Ziua naţională a inimii este marcată anual în România, la data de 4 mai, fiind instituită în conformitate cu directivele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Boala cardiovasculară este situată pe locul I în ceea ce priveşte cauzele de mortalitate în Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi. Este responsabilă de aproximativ o jumătate din totalul deceselor, în Europa provocând peste 4,35 milioane de decese în fiecare an, în statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – Regiunea Europeană şi peste 1,9 milioane de decese în fiecare an, în Uniunea Europeană.
Conform Societăţii Române de Hipertensiune, în ţara noastră, bolile cardiovasculare determină peste 62% din totalul deceselor/
Specialiştii au constatat că, la nivel naţional, mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, aproximativ 60% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional fiind provocate de boli cardiovasculare, faţă de 19% provocate de cancer. De altfel, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare.
Pe lângă marcarea Zilei naţionale a inimii, la data de 4 mai, România se alătură şi statelor care marchează Ziua mondială a inimii, la 29 septembrie în fiecare an.
Totodată, Fundaţia Română a Inimii în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie marchează, în luna februarie, Ziua naţională a prevenţiei cardiovasculare, campanie ce are rolul de a promova măsuri de prevenţie a bolilor cardiovasculare.
Medicii americani au inițiat teste clinice pentru a verifica dacă expunerea la lumină intermitentă și sunete de frecvență scăzută poate încetini progresia bolii Alzheimer.
12 pacienți implicați în teste vor fi supuși unor ședințe zilnice de o oră cu această terapie radicală, iar specialiștii speră că vor reuși astfel să inducă o activitate cerebrală care să confere protecție față de această dezordine.
Testele făcute pe animale au demonstrat că expunerea la lumină și unde sonore cu o frecvență de 40 Hz a întărit așa-numitele unde gama din creier.
La șoarecii folosiți pentru modelarea maladiei, acest tratament se pare că a stimulat activitatea celulelor imunitare cerebrale, determinându-le să elimine proteinele aberante care se înmulțesc în cursul bolii Alzheimer.
Alzheimer este o afecțiune neurologica care determina moartea unor celule de la nivelul creierului, care are ca și consecință pierderile de memorie și declinul cognitiv. Este un tip de dementa care debutează cu simptome blânde și evoluează treptat, fiind o afecțiune degenerativa.
Este o afecțiune progresivă, care distruge treptat memoria și alte funcții mentale importante. Este, totodată, cea mai des întâlnită formă de demență. La pacienții cu Alzheimer, celulele creierului se degradează și mor, cauzând un declin la nivelul memoriei și al funcțiilor mentale.
Simptomele bolii Alzheimer:
Pierderea energiei și a entuziasmului;
Pierderea interesului pentru activitățile ce țin de muncă ori cele sociale;
Pierderea memoriei pe termen scurt, apoi și pe cea pe termen lung;
Probleme de vorbire (dificultatea de a purta o conversație ori repetarea unor cuvinte/idei);
Probleme de coordonare;
Stări depresive;
Probleme de orientare;
Incapacitatea de a plănui sau organiza, dar și de a lua o decizie.
Problemele de memorie nu sunt egale cu Alzheimerul.
Sfântul Ilie este sfântul tunetelor şi al fulgerelor. El dă ploile cele mai mari şi grindina în dorinţa de a omorî toţi dracii de pe pământ. Îi aleargă până îi găseşte şi în scorbura copacilor sau în spatele tufelor sau pitulaţi în câini sau pisici. El este stăpânul cerului. Trei zile se ţine sărbătoarea Sf. Ilie. Numai el nu ştie când e. O legendă spune cum Sfântul Ilie îl tot întreabă pe Dumnezeu când e ziua lui şi află numai după ce aceasta a trecut. Dacă ar fi ştiut, ar fi petrecut cu mare zarvă şi pământul s-ar fi putut prăpădi.
(varianta radiofonică a rubricii)
Sfântul Ilie este de temut, pentru că are şapte tunuri: „de ploaie, de secetă, de foamete, de holeră, de boală, de moarte şi de bătălie, cu ele orânduieşte el”.[1]
Sfântul Ilie umblă în cer cu carul, pentru că Dumnezeu, văzând câtă putere are, i-a tăiat mâna dreaptă şi piciorul drept. Când îi aleargă pe draci, ca să-i prăpădească se urcă în carul lui, care e lucru sfânt, nu se vede. „Oamenii ştiu însă când trece Sfântul Ilie cu carul în cer, pentru că se face un nor mare, iar cuiele de pe talpa roţii găuresc bolta cerească, lăsând să curgă ploaia”[2]. „Uruitul carului e bolboroseala cerului”, iar fulgerele sunt scânteile care se fac de la copitele de argint ale cailor albi ai Sfântului Ilie.
Se crede că atunci când tună, Sfântul Ilie a trăsnit un drac.[3]
De Sfântul Ilie tună şi fulgeră, iar după Sfântul Ilie vin ploile, semn de supărare a Sfântului că n-a ştiut când i-a fost ziua.
În această mare sărbătoare nu se lucrează, fiind rău de trăsnet şi grindină.
O povestire din satul Cănicea, comuna Izverna spusă de Elena Popescu de 79 de ani şi publicată de Cornel Boteanu[4] aminteşte de păţania preotului care a pus oamenii să lucreze în zilele de Circovii de Vară sau Circovii Sfântului Ilie. Păcatul a fost îndoit cu fapte şi cu vorba, pentru că la sfârşitul zilei în care tot satul a adunat fânul preotul a zis: „Doamne, acu poate să ploaie, că te-am păcălit”. Şi Dumnezeu a dat o ploaie şi i-a trăsnit toate clăile. De atunci oamenii ţin sărbătoare în cele trei zile dinaintea Sfântul Ilie (16-18 iulie), pentru că Sfântul, stăpânitor al cerului cu ploi şi tunete pedepseşte nu doar pentru nerespectarea zilei sale, ci şi a celor de până la el.
De Sântilie se fac nedei la munte. Ciobanii din Polovragi ştiu de nedeia de Sântilie de peste 200 de ani. Se făcea în Muntele Nedeii. De la începutul secolului XX petrecerea a fost organizată la Polovragi şi se ştie de ea ca bâlci la Polovragi. Nedeia era bucuria tinerilor. La Novaci ciobanii în vârstă aveau grijă să-i înlocuiască la stână pe cei tineri, pentru ca aceştia să poată coborî la bâlci, să se întâlnească cu mândruţele.
Se făceau şi se mai fac „nedeile munţilor”, chiar în inima munţilor, acolo unde sunt şi stânele. Novăcenii ştiu de Poiana Muierii, dincolo de Lotru, la graniţa cu judeţul Alba. În Poiana Sibiului sau la Rânca, ciobanii se reuneau pentru a petrece. Dis-de-dimineaţă se îndreptau spre locul nedeii, cu băutură purtată în ploşti şi cu mâncare în săcoteele specifice zonei. Se jucau învârtite în doi, în patru sau în şase.
La Nedeile păstoreşti de la Vaideeni, la miazăzi de Munţii Căpăţânii, participa cine voia, dar numai după ce se înfigea o prăjină de brad în locul unde urma să fie petrecerea. În vârful prăjinii se punea o pânză albă, semn că oricine binevoieşte, la nedeie se primeşte.
Vârfurile Ursu, Roman, Nedei din Munţii Căpăţânii erau locurile de atracţie pentru ciobanii tineri şi bătrâni, pentru cine se-ncumeta să ia pieptiş muntele spre a-i atinge vârful aureolat de albastrul cerului, semn al spiritului descătuşat.
Nedeile au fost şi au rămas prilejul cel mai bun pentru tineri spre a se cunoaşte şi mai apoi a se căsători.
Pe vremuri nu-ncepea petrecerea până când preotul nu făcea sfeştania în mijlocul turmelor şi din această zi se făcea numai o mulgere pe zi, nu două ca până atunci, semn al împuţinării laptelui.
Nedeile în sat sau în munte sunt de neuitat, iar pentru tineri o atracţie extraordinară. Se şi spune: Crapă să se ducă la nedeie, măcar o jumătate de ceas.
Târgul-nedeie sau nedeia în munte, Sântiliile, sunt repere certe într-un calendar pastoral, cu o atestare documentară veche, anul 1373[5].
Petrecerea şi restricţiile de muncă sunt de respectat în această zi dedicată divinităţii solare şi meteorologice, sfântul Ilie singurul sfânt cu trup şi suflet. „Dacă e bine de Sf. Ilie, e bine tot anul”.[6]
Text și lectură: Gabriela Rusu-Păsărin, realizator emisiuni în structura centrală a Departamentului Studiourilor Teritoriale, Societatea Română de Radiodifuziune
[4] Cornel Boteanu, Legende din Plaiul Cloşani, Drobeta Tr. Severin, Centrul Cultural Mehedinţi, 2004.
[5] Ion Conea, Vechile târguri-nedei de pe culmile Carpaţilor în „Buletinul Ştiinţific”, Secţia de Ştiinţe geologice şi geografice, în tom II, 1957, nr. 1-2, p. 108.
[6] Traian Gherman, Pronosticuri, „Comoara satelor”, an. I, nr. 7-8, 1923.
Multe persoane se bucură de un pahar de vin sau de o bere la cină, crezând că un consum redus de alcool nu are efecte negative asupra sănătăţii. Cu toate acestea, potrivit unui nou studiu, chiar şi o cantitate mică de alcool pe zi poate dăuna sănătăţii.
Cercetătorii susţin că nu există un nivel sigur de consum de alcool, fiecare cantitate de băutură alcoolică fiind asociată cu un risc crescut de deces timpuriu, cancer şi boli cardiovasculare. Cercetătorii de la Washington University din St. Louis au descoperit cât de dăunătoare este chiar şi o băutură pe zi.
În Uniunea Europeană, consumul este cel mai ridicat în Lituania (15,2 litri/persoană), Republica Cehă (12,7 litri/persoană) și Belgia (12,6 litri/persoană). Cu 11,5 litri/persoană, Franța depășește media UE (10,2 litri/persoană).
Date îngrijorătoare despre consumul de alcool în rândul tinerilor
Abuzul de alcool este o realitate în rândul adolescenților și trebuie privit cu seriozitate. Aproximativ 75% dintre liceeni au consumat alcool ocazional.
Anul trecut, 84% la din băieți și 12% dintre fetele cu vârsta de 16 ani, consumaseră cel puțin o dată în viața o băutură alcoolică. Acestea sunt datele furnizate de Institutului Național de Sănătate Publică.
Consumul de alcoolul este al treilea factor de risc pentru boală și moarte prematură la populația din Uniunea Europeană. Nici în România situația nu este mai bună.
Ponderea elevilor care au băut, pentru prima dată, alcool înaintea vârstei de 9 ani este de 6%. Este aproape la fel ca cea a tinerilor care au consumat alcool după 17 ani.
Potrivit OMS, țara noastră ocupă locul 3 în Uniunea Europeană, la cantitatea de alcool consumată.
Muzica este întotdeauna prezentă în viețile oamenilor: la televizor, la radio, în autobuz, în magazine și restaurante. Unii dintre noi preferă muzica dance, altii prefera muzica rock, unii vor asculta „orice, atâta timp cât nu este heavy metal“. Tehnologia a evoluat destul de mult încât să permită ascultarea muzicii oriunde.
Sursa foto: www.pxhere.com
În schimb, nu sunt multe persoane care dau o șansă muzicii clasice. Nu prea o să găsești prin telefon, ori prin dispozitive speciale de muzică, melodiile lui Mozart, Beethoven, Vivaldi sau Wagner.
Unul dintre motive ar putea fi felul în care muzica clasică a fost văzută din totdeauna. Aceasta, pe timpuri, era asociată cu oamenii bogați. În trecut acest tip de gândire era adevărată, însă acum lucrurile s-au schimbat. În zilele noastre, muzica clasică este accesibilă tuturor.
Deci, de ce majoritatea dintre noi încă nu îi dăm o șansă?!
Dacă te gândești că muzica clasică te poate plictisi, nu ai puteasă te înșeli mai mult. A asculta acest tip de muzică vine cu un mare beneficiu: muzica clasică acţionează precum un analgezic.
Sursa foto: www.pixabay.com
Tipul de muzică care te face să te simți mai bine, după o lungă boală, este cea clasică. Acest lucru este din cauza efectelor sale calmante, și capacitatea sa de a ne mângâie și să îndepărteze durerea. Prin ascultarea muzicii complexe, creierul nostru se concentrează pe sunetele, spre deosebire de durerea noastră.
Combinaţia dintre muzica clasică şi analgezice îmbunătăţeşte rezultatul final asupra pacienţilor, susţin cercetătorii de la Universitatea din Utah.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, combinaţia dintre medicamente antiinflamatoare și muzică îmbunătăţeşte cu peste 90% rezultatele analgezice. Inflamaţiile scad cu 70% în cazul administrării antiinflamatoarelor, însoţite de audiţii muzicale.
Pe parcursul experimentului, şoareci de laborator au fost împărţiţi în două grupe: una a fost expusă zgomotului ambiental, în timp ce cea de-a doua, pe fondul muzicii compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart, trei ore pe zi, timp de 21 de zile.
Sursa foto: www.pixabay.com
Specialiştii au selectat compoziţii cu progresii ritmice şi au folosit două modele de durere: o operaţie chirurgicală simulată şi o inflamaţie. S-a dovedit că durerea „chirurgicală” a fost redusă cu 77% fără utilizarea de analgezice, doar prin muzică. În combinaţie cu muzica, ibuprofenul a scăzut cu 93% reacţiile la durere în cazul modelului „inflamator”.
Muzica şi medicamentele corespunzătoare au un efect uimitor. Muzica clasică pare a fi cea mai sănătoasă, iar melodiile artiștilor Mozart și Bach au avut cele mai bune rezultate.
Caransebeșenii sunt revoltați de calitatea apei din municipiu.
În ultima lună, rețelele de socializare au fost invadate de filmulețe și fotografii care dovedesc nemulțumirea locuitorilor. Deși tarifele practicate de AquaCaraș, operatorul de apă-canal din județ, au fost majorate de anul trecut, prețul plătit nu se regăsește în calitatea serviciilor, scriu locuitorii. În acest moment metrul cub de apă cu tva este de 4,36 de lei, iar pentru canal se percepe un preț de 3,20 lei cu tva. Fotografiile sunt însoțite de comentarii ca ”Nici vasele nu ți le poți spăla cu așa ceva!”, ‘‘Este boală curată!”.
„Apa din Caransebeș este responsabilitatea AquaCaras. Însă problema este pârâul Dalci care în funcție de condițiile climatice vine tulbure și creează o turbiditate prea mare în lacul de acumulare. Există un proiect mai vechi de deviere a acestui pârâu pe care ar fi trebuit să-l execute Hidroelectrica, însă din cazua perioadei de insolvență prin care au trecut au sistat lucrările. Noi facem în continuare demersuri pentru a face în continuare această deviere a cursului în aval de barajul de la Zervești. Dar problema se va rezolva, fie că se deviază sau nu acest pârâu, atunci când va fi pusă în funcțiune noua stație de tratare a apei din Caransebeș. Vechea stație de tratare nu a fost construită pentru condițiile actuale, este foarte veche și nu reușește să facă față în prezent”, ne-a declarat primarul municipiului Caransebeș, Felix Borcean.
Pe lângă faptul că apa din Caransebeș nu poate fi utilizată în scop menajer, locuitorii cartierului Balta Sărată din municipiu se plâng și de presiunea extrem de scăzută mai ales la etajele superioare.
La ora redactării acestei știri, directorul sucursalei AquaCaras Caransebeș, Ion Ursulescu nu a putut fi contactat, el aflându-se pe teren la Uzina de apă, unde sunt ceva probleme, ne-a declarat un angajat. Vom reveni.
Hipertensiunea pulmonară este o boală care poate fi tratată, însă nu şi vindecată si reprezintă creşterea presiunii vaselor de sânge din plămâni.
Spre deosebire de hipertensivi, persoanele normale au întotdeauna o tensiune arterială scăzută în circulaţia pulmonară fie că depun efort fizic, fie că sunt în stare de repaos.
Există două cauze ale hipertensiunii pulmonare: una dintre ele este necunoscută şi se asociază cel mai adesea cu istoricul familial, iar cea de-a doua este asociată cu o boală cardiacă sau pulmonară.
Tratamentul hipertensiunii pulmonare presupune cel mai adesea tratarea cu medicamente a bolii pulmonare, iar în cazuri extreme se poate recurge chiar la transplantul pulmonar.
Simptome
Persoanele care suferă de hipertensiune pulmonară manifestă o îngustare a vaselor de sânge de la nivel pulmonar. Această îngustare a vaselor sanguine ce determină creşterea tensiunii arteriale este responsabilă şi de apariţia simptomelor hipertensiunii pulmonare.
Simptomele pot fi specifice şi altor boli, însă majoritatea pacienţilor care au această afecţiune, acuză dispnee, oboseală sau scăderea capacităţii de efort, senzaţia de apăsare în piept şi stări de leşin.
Dacă partea dreaptă a inimii îşi pierde capacitatea de pompare, se poate ajunge la acumularea de apă la nivelul picioarelor (edeme).
Diagnosticul hipertensiunii pulmonare este pus pe baza efectuarii unui control de specialitate care constă în efectuarea unei electrocardiograme, a unei radiografii toracice şi a unei ecocardiografii.
Tratamentul medicamentos nu poate vindeca hipertensiunea pulmonară. Există însă câteva remedii care pot diminua simptomele acestei afecţiuni.
Modificarea stilului de viaţă este una dintre condiţii.
Persoanele care suferă de boli cardiace sau pulmonare trebuie să renunţe la fumat. Dacă nu se pot lăsa din proprie iniţiativă, un medic specialist le poate prescrie tratamentul necesar. De asemenea se recomandă şi evitarea fumatului pasiv.
Femeile care suferă de hipertensiune pulmonară trebuie să evite să rămână însărcinate.
Multe persoane care suferă de hipertensiune pulmonară spun că reducerea stresului le îmbunătăţeşte considerabil calitatea vieţii.
Ministerul Afacerilor Externe îi atenționează pe românii care intenționează să calatorească în această țară asupra numărului tot mai mare de astfel de cazuri, în special în zona capitalei New Delhi.
Boala este produsă de virusul Denga, care se transmite la om prin muşcătura unui ţânţar infectat.
Pentru moment, nu există niciun vaccin care să prevină infectarea cu acest virus și niciun medicament specific pentru a trata aceasta boală.
Boala poate deveni periculoasă pentru persoanele cu sistemul imunitar slăbit.
Singura metodă eficientă de prevenire a apariţiei bolii, precizează ministerul de externe, constă în protecţia împotriva muşcăturilor de ţânţari.
Românii pot accesa aplicația pentru telefoane Călătorește în siguranță, pusă la dispoziție de Ministerul Afacerilor Externe, pentru a afla cele mai noi informații.
Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică din Galați, în județ a fost confirmat clinic și serologic un caz de boală lyme acută, boală infecțioasă provocată de o bacterie, transmisă omului de căpușă.
Potrivit purtătoarei de cuvânt al DSP Galați, Liliana Iordăchescu, pacientul este un bărbat în vârstă de 62 de ani, din mediul rural. Bărbatul s-a prezentat la doctor prezentând pe piele urma de mușcătură de la căpușă. După confirmarea bolii, pacientul a primit tratamentul corespunzător în astfel de cazuri.
“Boala se manifestă printr-o pată pe piele, o roșeață, locul unde a fost căpușa și cu febră, frisoane sau mialgii”, a spus dr. Mihaela Ganea, din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase “Cuvioasa Parascheva”.
De la începutul anului și până în prezent, la doctor s-au prezentat 280 de gălățeni mușcați de căpușe. Medicii recomandă gălățenilor să nu intre în spațiile verzi neîngrijite, dacă o fac, să poarte pantaloni lungi, iar dacă au animale de companie, să le perie blana, urmărind cu atenție ca acestea să nu poarte deja căpușe.
La nivel național, sunt înregistrați peste 72 000 de pacienți cu această afecțiune, dintre care 2 000 sunt din județul Mureș.
Clubul din municipiul reşedinţă a fost înființat de un cardiolog care, la rândul său, suferă de această boală.
Membrii noului club spun că, pe lângă suferința fizică, bolnavii de Parkinson sunt stigmatizați și de societate
Simptomele Parkinson apar, de obicei, la vârsta de 50-60 de ani.
Boala evoluează lent și uneori poate trece neobservată de familie, prieteni și chiar de persoana în cauză.
Medicamentele pot controla simptomele într-o oarecare masură, dar, odată cu evoluția bolii, tratamentul devine din ce în ce mai ineficient.
Experții nu cunosc deocamdată cauzele acestei boli. Factorii favorizanţi sunt : ereditatea, vârsta sau toxinele din mediul înconjurator.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.