Summit privind bioeconomia desfăşurat timp de două zile la Bruxelles
Publicat de Monica Slavici, 11 noiembrie 2015, 09:20
Reprezentanți ai instituțiilor europene, ai industriei, ai societății civile şi ai comunității științifice, dar şi producători din agricultură, silvicultură și sectoarele maritime s-au reunit timp de două zile la Bruxelles în cadrul unui summit privind bioeconomia, progresele înregistrate până în prezent şi susţinerea investițiilor în acest domeniu. Mirabela Afronie de la Radio România Reşiţa detaliază.
Comisia Europeană solicită mai multe investiţii în bioeconomie, având în vedere că populația este într-o continuă creştere, iar resursele naturale sunt finite. Prin urmare, Europa are nevoie de resurse biologice regenerabile. O mai mare utilizare a acestora nu mai este doar o opțiune, ci o necesitate. Trebuie să facem cât mai repede tranziția de la o societate bazată pe combustibili fosili la o societate bazată pe soluții ecologice, având ca motor cercetarea și inovarea, este de părere comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Carlos Moedas. Bioeconomia are un potenţial enorm, poate contribui la crearea de locuri de muncă în special în mediul rural, la diversificarea surselor de energie şi creșterea PIB-ului, a mai spus Moedas în cadul summitului.
Să luăm exemplu Scoția, unde transformarea macroalgelor, algelor marine și deșeurilor industriale în produse chimice de mare valoare generează peste 250 de milioane de euro pentru economie. Sunt poveşti care demonstrează modul în care bioeconomia poate transforma produsele noastre tradiţionale, povestiri care ne arată modul în care putem folosi de cercetarea și inovarea europeană pentru a optimiza sau crea noi procese de producție. Putem face mult mai mult decât pur și simplu să producem, să folosim și să aruncăm. Este minunat să vedem că Planul de Investiții extrem de ambițios al Comisiei Europene face deja progrese concrete. Multe dintre aceste investiţii au devenit deja realitate.
Comisarul european, Carlos Moedas a mai afirmat că ş-ar dori să vadă nu doar un proiect, ci un întreg portofoliu de proiecte. La rândul său, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan a spus că Europa este lider în dezvoltarea bioeconomiei, dar concurența și interesul în acest domeniu continuă să crească în întreaga lume.
Ambiţiile mari solicită investiții mai mari. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană a decis să dubleze alocarea bugetară pentru a ajunge la 3,6 miliarde euro pentru cercetarea agricolă în cadrul programului nostru pilot Orizont 2020.
Programul pentru 2016-2017 pe care le-am publicat în octombrie este un pas promițător și ambițios înainte, cu un buget de peste 586 milioane de euro pentru investiți în cercetare de interes pentru agricultură, silvicultură, produse alimentare și non-alimentare. Vom investi o sumă fără precedent 431 milioane de euro în domeniul securității alimentare durabile. Vom investi, de asemenea, 128 de milioane de euro în cadrul programului de renaştere rurală pentru a spori creșterea economică și crearea locurilor de muncă în zonele rurale, noi modalități de a face afaceri, precum și consolidarea sistemelor de inovație și educație. Politica de dezvoltare rurală a Uniunii Europene este unul dintre instrumentele cele mai puternice de investiții, cu aproximativ 100 de miliarde de euro pentru perioada 2014- 2020