Alexandru Pugna sau povestea cântecelor din pridvorul deschis spre neuitare
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 23 octombrie 2017, 14:03 / actualizat: 23 octombrie 2017, 20:21
Alexandru Pugna este interpretul cu un destin scris parcă într-un ceaslov al versurilor venite din Timp pentru mult timp. Originar din Caianul Mic, de unde se trage şi Ioannis Caionis Valahus – Ioan Caianu Românul, cel căruia îi datorăm o lucrare remarcabilă, „Codex Caioni”, prima culegere de folclor din aceasta zonă a Transilvaniei, Alexandru Pugna continuă o tradiţie şi un destin muzical.
(varianta audio a emisiunii)
Se spune că nu poţi veni de niciunde, iar neamul este sfânt. Această convingere o are şi Alexandru Pugna. Bunica sa dinspre mamă, Maria Ciui, era o horitoare neîntrecută, şi un creator popular inspirat. Vestită pentru harul său de a crea versuri populare „personalizate” pentru strigătura în prag, ori strigătura la găină, momente specifice nunţilor năsăudene, versuri ce aminteau de familia naşului, sau a socrilor, bunica va fi modelul de autenticitate pentru nepotul care respectă o lege a pământului: trebuie să nu uiţi vatra, pentru ca vatra să nu te uite.
Şi astfel, istoria cântecelor năsăudene mai scrie o filă prin vocea şi repertoriul interpretului de muzică tradiţională, Alexandru Pugna. A fost şi a rămas “om la cetăţii”, a înfiinţat două festivaluri naţionale de folclor, “Pană de păun” şi “Valeria Peter-Predescu”.
Iar azi, din noul statut de înalt demnitar, secretar de stat la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, continuă demersurile pentru promovarea culturii populare, fundament al marii culturi.
Ascultaţi emisiunea “Galeria interpreţilor de muzică populară”, ediţia dedicată lui Alexandru Pugna şi veţi afla detalii despre un destin, care are puterea de a înrâuri drumul spre notorietate atât al faptelor culturale memorabile ale Năsăudului, cât şi al tinerilor interpreţi laureaţi ai celor două festivaluri, pe care le susţine cu pasiune şi dăruire.
Veţi auzi povestea”Bisericii de lemn din Teaca – Budurleni”. Toate vin din credinţă: “Dăruind nu sărăceşti, ci te îmbogăţeşti!” Spiritual, întărim noi, pentru că zestrea pe care o lăsăm spre neuitare este zestrea spirituală. Iar Alexandru Pugna a reuşit să scrie deja istorie, istoria cântecelor năsăudene aşezate cu pioşenie în pridvorul casei părinteşti deschis spre neuitare.
O emisiune de Gabriela Rusu-Păsărin, realizator în grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune