Seneca – izvor de inspirație pentru a alege Binele
Publicat de Camelia Teodosiu, 14 iulie 2022, 18:04
Bun găsit tuturor celor interesați să descopere frumusețea vieții pentru a trăi în armonie cu ei înșiși, dar și cu ceilalți,
De acestă dată vă invit într-un spațiu cultural inedit al Capitalei, numit Seneca Anticafe. Aici descoperim un univers al cărților, al preocupării pentru cultură, spiritualitate, amprenta ecologică,proiecte sociale dar mai ales pentru crearea unui mediu favorabil relațiilor interumane.
Aflu că sub umbrela Asociației SNK se desfășoară patru proiecte strategice:
- Editura Seneca – prima editură verde din România Editura Seneca
- Spațiul cultural Seneca Anticafe
- centru de educație ecologică Seneca Ecologos și
- proiectul umanitar – Bunicii noștri
Editura Seneca a publicat zeci de cărți și câteva audiobook-uri din domeniul Ecologiei și Filosofiei.
Inspirați din înțelepciunea filosofilor stoici, au decis să publice cărți care ne ajută să ne simțim bine exact acolo unde se află fiecare din noi, acum.
Realizând că ”Omul este singurul responsabil pentru Universul și Timpul său” oferă inspirația lucrului cu propria persoană.
Cărțile lansate beneficiază de o grafică realizată special de elevi de la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti care s-au inspirat din textele lui Seneca și le-au însuflețit prin imagini care să le reprezinte și să reflecte, în același timp, propria lor personalitate
Pentru abordarea editorială, Editura Seneca a ieșit finalistă a Concursului național ”Cele mai frumoase cărți din România”. În afară de cărți, aici găsim o colecție de audiobookuri în lectura lui Victor Rebengiuc.
Așa cum am menționat. este este prima editură verde din Româniam deoarece se folosește exclusiv hârtie reciclată, iar surplusul de hârtie este transformat în semne de carte, cărți poștale sau carnețele. De asemenea, ai ales o tipografie care folosește doar cerneală și adezivi pe bază de apă, nepoluanți pentru producția cărților.
Așadar, proiectul Seneca Ecologos – centru de educație ecologică a apărut ca un firesc al celor implicați. Iar în cei 4 ani de activitate aici s-au derulat peste 100 de proiecte în domeniul protecției mediului și al educației ecologice, de la proiecte CSR pentru companii până la programe pentru unități școlare. Aici, se ”învață atitudini și comportamente
prin care construiești lumea de mâine”.
Proiectul umanitar – Bunicii noștri este inițiativa prin care Asociația SNK ajută prin donații, alimente și produse de igienă persoanele în vârstă, vulnerabile și persoanele din mediile defavorizate.
Și acum, vă invit să pășim în centrul cultural Seneca Anticafe, ”locul unde timpul este cea mai prețioasă resursă”. În acest spațiu au fost organizate peste 600 evenimente culturale – expoziții, festivaluri, lansări de carte, conferințe, ateliere, proiecții de film…
De asemenea, este un spațiu unde te poți relaxa citind sau poți lucra în liniște singur sau în echipă.
Aici, ne întâmpină Anastasia Staicu – Vicepreședinte al Asociația SNK, fondator Seneca Anticafe și Director al Editurii Seneca.
Anastasia este o persoană distinsă, luminoasă, cu un zâmbet discret, încrezător, preocupată doar de prezent.
Din curiozitate firească întreb cum s-a născut acest concept inedit – Seneca Anticafe.
„Un scop nu există fără celălalt.” Spunea marele filozof Seneca cel care a inspirat și fondatorii Asociației cu același nume.
Scopul Asociației SNK este de a ajuta oamenii să devină responsabili față de ei înșiși și față de semenii lor, să-și conștientizeze natura umană și să protejeze mediul înconjurător, folosindu-se de învățămintele stoice.
La Seneca Anticafe, locul de inspirație pentru această ediție a emisiunii, ne sunt dezvăluite proiecte și evenimente menite să facă BINE.
Acel BINE, ”mereu în putința noastră de îndeplinit, atunci când înțelegi ce este necesar și ce este fără rost.” după cum spune Anastasia Staicu – fondator Seneca Anticafe, Vicepreședinte al Asociația SNK și Director al Editurii Seneca.
Și pline de rost sunt toate proiectele Asociației SNK.
Finalul acestui dialog este inspirat tot de marele filozof Seneca: ”Binele nu constă într-un obiect, ci în tipul de alegere.” Și…să alegem BINELE, completează Anastasia Staicu – Vicepreședinte al Asociația SNK, fondator Seneca Anticafe și Director al Editurii Seneca
Realizator: Camelia Teodosiu
Fotografii: Asociația SNK