neputință și plâns. Nimic mai neadevărat! A fi puternic nu înseamnă să te abții să plângi, nu înseamnă să te prefaci că nu ai sentimente, că ești doar un robot cu șuruburile perfect unse, că ești o persoană intangibilă și atotstiutoare. Nu reușești cu atitudinea asta decât să devii o persoană caraghioasă. “Nu plâng ca să nu vadă ceilalți! Deci nu plâng pentru că mi-e frică! Deci sunt o persoană puternică?” Răspunsul este categoric NU!”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
Adevărata putere ți-o manifești atunci când renunți la rușini inutile
În opinia specialistului, adevărată putere ți-o manifești în momentul în care-ți dai voie să trăiești așa cum simți, să renunți la frici (în special, frica de părerea celorlalți), să renunți la rușini inutile, să decizi că, în loc să cauți atât de multă confirmare de la ceilalți, e mai util să înveți să te apreciezi, să te iubești și să te accepți tu însuți așa cum ești.
„Adevarata putere interioară se manifestă atunci când spui și dezvălui adevărul despre tine, pentru că adevărul eliberează. Veți găsi probabil destule păreri care spun că plânsul este dăunător din varii motive, însă gândiți-vă la următorul aspect: Ce anume din funcționarea organismului nostru este lipsit de sens? Dacă un organ, un os, un hormon, o emoție, o manifestare este acolo, cu siguranță are un rol! A descoperit cineva toate tainele creației și ale universului ca să poată afirma cu toată convingerea că orice din aceste lucruri care ne definesc trebuie scoase?”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.
Plângeți! Lacrimile ne definesc ca fiinţe umane!
„Deci: plângeți pentru că emoțiile ne definesc ca ființe umane! Plângeți pentru că manifestarea emoțiilor este sănătoasă! Plângeți pentru că părerea celorlalți n-o să vă facă viața mai ușoară și mai frumoasă, părerea celorlalți nici nu vă ia, nici nu vă dă ceva, este doar o părere (alții habar n-au ce este bine/ce vi se potrivește cu adevărat). Plângeți pentru că a plânge este o dovadă de putere! Plângeți pentru că plânsul este o modalitate de vindecare a sufletului!”, este recomandarea psihologului Laura Maria Cojocaru.
Beneficiile plânsului, explicate de psihologul Laura Maria Cojocaru
• lacrimile sunt secreții sărate și alcaline produse de glandele lacrimale, având un scop biologic și homeostatic (prin absortia lor în organism la nivelul pielii foarte subţiri de sub ochi);
• lacrimile au scop protector, protejând împotriva factorilor iritanți precum nisip sau vânt, curenți de aer sau anumite impurități prezente în aer;
• contribuie decisiv la eliberarea toxinelor din organism și la instalarea stării de bine;
• este considerat a fi o metodă eficientă pentru a elibera hormonii stresului din organism;
• este poate cea mai rapidă, cea mai la îndemână și firească, cea mai eficientă metodă de a înlătura durerea emoțională;
• plânsul și lacrimile stimulează eliberarea endorfinelor, anumite substanțe produse de creier, ceea ce, în mod natural, duce la îmbunătățirea stării de spirit și la diminuarea intensității durerii psihice;
• după o repriza de plâns, valorile tensiunii arteriale scad, iar oxigenul se absoarbe mai bine în globulele roșii.
Publicat de Andra Radu,
24 septembrie 2020, 15:00 / actualizat: 24 septembrie 2020, 18:32
Consumul mai multor ceşti de cafea pe zi este asociat cu prelungirea speranţei de viaţă şi reducerea riscului de agravare a stării de sănătate în cazul pacienţilor cu cancer de colon metastatic, indică rezultatele unei cercetări realizate de experţi de la Institutul Dana-Farber pentru tratamentul şi cercetarea cancerului din Boston, Massachusetts.
Cercetătorii au analizat şi rezumat datele dintr-un studiu amplu care a arătat o legătură între consumul regulat de cafea şi îmbunătăţirea stării de sănătate la pacienţii care sufereau de această boală.
Studiile efectuate pe un număr de 1.171 de pacienţi cu cancer de colon metastatic care au băut două sau trei căni de cafea pe zi au arătat că speranţa lor de viaţă a crescut, la fel ca şi durata de timp înainte ca boala să se agraveze, comparativ cu alţi pacienţi care nu au consumat cafea.
De asemenea, în urma cercetării, s-a constatat că pacienţii care au băut chiar mai mult de trei căni de cafea pe zi s-au simţit şi mai bine. Potrivit autorilor studiului, multe componente ale cafelei au efecte antioxidante şi antiinflamatorii, dar şi alte beneficii pentru sănătate care pot fi active împotriva cancerului.
Publicat de Andra Radu,
23 septembrie 2020, 14:03 / actualizat: 23 septembrie 2020, 17:16
Zmeura este unul dintre cele mai populare fructe din lume, cu un gust deosebit şi o textură catifelată, fiind cultivată în multe regiuni ale lumii.
Acest fruct se recoltează numai vara şi toamna şi poate fi întâlnit în mai multe culori diferite, cum ar fi roşu, negru, violet. Cel mai comun tip de zmeură este zmeura roşie, originară din Europa şi Asia de Nord.
Zmeura este o sursă excelentă de fibre. O cană cu fructe de zmeură conţine 8 grame de fibre, ceea ce înseamnă aproape jumătate din cantitatea necesară de vitamina C şi cantităţi mici de vitamina A, tiamină, riboflavină, vitamina B6, calciu şi zinc.
Este bogată în antociani, reducând inflamaţiile, care pot provoca boli cardiovasculare. De asemenea, acest fruct contribuie la obţinerea unui nivel normal de colesterol.
Aceasta este utilă pentru menţinerea unei greutăţi sănătoase şi reducerea semnelor îmbătrânirii, luptând împotriva radicalilor liberi.
Când suntem într-o interacțiune umană, avem uneori tendința să ne ducem în extreme în ceea ce privește comunicarea.
Uneori ne dorim, conștient sau instinctiv, să ne vărsăm „of-ul”, să ne descărcăm emoțiile, să căutăm sfaturi sau aprobare de la ceilalți, fapt care ne face să vorbim mai mult decât să ascultăm. Alteori, din varii motive (neîncredere, teamă, rușine, indiferență etc), alegem să-i lăsăm pe ceilalți să vorbească prea mult și noi să fim doar “spectatori”.
În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), niciuna dintre aceste extreme nu ne aduce beneficii, ci întotdeauna echilibrul este cel mai bun răspuns la această dilemă.
Totodată, specialistul afirmă că există 3 principii de bază atunci când dorim să oferim întreaga atenție persoanei din fața noastră atunci când dorește să ne comunice un lucru și, de cealaltă parte, atunci când dorim să ne exprimăm gândurile și sentimentele.
1. Dacă mai mult vorbești tu, vorbești din ceea ce știi deja.
„Ceea ce știi deja te duce repetitiv în ceea ce trăiești, cu rezultatele de acum. => Dacă îți dorești o schimbare în bine sau în și mai bine, propune-ți pentru început să asculți mai mult decât să vorbești (alege persoane de la care ai ceva de învățat!), pentru a afla noi informații, perspective, strategii, pentru a-ți șlefui resursele interioare”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
2. Continuă să asculți în timp ce aplici ceea ce ai primit că informație, unelte, ghidaj.
„Ceea ce asculți este menit acum să verifice și valideze ce, cum și cât ai înțeles în beneficiul tău și calitatea rezultatelor obținute pentru a face modificările necesare și/sau pentru a completă informația”, afirmă specialistul.
3. După ce ai acumulat informații și ai exersat suficient cât să începi să vezi rezultate, acum este timpul că tu să vorbești mai mult: despre rezultate, despre starea ta de împlinire interioară, despre cum îți menții tonusul și motivația, despre cum te-ai împrietenit cu timpul tău, cu organizarea, cu noile convingeri și strategii.
Motivele pentru care oamenii își doresc schimbarea atitudinii conversaționale
1. Pentru a conștientiza pașii făcuți către transformarea lor, aspect ce îi ajută să-și mențină motivația, energia și încrederea în sine, în metoda și în obiectivul lor.
2. Pentru că, împărtășind, dăruind și învățând și pe alții, vor pune semințele pentru un bine care se va întoarce la ei cel puțin dublu, întărindu-le credințele și accelerând procesul de autocunoaștere și de dezvoltare personală.
Atunci când suntem bebeluși, plângem de foame, de sete, de somn sau de durere, când vrem să fim ținuți în brațe și să primim afecțiune, pentru că plânsul este singurul limbaj pe care-l cunoaștem pentru a ne manifesta nevoile și dorințele.
Mai târziu, creștem și plângem în continuare.
În momentul în care suntem triști sau când suntem bucuroși, plângem pentru că în acel moment trăim o emoție intensă pe care simțim nevoia să o exprimăm. La un anumit moment din viață, nu mai plângem sau, mai bine spus, nu mai plângem în fața altora.
“Într-un punct critic al vieții noastre, ajungem pe negândite să punem egal între eșec, neputință și plâns. Nimic mai neadevărat! A fi puternic nu înseamnă să te abții să plângi, nu înseamnă să te prefaci că nu ai sentimente, că ești doar un robot cu șuruburile perfect unse, că ești o persoană intangibilă și atotștiutoare. Nu reușești cu atitudinea asta decât să devii o persoană caraghioasă. “Nu plâng ca să nu vadă ceilalți! Deci nu plâng pentru că mi-e frică! Deci sunt o persoană puternică?” Răspunsul este categoric NU!”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
Adevărata putere ți-o manifești atunci când renunți la rușini inutile.
“Adevărata putere interioară se manifestă atunci când spui și dezvălui adevărul despre tine, pentru că adevărul eliberează. Veți găsi probabil destule păreri care spun că plânsul este dăunător din varii motive, însă gândiți-vă la următorul aspect: Ce anume din funcționarea organismului nostru este lipsit de sens? Dacă un organ, un os, un hormon, o emoție, o manifestare este acolo, cu siguranță are un rol! A descoperit cineva toate tainele creației și ale universului ca să poată afirma cu toată convingerea că orice din aceste lucruri care ne definesc trebuie scoase?”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.
Plângeți! Lacrimile ne definesc ca ființe umane!
“Deci: plângeți pentru că emoțiile ne definesc ca ființe umane! Plângeți pentru că manifestarea emoțiilor este sănătoasă! Plângeți pentru că părerea celorlalți n-o să vă facă viața mai ușoară și mai frumoasă, părerea celorlalți nici nu vă ia, nici nu vă dă ceva, este doar o părere (alții habar n-au ce este bine/ce vi se potrivește cu adevărat). Plângeți pentru că a plânge este o dovadă de putere! Plângeți pentru că plânsul este o modalitate de vindecare a sufletului!”, recomandă Laura Maria Cojocaru.
Beneficiile plânsului
lacrimile sunt secreții sărate și alcaline produse de glandele lacrimale, având un scop biologic și homeostatic (prin absorţia lor în organism la nivelul pielii foarte subţiri de sub ochi);
lacrimile au scop protector, protejând împotriva factorilor iritanți precum nisip sau vânt, curenți de aer sau anumite impurități prezente în aer;
contribuie decisiv la eliberarea toxinelor din organism și la instalarea stării de bine;
este considerat a fi o metodă eficientă pentru a elibera hormonii stresului din organism;
este poate cea mai rapidă, cea mai la îndemână și firească, cea mai eficientă metodă de a înlătura durerea emoțională;
plânsul și lacrimile stimulează eliberarea endorfinelor, anumite substanțe produse de creier, ceea ce, în mod natural, duce la îmbunătățirea stării de spirit și la diminuarea intensității durerii psihice;
după o repriza de plâns, valorile tensiunii arteriale scad, iar oxigenul se absoarbe mai bine în globulele roșii;
Menta era o plantă îndrăgită încă din Antichitate datorită aromei sale, precum și a gustului și proprietăților medicinale. Astfel, menta a fost folosită în medicină, cosmetică, aromaterapie, dar și în alimentație.
De asemenea are una dintre cele mai mari capacități antioxidante.
Beneficiile miraculoase ale consumului de mentă:
Alergii: Planta de menta continue un antioxidant cunoscut sub numele de acid rozmarinic, care a fost studiat pentru eficacitatea sa în ameliorarea simptomelor alergiilor sezoniere.
Răcelile comune: Menta conține mentol, care este un decongestionant natural, care ajuta la ruperea flegmei și a mucusului. Menta poate fi eficienta și când este combinata cu ceaiul pentru alinarea durerilor de gat.
Indigestie: Menta este o planta calmanta și liniștitoare, care a fost folosita mult timp în tratarea tulburărilor gastrice și a indigestiei. Menta accelerează și ușurează digestia.
Sindromul de colon iritabil: Uleiul de mentă s-a dovedit a fi eficient și în tratarea durerilor abdominale și a disconfortului asociat cu sindromul de colon iritabil.
Piele: Atunci când este prezenta în uleiuri, unguente sau loțiuni, menta are efectul de a calma și a răci pielea afectata de mușcături de insecte, erupții cutanate sau alte reacții.
Istoria cafelei datează de mai mult de 1000 de ani, fiind consumată în Orientul Mijlociu de toată lumea. La inceput cafeaua a fost considerată aliment și nu băutură.
Cafeaua are efecte vizibile asupra organismului uman. La unele persoane efectele sunt mai pronunțate sau mai estompate, însă toți cei care savurează cafeaua zi de zi sunt influențați de această licoare magică.
Iată câteva dintre beneficiile cafelei:
1. Cafeaua reduce riscul de acnee rozacee
Oamenii de ştiinţă din China au constatat că un consum frecvent de cofeină reduce riscul de acnee rozacee, o boală cronică asociată cu roşeaţă, inflamaţia pielii şi dilatarea vaselor de sânge.
La femeile care beau zilnic patru sau mai multe ceşti de cafea, au fost raportate aproximativ patru cazuri de rozacee anual din 1.000 de participante. La femeile care consumă una sau mai puţine ceşti de cafea pe zi au fost diagnosticate cinci cazuri de acnee rozacee pe an la 1.000 de participante.
Aceasta reprezintă o reducere cu 23% a riscului de a dezvolta această boală pentru amatoarele de cafea.
2. Cafeaua poate crește speranța de viață
S-au făcut multe studii de-a lungul anilor pentru a demonstra care sunt beneficiile pe care consumul de cafea o are asupra omului. Unul dintre aceste studii a arătat că trei ceşti de cafea pe zi reduc riscul de deces „provocat din orice cauză”, datorită antioxidanților pe care le conţine cafeaua.
Cercetătorii au analizat dosarele medicale ale iubitorilor de cafea, de la mai mult de un milion de cetăţeni din 10 țări europene, şi au descoperit că bărbaţii care beau cel puțin trei cești de cafea pe zi au un risc de deces cu 18% mai mic, decât cei care nu au băut cafea. Pe de altă parte, la femei acest risc a fost redus cu 8%.
Un alt studiu a demonstrat că persoanele care beau o ceaşcă de cafea pe zi au avut un risc de deces cu 12% mai mic decât cele care nu au consumat cafea, iar dacă se consumă două-trei cafele pe zi, acest risc de deces se reduce cu 18%.
Cafeaua poate proteja organismul de anumite boli
Sursa foto: Diana Boboc
Cafeaua poate proteja organismul de cinci boli, susţin cercetătorii de la Universitatea Harvard, după ce au studiat datele a 130.000 de persoane. În primul rând, cafeaua ajută organismul să lupte împotriva bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, maladia Parkinson etc.
Cafeaua poate fi şi un agent profilactic al cirozei hepatice, dacă nu este consumată cu rom sau alt alcool. Această băutută aromată şi plăcută poate preveni şi aritmia.
Cu toate acestea, în cazul în care o persoană suferă deja de această afecţiune, cel mai bine este să renunțe la consumul de cafea. Ea are un efect pozitiv şi asupra pancreasului, putând preveni diabetul.
Cafeaua te ajută să scapi de kilogramele în exces
Cafeaua poate fi o „armă” importantă în lupta împotriva obezității, deoarece cafeina ajută la arderea caloriilor, crescând eliberarea hormonului oxitocină. Acest hormon reglează apetitul şi metabolismul și facilitează lupta cu kilogramele în plus.
Potrivit unui studiu, cafeina inhibă apetitul şi stimulează activitatea. Dozele utilizate au fost totuşi foarte mari – 60 mg/kg (echivalent cu 24 până la 36 de cești de cafea de persoană).
Este cunoscut faptul că datorită cafeinei se poate pierde în greutate, însă mecanismul prin care acționează aceasta a fost necunoscut. Cafeina crește consumul zilnic de energie cu 5%.
Cum am putea sa nu ne entuziasmam de ideea unui week-end de 3 zile?
De cate ori nu ne-am uitat cu speranta in calendar sa vedem cum pica fiecare sarbatoare, astfel incat sa ne bucuram de o minivacanta in care sa facem o escapada la munte sau la mare?
Iata ca stiinta ne sustine aceste vise, confirmand ca fiecare week-end ar trebui sa fie de 3 zile.
Numeroase studii realizate de medici despre somn, stiinta cognitiva si psihologie orgnizationala au aratat ca un sfarsit de saptamana mai lung ne-ar putea imbunatati etica muncii, productivitatea si starea de spirit.
Mai mult, cercetatorii au constatat ca suntem mai fericiti in week-end decat in timpul saptamanii.
In aceste doua zile stresul, ingrijorarea si supararea sunt semnificativ mai putin prezente.
Ce beneficii va aduc, asadar, week-end-urile de 3 zile dincolo de ceea ce este evident, cum ar fi timpul in plus pentru somn si relaxare?
1) Ei bine, in primul rand va veti imbunatati sanatatea
O analiza a multiplelor studii efectuate pe mai mult de 600.000 de cetateni europeni, americani si australieni, a aratat ca exista o legatura intre munca in exces si starea generala de sanatate.
Cercetatorii au constatat ca pentru persoanele care muncesc peste 55 de ore pe saptamana riscul de a face un atac cerebral creste cu o treime fata de aceia care lucreaza sub 40 de ore pe saptamana.
Cei care muncesc in exces sunt de asemenea cu 13% mai expusi riscului de a dezvolta boli cardiace.
Iata asadar un argument excelent in favoarea extinderii zilelor de odihna. Pana la urma, este un fapt bine stiut ca sanatatea noastra este deosebit de importanta si trebuie sa avem grija de ea, nu-i asa?
2) Veti fi mai agreabili
Un studiu cu privire la lipsa de somn spune ca persoanele care nu sunt suficient de odihnite au tendinta de a interpreta gresit semnalele transmise de catre cei din jur si de a initia certuri cu partenerii lor.
Asadar, in loc sa ne periclitam bunastarea emotionala, nu este mai bine sa ne odihnim putin mai mult?
3) Veti munci mai eficient.
Un sondaj efectuat de catre cercetatorii de la Harvard Business School a testat aceasta teorie.
O serie de angajati ai unei firme de consultanta au fost rugati sa isi ia cate o zi libera in mijlocul saptamanii timp de cateva luni, iar la finalul experimentului mai multi clienti ai firmei au raportat o crestere semnificativa a productivitatii angajatilor respectivi.
Desigur, noi am stiut dintotdeuna ca nu suntem meniti sa lucram 5 zile din saptamana, ca avem nevoie de ceva mai mult (sau mai putin), iar acum ca ne-am informat cu privire la toate aceste aspecte benefice, frumoase si nu in ultimul rand, demonstrate stiintific, ale unui week-end prelungit, am primit confirmarea ca acest instinct este bine fondat.
Asa ca haideti sa raspandim acest mesaj si sa speram ca intr-un viitor nu foarte indepartat ne vom bucura de mai mult timp pretios pentru noi.
Smochinele au fost apreciate inca din vremuri stravechi, fiind mentionate deseori in Biblie, care le atesta valoarea de alimente nutritive, remedii medicale si simboluri ale abundentei. Acestea sunt fructe mici, delicioase si foarte dulci. Proaspete, au un gust dulce-acrisor si sunt suculente.
Smochinele erau considerate fructele preferate ale Cleopatrei si ocupau un loc foarte important in multe culturi din intreaga lume. Romanii, mari consumatori de smochine, considerau ca acestea reprezinta un dar de la zeul fertilitatii. In Orient si Asia smochinele sunt considerate afrodiziace puternice, iar in Grecia antica, atletii consumau cantitati uriase de smochine pentru a capata putere.
Fie ca sunt uscate sau proaspete, smochinele sunt foarte hranitoare, iar beneficiile lor asupra frumusetii si sanatatii pot fi atribuite continutului bogat de minerale si vitamine. Smochinele contin vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, calciu, fier, fosfor, mangan, sodiu, potasiu si clor. Pe langa faptul ca sunt gustoase, aceste fructe au si o serie de avantaje ce ajuta la mentinerea sanatatii, motiv pentru care sunt utilizate de secole in medicina naturista. Smochinele contin beta-caroten, flavonoide si o enzima numita ficina, care ajuta in procesul de digestie.
Beneficiile smochinelor asupra organismului:
Smochinele sunt alimente foarte alcaline, ceea ce ajuta la reglarea pH-ului corpului. De asemenea, sunt bogate in polifenoli si flavonoide, 2 antioxidanti ce previn daunele cauzate de radicalii liberi.
Datorita continutului bogat in potasiu, smochinele ajuta la scaderea presiunii sanguine. Consumul scazut de alimente bogate in potasiu, si mai ales asociat cu un consum ridicat de alimente ce contin sodiu, conduce la aparitia hipertensiunii arteriale.
Au un continut ridicat in calciu si fosfor, de 2 ori mai mult decat laptele, ceea ce ajuta la prevenirea osteoporozei, fiind utile copiilor aflati in perioada de crestere precum si tuturor persoanelor predispuse la hipocalcemie.
Smochinele sunt o sursa foarte buna de fibre dietetice. Fibrele si alimentele bogate in fibre pot avea un efect pozitiv asupra dietei pentru slabit, ajutand la pierderea kilogramelor in plus. Potrivit rezultatelor unui studiu la care au participat 51.823 de femei, consumul ridicat de alimente bogate in fibre reduce cu 50% cancerul la san. In acelasi timp, fibrele continute in smochine stimuleaza digestia, avand efect laxativ, contribuie la eliminarea toxinelor si impiedica asimilarea grasimilor.
Smochinele reprezinta o sursa buna de magneziu, indispensabil sistemului nervos, dar si de fier, necesar pentru formarea globulelor rosii si pentru transportul oxigenului in tesuturi si previne totodata anemia.
Pe langa fibre alimentare si minerale, smochinele mai contin si vitaminele A, B si C, vitamine care stimuleaza sistemul imunitar si previn aparitia virozelor respiratorii in perioadele reci ale anului.
Vitamina A din compozitia smochinelor ajuta la mentinerea unei vederi sanatoase.
Datorita continutului de acizi grasi omega-3 si omega-6, smochinele ajuta la reducerea riscului de boli coronariene.
Frunzele de smochin, reduc nivelul trigliceridelor, dar au si proprietati antidiabetice, putand reduce cantitatea de insulina necesara unei persoane care sufera de diabet si care a trecut la tratamentul de insulina injectabila.
100 grame de smochine uscate contin cu 127 de miligrame de calciu mai mult decat cele proaspete si cu 448 miligrame de potasiu mai mult decat cele abia culese.
Triptofanul, prezent in smochine, induce un somn bun si ajuta la inlaturarea unor tulburari ale somnului precum insomnia.
Smochinele contin pectina, o fibra solubila care ajuta la scaderea nivelului de colesterol.
Smochinele au un continut ridicat de vitamina C, fiind utile in mentinerea frumusetii pielii, iar proprietatile hranitoare ajuta la ingrijirea pielii uscate, deshidratate.
Numeroase mituri pe tema ciocolatei au fost dezmințite de nutriționiști. Consumul moderat de ciocolată nu este vinovat de producerea acneei și nu duce la apariția cariilor. Dimpotrivă, înaltul său conținut energetic o transformă într-un aliment recomandat pentru o dietă echilibrată, relatează site-ul dmedicina.com, preluat de Agerpres.
Să fie adevărat că îngrașă? Ciocolata nu favorizează excesul de greutate sau obezitatea dacă se consumă moderat, în cadrul unei diete care să echilibreze energia dobândită și consumul energetic al organismului.
Favorizează apariția acneei? Experții în nutriție afirmă că acneea are drept cauză fundamentală factori hormonali, proprii adolescenței, sau de tip genetic. Nu s-a dovedit științific o relație între apariția coșurilor și consumul de ciocolată.
Provoacă apariția cariilor? Deși consumul de alimente și băuturi care conțin zaharuri este asociat, în general, cu apariția cariilor, această relație nu este directă, pentru că intervin alți factori precum textura alimentelor și aderența. O bună igienă bucală poate preveni apariția cariilor.
Generează dependență? Nu s-a putut demonstra științific că ar provoca un consum compulsiv. De fapt, pentru a se produce fenomenul de dependență față de ciocolată, ar trebui să se consume cantități imense zilnic.
Ridică nivelul colesterolului? Grăsimile din ciocolată provin din untul de cacao, acid gras saturat care, spre deosebire de alți acizi, nu ridică nivelul colesterolului din sânge. De fapt, potrivit unor studii, consumul de ciocolată contribuie la menținerea nivelurilor ‘colesterolului bun’.
Conține cafeină? Prezența cafeinei în ciocolată este nesemnificativă. În produsele de cacao predomină teobromina, care, deși este din aceeași familie cu cafeina, are o putere de stimulare puțin semnificativă.
Contrar a ceea ce afirmă unii, diabeticii pot să mănânce căpşuni fără probleme. Căpşunile sunt dulci, dar nu conţin mult zahăr, spre deosebire de struguri sau banane. Căpşunile sunt hipocalorice, cel puţin dacă sunt consumate în stare naturală. Ca majoritatea fructelor, ele sunt o sursă importantă de vitamine, minerale şi fibre.
La diabetici, fructele sunt recomandate în funcţie de conţinutul de zahăr. De exemplu, o căpşună conţine mai puţin zahăr decât un măr. Astfel, 250 g de căpşuni conţin 12,5 g de hidraţi de carbon.
Este recomandabil ca diabeticii să se consulte cu medicul pentru a vedea în care parte a zilei este bine să mănânce un fruct prospăt. Totul depinde de tratament şi de acţiunea insulinei. Va trebui ca unii să mănânce fructul în timpul mesei, iar alţii ca gustare. Este indicată şi diversificarea consumului de fructe.
Pepenele rosu este unul dintre cele mai iubite fructe din timpul verii. Acest fruct este o sursa excelenta de vitamina C, o buna sursa de vitamina A, vitamina B6, tiamina (vitamina B1), vitamina B12, vitamina E, D, niacina, acid pantotenic si numeroase minerale precum fier, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fosfor, zinc si seleniu. Mai mult, 100 grame de pepene rosu contin 30 calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahar si 1 gram de proteine.
In afara de aceste beneficii nutritionale incontestabile, cercetarile realizate de-a lungul timpului au scos la iveala si numeroase efecte benefice ale consumului de pepene rosu asupra sanatatii, respectiv:
Continut bogat in antioxidanti
Deliciosul si zemosul pepene rosu contine unii dintre cei mai puternici antioxidanti din natura. Este o sursa excelenta de vitamina C si o buna sursa de vitamina A, antioxidanti carotenoizi si licopen.
Ajuta la sanatatea ochilor si intareste sistemul imunitar
Pepenele rosu este o sursa excelenta de vitamina A, antioxidantul care ajuta la sanatatea ochilor, dar si de vitamina C care intareste imunitatea. Un studiu publicat in “Arhivele de Oftalmologie” indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duc la scaderea riscului (cu 36%) de aparitie a degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta.
Protejeaza vasele de sange
Continutul extrem de scazut de grasimi si colesterol si nivelul crescut de antioxidanti din pepenele rosu face din acest fruct un aliat de nadejde in lupta cu radicalii liberi, protejand astfel vasele de sange si impiedicand ingrosarea peretilor arteriali.
Trateaza infectiile si inflamatiile articulatiilor
Pepenele joaca un rol la fel de important si în tratamentul diferitor infectii ale organsimului, între care se numara si inflamatiile articulatiilor. Astfel, consumul de pepene ajuta la ameliorarea durerilor provocate de osteoartita si permite o mai mare flexibilitate a membrelor.
Pepenele rosu este fructul cel mai bogat in electroliti, sarurile de sodiu si potasiu pe care le pierdem prin transpiratie. Continutul crescut de potasiu din pepenele rosu este extrem de important in prevenirea formarii pietrelor la rinichi si dizolvarea acestora prin reducerea concentratiei de acid uric din sange, iar apa, in concentratie de peste 92% are proprietati diuretice, facand din acest fruct un real ajutor in procesul de detoxifiere si slabire.
Ofera mai multa energie
Pepenele rosu este foarte bogat in vitaminele B care intaresc functia creierului si ajuta la convertirea proteinelor in energie celulara.
Pepenele rosu este foarte bogat in citrulina, un aminoacid care are rolul de a relaxa si a dilata vasele de sange, reducandu-se în acest mod stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii aparute în corp.
Nutritionistii recomanda ca pepenele rosu sa fie consumat cu tot cu samburi si pe stomacul gol, sau intre mese. Samburii contin zinc, fier, omega 6, proteine si fibre care se absorb usor. Pe langa efectul antioxidant, samburii consumati ca atare sunt diuretici si protejeaza impotriva pietrelor la rinichi.
Nutritionistul Selma Ucar subliniaza ca samburii de pepene rosu protejeaza si sistemul cardiovascular, intrucat contin o substanta chimica, numita cucurbocitrina, care dilata capilarele si regleaza tensiunea arteriala. De asemenea, samburii au cea mai mare concentratie de licopen comparativ cu oricare alta leguma sau alt fruct proaspat, prevenind astfel infarctul miocardic. Samburii de pepene mai contin seleniu, grasimi esentiale si vitamina E, care lupta impotriva radicalilor liberi.
Mai multe informatii pe siteul http://marawvegan.ro
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.