Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!
Publicat de Bogdan Dragomir, 9 iulie 2024, 11:46
Bun regăsit tuturor!
În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație, frumusețe spirituală și ospitalitate – numit Sibiu, mă întorc împreună cu colegii și prietenii mei, membrii în juriul Festivalului Internațional Hermannstadtfest, pentru a realiza o nouă ediție a acestui important eveniment muzical-artistic pentru copii și tineret, eveniment organizat impecabil de Daniela și Dominique Simionescu împreună cu echipa lor fantastică de voluntari! Felicitări tuturor pentru cea mai bună ediție, de până acum, a acestui festival!
Festivalul Internațional „Hermannstadtfest”, ediţia a XII-a, a avut loc în perioada 13-16 iunie 2024, la Sibiu, în Sala Thalia a Filarmonicii de Stat și a fost organizat de Asociația Domy Music Star, Asociația Filantropică OLIVIA, Palatul Copiilor Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, acest eveniment fiind cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu!
Parteneri media: Radio România Regional, Radio România Antena Sibiului și Radio România Brașov FM.
La această manifestare culturală au participat peste 120 de tineri din România, Bucovina de Nord (Ucraina), Republica Moldova, Bulgaria, Belgia și Italia.
Festivalul a avut trei secțiuni, respectiv: Muzică Populară – Tradițională (dedicată artistei Lucreția Ciobanu), Muzică de Divertisment (pop, rock, jazz, opera, musical, etno, etc.) și Creație (cu două subsecțiuni: Creație proprie și Reorchestrație și reinterpretare a unei piese românești). De asemenea, ca în fiecare an, festivalul a avut și două secțiuni speciale: Secțiunea „Portret de compozitor – Jolt Kerestely” (unde concurenții au interpretat piese compuse de compozitorul Jolt Kerestely) și Secțiunea „Remember – Dan Spătaru” (unde concurenții au interpretat piese interpretate de regretatul artist Dan Spătaru).
Din juriul acestui concurs au făcut parte compozitori, realizatori radio-tv, interpreţi consacraţi, ziarişti, profesori de specialitate, precum şi reprezentanţi ai organizatorilor: Bogdan Dragomir, Codruț Croitoru, Daniel Vecsei, Denise Ordean, Tsvetelin Ilchev, Daniel Gheorghe, Sida Spătaru, Jolt Kerestely, Edward Dabrowsky, Robert Târnăveanu, Rodica Popa Comăniciu, Iurie Levcic, Rodica Roșioru.
Multe felicitări și artiștilor invitați să susțină recitaluri: Bya Fashion by Bianca Bucă, Ansamblul Cibinul, Ansamblul Poienița, Cenaclul Lumină Lină, Tudor Miron, Cristina Liță, Rodica Popa Comăniciu, Ioana Dragomir, Nicoleta Mocan, Gabriel Mardale, Tina Miholcea, Robert Târnăveanu, Tsvetelin Ilchev, Călin Lupea.
În cadrul acestui eveniment, mi-au atras atenția două momente speciale: recitalul artistului TUDOR MIRON – și aici mă alătur ideii sale tot mai prezentă și alarmantă din peisajul educațional românesc – intitulată STOP BULLYING! Transmitem un semnal către autorități pentru stoparea imediată a acestui fenomen și asumarea unor măsuri urgente la nivelul instituțiilor de învățământ din România! Bravo, Tudor!
Tudor Miron are 12 ani și într-un singur an a fost victima a două acte de bullying. Același agresor, care a doua oară, însă, a fost mult mai violent. De ce? Pentru că în fața legii, agresorul, tot minor, beneficiază de protecție, iar asta îl face să nu se oprească.
De aproape un an de zile, Tudor a început o campanie de conștientizare anti-bullying în festivaluri și școli, cu piesa „În umbra ta/ Stop Bullying”. Piesa este despre trăirile unui copil, victimă a bullying-ului, despre ce simte acesta, despre teama pe care o trăiește zilnic și despre repercusiuni.
Tudor este pasionat de chitară. A reușit în doar trei ani să fie pe afiș alături de nume consacrate din showbiz, cum ar fi: Proconsul, Antract, Semnal M, Mircea Vintilă, Emeric Imre, Claudiu Purcărin (Nightlosers), George Sărluceranu (Spin, Green Ties) și alții, iar în anul 2023, susținut de membrii trupelor Scarlet Aura și Green Ties, a cântat în deschiderea Festivalului Internațional de Blues ”Urban Blues Fest” București. Este câștigătorul a mai multor trofee și premii atât naționale, cât și internaționale.
Prin mesajul acestei piese, Tudor vrea să vă provoace la o dezbatere, deoarece simte că nu este protejat de lege.
“Am ales acest moment pentru a promova acest mesaj anti-bullying, deoarece de curând am fost iarăși victima unui act de bullying, iar agresorul, același fiind, a fost mult mai violent. Așa am aflat de la poliție că agresorul meu, care îmi este coleg de școală, și care e de aceeași vârstă cu mine, are – de fapt – aceleași drepturi ca și mine. Și atunci cine îl oprește? Iar pe mine cine mă protejează?”
Piesa „În umbra ta/ Stop Bullying” a fost lansată la Festivalul Internațional ”Silver Yantra” din Bulgaria, unde a obținut Premiul Special al Juriului. Piesa a fost prezentată și într-o variantă folk la evenimentul „In memoriam Valeriu Sterian”.
Își dorește ca această piesă să fie cât mai prezentă în spațiul public și să fie ca un semnal de alarmă pentru ca oamenii să înțeleagă că acest fenomen există.
”STOP BULLYING!”
„În umbra ta-Stop Bullying (Olivia Păun/Alexandru&Tudor Miron)” C&P 2024 Tudor Miron, interpretată de Tudor Miron.
Cel de-al doilea eveniment care mi-a atras atenția într-un mod extrem de pozitiv este o altă noutate a acestui festival și anume, Clasic e Fantastic! Deși intitulată inițial Lecția de jazz cu Irina Sârbu, Puiu Pascu, Tudor și Ciprian Parghel, din motive independente de voința artiștilor și a organizatorilor (respectiv o urgență medicală în familia artistei Irina Sârbu), această lecție de jazz s-a transformat ad-hoc (mai precis în câteva ore) într-o lecție de jazz improvizată cu un succes deosebit în fața unei săli pline de concurenți dar și de mulți fani ai genului, moderată dar și susținută vocal de Dominique Simionescu și Călin Lupea acompaniați cu profesionalism de cei doi corifei autentici ai genului – Tudor Parghel – la pian și Ciprian Parghel – la contrabas (copiii regretatei și inegalabilei Anca Parghel)! Felicitări tuturor, a fost o ”lecție” remarcabilă!
Tot printre noutățile acestei ediții, remarcăm o vizită specială – spectacolul de deschidere, care a avut loc la Tălmăcel, jud. Sibiu, un loc pitoresc cu totul special. Acolo, cu sprijinul Primăriei Tălmaciu au avut loc recitalurile invitaților speciali: Codruț Croitoru, Denise Ordean & Anabelle, Tudor Miron, Izabela Văcăruș, Carina Leonte, Sofia Leonte, Emilia Maria Țîrle, Lavinia Gabriela Corugă, Ansamblul ,,Fluierașii”, Iulian Hanea, Cristina Posa și Ansamblul ,,Datina”.
Festivalul HERMANNSTADTFEST a fost susținut și promovat de Radio România Regional, cu sprijinul colegilor de la Radio România Brașov FM și Radio România Antena Sibiului.
Acțiunea culturală a fost cofinanțată de Primăria Sibiu și de Consiliul Județean Sibiu.
FESTIVALUL INTERNAȚIONAL ,,HERMANNSTADTFEST” – PALMARESUL EDIȚIEI A XII-A, SIBIU – ROMÂNIA
MARELE TROFEU – MUZICĂ POPULARĂ – TRADIȚIONALĂ: Zoneva Syana (Bulgaria)
MARELE TROFEU – MUZICĂ DE DIVERTISMENT: Oanța Bianca (Rep. Moldova)
TROFEUL ADRIAN ORDEAN:
– Band by Costi Mihai Trainer (Cisnădie, jud. Sibiu)
– Matei Antonino Gabriel Aurel (Moreni)
PREMIUL 1 CU EXCELENȚĂ ,,HERMANNSTADTFEST”: Unguraș Oana Ilaria (Oradea)
PREMIUL 1 CU EXCELENȚĂ ,,LUCREȚIA CIOBANU”: Matyas Jessica (Mediaș, jud. Sibiu)
SECȚIUNEA ,,REMEMBER – DAN SPĂTARU”: Premiul 1 cu excelență: Buțurcă Anamaria Daniela (Curtici, jud. Arad)
SECȚIUNEA ,,PORTRET DE COMPOZITOR – JOLT KERESTELY”: Premiul 1 cu excelență: Luncanu Teodora Andreea (Iași)
SECȚIUNEA CREAȚIE: Premiul 1 cu excelență: Stroia Maya (Brașov)
SECȚIUNEA REORCHESTRAȚIE ȘI REINTERPRETARE A UNEI MELODII ROMÂNEȘTI:
– Premiul 1 cu excelență: Fresh Elite (Brașov)
PREMIUL DE EXCELENȚĂ DOMY MUSIC STAR: Bebeșelea Anisia (Săliște, jud. Sibiu),
Fulea Antonia Maria (Sibiu)
PREMIUL ÎNVINGĂTORILOR: Ioniță Antonia Izabela (Târgoviște), Căruțașu Marina Florina (Călărași), Hanț Sara (Sibiu)
PREMIUL SPECIAL CODRUȚ CROITORU: Bodea Larisa (Cluj Napoca)
PREMIUL SPECIAL ,,TINERE TALENTE” – Radio România Regional: Oanța Bianca (Rep. Moldova)
Lista completă cu Trofeele și premiile acordate celor mai talentați copii și tineri în cadrul acestei ediții poate fi accesată direct pe pagina de internet a organizatorului!
https://www.facebook.com/HermannstadtFest.Sibiu sau accesând link-ul https://campioniimuzicii.blogspot.com/2024/07/editia-de-poveste-festivalului.html
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional a fost acordat în cadrul Galei Laureaților unei tinere interprete din Republica Moldova (clasa prof. Rodica Roșioru) care a impresionat juriul prin talentul și calitățile artistice deosebite – BIANCA OANȚA!
P.S.: Vom face update cu informații și muzică interpretată de Bianca Oanța după ce vom primi aceste materiale!
Surse: Hermannstdtfest, arh. festivalului, arh. pers. Bogdan Dragomir, Radio Romania Brasov FM! Mulțumiri speciale prietenilor festivalului – Andu Miron și Dan Grecu (foto) și tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
P.S.2: Festivalul s-a finalizat într-o locație de poveste din județul Sibiu: Povestea Calendarului (Porumbacu de Sus). Mulțumim pentru toate poveștile și amintirile de neuitat! Am surprins câteva imagini din acest loc minunat și le-am pus într-o galerie la sfârșitul acestui material! Cele bune!