Apărută recent în traficul urban, trotineta electrică a devenit accesibilă oricărei persoane. O poate închiria oricine are peste 18 ani.
Viorel Ciupitu, asociat al unei firme specializate, ne spune pe unde ar trebui să mergem dacă închiriem o astfel de trotinetă.
”În principiu, se poate circula cu trotineta electrică în același locuri în care poți și cu bicicleta, pe marginea drumului la un metru de bordură, sau pe benzile special amenajate. Clientul, în momentul în care închiriază, își asumă, pe propria răspundere, pe unde merge și ceea ce face. De exemplu, dacă are loc un accident între o mașină și o trotinetă electrică și este vina autoturismului, atunci există asigurări și să sperăm că nu vor exista persoane accidentate. Când vine vorba de trotineta sau bicicleta noastră, care a fost lovită, totul se poate rezolva pe asigurări.”
În schimb, majoritatea șoferilor bucureșteni sunt de părere că trotinetele electrice și bicicletele mai mult încurcă traficul rutier și trebuie să acorde o atenție mai mare în momentul în care conduc.
Trotineta electrică poate fi închiriată cu 20 de lei pe ora, în baza cărții de identitate. Pentru a circula cu ea nu este nevoie de permis auto.
„Laura scrie. Laura călătorește. Laura are un Tic” – așa începe să se prezinte tânăra scriitoare Laura Baban.
Textele ei, scrise mai intâi pe rețelele de socializare, au fost savurate de cititori, apoi, la îndemnul lor, le-a adunat în pagini de carte și astfel au prins viață cele trei volume: „Domnul Tic și alte iubiri de pe Mușatini”, „Domnul Tic și alte iubiri de prin lume” și „Domnul Tic și o iubire până la soare și înapoi”.
Vă intrebați cine este Domnul Tic? Este simpaticul cățel al autoarei, sursa de inspirație și protagonistul poveștilor sale.
Apariția cărților a fost posibilă, grație prietenilor virtuali, și nu numai, pe care Laura îi numește „Oamenii lui Tic”. Peste 200 de persoane s-au implicat și au susținut financiar realizarea proiectului.
„Esența cărților mele este fericirea. Vorbesc mult despre fericire, despre bunătate, despre frumosul pe care-l întâlnesc…Am scris despre tot ceea ce mi-a fost mai drag.”- mărturisește scriitoarea.
Laura Baban a absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității „Al.I.Cuza” Iași și cursurile masterale în același domeniu. A cochetat cu scrisul încă de pe băncile facultății la revista „Opinia Studențească”. De asemenea, a beneficiat de programele de studiu „Leonardo da Vinci” și „Erasmus” în Spania.
Pasionată de călătorii, Laura, s-a aflat timp de 33 de zile într-o acțiune inedită de promovare a României pe bicicletă, alături de fotograful Andrei Melinte, prietenul ei și de Tic. Au parcurs împreună peste 1000 de kilometri, iar poveștile, oamenii, locurile, intâmplările – toate se vor regăsi în cea de-a patra carte, numită „Trei pe un tandem’.
O altă experienață de neuitat a Laurei Baban, este cea a voluntariatului în Islanda, despre care a povestit în cel de-al doilea volum „Domnul Tic și alte iubiri de prin lume”.
În prezent, Laura trăieste o nouă aventură, și anume, străbate România, dar și alte țări, cu rulota.
În drum spre Chișinău, Republica Moldova, a făcut un popas la Radio Iași, pentru a ne spune impresionanta sa poveste de viață.
Publicat de adinaiftime,
22 septembrie 2017, 18:10
Cinci deputaţi USR, PSD, PNL, UDMR şi PMP anunţă formarea unui grup de lucru care să elaboreze legea bicicletei.
Iniţiativa parlamentară, lansată de Ziua Europeană fără Maşini, îşi propune să încurajeze folosirea bicicletei în scop utilitar, recreativ, turistic şi sportiv.
Potrivit proiectului, promovarea utilizării bicicletei va fi declarată obiectiv de interes public şi se vor aduce modificări legislaţiei rutiere, urbanistice şi fiscale.
Propunerea va prevedea şi adoptarea unei strategii naţionale şi a unui masterplan în acest sens. Vor fi create elemente instituţionale la nivelul autorităţilor centrale şi locale care să permită coordonarea între autorităţi, atât în elaborarea măsurilor, cât şi în punerea lor în practică.
Demersul este susţinut şi de un grup de peste 50 de organizaţii neguvernamentale, care, de altfel, au propus încă din toamna anului 2016 iniţierea acestei legi.
Un eveniment deosebit se va desfăşura pentru prima dată în România: Turul CicloBiblio 2017.
Este vorba despre parcurgerea pe bicicletă a unui traseu de 350 km, de către bibliotecarii din România. Deși pare ciudată această încercare, nu trebuie uitat că bibliotecile sunt un mijloc de educare permanentă a tinerilor şi nu numai, de descoperire a noi oportunităţi şi atracţii, în orice domeniu, deci şi în sport sau turism. Participanții își doresc, cu ocazia acestei prime ediții CicloBiblio, să convingă publicul să redescopere biblioteca din comunitatea lor. CicloBiblio este o acțiune de vară, prin care se doreşte atragerea atenţiei asupra faptului că lucrurile se schimbă în bibliotecile din diversele comunități și că fiecare poate participa la această schimbare. La această acţiune sunt invitaţi cât mai mulți oameni să se alăture caravanei pe parcurs, pe orice bucată din traseul care trece prin județele Brașov, Covasna, Mureș și Sibiu, prin localitățile: Brașov, Prejmer, Hărman, Sf. Gheorghe, Rupea, Sighișoara, Ghimbav şi Sibiu. Startul se va da luni, 28 august, ora 10, din fața Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov.
Asociația Green Revolution deschide vineri, 7 iulie, un nou centru I’Velo Relax în București.
Noul centru va funcționa în Parcul Titan din Sectorul 3, în apropierea intrării de la Globul Pământesc.
Centrul va pune pentru început la dispoziția bucureștenilor 50 de biciclete, urmând ca, în funcție de solicitări, acestea să fie suplimentate.
Centrul va fi deschis zilnic, între orele 11.30 – 20.30 (luni-vineri) și 09.30 – 20.30 (sâmbătă și duminică).
În ziua deschiderii, vineri, 7 iulie, toți bucureștenii care vor închiria biciclete de la noul centru I’Velo Relax vor beneficia de gratuitate, în limita a două ore.
Bicicletele I’Velo Relax pot fi închiriate atât contra cost, cât și gratuit. Tinerii sub 16 ani și pensionarii beneficiază de gratuitate pe baza carnetului de elev, respectiv a talonului de pensie.
Tarifele standard de închiriere pentru celelalte categorii de vârstă sunt 5 lei/ oră, respectiv 20 lei/ 24 de ore.
La fel ca în cazul celorlalte centre I’Velo Relax din București, în cel din Parcul Titan, bucureștenii se pot relaxa folosind mai multe categorii de biciclete: biciclete standard pentru adulți, bicicletele pentru copii, precum și cargo-bike-uri pentru transportul celor mici.
Centrul de închirieri din Parcul Titan devine astfel al treilea centru I’Velo Relax din București, alături de cele situate în Parcul Tineretului (intr. Gheorghe Șincai), respectiv în Parcul Herăstrău (intr. Charles de Gaulle).
I’Velo este cel mai important proiect de bike-sharing din România și are ca scop introducerea graduală a bicicletei în peisajul vieții urbane, atât pentru recreere, cât și ca mijloc de transport alternativ și sănătos.
În cei șapte ani de funcționare la nivel național, programul I’Velo a reușit să scoată peste 1.400.000 de români la pedalat și a contribuit la reducerea emisiilor de CO2 din atmosferă cu aproximativ 2.180 de tone.
Programul I’Velo, inițiat de Raiffeisen Bank și Green Revolution, se desfășoară cu sprijinul primăriilor din București, Brașov, Sibiu, Iași, Constanța, Alba Iulia, Oradea, precum și al Administratiei Lacuri, Parcuri și Agrement București.
Turul țării pe bicicletă pentru o cauză umanitară.
Este vorba despre doi români care au decis să pedaleze 3.000 de kilometri pe la granițele țării, pentru a atrage atenția asupra diabetului de tip 1 și a faptului că această afecțiune poate fi controlată mai ușor dacă bolnavii fac sport.
Un alt motiv pentru care au recurs la acest gest este că vor sa strângă bani pentru a cumpăra sisteme de monitorizare a glicemiei la copii, astfel încât aceștia să nu mai fie înțepați de mai multe ori pe zi.
Gabriela Airinei este unul dintre cei doi bicicliști și este prima persoană cu diabet de tip 1 care face turul României pe bicicletă.
Alături de ea se află soțul său, Cristian.
Cei doi au pornit în această dimineață din Parcul Izvor și și-au propus să se întoarcă în București după 30 de zile.
Cheile Nerei Mountainbike & Trail Run Race se va desfășura în zilele de 17 și 18 Iunie 2017. Are loc cea de a 4-a ediție organizată în scop caritabil. Sunt așteptați la start peste 500 de cicliști din țară și din străinătate.
Întreaga sumă adunată la realizarea acestui eveniment va fi donate în cadrul proiectului ”Ei merită Ajutor”, inițiat deTimișoara.
Proiectul își propune sprijinul spitalului pentru modernizarea secției de Terapie Intensivă și UPU din cadrul spitalului Louis Țurcanu din Timișoara. Spitalul Louis Țurcanu este cel mai important spital de copii din vestul țării, deservind patru judete: Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara și Arad.
Cheile Nerei – cele mai lungi și spectaculoase chei din România, un loc care te îndeamnă la mișcare.
Programul evenimentului este următorul:
Vineri 16 Iunie: Inscrieri la Pensiunea Cheile Nerei intre orele 19:00 si 21:00
Sambata 17 Iunie – Mountain Bike Race 2017
8:30 – 9:30 – Inscrieri
10:45 – Start concurs Elite
10:55 – Start concurs Race
11:30 – Start proba pentru copii
16:30 – Premiere
18:00 – 23:00 – Concert & DJ
Întregul eveniment se va desfășura pe terenul de fotbal din Sasca Română.
Duminica 18 Iunie – Cheile Nerei Trail Run 2017
8:30 – 9:30 – Inscrieri
10:30 – Start Trail Run (21 km)
10:45 – Start Trail Run (12 km)
15:00 – Premiere
Despre Cheile Nerei Mountainbike & Trail Run Race
Cheile Nerei Mountainbike race se afla la cea de-a 4a editie. Ideea acestei competitii a aparut pornind de la dorinta noastra de a promova turismul in aceasta zona cu adevarat deosebita precum si pentru a ajuta o cauza nobila si anume dotarea cu aparatura medicala a unui spital pentru copii.
Editia inaugurala din 2014 a atras un numar de 222 de concurenti din tara , precum si din strainatate (Serbia, Austria) si peste 500 de participanti la intregul eveniment.
In editia a 2-a, am dezvoltat concursul introducand si un traseu Elite (70km) , si , în ciuda faptului ca am avut condiții meteo e nefavorabile în ziua competiției, am avut peste 280 de concurenti.
Ediția a 3-a a adus un număr total de 550 de concurenți. Am introdus pe lângă cele 2 trasee de mountainbike si un traseu de alergare montana.
La această ediție a poposit și Caravana „Vacanța cu Radio România Reșița”!
Anul acesta dezvoltam din nou evenimentul, adăugând un traseu suplimentar de 21 de kilometrii de alergare montana, concurs organizat si in acest an in parteneriat cu cei de la Alergotură Timișoara, scrie sascabike.ro.
Francezii Natacha Lardy și Anthony Brocheton au pornit în urmă cu două luni, în călătoria care va dura un an de zile. Au ajuns în România zilele trecute, iar luni s-au aflat în Caraș-Severin, la Oțelu Roșu și Reșița. În municipiul de pe Bîrzava s-au întâlnit cu beneficiarii Fundației Humanitas Pro-Deo, copiii nevoiași care primesc o masă caldă la cantina socială a acesteia.
Această călătorie a misionarilor francezi este preconizată să dureze un an de zile. Următoarele destinații sunt: Serbia, Bulgaria, Turcia și mai departe spre Asia, unde călătoria se va încheia în Thailanda. În total sunt 20000 de km pe bicicletă. Au la dispoziție doar 20 de euro pe zi de amândoi, astfel că nu pot dormi în fiecare noapte la un hotel. Sunt nopți în care dorm în natură, mănâncă, se spală etc. Pentru această călătorie au făcut economii timp de doi ani de zile.
Produsul a fost lansat de curând pe piaţă de o societate de asigurări.
Procedura este cât se poate de simplă şi presupune declararea furtului la poliţie .
Dacă se dovedeşte că bicicleta a fost furată, despăgubirea se plăteşte în două săptămâni. Singura condiţie este ca posesorul ei să demonstreze faptul că era legată cu lacăt.
Costul anual al asigurării depinde de valoarea bicicletei.
Reprezentantul societăţii de asigurări, Victor Şraer, a declarat că produsul s-a lansat pe piaţă astăzi şi a fost deja încheiată prima poliţă.
Bicicliştii spun că suma ce poate fi recuperată este una considerabilă.
Asigurarea acoperă furtul bicicletei, inclusiv accesoriile instalate permanent.
Poliţa nu asigură gențile şi husele pentru bicicletă, scaunele de copil, sticle, pompe, coşuri şi accesorii electronice precum: tahometre, sisteme navigație, telefoane, player MP3, radio etc.
Este provocarea lansată de Fundaţia Comunitară Mureş tuturor iubitorilor de mişcare, în cadrul Săptămânii Mobilităţii.
Pot participa la concurs mureșenii care folosesc bicicleta ca mijloc de transport sau în scop sportiv, în municipiul reşedinţă și în localitățile aflate la maxim 20 de km distanţă de Târgu-Mureş.
Premiul cel mare este un week-end pentru 2 persoane la un hotel de 3 stele din Sovata.
La sfârşitul acestei săptămâni, în judeţul Braşov se va desfăşura o competiţie ciclistă cu participare internaţională, cu punct de start şi finish la Viscri
Publicat de Stefania Grigore,
23 iulie 2014, 07:30 / actualizat: 23 iulie 2014, 9:16
Transilvania Bike Trails Race (TBT Race) este un concurs de mountain bike care are scopul de a lansa si promova reţeaua de trasee de bicicletă ce leaga satele săseşti din zona Târnava Mare cu Sighişoara.
Competiţia va avea loc sâmbătă, 26 iulie, pe ruta Viscri-Buneşti – Criţ -Meşendorf- Viscri, traseul maratonului va avea o lungime de aproximativ 50 km, cu diferenţa pozitivă de nivel de 1000 m.
Ruta aleasă cuprinde şi o parte din reţeaua de trasee dezvoltată de către Fundaţia ADEPT Transilvania, prin Programul de Cooperare Româno-Elveţian, reţea care până anul viitor va lega 10 sate săseşti din zona Târnavei Mari cu municipiul Sighişoara, pe aproximativ 100 de km.
Potrivit organizatorilor, la competiţie s-au înscris circa 250 de concurenţi din România, Norvegia, Germania, Marea Britanie şi Olanda.
Obiectivul principal al proiectului este acela de a atrage un număr cât mai mare de iubitori ai mişcării în aer liber în zonă şi de a creşte veniturile localnicilor, printr-un turism verde şi responsabil.
Pe lângă întrecerea ciclistă, evenimentul va cuprinde şi vizite la bisericile fortificate din zonă, degustări de produse tradiţionale şi concerte ale trupelor Ţapinarii şi Robin and the Backstabbers.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.