Uniunea Europeană avertizează: boala măslinului, produsă de o bacterie, se răspândește în Italia !
Publicat de Monica Slavici, 6 aprilie 2015, 08:59
Conform datelor Comisiei Europene, cel puțin 10% din cei 11 milioane de măslini din Lecce, sunt infectate cu Xylella fastidiosa.
Comisia Europeană îi cere Italiei să distrugă copacii bolnavi și să limiteze comerțul cu orice specii vulnerabile la boală.
Un reprezentant al Autorității Europene pentru Siguranța alimentară a declarat că nici măcar această măsură nu este suficientă, deoarece și copacii care nu prezintă simptome pot transporta bacteriile.
Cum ar putea fi despăgubiți fermierii care vor fi obligați să-și taie măslinii?
Enrico Brivio, purtător de cuvânt pentru domeniul siguranței alimentare:
În 2015 pentru măsurile de control împotriva Xylella, s-au alocat 750.000 de euro și 310.000 pentru acțiunile de testare și supraveghere. Nu există un buget pentru despăgubirea fermierilor, dar Comisia analizează varianta ca, prin măsuri de dezvoltare rurală să se rezolve acest lucru. Este un pachet care se negociază acum.
Italia este al doilea mare producător de ulei de măsline în UE, după Spania.
Oficialii locali bănuiesc că boala a intrat în țară prin intermediul unor plante ornamentale importate din Costa Rica. Un grup de campanie din zonă, Peacelink, susține că mai probabil ar fi vorba de o infecție fungică. Peste 500 de măslini tratati în urmă cu un an, când a fost un alt focar, s-au recuperat. Părerea lor este susținută și de Universitatea din Foggia. De aceea, Peacelink cere Uniunii Europene să nu distrugă măslinii din zonă, deoarece ar fi complet inutil. Comisia afirmă că apără măslinii, și dorește să salveze cele 90 de procente care sunt încă sănătoase, de aceea, măsurile trebuie luate.